Sarcina principală a designerului este de a veni cu un interior concis și cât mai confortabil, cu un aranjament convenabil al instalațiilor sanitare și al mobilierului.
Conținut
- Proiectarea unei băi: dezvoltarea unui design pe cont propriu
- Ce ar trebui să fie în baie
- Planificare și design
- Iluminarea băii
- Design modern pentru o baie mică
- Baie separată (fără toaletă)
- Interioare frumoase pentru o baie combinată
- Principalele greșeli în proiectarea băilor
- Caracteristicile de mobilier pentru o baie mică
- Cum să proiectezi o baie de colț
Proiectarea unei băi: dezvoltarea unui design pe cont propriu
Autodezvoltarea se referă la sarcini complexe. Organizarea corectă a totul este posibilă, dacă luați în considerare multe nuanțe. În dimensiuni limitate, funcționalitatea ocupă un loc central. Confortul și frumusețea se retrag în fundal. Această abordare vă va permite să aranjați în mod convenabil toate elementele necesare. Cu toate acestea, unele trucuri de design vor ajuta să faceți interiorul atractiv și confortabil.
Designul modern al băii implică combinarea unei varietăți de stiluri interioare
Ce ar trebui să fie în baie
Există o listă cu anumite elemente care sunt obligatorii. Datorită gamei largi de obiecte sanitare de pe piață, este posibil să găsiți o opțiune potrivită pentru orice încăpere.
- Cada de baie sau cabină de duș. Alegerea se bazează pe cantitatea de spațiu disponibil. Puteți cumpăra un jacuzzi.
- Chiuvetă. Există modele de colț, montate pe perete și consolă (încorporate).
- WC. Cu condiția ca baia să fie combinată.
- Oglindă, rafturi.
- Diverse lucruri mici, inclusiv cârlige pentru prosoape, umerașe.
Interiorul unei băi moderne nu pune un cadru clar în alegerea accesoriilor, dar gravitează spre forme simple și materiale naturale
Dacă spațiul permite, lista de mai sus poate fi completată cu o mașină de spălat.
Vedeți și Cum să alegeți un ventilator pentru baie.
Planificare și design
Înainte de a cumpăra tot ce aveți nevoie, este important să decideți asupra designului. Se recomandă să prezentați totul schematic, desenând un plan. Acest lucru vă va permite să dispuneți în mod rațional de spațiu, să găzduiți lucrurile necesare și să evaluați în prealabil posibilele dezavantaje, erorile diferitelor opțiuni de amplasare. Prin urmare, este necesar să se determine mai întâi zona pentru fiecare element, să se aleagă modelele potrivite. Având un astfel de plan, va fi mult mai ușor să cumpărați tot ce aveți nevoie în magazine.
Atunci când planificați, trebuie să luați în considerare toate opțiunile posibile pentru amplasarea sistemului de instalații sanitare
Desenarea de diagrame ajută să vă gândiți la sistemul de comunicații, ascundeți țevile. Există multe programe de calculator care vă permit să creați o imagine tridimensională, cu care este convenabil să lucrați.
Vedeți, de asemenea, designul de baie și gresie.
Iluminarea băii
În proiectarea băii, o etapă semnificativă este organizarea iluminatului. Criteriul cheie pentru selectarea corpurilor de iluminat este nivelul lor de protecție. Sunt necesare produse care pot funcționa eficient în condiții de umiditate ridicată. Clasa de protecție trebuie să fie de cel puțin IP44.
Iluminatul luminos mărește vizual dimensiunea băii
Sunt necesare corpuri de iluminat suplimentare în apropierea oglinzii
Se recomandă crearea mai multor segmente de iluminat. O lumină comună pe tavan și zone cu întrerupătoare separate. Așezați mai multe surse de lumină în apropierea oglinzii. Puteți adăuga iluminare pentru corpurile de baie. Specialiștii recomandă plasarea mai multor rafturi. Dacă acestea sunt iluminate, va arăta spectaculos. Atunci când aranjați lumina, țineți cont de schema de culori. Dacă baia este realizată în culori închise, cum ar fi maro, veți avea nevoie de o iluminare puternică. În caz contrar, va avea un aspect sumbru.
Vedeți și Tencuiala texturată în interiorul holurilor: fotografii ale celor mai bune opțiuni
Design modern pentru o baie mică
Spațiul mic complică sarcina de proiectare competentă. Sarcina funcțională rămâne aceeași, dar este necesar să strângeți totul în dimensiunile disponibile. Una dintre metodele la care se poate recurge este introducerea sticlei. Toaleta, chiuveta de teracotă și cada de baie, instalate într-un singur perimetru, vor fi situate în imediata apropiere și vor crea impresia de înghesuială. Este vorba despre masivitatea și greutatea celor mai multe modele de obiecte sanitare. Prin urmare, merită să înlocuiți chiuveta obișnuită cu una din sticlă. Acest lucru va adăuga luminozitate, spațialitate. O altă modalitate este utilizarea pereților despărțitori din sticlă. Într-o cameră mică nu se pune problema să instalați delimitări care să ia spațiu. O partiție din sticlă are un aspect ușor, nu reduce vizual camera, ocupă un minim de spațiu și vă permite să delimitați eficient mai multe segmente.
Setul minim de obiecte care trebuie plasate în baie
Într-o cameră mică, poate fi foarte dificil să găsești spațiu pentru o mașină de spălat rufe
Uneori, poate fi indicat să renunțați la o cadă de baie completă și să o înlocuiți cu o cabină de duș.
Următoarea soluție pentru economisirea metrilor liberi este introducerea tehnologiei consolelor. Particularitatea constă în mascarea «îndesării» obiectelor în perete. Acest lucru permite ca obiectele sanitare să nu pară masive. Există modele de chiuvete special concepute pentru a fi înglobate deasupra mașinii de spălat. Apoi, puteți instala convenabil ambele elemente.
Vedeți și Decorarea băii: alegerea obiectelor sanitare, sfaturi
Baie separată (fără toaletă)
În cazul în care baia din casă este separată, aici există anumite nuanțe de design. Adesea, dimensiunile zonei sunt modeste. Prin urmare, este necesar să se ia în considerare caracteristicile camerei pentru a crea un design competent.
Combinația de nuanțe calde și reci — o alegere bună pentru o baie mică
Câteva secrete vor ajuta designul băii să facă designul practic și atractiv.
- Paleta predominant deschisă pentru suprafețele de finisare. Culorile întunecate și luminoase sunt potrivite pentru accente. Respectați măsura, astfel încât să nu stricați aspectul general. Culorile deschise conferă vizual prospețime și spațialitate.
- Prezența obligatorie a oglinzilor. Astfel de suprafețe sunt excelente pentru a extinde vizual limitele. Evitați să plasați oglinzile vizavi. Este mai bine pe un perete sau două, agățate în unghiuri drepte.
- Introducerea suprafețelor lucioase. Acestea reflectă lumina, făcând ca încăperea să pară mai mare. Puteți folosi o folie stretch lucioasă pentru tavan. Spațiul va fi umplut de lumină.
- Iluminare intensă. Lumina naturală nu poate intra adesea în cadă. Prin urmare, întruchipați o iluminare artificială puternică. În acest scop, spoturile din jurul perimetrului sunt potrivite.
- Folosiți numai o partiție din sticlă. Dacă nu este posibil să refuzați plasarea acesteia, atunci alegeți una transparentă ca fiind una potrivită. Sticla nu fură metri pătrați, dar face față funcțiilor sale.
- Un minim de mobilier. Modelele selectate trebuie să aibă compactitate și o bună funcționalitate. Apoi, nu va ocupa o suprafață mare, nu va îngreuna atmosfera.
- Înlocuiți baia standard cu o cutie cu hidromasaj. Aceasta va ocupa un minim de metri, permițând ca spațiul să devină mai spațios.
Culoarea este o modalitate foarte bună de a zona un spațiu limitat. Un colț cu o cadă poate fi marcat cu o culoare și o chiuvetă cu o altă culoare
Vezi și Care ar trebui să fie designul unei băi de 3 metri pătrați.
Interioare frumoase pentru o baie combinată
O etapă importantă este alegerea unui interior adecvat. Acesta poate fi în concordanță cu stilul general al apartamentului sau complet diferit. Există multe modele diferite potrivite pentru acest tip de cameră. Ele sunt reflectate în tabel.
Stilul | Descriere |
Provence | Accentul principal este pus pe mobilier și textile. Dar baia are dimensiuni limitate, astfel încât este problematic să găzduiți un obiect potrivit. Vă puteți baza pe un raft sau pe un dulap. Acest lucru este valabil și pentru textile. Prin urmare, Provence ar trebui să fie exprimată în finisarea pereților. Alegeți materiale cu un model sub forma unei amprente mici de legume. Paleta este predominant bej sau lăptos. Imprimeurile ar trebui să fie discrete, în tonuri atenuate. |
Loft | O adevărată întruchipare a fuziunii diferitelor soluții arhitecturale. Culoarea principală este albul. Completați-o cu o nuanță de cărămidă sau cu un ton de lemn natural. Accesoriile sunt metalice, predominant negre sau albe. Se recomandă ca o parte din perete să fie din cărămidă, țevile și comunicațiile să nu se ascundă. O cantitate minimă de mobilier. |
Scandinavii | Acesta se caracterizează prin funcționalitate ridicată și minimalism. Toate elementele sunt confortabile, formele și liniile sunt simple. Printre materialele de finisare potrivite se numără gresia, tencuiala, lemnul. Paleta de culori se distinge printr-o nuanță deschisă, lipsa de luminozitate, tonul rece. Acoperirea podelei ar trebui să fie aproape de acoperirea pereților prin paletă sau să contrasteze puternic cu aceasta. Culoarea mobilierului este selectată conform aceluiași principiu. |
High-tech | Reminiscență a stilului anterior datorită simplității și detaliilor minime. Se referă la direcția modernă. Interiorul este dominat de elemente din sticlă, metal și plastic. Predomină liniile drepte, excluderea la maximum a formelor rotunde, ovale. Paleta de culori este variată și destul de flexibilă. Este permisă utilizarea unei singure game sau a unei combinații de nuanțe contrastante. Dacă alegeți un strat de acoperire cu o imprimare, acesta ar trebui să fie caracterizat de linii simple. Fără flori, plante. |
Art Deco | Se caracterizează prin libertatea de proiectare. Evită conservatorismul, minimalismul și funcționalitatea sporită. Stilul este caracterizat de un amestec de idei originale, unice, cu adăugarea de detalii de decor îndrăznețe. Un astfel de design este rareori pus în aplicare din cauza costurilor și a necesității unui spațiu suficient de mare. Materialele folosite sunt doar naturale, care vor trebui să cheltuiască sume mari. O abundență de aur în decor este binevenită. Merită să implementați cu atenție astfel de idei, altfel art deco se poate transforma în lipsă de gust. |
Combinația de galben, alb și gri în placarea pereților este cea mai comună în stilul scandinav.
O combinație de stil ecologic și minimalism
Stilul retro este caracterizat de instalațiile sanitare cu aspect antic și de utilitățile expuse
Maxim de crom și suprafețe strălucitoare — acesta este hi-tech.
Un perete cu o temă metalică nituite, culoare gri, strictețe în detalii — un design foarte masculin.
Opțiunile descrise în tabel arată culorile pe care se recomandă să le folosiți în acest sau acel caz. Dar atunci când alegeți o gamă, țineți cont de suprafață, de înălțimea tavanului, de forma camerei. Dacă baia este mică, atunci alegeți cu precădere culori deschise. Introduceți nuanțe întunecate ar trebui să fie cu atenție. Pentru tavan, acestea sunt potrivite numai dacă înălțimea este suficientă.
Baie într-un stil boem bogat
Stilul modern nu este atât de ușor de caracterizat, pot exista motive industriale, hi-tech sau zen. În general, vizează o utilizare confortabilă a băii în fiecare zi
O zonă spațioasă vă permite să extindeți opțiunile de alegere a culorilor. Este permisă introducerea de tonuri întunecate, soluții de nuanțe mai îndrăznețe. Puteți folosi chiar și negru.
Vedeți, de asemenea, Design de baie de 4 mp: amenajarea camerei și alegerea finisajelor
Principalele greșeli în proiectarea băilor
Atunci când încearcă să realizeze diferite idei, mulți oameni fac adesea greșeli. Ca urmare, aspectul general și atmosfera au de suferit. Prin urmare, aflați în prealabil care sunt greșelile populare atunci când creați un design și opțiunile pe care le puteți corecta.
- Lipsa unui layout bine gândit. Dacă planificați incorect amplasarea elementelor, aceasta va duce la multe neplăceri. Problema deosebit de acută este percepută într-o baie mică. Prin urmare, se recomandă să vă gândiți la umplerea spațiului până la fiecare detaliu. Acest lucru vă va permite să luați în considerare toate problemele și să ridicați pentru fiecare detaliu locul cel mai rațional.
- Atmosfera unui club sau a unui restaurant. Înainte de întruchiparea interiorului dintr-un loc public popular, este important să vă gândiți de mai multe ori. În astfel de instituții există adesea o atmosferă de relaxare, iar băile sunt destul de languroase, fără iluminare strălucitoare. Pentru casă, o astfel de întruchipare nu este potrivită. În timp, atmosfera va deveni opresivă, deoarece va trebui să petreceți în mod constant timp într-un astfel de design. Eliminați monotonia și întunericul atunci când organizați interiorul, folosind culori predominant deschise și iluminare maximă.
- Excluderea partițiilor de siguranță. Este posibil să se elimine necesitatea unei perdele de siguranță dacă există în plus o cabină de duș. În caz contrar, atunci când sunt combinate, suprafețele adiacente vor fi în mod constant inundate cu apă. Va trebui să petreceți în mod regulat timp pentru curățare. Prin urmare, cumpărați și utilizați o perdea specială, care va proteja eficient spațiul din jur de lichid.
- Podele alunecoase. Plăcile sunt populare pentru astfel de spații. Și alegând modelul potrivit pentru podea, mulți uită că principalul criteriu devine nu designul, ci prezența unei acoperiri antiderapante. Unii decid să plaseze un material lucios, absolut neted. Ca rezultat, atunci când apa lovește podeaua se transformă literalmente într-un patinoar de patinaj. Astfel de greșeli pot duce la rănire dacă acționați neglijent. Prin urmare, atunci când cumpărați dale, asigurați-vă că acestea sunt tratate cu o compoziție specială anti-alunecare, făcând produsul un pic mai dur. Lăsați finisajul lucios pentru pereți.
- Luminozitate în iluminat. Această cameră trebuie să aibă o lumină de calitate. Este o greșeală să folosiți corpuri de iluminat cu iluminare slabă. Uneori, se instalează doar o singură sursă de lumină, ignorându-se cele suplimentare, ceea ce duce la semiobscuritate. În plus față de corpul de iluminat principal, este necesar să se echipeze mai multe spoturi în jurul oglinzii și în alte zone. Acest lucru vă va ilumina fața în mod blând, uniform și clar.
- Utilizarea tapetului de hârtie. Aceasta este o greșeală dezastruoasă. La urma urmei, tapetul de hârtie nu este absolut deloc potrivit pentru spațiile cu umiditate ridicată. Ei vor începe să absoarbă umezeala, cusăturile vor diverge. În timp, pânza se va desprinde complet de pe suprafață. Este necesar să alegeți un material mai fiabil și mai practic pentru camerele umede. Cea mai populară este considerată o faianță. Dacă doriți să folosiți tapet, alegeți vinil, lavabil și rezistent la umiditate. Dar este mai bine să le combinați cu gresie decât să acoperiți toți pereții.
- Neglijarea suporturilor pentru prosoape. Mulți oameni nu acordă prea multă atenție acestui detaliu. Dar dacă nu vă gândiți din timp la amplasarea suportului, nu veți găsi un loc potrivit pentru prosopul dumneavoastră. Așa că va trebui fie să ieșiți să îl luați, lăsând urme umede peste tot, fie să căutați constant un loc pentru textile. Designerii sfătuiesc să organizați suporturile în apropierea fiecărei zone în care urmează să se efectueze proceduri cu apă.
- Lipsa unui covoraș special pentru picioare. Un alt mic lucru care este adesea neglijat. Absența acestuia va duce la statul pe o podea rece cu picioarele goale. Acest lucru crește riscul de alunecare. Este mai bine să plasați un covoraș de mărimea și culoarea potrivită pentru propria siguranță. Acesta va fi un accesoriu drăguț care completează corespunzător designul.
- Dimensiunea mică a chiuvetei. Aspectul original, senzorul încorporat contribuie la eliberarea de produse de dimensiuni modeste. Acest lucru are un impact negativ asupra funcționalității. Dacă există suficient spațiu, merită să plasați mai multe chiuvete. Pentru o cameră mică, alegeți un produs cu un bol larg.
Finisajul de culoare potrivit poate schimba dramatic spațiul
Vedeți și Dificultăți și posibilități de proiectare a băii de 6 mp. m.p.
Caracteristicile de mobilier pentru o baie mică
Salvarea metrilor prețioși ajută la mobilierul pe mai multe niveluri. Pentru aceasta este alocată o zonă mică, iar capacitatea este mare. Tot spațiul disponibil în jur este recomandat pentru a maximiza utilizarea spațiului. Mulți oameni ignoră zona de sub chiuvetă. Puteți instala un raft compact sau un raft pentru depozitare suplimentară. Profitați la maximum de pereți. Puteți amplasa cârlige și rafturi pe ele.
Oricât de mult ați dori să organizați o mulțime de spațiu de depozitare, este mai bine să nu folosiți dulapuri voluminoase, ci să dați preferință rafturilor înguste și înalte.
Atunci când alegeți între sistemele de depozitare închise și deschise, aveți încredere în gustul dumneavoastră, dar țineți cont de stilul de amenajare interioară
Un aspect esențial este opțiunea de a instala o mașină de spălat. Aceasta este una dintre problemele comune și situațiile dificile. La urma urmei, adesea nu există spațiu pentru aceasta. Prin urmare, există următoarele opțiuni pentru rezolvarea problemei:
- Instalarea sub chiuvetă. Chiuveta ar trebui să fie plată și să fie ușor deasupra nivelului standard.
- Alături de chiuvetă. Pentru a crea o combinație armonioasă, ar trebui să le conectați cu ajutorul unui blat. De sus, atârnați o oglindă voluminoasă.
Pentru a economisi spațiu, combinați chiuveta și mașina de spălat cu un blat comun
Dacă aveți nevoie să plasați mașina, dar nu există o zonă potrivită pentru ea, ar trebui să alocați câțiva metri pătrați. Puteți instala o cabină de duș, iar spațiul eliberat poate fi ocupat de echipamentul de spălat. În plus, puteți pune un coș de rufe lângă el.
Pentru a da o atmosferă originală, folosiți oglinzi de colț. Acest lucru ajută la crearea unei creșteri vizuale a dimensiunii și reproduce strălucirea nesfârșită. Pentru a face plafoanele mai înalte, folosiți o folie de oglindă pentru ele.
Toată lumea știe că oglinzile au capacitatea de a mări un spațiu. Folosiți-o pentru a extinde vizual, a alunge sau a înălța o cameră. Încercați să plasați oglinzile în unghi unul față de celălalt și veți obține un rezultat interesant
Vezi și Design de baie în culori bej: nuanțe de design, mobilier și obiecte sanitare
Cum să proiectezi o baie de colț
O soluție excelentă pentru dimensiuni mici. Modelul de colț vă permite să economisiți o mulțime de spațiu. Acest lucru este valabil mai ales pentru camerele pătrate. Modelele de colț sunt caracterizate de o varietate de forme. Există variații de curbură. Acest lucru vă permite să alegeți produse originale, unice.
Designul unei astfel de variante este în prezența unui spațiu suplimentar, datorită economisirii metrilor disponibili. Puteți ocupa zona eliberată cu diverse părți, inclusiv o mașină de spălat și alte articole de uz casnic utile.
O mini-cadă de baie de colț este soluția ideală acolo unde fiecare centimetru de spațiu contează
Cada de baie de colț vă permite să încadrați tot ce aveți nevoie chiar și într-un spațiu limitat.
Data publicării: 5-15-2022
Actualizare data: 5-15-2022