Soluție de culoare pentru amenajarea camerei
Combinarea culorilor alb și albastru în interior
Conținut
Clasificarea culorilor
La nivel global, întregul spectru este împărțit în două mari părți — cald și rece.
- La cald sunt roșu, portocaliu, galben, violet cu un roșu predominant, precum și toate derivatele. Unele soiuri de verde aparțin, de asemenea, jumătății de vară a spectrului, este ușor de înțeles acest lucru prin prezența unui amestec de galben. În zonele în care există puțină lumină naturală, alegeți finisaje și accesorii din spectrul cald.
- Toate tipurile de albastru și albastru, turcoaz, liliac etc. sunt considerate reci. În acest caz, grupul rece este cel mai bine utilizat în interiorul camerelor orientate spre sud. Acestea au întotdeauna multă lumină, iar în timpul verii culorile reci pot reîmprospăta designul. Dar pentru camerele din nord nu trebuie să alegeți albastru sau albastru ca finisaj, mai ales în combinație cu albul zăpezii. Această combinație va arăta fără viață.
De asemenea, este important să știți despre efectele vizuale. Obiectele pictate în gama de vară, vizual par mai apropiate în contrast cu obiectele din spectrul rece.
Dormitor interior în culoare alb-negru
Dormitor în alb
Vedeți și Caracteristicile designului clasic american de interior
Combinații posibile
Soluția cromatică a interiorului poate fi aleasă pe contrastul sau dimpotrivă să aibă de-a face cu o culoare mai calmă, nuanțată. În primul caz, nuanțele predominante sunt combinate armonios, dar se află la capetele opuse ale spectrului, de exemplu, roz și turcoaz, roșu și verde și așa mai departe. Într-o combinație nuanțată, sunt selectate culori din același grup, de exemplu, mai multe tipuri de verde.
Combinațiile alese pot influența percepția spațiului. Culorile contrastante, în special albul și negrul, vor face ca, din punct de vedere vizual, camera să pară mai mică, așa că sunt potrivite doar pentru spații mari. În acest caz, nu este nevoie să alegeți o mulțime de culori, două sau trei sunt suficiente pentru fundal. O combinație prea luminoasă și pestriță va obosi rapid vederea.
Designul camerei în culori deschise
Vedeți, de asemenea, culoarea Tiffany în interior: caracteristici, fotografii
Utilizarea nuanțelor în design
Atunci când alegeți o schemă de culori, ar trebui să vă ghidați și de psihologie — se știe că diferite combinații vă pot afecta starea de spirit. Ce impact pot avea diferite culori.
Vezi și Culoarea turcoaz în interior: sfaturi, fotografii
Roșu
Primele asocieri care vă vin în minte sunt vigoarea, pasiunea, agresivitatea, forța, focul. Scarlatul este foarte puternic din punct de vedere emoțional, în cantități mari nu este potrivit. Cel mai bine este să o folosiți ca accente — în accesorii. Roșul este bun atunci când este implicată o pasiune activă. Este o alegere excelentă pentru camera de zi, dar este contraindicat în salon și în zona copiilor. Dintre toate stilurile, stacojiu este cel mai bun pentru avangardă, dar chiar și în acest caz practic nu este folosit ca principal. Nu este recomandat să se combine cu portocaliu.
Designul camerei de lumină
Tonuri întunecate în interiorul camerei de zi
Vedeți, de asemenea, plăci vechi în designul interior
Galben
Este asociat cu vara, cu zilele însorite, cu bucuria. Se combină cel mai bine cu smaraldul, arată bine cu liliac, gri, albastru, alb-negru. Dar cu stacojiu sau morcov ar trebui folosit cu extremă prudență, acest tandem este prea luminos și activ. Soiurile aurii de galben sunt potrivite pentru orice stil, dar trebuie să aveți grijă să folosiți varietatea sa pură, luminozitatea va obosi vederea. În casele și apartamentele rezidențiale este mai bine să alegeți variante mai blânde — auriu, ocru.
Vezi și Culoarea roz în interior
Verde
Simbolizează sănătatea, viața, primăvara, natura ca atare. Are multe soiuri, fiecare dintre ele având propriile caracteristici. Cele mai renumite sunt salata (verde cu un amestec clar de galben), smaraldul și acvamarinul. Salata verde este cel mai mult asociată cu lejeritatea, primăvara timpurie și bucuria fără griji. Această nuanță blândă este potrivită pentru majoritatea stilurilor, dar în acest caz trebuie evitate soiurile prea saturate.
Soluții de culoare în interiorul camerei de zi
Designul luminos al dormitorului
Vezi și Culoarea liliacului în interior — starea de spirit de primăvară în fiecare zi
Emerald
Frumos ton saturat, calm și liniștit. Datorită acestor proprietăți, se potrivește bine pentru zonele destinate muncii sau relaxării — birou acasă, bibliotecă, dormitor. Bun pentru aproape toate stilurile
Vezi și stilul Provence în interiorul unei case de țară.
Aquamarine
Este mai aproape de spectrul albastru, amintind de mare și de o briză răcoroasă. Din cauza amestecului evident de albastru, poate provoca o stare de somnolență, așa că trebuie folosit cu mare atenție în studiu sau în sală. Dar dormitorul este un loc ideal pentru albastru-verde.
Combinarea culorii salată și violet în interiorul bucătăriei
Vedeți, de asemenea, designul interior într-o cameră de relaxare într-o casă de baie
Albastru și albastru
O paletă calmă, care evocă în primul rând asociații cu cerul și marea. Culoarea albastru-albastru este potrivită pentru zona de recreere și camera copiilor. Se combină bine cu alb, chihlimbar, miere, auriu, portocaliu, smarald, gri.
Vezi și Interiorul garsonierei de 35 mp în fotografii pentru toate gusturile
Maro
Un simbol al pământului și al copacilor, este considerat neutru, combinându-se cu aproape orice. Maroul deschis și bejul sunt un fundal excelent pentru orice decor. Nu exagerați — o astfel de bază trebuie diluată cu tonuri mai saturate, altfel riscă să devină monotonă, mai ales bejul.
Culoarea bej în interior
Designul camerei de lumină
Vezi și Idei pentru proiectarea unei cămări mici în apartament
Violet
Creează o atmosferă mistică, dar nu este recomandată pentru apartamente, deoarece provoacă stări depresive. Violetul trebuie ales cu mare atenție și numai în cantități mici.
Vedeți, de asemenea, Tavane întinse pe două niveluri — design și fotografii de soluții interesante
Liliac
O variantă mai blândă, însă, și nu trebuie dus prea departe. Liliacul este bun pentru dormitoare, dar în hol, grădiniță sau bucătărie trebuie folosit cu prudență.
Roz
Ușor și delicat, dar unele dintre varietățile sale, cum ar fi fuchsia, pot fi foarte agresive. Rozul strălucitor poate fi ales pentru camera de zi, dar varietățile pastelate sunt potrivite pentru zonele de lounge și camerele copiilor. Combinarea cu portocaliu nu este recomandată, tandemul rezultat este prea luminos și psihedelic.
Combinarea albului și a roșului în interior
Culoarea bej în interiorul camerei de zi
Negru și alb
Cel mai universal și, în același timp, controversat duo. Atât albul, cât și negrul, combinate cu orice nuanțe, dar folosite doar ca suplimentare. Negrul ca principal este prea sumbru și deprimant, iar albul va transforma locuința într-o secție de spital. Este, de asemenea, posibil să le folosiți simultan, dar acesta este un pas foarte riscant. Este necesar să urmați proporțiile și nu permiteți un raport 50/50, arată prea ascuțit.
Este important să realizăm că asociațiile sunt pur individuale. Pentru unii oameni, abundența de liliac îi întristează, în timp ce pentru alții va fi pe placul lor. Atunci când alegeți o soluție cromatică pentru interior, va fi corect să vă bazați nu numai pe regulile general acceptate de combinare, ci și pe propriul gust și percepție.
Dormitor în culori luminoase
Dependența de partea de lumină
După cum am menționat mai sus, alegerea combinațiilor depinde și de partea de lumină spre care sunt orientate ferestrele. Motivul pentru aceasta este cantitatea de lumină naturală, cunoscută și sub numele de insolație. Aceasta are un efect puternic asupra stării fizice și psihice. Apartamentele întunecate și mohorâte, în care aproape că nu există lumină solară, provoacă disconfort, oboseală, somnolență, acestea dau spre vest și nord, trebuie să se țină cont de acest lucru atunci când se alege o combinație de culori.
În partea de nord este potrivit chihlimbarul, mierea, roșul, piersica, bejul auriu. Aceste culori sunt asociate cu căldura, care lipsește atât de mult mai ales pe timp de iarnă. Turcoazul, menta, movul, griul, indigoul, albastrul și albastrul nu sunt cea mai bună alegere, deoarece vor face vizual interiorul și mai rece.
Camerele orientale sunt întotdeauna bine luminate, mai ales dimineața. În design pot fi folosite atât culori calde, cât și reci, dar este important să se evite nuanțele pastelate palide. Datorită faptului că seara nu există soare pe partea estică, acestea vor părea decolorate și murdare, căpătând un aspect cenușiu.
Interiorul dormitorului în culori albastre
Dormitor în culori închise
Întotdeauna există mult soare pe partea de sud, chiar și iarna. Aici este întotdeauna mai cald și mai cald, astfel încât spectrul rece poate fi o adevărată salvare. Turcoazul, acvamarinul, menta în diferite proporții pot crea un sentiment de răcoare. În același timp, dacă în apartamentele estice sunt mai potrivite tonurile saturate, în apartamentele sudice, dimpotrivă, încercați să alegeți variantele pastelate pentru finisare.
Pentru apartamentele cu ferestrele orientate spre vest, sunt potrivite culorile calde. Deoarece în vest este puțină lumină în timpul zilei, ar trebui să evitați culorile închise, precum și rozul și liliacul — acestea vor părea gri și decolorate în absența soarelui. În ultimă instanță, atunci când folosiți astfel de finisaje, aveți grijă de un iluminat artificial de înaltă calitate. Pentru finisajele din partea de vest, trebuie să alegeți colorarea cu mare atenție, deoarece cea mai mică eroare de calcul poate transforma un design frumos într-unul gri și decolorat.
Interiorul luminos al camerei
Culoarea salată în interiorul bucătăriei
Zona de recreere
Deoarece acest spațiu este destinat somnului și relaxării în timpul zilei, schema de culori a interiorului trebuie să fie potrivită pentru această sarcină. Cel mai bine este să alegeți culori calme, atât calde, cât și reci. Culorile prea vii, precum și negrul și movul, nu își au locul aici, nici măcar ca accesorii. Nu uitați să acordați atenție luminii. Culorile calde sunt mai potrivite în partea de nord sau de vest, în timp ce culorile reci sunt mai potrivite în partea de sud.
Cu ajutorul culorilor puteți nu numai să corectați deficiențele de iluminare, ci și să schimbați ușor percepția vizuală. Combinațiile luminoase măresc vizual camera, în timp ce cele întunecate și saturate o fac să pară mai mică. Același efect îl au și finisajele și mobilierul contrastante.
Culori deschise în interiorul camerei
Decorarea bucătăriei
În primul rând, este important să înțelegem ce funcție, în plus față de gătit, este atribuită acestei camere. Cât de des mergeți în bucătărie, gătiți acasă, chemând oaspeții? Bucătăria este combinată cu holul sau este izolată? Este mare sau mică? Răspunsurile la aceste întrebări determină designul bucătăriei.
În bucătăriile mici este de preferat să se folosească combinații ușoare — vanilie, lapte, bej, gri deschis, mentă, roz moale etc. Dar în încăperile mari, și cu atât mai mult în garsoniere, puteți folosi opțiuni mai luminoase și mai contrastante. În cazul în care zona de bucătărie este combinată cu camera de zi, poate contrasta cu aceasta sau se poate armoniza. Contrastul este convenabil dacă aveți nevoie să delimitați vizual spațiul bucătăriei și camera de zi.
Combinarea culorilor în interiorul dormitorului
Cameră de interior în culoarea alb-negru
Design de hol
Cel mai adesea aceasta este o cameră în care se petrece mult timp în fiecare zi. Aici se adună familia seara, aici se organizează întâlniri cu prietenii și cine de familie. Din acest motiv, alegerea paletei ar trebui să fie luată foarte în serios.
- În camerele spațioase, puteți implementa în siguranță orice combinație. Într-o astfel de cameră pot exista mai mult de 3 culori, numărul mai mare este mai dificil de combinat unul cu celălalt.
- Utilizarea culorilor închise este potrivită pentru hi-tech sau minimalism, dar în interioarele clasice, culorile deschise arată mult mai armonios.
- În cazul în care combinațiile de lumină sunt alese ca bază, este necesar să o diluați cu detalii luminoase pentru a împrospăta decorul. Acesta poate fi mobilier, de exemplu, o canapea de morcov pe fundalul pereților bej, sau accesorii — perdele, vaze, fotografii și picturi, perne de canapea, cuverturi de pat și așa mai departe.
Decorarea holului
Coridorul este un loc fără ferestre, așa că paleta este foarte limitată. De asemenea, coridorul este rareori impresionant ca dimensiune, așa că albul sau bejul sunt cele mai potrivite. Dacă doriți, puteți alege azur, verde sau galben, dar atunci iluminatul electric trebuie să fie perfect. În lumina albă rece, o paletă luminoasă va părea mai întunecată, în timp ce lămpile aurii aproape că nu le denaturează.
Interiorul camerei în culori deschise
Dormitor în culori luminoase
Culoare violetă strălucitoare în interiorul bucătăriei
Design de baie
Pentru baia tradițională sunt albul zăpezii, turcoazul bogat, azurul și soiurile ușoare de albastru în diferite combinații. Temele marine și tot ceea ce este asociat cu apa, se potrivește cel mai organic într-un astfel de decor. Cu toate acestea, puteți alege o soluție originală, de exemplu, combinați roșu cu albul zăpezii. Această alegere va arăta elegant și neobișnuit.
Video: Soluții de culoare în interior
50 de fotografii cu exemple de soluții de culoare în interiorul apartamentului:
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023