Interior plat cu vitralii
Designul interior al unei camere cu o fereastră de vitralii multicolore
Vitralii neobișnuite în designul plat
Conținut
Ce sunt vitraliile
Inițial, vitraliile erau niște bucăți de sticlă atent selecționate, conectate între ele prin partiții metalice care creează conturul modelului și servesc drept cadru pentru sticlă. Acesta este modul în care erau realizate vitraliile în perioada medievală și este folosit și astăzi.
Acesta este un vitraliu clasic. În plus față de această tehnologie, există și alte tipuri de vitralii în arta modernă a designului.
- Vopsit. Pseudovitraž, care nu este alcătuită din fragmente individuale, ci pictată cu culori speciale în interiorul unui contur volumetric. Apoi, desenul este acoperit cu un compus de fixare. Avantajul său este că se face rapid, este accesibil și oferă mari oportunități — puteți crea orice imagine sub stilul camerei, deci unul dintre cele mai populare tipuri de vitralii.
- Sablat cu nisip. Este creat prin sablarea sticlei și este mai des folosit pentru fațadele dulapurilor, ușilor interioare, pereților despărțitori.
- Mozaic. Acest tip de vitraliu este similar cu cel clasic, diferența este că imaginea este realizată din bucăți de sticlă de aceeași dimensiune.
- Fuziune. Pentru a o crea, fragmentele de sticlă colorată sunt coapte, în plus, acestea pot include mici particule străine — de exemplu, bucăți de sârmă.
Designul camerei cu sticlă colorată
Vitralii colorate în interior
În plus față de acestea, este necesar să se evidențieze vitraliile gravate, pentru a căror bază este luată din capacitatea acidului fluorhidric de a arde sticla. Datorită acestui lucru este posibil să se creeze contururi adânci, iar desenul se dovedește volumetric. Vitraliul este colorat în același mod ca și vitraliul pictat.
Important! O variantă a vitraliilor clasice se numește stilul Tiffany. Pentru astfel de desene de mozaic, se utilizează folie de cupru, datorită căreia conturul este subțiat și modelul devine mai elegant. Vitraliile Tiffany vă permit să folosiți chiar și sticlă mică, astfel încât acestea sunt mai deschise și mai ușoare.
Vitraliul este, de asemenea, un tip de film — cea mai simplă și mai ieftină modalitate de a crea o imitație a picturii de vitraliu pe o suprafață transparentă. Sticla este pur și simplu lipită cu elemente multicolore decupate din folie pe bază de adeziv. Conturul este aplicat cu vopsea specială.
Diferitele tipuri de vitralii diferă în ceea ce privește complexitatea și prețul lucrării, materialele utilizate, dar toate acestea vă permit să creați un interior unic.
Interior plat cu vitralii
Designul interior al unei camere cu o fereastră de vitralii multicolore
Vitralii neobișnuite în designul plat
Vedeți și Stejarul văruit în interior: soluții de culoare, fotografii
Vitralii în interior
Inițial, vitraliile decorative au fost inventate pentru a umple golul ferestrei. Astăzi, nu numai ferestrele, ci și ușile și nișele sunt decorate cu ajutorul mozaicului de sticlă, acesta fiind folosit și pentru a crea obiecte decorative — abajururi, ecrane decorative, sicrie și vaze sunt create de maeștri cu ajutorul tehnicilor de vitraliu.
Dacă vorbim despre decorarea interioară a locuinței, cele mai populare locuri de aplicare a tehnicilor de vitraliu sunt:
- deschiderile ferestrelor — complet sau parțial;
- uși;
- tavane;
- nișe din încăpere.
Vitraliile sunt potrivite în orice încăpere — pot fi amplasate atât într-un dormitor sau în camera de zi, cât și într-o baie sau pe hol. Doar scopul lor funcțional poate fi diferit: dacă în sufragerie și în camera copiilor sunt destinate să devină un element de stilizare, atunci în baie și în hol pot avea și o funcție practică — să închidă camera de la vederea străinilor.
Designul camerei cu sticlă colorată
Vitralii colorate în interior
Vezi și Combinarea portocaliului cu alte culori
Vitralii pentru ferestre
Vitraliul din fereastră este mai potrivit pentru o casă de țară, un conac. De acord, într-un turn cu mai multe etaje din beton armat un astfel de design undeva la nivelul a 10 etaje va arăta ridicol, dar o casă privată un astfel de design va face vizibil pe fundalul altora similare. Vitralii în interior vor decora nu numai stilul clasic, ci și:
- avangardist;
- neoclasicism;
- Art Nouveau;
- Art Deco.
Vitraliile vor completa cu succes modelele englezești, scoțiene ale caselor de țară. Scene florale, peisagistice, peisaje, întinderi marine — teme pentru proiectarea caselor în stiluri moderne.
Centura de lumină continuă a ferestrelor de tip bovindou extinde vizual încăperea, iar vitraliile în culori deschise creează un joc special de lumină. Este dificil să decorezi o cameră cu astfel de ferestre cu draperii: vitraliile vor înăbuși doar ușor lumina puternică a zilei și vor ascunde de ochii curioșilor ceea ce se întâmplă în interiorul camerei. Va arăta interesant decorată cu pictură de vitralii, adiacentă casei veranda închisă cu ferestre panoramice. Bucățile mici de sticlă vor crea o atmosferă inexprimabilă de ceva misterios, magic și, în același timp — confortabilă.
Dacă doriți să recreați decorul unui castel antic — Tiffany și stilurile de fuziune vă permit să transformați o casă de țară într-o locuință medievală — vitraliile cu arcade vor completa perfect stilizarea, și nu numai decorul interior, ci și exteriorul casei.
Important! Vitraliile trebuie realizate în încăperi în care nu există cerințe atât de mari de iluminare. În birou, de exemplu, va fi întuneric. Necesitatea de a vă forța vederea, de a folosi surse de lumină artificială în timpul lucrului va deveni iritantă. Și într-o cameră de zi luminoasă, spațioasă, dormitor, astfel de ferestre nu vor provoca disconfort.
Interior plat cu vitralii
Designul interior al unei camere cu o fereastră de vitralii multicolore
Vitralii neobișnuite în designul plat
Vezi și stilul Art Nouveau în interiorul unei case moderne
Uși cu vitralii
Acesta este cel mai popular mod de utilizare a vitraliilor în interior. Ușile de interior devin un mijloc de stilizare, un element decorativ unic. În plus, ele reprezintă o modalitate de a ascunde de ochii curioși ceea ce se întâmplă în spatele ușii, de exemplu, în dormitor, în camera copilului, salvând proprietarii de necesitatea de a instala o ușă oarbă.
În camera copiilor, un vitraliu pe ușă poate fi o continuare a temei de basm aleasă pentru designul pereților: ferestrele unui palat de prințese în camera fetelor sau hubloul unui batiscaf subacvatic sau al unei nave spațiale în dormitorul băieților. Stilul avangardist în camera unui adolescent permite inserarea în ușă a unor bucăți de sticlă multicoloră, dispuse într-o anumită ordine sau haotic.
Ușile cu pictură pe sticlă colorată vor decora interiorul în stil clasic. Parcelele selectate în mod corespunzător vor completa designul mediteranean, oriental al camerei de zi.
Designul camerei cu sticlă colorată
Vitralii colorate în interior
Vezi și Detalii de interior — atenție deosebită
Tavan cu vitralii
Dacă în urmă cu câteva secole mozaicurile din sticlă erau adesea folosite pentru a decora tavanele înalte ale caselor bogate și ale teatrelor, acum acest tip de decorare devine din nou popular, și nu numai pentru a stiliza instituțiile publice — restaurante, teatre, holuri de hotel, ci și în casele rezidențiale. Tehnologiile moderne fac posibilă fixarea sigură a foilor de sticlă la orice înălțime. Dacă lumina de fundal este montată corect între tavanul principal și cel suspendat din sticlă colorată, efectul va fi pur și simplu uimitor.
Important! Puteți face vitralii transparente nu întregul tavan dintr-o cameră, cum ar fi un living sau un dormitor, ci doar o parte a unui tavan pe mai multe niveluri — nu va face mai puțin impresie.
Interior plat cu vitralii
Designul interior al unei camere cu o fereastră de vitralii multicolore
Vitralii neobișnuite în designul plat
Vezi și Designul unei camere într-un dormitor. Caracteristicile spațiului de locuit
Vitralii decorative
Vitraliile din interior sunt adesea folosite nu în scopuri practice — pentru a închide o fereastră sau o ușă, ci pur decorative. De exemplu, un panou de vitralii de formă neregulată în nișa de perete va face camera mai confortabilă, mai ușoară, precum și puteți folosi o imagine de bucăți mici de sticlă pentru a adăuga vizual lumină la un hol întunecat — trebuie doar să puneți câteva panouri de vitralii pe pereți.
Falshoknas cu inserții de sticlă colorată va arăta spectaculos, de exemplu, în baie. Fereastra din această încăpere este o nouă tendință, iar absența ei poate fi compensată prin imitarea cu mozaic de sticlă. Asigurați-vă că faceți falshokna cu iluminare din spate din interior, acest lucru va adăuga realism, iar vitraliile vor juca într-un mod nou.
Designul camerei cu sticlă colorată
Vitralii colorate în interior
Într-o cameră de zi spațioasă, un panou de mozaic va crea o impresie de festivitate și paradă. Acesta poate fi plasat pe unul dintre pereți sau cu ajutorul acestei tehnici puteți construi o partiție, zonând camera. De succes va fi utilizarea unei astfel de zonări a camerei de zi, combinată cu bucătăria, dacă suprafața totală este suficientă. Puteți înlocui peretele despărțitor cu vitralii cu o parte din peretele care separă camera de zi de hol.
Designerii recomandă astfel de pereți despărțitori ca element de unificare a două încăperi adiacente — aceștia par să curgă unul în celălalt, în timp ce zonează spațiul, umplând ambele încăperi cu lumină. Când lămpile sunt aprinse seara, se creează o atmosferă magică — vitraliul aruncă lumină asupra zonei întunecate din camera luminată.
Interior plat cu vitralii
Designul interior al unei camere cu o fereastră de vitralii multicolore
Vitralii neobișnuite în designul plat
Vezi și Combinație de bej cu alte culori în interior
Vitralii și mobilier
Mobilierul cu vitralii este o soluție excelentă pentru multe stiluri. În bucătărie vor fi potrivite dulapurile cu fațade din sticlă colorată, în camera de zi — vitrine pentru veselă, în dormitor, hol — ușile dulapurilor, dulapurilor. Pentru dulapuri sunt adesea comandate oglinzi pseudovitrate sau sablate.
Subiectul decorului în dormitor poate fi un paravan de lumină cu inserții de vitralii. Scopul său este mai mult decorativ, deși este capabil să acopere o parte din spațiul camerei, fără a afecta iluminarea zonei ascunse.
Original, elegant — blat de mozaic pentru o măsuță de cafea mică. Rafturi și uși de dulap în baie — o altă aplicație a tehnicii mozaicului. Astfel de elemente sunt folosite pentru a crea exclusivitatea interiorului.
Designul camerei cu sticlă colorată
Vitralii colorate în interior
Vedeți și Designul biroului executiv: zonare, alegerea decorului, tendințele modei
Lucruri cu stil
Vitraliile în interior nu sunt doar ferestre uriașe și inserții în uși. Luminile cu abajur de mozaic, sicrie, vaze realizate în această tehnică vor completa decorul. O ramă care încadrează o oglindă de perete va însufleți un mic hol de intrare, la fel ca o măsuță de cafea cu vitralii într-o sală spațioasă.
Principalul lucru este să nu supraîncărcați spațiul, este mai bine să aveți câteva astfel de obiecte, dar ele vor deveni un element de design, vor fi combinate cu acesta din punct de vedere cromatic, astfel încât să nu iasă din decorul general al locuinței. Alegerea tehnicii va depinde de designul încăperii: vitraliile clasice nu ar trebui să fie folosite în stilurile moderne de înaltă tehnologie, minimalism, loft. Dar acest lucru nu înseamnă că mozaicul de sticlă și modernitatea sunt două lucruri incompatibile. Modelele geometrice, subiectele potrivite și tehnicile moderne de decorare vor ajuta la crearea unei locuințe neobișnuite și confortabile, care se distinge prin exclusivitate și unicitate.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023