Atunci când realimentați singur un frigider cu freon trebuie să respectați măsurile de siguranță.
Conținut
- Cu ce se umplu frigiderele
- Rolul freonului în activitatea frigiderului
- Când să reumpleți un frigider cu freon
- Cauzele scurgerilor de agent frigorific
- Cum să efectuați realimentarea corectă a freonului în frigiderul de la domiciliu
- Ghid pas cu pas pentru alimentarea cu combustibil
- Diagnosticarea problemei
- Îndepărtarea reziduurilor de agent frigorific
- Pomparea freonului
- Măsuri de siguranță la locul de muncă
- Probleme care pot apărea atunci când vă alimentați singuri cu combustibil
- Concluzii și sfaturi utile
Cu ce se umplu frigiderele
Baza de lucru a sistemului de refrigerare este transformarea căldurii în temperaturi scăzute. Freonul este un gaz capabil să absoarbă căldura din mediul extern. Există mai multe varietăți, care se deosebesc prin compoziția chimică a substanței. Pentru a afla cu ce sunt umplute frigiderele de o anumită marcă, este necesar să se studieze cu atenție documentația tehnică a unui anumit model.
Caracteristica comună a tuturor tipurilor de agenți frigorifici este absența mirosului și a culorii. Gazul nu este periculos pentru viața și sănătatea umană, de aceea este perfect adecvat pentru utilizarea în echipamentele de refrigerare de uz casnic.
Încărcarea frigiderului cu freon cu propriile mâini.
Important: Trebuie acordată o atenție deosebită la înlocuire. O compoziție necorespunzătoare poate provoca o defecțiune gravă a sistemului.
Vedeți și Pătuț pentru copii cu propriile mâini: clasă de master cu desene și fotografii
Rolul freonului în activitatea frigiderului
Agentul frigorific este utilizat pentru a reduce temperatura. Acest lucru se realizează prin circulația într-un sistem închis de compresor și condensator. La rândul său, acesta este format din două circuite — extern și intern. În circuitul mic, freonul se află în stare lichefiată, absorbind energia termică. În timpul reacției chimice, refrigerantul devine gazos și este trimis în circuitul exterior. Acolo trece prin compresor și evaporator, eliberând căldura și revenind la forma lichidă.
Nu toate frigiderele pot fi încărcate cu freon, pentru a înțelege cum se încarcă frigiderul trebuie să studiați cu atenție recomandările.
Repetarea nesfârșită a ciclurilor permite reducerea temperaturii în camerele interne ale frigiderului. Atunci când funcționează corect, circuitul direcționează în mod constant căldura către mediul extern. Încălcarea etanșeității sistemului duce la scurgeri și la creșterea temperaturii în interior. Acesta este singurul semn de funcționare defectuoasă, deoarece freonul este incolor și inodor.
Vezi și Cum să faci jaluzele din tapet cu propriile mâini
Când să reumpleți un frigider cu freon
Agentul frigorific nu are o dată de expirare, adică nu își pierde proprietățile în timp. Motivul pentru reîncărcare este doar scurgerea reactivului din cauza unei breșe în integritatea circuitului. Cel mai simplu mod de a verifica necesitatea de reîncărcare este de a compara temperatura curentă cu temperatura indicată în documentația tehnică. Diferența poate fi utilizată pentru a judeca cantitatea de lipsă de reactiv.
Scurgerile din frigider pot apărea din cauza instalării necorespunzătoare și a deteriorărilor mecanice.
Vedeți și Creați un decor necomplicat și uimitor din lemn cu propriile mâini
Cauzele scurgerilor de agent frigorific
Printre cele mai frecvente cauze ale problemei se numără următoarele:
- Funcționarea incorectă a compresorului.
- Încălcarea etanșeității elementelor sistemului — capilare, conexiuni, tuburi.
- Deteriorări mecanice. Consecințe ale impactului, căderii în timpul transportului.
- Microcrăpături în capilare. Apar din cauza calității slabe a materiilor prime sau a unor nereguli în procesul de producție.
- Instalarea necorespunzătoare a conexiunilor sistemului.
În cazul în care se suspectează o scurgere, se recomandă inspectarea vizuală a peretelui din spate. Înainte de realimentarea cu freon va fi necesară repararea deteriorării circuitului pentru a evita noi defecțiuni.
În cazul în care scurgerea este cauzată de o avarie, este imperativ ca orice avarie să fie reparată înainte de realimentare.
Important! În cazul unor defecțiuni de circuit și al evaporării freonului, aparatul trebuie deconectat de la rețea. În absența unui element de răcire, compresorul funcționează fără întrerupere, ceea ce duce la defecțiuni în câteva zile.
A se vedea, de asemenea, Cojile ca element interior
Cum să efectuați realimentarea corectă a freonului în frigiderul de la domiciliu
Înainte de a începe să efectuați lucrarea, este necesar să pregătiți tot ceea ce va fi necesar:
- Cumpărați un cilindru de agent frigorific de marcă corespunzătoare. Aceasta este indicată pe plăcuța de identificare a frigiderului, pe compresor sau în documentația de însoțire.
- Stație de pompare a vidului. Este necesară pentru presiune, vacuumizare și injectarea freonului. Se referă la echipamente speciale. Acesta poate fi închiriat sau împrumutat de la prieteni, deoarece va fi neprofitabil din punct de vedere economic să cumpărați o unealtă specifică de dragul unei singure înlocuiri.
- Balanță. Este mai bine să le folosiți pe cele electronice cu precizie maximă. Pentru fiecare marcă de frigider există o anumită cantitate de freon care circulă în sistem. Chiar și o mică eroare de câteva grame va duce la defectarea dispozitivului. Pentru a preveni acest lucru, este suficient să puneți cilindrul pe un cântar și să monitorizați modificările.
- Mașină de sudură, flux, lipire. Se selectează în funcție de materialul din care sunt confecționate tuburile. Necesară pentru a restabili etanșeitatea după realimentare și pentru a repara daunele mecanice.
- Filtru-uscător. Se schimbă după fiecare schimbare de agent frigorific. În caz contrar, umiditatea rămâne în interiorul sistemului, ceea ce va duce la o nouă defecțiune.
- Supapa Schroeder. Necesară pentru a crea un vid și o presiune crescută în sistem.
- Azot. Este necesară o butelie cu un reductor pentru a purja sistemul.
Înainte de realimentarea frigiderului, este necesar să se pregătească toate materialele necesare.
După finalizarea lucrărilor pregătitoare, trebuie să studiați cu atenție pașaportul pentru a ști cum să încărcați corect freonul în frigiderul acestei mărci particulare. Fiecare model are anumite caracteristici tehnice, deci nu trebuie să săriți peste acest pas, chiar și cu multă experiență cu alte dispozitive.
Important! Nu merită să folosiți un mamelon auto ca înlocuitor al supapei Schrader. Acesta nu este capabil să creeze o presiune suficient de mare în sistem și vid.
Vedeți, de asemenea, Designul dormitorului cu propriile mâini — este posibil?
Ghid pas cu pas pentru alimentarea cu combustibil
O pregătire corectă reprezintă jumătate din succesul întregii operațiuni. Respectarea strictă a instrucțiunilor detaliate garantează că problema poate fi rezolvată prin eforturi proprii. Prin urmare, merită să vă familiarizați cu atenție cu fiecare pas, iar dacă aveți întrebări — cereți sfatul unui specialist.
Vedeți și Cum să folosiți pânză de iută în interior
Diagnosticarea problemei
Primul pas este să găsiți locul scurgerii. Determinarea va ajuta la o inspecție vizuală. S-a menționat deja mai sus despre elementele cărora merită să le acordați o atenție sporită. De asemenea, solicită prezența problemelor de coroziune care apare pe țevi atunci când se eliberează umiditate.
Dacă inspecția obișnuită nu a dat rezultate, atunci puteți recurge la vechea metodă de tratare cu soluție de săpun și presiune. Se aplică pe tuburi, pe îmbinări, iar apoi azotul este pompat în sistem. În locurile de depresurizare, vor apărea bule.
Există, de asemenea, un instrument special — detector de scurgeri. De regulă, acesta este proiectat pentru o anumită compoziție de agent frigorific, astfel încât este posibil să nu arate locul scurgerii în caz de neconformitate.
Important! Locurile slabe trebuie căutate atât înainte, cât și după pompare. Acest lucru va elimina reapariția problemei în viitor.
Vedeți și Cum să proiectați o ușă fără ușă?
Îndepărtarea reziduurilor de agent frigorific
Înainte de realimentare, este necesar să se elimine complet freonul rămas în sistem. Este necesar să găsiți filtrul de uscare — acesta se află de obicei în imediata vecinătate a compresorului. Se face o gaură în partea de cupru a elementului cu ajutorul unui ac de prindere. După efectuarea lucrării, va fi necesar să puneți o nouă piesă de schimb pentru a o înlocui pe cea deteriorată.
Următorul pas este de a desface circuitul și de a pregăti un loc pentru instalarea supapei. Pentru a face acest lucru, acesta este îndepărtat din conector, lungimea excesivă este tăiată, apoi lipită la compresor. După îndepărtarea resturilor de freon, este necesară purjarea sistemului cu ajutorul alimentării cu azot.
Vă rugăm să rețineți! Presiunea de alimentare cu azot nu trebuie să depășească 6 atmosfere. În cazul în care pe butelie este indicată o valoare diferită, se utilizează un reductor pentru a reduce această valoare.
La realimentare, trebuie acordată o atenție deosebită presiunii de alimentare cu azot.
Purjarea se efectuează timp de 10-15 minute pentru a obține efectul necesar. După aceea, se închide supapa de pe clema cu ac și se taie filtrul. Apoi se repetă procedura de purjare. Abia apoi se instalează noul element.
Nu este necesar să se lase sistemul deschis pentru o perioadă lungă de timp. Dintr-o ședere îndelungată fără vid, circuitul poate fi deteriorat intern, după care va fi necesară o înlocuire completă.
Vezi și Cum să decorezi un borcan de sticlă obișnuit cu mâinile tale
Pomparea freonului
În această etapă, veți avea nevoie de o stație de pompare a vidului. Aceasta constă din două manometre de culoare roșie și albastră, trei furtunuri. Ordinea de conectare și de pompare este următoarea.
- Înainte de conectare, supapele de pe manometre sunt bine închise.
- Furtunul galben din centru este conectat la butelia de freon;
- Furtunul albastru se conectează la racordul prin care se alimentează sistemul. Se utilizează un conector special.
- Furtunul roșu este conectat la celălalt capăt al sistemului cu ajutorul unei supape Schrader.
- Deschideți supapele de pe manometre.
- Se deschide alimentarea cu agent frigorific. Pentru a facilita monitorizarea volumului de substanță pompată, se recomandă instalarea buteliei pe un cântar.
- După atingerea unei presiuni de 0,5 atmosfere, se închid supapele;
- Compresorul este pornit timp de 30 de secunde.
- Pompa de vid se conectează la furtunul galben și se pornește timp de 10 minute;
- Furtunul galben este reconectat la butelia de freon.
- Se deschide supapa de pe manometrul albastru și se continuă realimentarea.
- Compresorul este pornit pentru a se asigura că sistemul funcționează corect și că se menține presiunea recomandată.
- Dacă nu există erori, conexiunile sunt lipite după deconectarea furtunurilor.
Pașii par destul de simpli, dar necesită cunoștințe și echipamente specializate. Nu merită să vă apucați de treabă dacă nu aveți cel puțin una dintre cele două enumerate mai sus.
Fiți atenți! Înainte de efectuarea lucrărilor, merită să verificați corectitudinea manometrelor de la stația de pompare a vidului. Citirile incorecte ale instrumentelor vor duce la o presiune excesivă sau insuficientă în sistem, ceea ce, la rândul său, duce la defecțiuni grave.
Freonul ajută la menținerea unei temperaturi scăzute în interiorul frigiderului.
Vezi și Cum să decorezi o cameră cu propriile mâini din mijloace improvizate
Măsuri de siguranță la locul de muncă
Autoefectuarea reparației echipamentelor de refrigerare la domiciliu este plină de riscuri. Prin urmare, trebuie respectate reguli simple de siguranță:
- Frigiderul trebuie să fie oprit la pompare.
- Echipamentul trebuie să aibă împământare, sistem de oprire de urgență în caz de fluctuații de tensiune. Capacitatea de service trebuie verificată în prealabil.
- Este necesar să se ventileze camera după eliberarea reziduurilor de agent frigorific. Deși gazul este inofensiv pentru oameni, dar este exploziv.
- Lipirea se efectuează în conformitate cu toate normele de siguranță împotriva incendiilor.
Respectarea unor reguli simple vă va permite să vă protejați pe dumneavoastră și pe ceilalți de consecințe periculoase. Nu neglijați riscul și nu subestimați pericolul de a lucra cu gaze sub presiune.
Vezi și Cum să decorezi peretele din cameră cu propriile mâini: cele mai bune idei de decorare
Probleme care pot apărea atunci când vă alimentați singuri cu combustibil
Studierea părții teoretice a procesului și îndeplinirea cu exactitate a tuturor punctelor nu garantează absența problemelor în procesul de realimentare cu combustibil. Prin urmare, merită să învățați în prealabil despre posibilele dificultăți și greșeli comune:
- Umiditate în circuit după uscare. Poate rămâne dacă economisiți timp sau dacă vă grăbiți prea mult. Duce la defectarea compresorului, la înfundarea capilarelor. Prin urmare, se recomandă să uscați bine sistemul, petrecând puțin mai mult timp. Eroarea poate fi corectată doar prin reumplerea combustibilului.
- Cantitate excesivă de agent frigorific încărcat. Cantitatea de freon necesară pentru a încărca frigiderele de uz casnic de o anumită marcă este indicată în documentația tehnică. Excesul de gaz supraîncarcă compresorul, creează o presiune excesivă în sistem. Acest lucru duce la defecțiuni și la necesitatea de a înlocui elementele.
Înainte de a începe realimentarea, este necesar să vă familiarizați cu posibilele dificultăți care pot apărea în cursul lucrului.
Este dificil să pompezi freon cu propriile mâini. Este necesar să se ia în considerare toate nuanțele și particularitățile procedurii și modelul dispozitivului. În caz contrar, aceasta poate duce la reparații mai costisitoare sau la înlocuirea echipamentului.
Vezi și Cum să decorezi un dulap cu propriile mâini?
Concluzii și sfaturi utile
Dacă, după ce ați citit toate cele de mai sus, realimentarea freonului pare a fi o sarcină dificilă și irealizabilă, atunci se recomandă insistent să contactați un maestru. Acest lucru garantează o reparație de calitate și absența problemelor în viitor.
În cazul în care se ia decizia de a repara independent, merită să studiați în detaliu și cu scrupulozitate partea teoretică. Aplicarea în practică a cunoștințelor dobândite este întotdeauna puțin diferită de ceea ce se afirmă în text. Merită să ne amintim că, în cursul efectuării oricărei lucrări, apar complicații neprevăzute. Problemele frecvente sunt luate în considerare mai sus, dar este imposibil să se prevadă totul. Prin urmare, merită să fiți gata să dați dovadă de ingeniozitate tehnică. În absența experienței, se recomandă să urmăriți activitatea maeștrilor cu ajutorul serviciilor video de pe Internet.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023