Dacă abordați problema în mod competent, atunci camera îngustă se va transforma într-o cameră de dormit confortabilă și confortabilă
Exact o treime dintre locuitorii țării noastre se confruntă cu problema planificării amenajării interioare a unei camere mici. Acest lucru se datorează construcției timpurii a clădirilor rezidențiale cu mai multe etaje. Panourile și Hrușciovki au fost ridicate în conformitate cu proiectul acceptat. În acest caz — un dormitor îngust a fost un atribut esențial. Tendințele moderne în designul de mobilier și-au făcut propriile ajustări. Acum, paturile sunt produse spațioase, spațioase — într-un cuvânt, ocupând o mulțime de spațiu. Și acest lucru afectează în mod inevitabil spațiul util al camerei, în special pentru o cameră îngustă. Pentru a rezolva o astfel de problemă, trebuie să înțelegeți metodele de bază ale amenajării designului camerelor.
Conținut
Caracteristicile amenajării unui dormitor îngust
Spațiul limitat al camerei nu vă permite să plasați pe deplin toate elementele decorului interior, fără a crea inconveniente. Mai ales puternic acest factor se referă la pat. Din cauza voluminozității sale, camera îngustă își pierde din funcționalitate.
Abundența de culori deschise contribuie la extinderea vizuală a camerei
Oglinzile transformă vizual spațiul
Pentru a îmbunătăți acest fenomen, designerii experimentați împărtășesc câteva sfaturi privind amenajarea, designul unei camere înguste:
- Pentru a economisi spațiu, este mai bine să alegeți mobilierul multifuncțional. Dulapurile glisante, canapelele pliabile, nișele și alte structuri de ascundere vor găsi aici o aplicație utilă.
- Schema de culori ar trebui să se acorde o atenție deosebită. Nuanțele diferite creează efecte vizuale diferite. Culoarea predominantă aici ar trebui să fie ușor luminoasă, sau moale. Accentuarea culorilor închise este, de asemenea, potrivită, dar trebuie să fie cu moderație.
- Materialele de finisare vor contribui la creșterea interiorului unui dormitor îngust. Suprafețele lucioase, sticla organică în diferite elemente ale camerei vor ascunde lipsa spațiului de locuit.
- Alegeți stiluri interioare de succes. De exemplu, «Minimalismul» este ideal pentru o cameră mică.
- Absența unui număr mare de elemente decorative va avea un efect favorabil asupra spațiului «constrâns».
- Folosirea unor modele de dimensiuni mari exprimate de tapet, elemente decorative (tablouri, colaje foto) sau alte obiecte din încăpere va extinde vizual spațiul.
Combinațiile contrastante de finisaje de pereți și mobilier măresc vizual spațiul camerei
Cuvertura de pat în dungi va face camera mai largă
Pereții înguste ai camerei «apasă» asupra percepției umane. Prin urmare, ei trebuie să fie vopsiți în culori diferite. Aici se ghidează următorul principiu: cu cât peretele este mai scurt, cu atât mai luminos ar trebui să fie și, invers, dacă peretele este prea lung, este vopsit într-o nuanță mai deschisă.
Lumina naturală joacă un rol important. Luați în considerare acest factor. Amenajarea camerei este compusă astfel încât razele soarelui să fie neobstrucționate în toate colțurile camerei.
Iluminatul ascuns poate sublinia proporțiile unei încăperi într-un mod câștigător
Iluminatul electric poate suplini lipsa de lumină naturală. Acest lucru este valabil mai ales în camerele cu ferestre orientate spre nord. Aici soarele își face rar apariția. De asemenea, se poate ca și crushchevka dvs. joasă să fie umbrită de o nouă clădire înaltă. Un dormitor îngust și bine luminat, cu suprafețe lucioase și sticlă, va crea o formă pătrată spațioasă.
Pentru camerele foarte lungi, există o opțiune de zonare. Dacă aveți nevoie de spațiu pentru studiu sau lucru, îl puteți separa de zona de dormit. Dați preferință partițiilor transparente, precum și rafturilor deschise. Construcțiile oarbe sunt nepotrivite. Acestea vor umbri partea rămasă fără ferestre din cameră.
Un raft deschis va lăsa camera la fel de luminoasă ca înainte
Înălțimea tavanului joacă un rol important. Dacă acest indicator pornește de la 2,5 metri — va avea un efect benefic asupra funcționalității camerei. Dacă nu vă este frică de înălțimi, puteți construi un pat în al doilea nivel. Spațiul rămas sub o astfel de structură este ideal pentru un birou, rafturi de cărți, dulap de lenjerie sau un loc de odihnă.
Vedeți și Portieres în dormitor: 48 de fotografii de opțiuni și caracteristici de alegere
Aranjamentul patului
Într-o cameră mică, locația locului de dormit este acordată o atenție deosebită. Există trei opțiuni de amplasare:
- de-a lungul peretelui lung;
- peste peretele lung;
- la capătul camerei, lângă fereastră.
Alegerea depinde de elementele suplimentare care sunt planificate să fie instalate. De exemplu, atunci când se plasează zona de lucru, patul va trebui să fie plasat lângă perete. Acest lucru se datorează faptului că biroul are nevoie de lumină naturală.
Un pat așezat pe o parte a camerei
Dacă în cameră locuiește o singură persoană, atunci patul este cel mai bine plasat de-a lungul peretelui. Nu este lat, astfel încât trecerea rămasă nu va fi incomodă. Un pat dublu este dificil de instalat în acest mod. Cel mai bine este să îl aranjați lângă fereastră. Dacă lungimea permite, locul de dormit este ușor îndepărtat de fereastră, astfel încât să existe un decalaj. Este necesar pentru o noptieră.
Există, de asemenea, o opțiune de a organiza patul cu capul de pat spre fereastră. În acest caz, ar trebui să oferiți și acolo un decalaj. Aici se potrivește în mod ideal un birou cu un computer. Și pentru ca lumina să nu interfereze cu odihna, puneți un ecran, sau o structură mică cu rafturi deschise. Aici este posibil să se plaseze elemente decorative ale interiorului sau să se pună cărți.
În funcție de lățimea dormitorului, patul poate sta atât de-a lungul camerei, cât și de-a lungul acesteia
Pentru ca patul să fie comod de făcut, lățimea culoarului trebuie să fie de cel puțin o jumătate de metru.
Pentru cunoscătorii de spațiu liber mare, cea mai bună idee este să achiziționați o canapea pliabilă. Potrivind stilul de design al unui dormitor îngust, o canapea spațioasă va rezolva cu succes două probleme deodată:
- Vă va permite să lăsați spațiu liber.
- Decorați designul interior modern al unui dormitor îngust.
În plus, un pat dublu, care este ascuns în spațiul de perete, este, de asemenea, potrivit. Cel mai bine este să îl plasați în combinație cu un dulap. Această soluție vă va permite să instalați rafturi în partea de jos a patului, care vor servi drept suport pentru pat și, în același timp, vor avea un scop funcțional în forma pliată.
Pat pliabil pentru un dormitor îngust
Amplasarea patului sub perete — una dintre modalitățile de a mări trecerea
Idee interesantă. Rafturile de sub pat sunt decorate cu diverse elemente decorative (figurine, vaze). Pentru ca decorul să reziste, acesta este atașat de rafturi. Această soluție va încânta oaspeții și, de asemenea, nu vă va lăsa indiferenți.
O oglindă mare sub patul de dormit este foarte eficientă. În plus față de îmbunătățirea aspectului general, va extinde vizual dimensiunea camerei.
Dacă există tavane înalte, locul de dormit poate fi plasat pe al doilea nivel. Întreaga construcție trebuie să fie făcută funcțională. Treptele sunt făcute combinate, permițându-vă să ascundeți hainele, lenjeria de pat în interior. Stâlpii de susținere de jos sunt organizați de un dulap, un bufet sau rafturi obișnuite.
Atunci când aranjați al doilea nivel în camera copiilor, mezaninul ar trebui să fie echipat cu o balustradă fiabilă
Există o altă modalitate ideală de a lăsa metri pătrați liberi. Construiți o pasarelă. În acest caz, patul va fi ascuns în interiorul structurii, iar la prima solicitare, ușor de desfășurat. În partea de sus a podiumului, se organizează un loc pentru cărți de citit. În plus, aici se instalează mobilier tapițat, iar un televizor este atârnat pe perete. Jumătate din cameră va rămâne liberă.
Podiumul cu paturi extensibile va fi o soluție ideală atunci când se organizează o cameră pentru doi copii
Dacă doriți să implementați zonarea camerei, separați zona de recreere cu uși glisante sau un baldachin. Această soluție va permite oamenilor să facă lucruri diferite fără să se deranjeze reciproc.
Vezi și Design și fotografii ale dormitorului în 10 metri pătrați
Plafonul
Dacă există o nevoie de zonare, reflectați acest lucru pe tavan. Selectând materialul de finisare, opriți-vă la diferite opțiuni. Atunci când patul este plasat la peretele lung, o parte din tavanul dormitorului este montat, de exemplu, cu panouri din lemn. Zona rămasă este decorată cu un material monocrom, puternic contrastant. Plafoanele întinse sunt o idee bună. Dacă sunteți un adversar al materialului anorganic de finisare — tencuiala obișnuită, vopsită în alb, este ideală.
Tavanul într-o cameră în stil modern este mai bine să fie plat și neted, fără decorațiuni speciale de design
Într-un interior clasic, tavanul poate fi decorat cu imagini de fundal foto
Vedeți, de asemenea, camera de zi și dormitor într-o singură cameră de 18 mp — zonare, design, fotografie cu pat
Minimalism
«Minimalismul» este perfect pentru proiectarea unui dormitor îngust și lung. Stilul îl obligă pe proprietarul său să echipeze camera cu cele mai necesare. Culori — lumină, alb. Peretele scurt este vopsit cu o nuanță excelentă. Albastru, galben (nisip), lămâie, măsline vor fi potrivite. Gama este selectată palidă (importantă). O astfel de dispunere va prelungi vizual partea scurtă a dormitorului.
Principala regulă a minimalismului — simplitate și concizie în toate detaliile
Camera ar trebui să fie umplută cu lumină naturală cât mai mult posibil
Parchetul este laminat alb. Asigurați-vă că o cumpărați lucioasă, lăcuită. Textura mată va «fura» metri pătrați. Luciosul va crește dimensiunea.
Fronturile de mobilier, capacul de masă sunt, de asemenea, selectate ușor. Accentul va servi cu succes ca o ușă de rulare a camerei, sau un mic piept de sertare. Nuanțele unor astfel de elemente se vor potrivi cu negru, roșu aprins, verde strălucitor.
Decorarea ar trebui să fie redusă la minimum, dar detaliile de accent ar trebui să fie în valoare de valoare
Lămpile de noptieră originale arată bine
Poziționarea televizorului poate adăuga o componentă funcțională spațiului. Așezați-l pe un suport realizat de o noptieră. Deasupra televizorului sunt amplasate dulapuri și rafturi.
Acordați atenție colțului camerei. Pentru a instala rafturi cu balamale aici este o idee excelentă. De obicei, spațiul din colț nu este folosit în niciun fel. Instalarea de rafturi în colț va elibera metri pătrați suplimentari.
Vedeți și Nuanțe de design de dormitor 9 m2
Stil japonez
Designul unui dormitor îngust de stil japonez va crea o atmosferă favorabilă, calmă pentru odihnă după o zi de muncă. Formele dreptunghiulare stricte și clare, completate de tonuri interioare calme, se vor potrivi perfect în amenajarea unei case Hrușciovka sau a unei case de panouri. Prezența plantelor este binevenită.
Stilul japonez este caracterizat de simplitate, materiale naturale și confort
Stilul japonez este excelent pentru zonarea camerei. Asigurați-vă că folosiți ușile glisante din dormitor și dulapurile din stilul «Seji». Acestea sunt caracterizate de textile albe în loc de sticlă. Este posibil să delimitați spațiul cu ajutorul unor astfel de elemente. De asemenea, folosiți deschiderea raftului atunci când faceți zonarea. De exemplu, spațiul de lucru este delimitat de cel de dormit cu o construcție de acest tip.
În loc de textile, folosiți sticlă «tulbure» de culoare albă. Elementele sale sunt plasate peste tot. Pereți, tavan, elemente decorative — piesele «Seji» se vor potrivi peste tot.
Pentru a împărți camera folosiți partiții ușoare realizate dintr-un cadru de lemn cu hârtie întinsă
Patul este așezat transversal în dormitor, la peretele lung. Vizavi este instalat un televizor. Este interesant să organizați o nișă în acest scop, iar de sus, de-a lungul marginii, lăsați să se aprindă iluminatul punctual. Căpătâiul patului de dormit este, de asemenea, amplasat într-o nișă, cu ajutorul unor lămpi. Acoperiți peretele din spate al nișei cu tapet, de exemplu, modelul de arbore de cireș înflorit.
Decorați deschiderea ferestrei cu jaluzele tematice realizate din trestie de bambus. Primiți ghivece de dimensiuni mari, cu bambus decorativ plantat, sau un copac care să semene cu sakura.
Perdelele japoneze din țesătură vor da intimitate dormitorului
Podeaua este realizată din compozit. La marginea peretelui, perimetrul este evidențiat cu o culoare maro deschis. Partea centrală poate fi amenajată într-o nuanță deschisă, albă. Răspândiți accentele. Partea ușoară a podelei este decorată cu caractere japoneze de culoare neagră. Material de finisare pentru o astfel de soluție de interior, se alege covorul. Dar linoleumul este, de asemenea, potrivit.
Organizați un podium, deasupra căruia puteți instala organic o măsuță de cafea. În loc de scaune, cumpărați perne moi pentru aceasta sau așezați covorașe. Așa meditau vechii samurai.
O variantă de dormitor fără pat — salteaua se așează doar pe saltele subțiri
Finisajul decorativ va servi bine ca tapet cu un model. Picturile, reprezentând flori roșii pe un fundal alb, vor completa perfect designul. Noptierele ar trebui să fie din lemn, de culoare neagră. Deasupra lor așezați felinarele, specifice interiorului japonez.
În plus față de tapet, pereții sunt decorați cu tencuială texturată. Arătați frumos imagini în relief ale orașelor, văilor și vieții sălbatice din Japonia. Organizați o astfel de decorare chiar la căpătâiul patului de dormit. Folosiți o nișă. În plus, acest design este luminat pe ambele părți de surse de lumină direcțională.
Pe peretele de accent va fi tapet foto adecvat cu motive japoneze
Tavanul trebuie să fie pe două niveluri. În mod tradițional, perimetrul este completat cu spoturi. Partea centrală este decorată cu lămpi plate, închise în sticlă opacă de culoare albă.
Data publicării: 2-26-2022
Actualizare data: 2-26-2022