Ultima opțiune este costisitoare și dificil de implementat, iar avantajele sale sunt foarte îndoielnice, așa că, în practică, cel mai adesea există un tip de iluminare punctuală sau liniară. Ambele tipuri pot consta din diferite tipuri de corpuri de iluminat.
Iluminarea spot poate include:
- lămpi cu incandescență;
- lămpi cu halogen;
- lămpi cu economie de energie;
- lămpi cu LED-uri.
Becurile cu incandescență nu sunt recomandate — au o eficiență energetică foarte scăzută, se încălzesc foarte tare atunci când sunt utilizate pentru perioade lungi de timp, iar lumina lor portocalie obosește rapid ochii.
Lămpile cu halogen sunt, de asemenea, predispuse la supraîncălzire, iar lămpile cu economie de energie pot conține substanțe periculoase. Prin urmare, lămpile cu LED, economice și sigure, reprezintă cea mai sensibilă alegere.
Alegerea surselor de lumină liniară este și mai modestă. Acestea includ:
Benzi cu LED-uri cu o marjă mare de avantaj atât în ceea ce privește performanța, cât și costul.
Acestea vă permit să creați scheme de iluminat de aproape orice dimensiune și configurație, să realizați efecte complexe, să conectați dispozitive automate și de control de la distanță.
Cel mai adesea sunt utilizate benzi LED albe cu temperatură de culoare caldă sau neutră. De asemenea, foarte populare sunt benzile RGB, în care fiecare sursă de lumină individuală este formată din trei sub-surse de culori diferite:
Prin variația luminozității fiecăreia dintre aceste culori, se poate obține aproape orice culoare de strălucire.
Lumina de fundal poate fi pornită și oprită manual cu un comutator sau automat. Automatizarea poate fi declanșată prin apropierea de dulap, deschiderea ușii, un semnal de temporizare și alte influențe.
În funcție de tipul de sursă de alimentare, retroiluminarea este împărțită în astfel de grupe:
- complet autonomă — alimentată de o baterie;
- parțial autonomă — alimentată de la rețea, dar are o baterie de rezervă în caz de pană de curent;
- rețea de curent alternativ — conectată la rețeaua casnică de 220 V, banda sau lămpile sunt proiectate pentru această tensiune;
- din curentul convertit — conectat, de asemenea, la rețeaua casnică, dar are în designul său o unitate de alimentare care convertește 220 V AC în 12 V DC.
Cel mai adesea, iluminatul mobilierului este alimentat exact de la rețeaua electrică. Pentru lămpi, de obicei, lăsați tensiunea nominală, pentru benzi — convertite la un semnal constant de 12 volți.
Rețineți că conectarea la rețeaua de uz casnic poate fi efectuată și în moduri diferite: prinderea directă în rețea (similar cu luminile de plafon) sau cu ajutorul unei prize standard.
Vedeți și În dormitor nu este suficient spațiu: unde să puneți noptiera sau cu ce să o înlocuiți?
Iluminarea de fundal în dulap cu propriile mâini
Utilizarea benzii LED — una dintre cele mai simple, eficiente și eficace modalități de a organiza iluminarea din spate a dulapului. Vă recomandăm să folosiți bandă RGB — astfel încât să puteți schimba în orice moment culoarea luminii de fundal, să setați un mod complex sau combinat de strălucire.
Pentru o distribuție cât mai uniformă a fluxului luminos, se recomandă montarea benzii în benzi pe tavanul dulapului și pe partea superioară a fiecărui raft. În nișele mari, este posibilă și amplasarea benzii pe suprafețele interioare ale pereților dulapului.
Distanța dintre benzile paralele nu trebuie să depășească semnificativ distanța dintre LED-uri.
Unelte și materiale necesare
Frumusețea benzii LED este că necesită doar un minim de instrumente de instalare, majoritatea putând fi găsite în fiecare casă. În primul rând, veți avea nevoie de:
Data publicării: 2-26-2022
Actualizare data: 2-26-2022