Tija pentru perdele este o structură de susținere concepută pentru agățarea și reglarea poziției perdelelor. Nu trebuie confundată cu cornișa de acoperiș — acestea sunt elemente diferite care își îndeplinesc propriile sarcini.
Opinia experților
Semyon Konstantinovici Vavilov
Designer de interior
Designul cornișei în sens tradițional este o bară orizontală, pe care sunt fixate elemente mobile cu perdele suspendate de ele. Astăzi, se folosesc atât modele tradiționale, cât și modele mai moderne, deși principiul general rămâne același — un sistem de suport orizontal cu elemente de fixare mobile.
Sarcinile tijelor de perdele se află în plan practic și decorativ:
- asigurarea poziției dorite a perdelelor cu posibilitatea de a închide sau deschide complet deschiderea ferestrei;
- decorarea încăperii, combinarea armonioasă a draperiei cu restul elementelor de interior.
De regulă, alegerea unui model adecvat se bazează pe necesitatea de a asigura conformitatea deplină a aspectului tijei de perdele cu restul elementelor de interior. Funcțiile practice ale majorității modelelor sunt aceleași, deci, accentul principal se pune pe calitățile decorative.
Vedeți, de asemenea, perdele într-o cameră pentru copii pentru un băiat idei moderne de fotografie
Varietăți de cornișe
Există o mulțime de opțiuni pentru proiectarea tijelor de perdele pentru perdele. Ele pot fi împărțite condiționat în mai multe grupuri, unite prin anumite caracteristici.
Prin material:
Metal
Plastic
Lemn
Cornișele din lemn au apărut înaintea tuturor, iar cele din plastic — mai târziu decât celelalte tipuri. Astăzi, toate variantele sunt în vânzare.
Produsele combinate sunt utilizate în mod activ, de exemplu — console metalice cu bare transversale din plastic sau din lemn.
În funcție de metoda de instalare:
- Instalare ascunsă. Structura de susținere este ascunsă în spatele unui tavan suspendat sau întins, care este instalat la o distanță de 15-20 cm în apropierea peretelui cu o deschidere. Astfel se creează un pervaz care ascunde cornișa și asigură faptul că suspensia nu este vizibilă.
- deschis, în cazul în care cornișa este clar vizibilă pe placa de tavan sau pe planul peretelui;
în funcție de locul de instalare:
montat pe tavan
Pe perete
Cornișele de tavan sunt convenabile, deoarece vă permit să acoperiți întregul perete, nu doar deschiderea ferestrei. Ele au o mulțime de avantaje — măresc înălțimea tavanelor, vă permit să tăiați mai eficient lumina naturală a soarelui care intră în ferestre. Astfel de soluții sunt foarte convenabile pentru dormitoare — dacă aveți nevoie să vă relaxați în timpul zilei sau să scăpați de razele strălucitoare ale soarelui în dimineața devreme, este suficient să închideți perdelele dense — camera va fi suficient de întunecată.
Opinia experților
Semyon Konstantinovici Vavilov
Designer de interior
Instalarea cornișelor de tavan este posibilă numai direct pe placa de pardoseală. Dacă încăperea are tavane întinse sau suspendate, va trebui să folosiți cornișe de perete. Acestea au o mare varietate de opțiuni de design, mai convenabile în instalare și utilizare.
După formă și aspect:
Tip baghetă
O cornișă formată dintr-o baghetă decorativă mare, instalată în fața sistemului de susținere. În același timp, designul său poate fi oricare — o bară de susținere sau o sfoară. Bagheta îndeplinește aici doar rolul de element decorativ;
Rotundă
Acestea sunt cele mai vechi construcții, realizate din lemn (de obicei), plastic sau metal. Elementul de susținere este reprezentat de traverse rotunde (de unde și numele) pe care sunt fixate inele cu prinderi pentru agățarea perdelelor;
cu un profil de susținere (cornișă de balustradă)
Concepția sa este un profil cu una sau mai multe caneluri longitudinale, în interiorul cărora se deplasează elementele de susținere a suspendării cortinei (de obicei cârlige).
Cortină
Acestea sunt cornișe concepute pentru a fi instalate pe tavan. Sistemul de susținere este format din corzi de sârmă întinse între două unghiuri de oțel fixate pe tavan;
În plus, toate cornișele pot fi împărțite în cornișe cu un singur rând și cu mai multe rânduri. Primele sunt concepute pentru suspendarea unei singure pânze, iar a doua — mai multe draperii, atârnate în două sau trei straturi. Cel mai adesea, în apartamentele rezidențiale se folosesc cornișe cu mai multe rânduri, iar în spațiile publice sau de birouri este suficient modele cu un singur rând.
Vedeți și Perdele în dormitor: fotografie și ce este mai bine să alegeți în
Reguli de selecție
Abundența de opțiuni pentru designul și aspectul cornișelor complică semnificativ alegerea unei opțiuni potrivite.
Este necesar să se asigure conformitatea cu mai multe cerințe:
- fiabilitatea fixării cornișei pe perete sau pe tavan;
- Disponibilitatea numărului necesar de rânduri pentru a găzdui unul sau mai multe tipuri de perdele în același timp;
- capacitatea de a susține greutatea draperiilor fără pierderi de performanță, precum și capacitatea de a proiecta perdele într-un anumit stil (de exemplu, cu sau fără lambrequin etc.);
- conformitatea cu aspectul stilisticii tijei de perdele din interiorul camerei;
- luarea în considerare a propriilor preferințe ale proprietarului localului.
Îndeplinirea tuturor cerințelor deodată este destul de dificilă, dar destul de posibilă.
Mai întâi de toate, este necesar să vă clarificați singuri tipul de fixare a cornișei. Dacă este necesar să se efectueze o fixare ascunsă, există puține opțiuni de ales — de regulă, aici se folosesc cele mai simple și mai fiabile modele de șnururi.
O alternativă pentru acestea pot fi cornișele de profil (șină), dar au un dezavantaj notabil — elementele de suspendare a perdelelor (cârlige kapron) se strică destul de repede. După câteva luni, acestea devin fragile și se rup rapid.
Motivul este expunerea la lumina ultravioletă solară sau plasticul de proastă calitate. Înlocuirea cârligelor este o procedură destul de dificilă — trebuie să acționați în condiții incomode, chiar sub tavan. Cornișele de sfoară sunt mult mai fiabile în această privință, iar cârligele metalice nu se defectează aproape niciodată.
Opinia experților
Semyon Konstantinovici Vavilov
Designer de interior
Cornișele concepute pentru montaj deschis, trebuie să se potrivească în exterior cu interiorul camerei. Acest lucru necesită o înțelegere destul de subtilă a canoanelor stilurilor de design utilizate în proiectarea încăperilor. În plus, este necesar să se ia în considerare metoda de fixare și condițiile de funcționare a cornișei.
Vedeți, de asemenea, perdele moderne pentru bucătărie: noutăți, descriere și fotografii
Montarea
Instalarea cornișelor se face pe baza caracteristicilor designului. Puteți să le atașați la tavan sau la perete, deși tipul de instalare trebuie determinat în prealabil și să cumpărați numai modele potrivite pentru aceasta. Cornișele de perete, de regulă, sunt folosite în spații de birouri sau în apartamente cu tavane înalte.
Instalarea lor este destul de simplă:
- pe perete se marchează punctele de amplasare a prizelor pentru dibluri. Pentru a face acest lucru, atașați suporturile și marcați găurile cu un creion. Este important să măsurați cu atenție lungimea cornișei și să setați orizontala — chiar și o ușoară nealiniere este clar vizibilă;
- realizați socluri și introduceți diblurile în ele;
- instalați consolele, introduceți barele transversale în ele și fixați-le cu elemente speciale (dacă sunt prevăzute de proiect).
Instalarea modelelor de perete ar trebui să fie bine gândit în avans — decideți cu privire la înălțimea, decideți unde vor fi situate punctele extreme ale planului frontal al perdelelor.
Unii proprietari preferă să răspândească draperiile pe întreaga lățime a peretelui, mai ales dacă acesta este relativ mic. Cu toate acestea, în cazul în care camera are mai multe ferestre pe un singur perete, va trebui să vă gândiți la lățimea tijelor de perdele și să le păstrați pe toate deschiderile — atât de îngrijite.
Structurile de tavan sunt instalate aproximativ în același mod, doar că punctele de amplasare a prizelor pentru dibluri sunt marcate pe placa de tavan.
Acest lucru face ca condițiile de lucru să fie puțin mai complicate — trebuie să vă feriți de praful care vă zboară în ochi. În plus, este incomod să lucrați cu elemente de fixare situate deasupra capului.
Atunci când efectuați instalarea tavanului, este important să mențineți distanța corectă între perdele și peretele exterior. Portierele nu trebuie să fie prea aproape sau prea departe de plan, este necesar să alegeți «mijlocul de aur». În cazul în care instalarea este ascunsă, perdelele nu trebuie să fie prea aproape de cornișa țesăturii de tensiune — cel puțin 5 cm trebuie să fie retrasă.
Vedeți, de asemenea, tul în sală — fotografii și noutăți
Întrebări și răspunsuri
Luați în considerare cele mai frecvente întrebări care apar în timpul selecției sau instalării tijelor de perdele:
Ce șine pentru perdele pot fi ajustate în lungime?
Cel mai convenabil este să reglați lungimea modelelor de șiruri. Cu toate acestea, barele rotunde nu sunt rele, iar modelele de baghetă și șină sunt ceva mai dificil de reglat. Acestea au o construcție compozită cu elemente de colț și secțiuni drepte. Ajustarea poate fi făcută numai pe părțile frontale ale structurii, ceea ce necesită calcularea corectă a lungimii totale a cornișei.
Ce material pentru tija de perdele este cel mai preferabil?
Cea mai durabilă cornișă ar trebui să fie considerată un model fabricat din metal sau lemn. Ambele opțiuni sunt potrivite pentru toate interioarele și sunt capabile să poarte mai multe rânduri de perdele grele. Cornișele din plastic își pierd rezistența destul de repede, iar schimbările pot apărea destul de brusc. Prin urmare, acestea ar trebui alese ținând cont de posibilitatea de înlocuire în orice moment.
Sunt stâlpii de cortină din sfoară potriviți pentru montarea pe perete?
Unele modele pot fi instalate pe pereți, dar majoritatea acestor structuri sunt concepute doar pentru a fi fixate pe tavan — nu sunt proiectate pentru poziția verticală a colțurilor de susținere, iar corzile însele sunt prea aproape de planul de susținere — doar 2-3 cm. prin urmare, nu se folosesc corzile pentru montarea pe perete.
Cum pot ascunde instalația dacă am deja un plafon întins în cameră?
Un tavan stretch sau suspendat deja instalat va trebui să fie reconstruit parțial. În special, este necesar să se demonteze o mică secțiune în zona peretelui exterior cu deschidere pentru fereastră și să se instaleze o partiție verticală de care va fi atașat tavanul stretch. Ar trebui să existe o cornișă, în spatele căreia puteți plasa discret o cornișă de șnur sau de șină.
Cum să atașați cornișa la un perete din material moale (spumă sau beton celular, etc.)?
Montarea modelelor de perete pe astfel de pereți necesită utilizarea unor elemente de fixare speciale. Cea mai fiabilă opțiune este o ancoră chimică, care poate fi fixată ferm în pereții din beton celular. Există și alte opțiuni care pot fi utilizate în funcție de condiții.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023