Proiectarea peisagistică a terenului este de a crea frumusețe și armonie în jurul casei dvs.
Conținut
Sfaturi pentru începători
Universitățile rusești pregătesc designeri absolvenți. Dar designul nu este o știință, ci creativitate. Creativitatea, după cum știe toată lumea, este unică și unică în manifestările sale. Cu alte cuvinte — fiecare persoană care creează obiecte de peisaj, aduce o picătură din sufletul său, unic și unic în felul său. Doar ascultând de îndemnurile subconștientului lor, designeri celebri au creat compoziții arhitecturale istorice, care au supraviețuit până în zilele noastre. Dar ele nu au fost recunoscute imediat, a trebuit să dureze ceva timp. Prin urmare, nu ar trebui să vă fie frică să luați inițiativa în amenajarea parcelei dvs. Uneori, cele mai extraordinare și ciudate soluții creează o atmosferă unică a teritoriului și dezvăluie adevărata frumusețe a sufletului uman.
Va trebui să munciți din greu pentru a crea un loc practic pentru recreere pentru întreaga familie
Pentru a învăța lecțiile de bază ale designului peisagistic, este necesară o pregătire prealabilă. În această etapă, este necesar să vă faceți timp pentru a studia cărți de referință, manuale și reviste dedicate proiectării parcelelor de țară și a grădinilor lor. Blago, internetul este ca întotdeauna generos. În aceste cărți veți găsi sfaturi de la designeri care vă vor împărtăși secretele, vă vor arăta cele mai frecvente greșeli ale începătorilor și vă vor direcționa aspirația în direcția corectă.
Întotdeauna începeți de la mic și realizați-vă ideile încet, bucurându-vă de procesul în sine, nu doar de rezultatul acestuia.
Bineînțeles, nimic nu poate înlocui dialogul live cu o persoană. Dar dacă găsiți o carte potrivită, scrisă de un autor competent, veți asimila sarcinile unui adevărat maestru peisagist.
Un bun design de grădină are mai multe centre compoziționale care atrag atenția. Poate fi orice — un copac, un arbust, un iaz sau o bancă
De obicei, două sau trei cărți citite în decurs de o săptămână îl inspiră pe noul creator în așa măsură încât acesta aleargă la aceeași oră la cel mai apropiat magazin de grădinărit și cumpără tot ce crede că are nevoie. Începând de la elemente decorative și terminând cu flori și copaci. Este strict interzis să faceți acest lucru. Graba nu va duce la succes, nu veți face decât să uitați tot puținul pe care l-ați învățat. În primul rând trebuie să vă ocupați de comandă, observând care va putea selecta corect materialul pentru gard și pergolă. De aici depinde alegerea ulterioară a elementelor de mici forme arhitecturale, copaci, flori și plante.
Începeți drumul spre grădina visurilor dvs. cu un mic pat de flori sau mixborder
Ieșiți în grădină atunci când aveți timp și dorință, lucrați din greu și nu încercați să faceți totul deodată și într-o singură zi
Vezi și Coniferele în amenajarea peisagistică a unei grădini de cabană.
Principiile de bază ale amenajării peisagistice
- Primul lucru care trebuie făcut este să analizați teritoriul gospodăriei și să vă ocupați de relieful terenului. De aici depinde în mare măsură amenajarea ulterioară.
- Împărțirea terenului în zone. Aceasta include marcarea pe planul zonei de recreere, a grădinii (grădina de legume) și a formelor arhitecturale mici.
- Marcarea căilor de gospodărie. Acestea ar trebui să asigure o mișcare convenabilă între zone, ținând cont de lățimea pasajelor.
- Definirea compoziției generale a zonelor și a formelor arhitecturale. În această etapă, se face alegerea materialului de construcție, a culorii și formei acestuia, precum și a culorii aleilor și a materialului acestora.
- Selectarea spațiilor verzi și a culorilor. În această etapă se selectează varietățile de arbori (formele lor) și flori, precum și amplasarea teritorială a mixboarderilor, a toboganelor alpine.
Gândiți-vă la scară și la vizualizare ținând cont de creșterea plantelor.
Un moment important în proiectarea peisajului este dimensiunea parcelei de casă. De ele depinde dispunerea compozițiilor florale, precum și alegerea locului de plantare a copacilor. Pe un teritoriu mic este nevoie de o creștere vizuală a acestuia. Acest efect poate fi obținut prin diferite metode. Una dintre ele este selectarea corectă a culorii gardului și plantarea asimetrică a coniferelor de-a lungul acestuia. Aici trebuie să înțelegeți că forma pătrată sau dreptunghiulară a gardului creează niște cadre. Pentru a le elimina, gardul este vopsit în culori deschise, iar copacii sunt plantați în grupuri de 4-5 la rând.
Fiecare element al grădinii trebuie să se integreze organic în compoziția peisagistică generală
Copacii trebuie să fie cumpărați deasupra gardului cu cel puțin o jumătate de metru. Datorită acestui fapt, se creează o expansiune vizuală.
Gard viu de conifere
Dacă doriți să adăugați profunzime gardului dvs. viu, plantați copacii într-un model eșalonat.
De asemenea, puteți crea tobogane alpine, care pot fi completate cu pietre colorate. O idee bună pentru extinderea zonei este un tobogan de înălțime medie cu un pârâu. Iar la poalele pârâului se sapă un mic iaz, pe malul căruia puteți planta ferigi iubitoare de umiditate. Dacă vorbim despre zona de recreere din spatele casei, atunci un astfel de obiect este cel mai bine plasat în apropierea gardului. Pe gard lăsați covorul creț de iederă. O astfel de cascadă de forme arhitecturale va crea un efect de perspectivă, adică un observator exterior care contemplă această frumusețe va simți adâncimea spațiului, saturația și volumul.
Pe fundalul unui gazon perfect tăiat arată bine pista de dale de beton, spațiul din jurul căreia este umplut cu pietricele mici
Articolul menționează forme arhitecturale mici. Pe internet, acestea pot fi găsite în continuare sub denumirea prescurtată MAF. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest concept, mai jos sunt prezentate principalele elemente ale MAF, implicate în designul peisagistic.
- Terase, verande și pergole.
- Troițe, pergole și arcuri.
- Garduri de grădină, mixboarduri, fântâni și sculpturi.
- Iazuri, cursuri de apă și poduri peste ele.
- Alte decorațiuni, de la vaze cu flori autoportante la pitici de grădină.
Pod de lemn peste un pârâu «uscat»
Decor frumos al unui gard orb
În plus, fiecare persoană care locuiește în oraș, MAF se întâlnește în fiecare zi. Acestea sunt stații de autobuz, cabine telefonice, bănci de oraș și de parc și multe alte elemente.
Vedeți, de asemenea, designul peisajului de grădină engleză: idei cu fotografii
Terase, pergole și pergole
Aceste structuri îndeplinesc același rol în amenajarea peisagistică a terenului. Ele sunt construite pentru a crea o zonă de recreere, făcând lucrurile preferate și doar o distracție plăcută. Caracteristicile lor distinctive sunt amplasarea în raport cu casa de vară, precum și designul.
Terasă deschisă cu o pergolă și un loc pentru grătar
Pergola a venit în țara noastră din străinătate. Patria sa istorică este Italia. Designul acestui obiect este simplu: patru sau șase grinzi de susținere acoperite cu partiții orizontale pe acoperiș. Cel mai adesea este fabricat din lemn, mai rar din metal.
Pergolă de colț din lemn cu o canapea pentru o vacanță retrasă
Nu este de dorit să se folosească metalul, deoarece se încălzește foarte tare la soare și poate strica plantele care se înfășoară în jurul elementelor sale.
Folosiți plante cățărătoare pentru a umbri spațiul de sub pergolă. Este de preferat să alegeți struguri cu cățărare densă. Acesta crește fără să înflorească, dar are o culoare a frunzelor pestriță (de la verde închis la burgundia și chiar roșu). Spațiul de sub pergolă se amenajează cu mobilier de grădină, rezistent la precipitații. De asemenea, sub ea, în unele cazuri, puteți pune o piscină. O astfel de soluție este convenabilă în regiunile climatice foarte calde.
Plantele crețești pot ascunde orice și oriunde
Pe o terasă deschisă este practic să folosiți mobilier din rattan cu perne detașabile
Un loc de odihnă poate fi amenajat fie pe o zonă pavată cu piatră, fie pe o platformă de lemn.
Amenajarea terasei implică amplasarea acesteia în apropierea casei, sau mai degrabă este atașată acesteia. Principala diferență între o astfel de structură și o verandă este amplasarea deschisă. Adică, nu există un baldachin sau un perete. Acest lucru caracterizează structura ca fiind o opțiune pur estivală pentru recreere. Dacă se planifică utilizarea terasei în timpul iernii, aceasta este realizată cu uși de sticlă rulante, ceea ce este foarte convenabil. Dar atunci nu va mai fi o terasă, ci o verandă combinată.
Terasă originală cu un loc de odihnă în interior
Foișor închis pentru sărbătorile de iarnă
Amenajarea unei pergole implică prezența mobilierului de grădină, a unui șemineu și a unui grătar.
Atunci când instalați o pergolă, este necesar să se acorde o atenție la prezența părții de sub vânt. Dacă există, unul dintre pereți trebuie să fie făcut orb sau plantat cu viene.
Peretele orb al pergolei este plasat pe partea de sub vânt a pergolei
Vedeți, de asemenea, decorarea Dacha din materiale improvizate cu propriile mâini
Șapte sfaturi pentru începători
- Atunci când organizați stilul general al peisajului, toate zonele ar trebui să se reflecte reciproc. Liniile netede ale căilor și coroanelor de copaci sunt completate de formele dreptunghiulare ale pergola sau ale altor clădiri.
- Cu o suprafață relativ mică, folosiți metode de mărire vizuală a spațiului.
- Instalarea de vaze pe mai multe niveluri va economisi spațiu, precum și va simplifica îngrijirea zilnică a florilor și plantelor.
- În cazul în care terenul de casă este situat pe o pantă, ceea ce implică o cantitate mare de muncă de teren, puteți folosi acest lucru în favoarea designului. Aranjați ziduri de sprijin decorative folosind piatră naturală. Tot în acest caz, toboganele alpine, o piscină sau un iaz sunt amenajate la cele mai joase cote ale terenului.
- În cazul unor diferențe de nivel deosebit de mari, este necesar să se organizeze terenul în mai multe niveluri separate prin ziduri de sprijin. Din punctul de vedere al amenajării peisagistice, pe astfel de parcele este posibil să se organizeze compoziții arhitecturale extraordinare și foarte frumoase. Singurul dezavantaj este o investiție monetară decentă.
- Pe terenurile mari se deschide posibilitatea de a instala o fântână și compoziții florale mari. Dacă finanțele nu vă permit să cumpărați o fântână, atunci puteți realiza elemente decorative cu propriile mâini, cum ar fi bărci, mori sau compoziții florale pe mai multe niveluri. De asemenea, o soluție excelentă va fi organizarea unui tobogan alpin de mari dimensiuni.
- Înainte de a alege una sau alta opțiune de design, este necesar să se revizuiască diferite combinații și combinații de elemente arhitecturale. Pentru o reprezentare vizuală a soluțiilor de compoziție, folosiți programe de calculator care vă permit să combinați MAF și să evaluați preliminar reprezentarea dumneavoastră. Avantajul acestui software este disponibilitatea indicilor și a imaginilor și soluțiilor gata făcute.
Pietrele de diferite dimensiuni și forme creează un efect de peisaj montan
Culoarea într-un peisaj este cea mai importantă regulă pentru a crea efectul potrivit. Culoarea principală este întotdeauna verdele, dar se pot adăuga și alte nuanțe pentru a-l face mai expresiv.
Florile și arbuștii perene necesită mai puțină îngrijire decât cele anuale și ar trebui să fie folosite ca bază pentru amenajarea peisajului.
Amenajarea peisagistică este o activitate foarte interesantă și plină de satisfacții. Veți avea parte de o mulțime de emoții pozitive și vă veți simți foarte bine alături de familie.
Florile cu creștere joasă sunt plantate la marginile patului de flori, iar cele mari — mai aproape de centrul patului de flori
Îmbunătățirea unui teren de țară este un proces lung, care durează mai mulți ani.
Opinia experților
Alina Kvileva
Designer peisagist
Bună ziua, mă numesc Alina și sunt designer peisagistic, dacă aveți întrebări despre designul peisagistic, întrebați cu plăcere, vă voi răspunde la ele.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023