Vrei ca grădina ta de legume să devină mândria ta? Citiți în articolul nostru cum să o faceți.
Conținut
- Planificarea unei grădini de legume
- Materiale pentru paturi
- Principii de paturi leneșe
- Pat leneș cu mâinile tale
- Paturi înalte
- Paturi inteligente
- Paturi calde
- Încălziți patul cu propriile mâini
- Soluții neobișnuite
- Pat cu etaje cu propriile mâini
- Sfaturi pentru cultivatorul de dacha
- Decor de grădină de legume
- Stil uniform
Planificarea unei grădini de legume
Cu o abordare corectă, o grădină de legume poate deveni nu doar un loc pentru cultivarea legumelor, ci se poate transforma și într-un obiect elegant de design peisagistic. Specialiștii din acest domeniu au elaborat numeroase recomandări pe această temă.
Cum să proiectezi paturi frumoase pentru leneși, paturi înalte și inteligente — iată ce trebuie să știe un grădinar de legume.
- Planificarea dispozitivului grădinii de legume, acordați atenție fertilității și iluminării locului pentru paturi.
- Dați prioritate calității paturilor față de cantitatea lor. Câteva paturi îngrijite vor arăta mult mai bine decât o grădină de legume vastă, invadată de buruieni.
- Folosiți structuri etajate pentru a economisi spațiu.
- Încadrarea bordurilor va contribui la îmbunătățirea recoltei și va face ca paturile să arate estetic. Piatra, pavelele, ardezia colorată, gardurile din plastic sunt perfecte în acest scop.
- Lățimea optimă a aleilor dintre paturi este de 70 cm.
- Pentru ca plantele să nu se umbrească între ele, aranjați-le de la nord la sud pe un teren plat, pe teritoriul cu pantă — perpendicular pe aceasta. O pantă sudică este preferabilă pentru culturile de legume, iar o pantă nordică pentru culturile de grădină.
- Nu vă limitați la forme dreptunghiulare. Paturile pot fi realizate în formă de arc de cerc sau sub forma diferitelor figuri geometrice, aranjate în grupuri sau creează o singură compoziție.
Dachniki cultivă o mulțime de culturi care au caracteristici similare de cultivare sau, dimpotrivă, contradictorii între ele.
Vedeți, de asemenea, designul peisajului de grădină engleză: idei cu fotografii
Materiale pentru paturi
Prin zonarea parcelei cu ajutorul paturilor, puteți separa speciile de plante incompatibile sau le puteți combina pe cele care se caracterizează prin același sistem de îngrijire.
Material | Avantaje | Dezavantaje |
Lemn | Ușor de construit, mobil, ușor de demontat și de transportat. | Susceptibil la putrefacție |
Paie | Originalitate | Nu este durabilă |
Piatră | Durabilă, spectaculoasă | Costuri ridicate |
Plastic | Ușor de instalat și întreținut, rezistent la soare, frig și umiditate | Nu se potrivesc întotdeauna cu stilul general al amplasamentului |
Metal | Durabilitate | Necesită măsuri de precauție suplimentare |
Vedeți, de asemenea, designul Dacha cu propriile mâini din materiale improvizate
Principii de paturi leneșe
Principiul principal al noii abordări a îngrijirii grădinii de legume — săparea și plivirea solului se poate face numai în timpul pregătirii și plantării, altfel se va usca rapid și nu va putea oferi culturilor cu umiditate. Este permisă doar afânarea suprafeței.
Patul leneș — o abordare complet nouă a îngrijirii grădinii de legume, care va permite răsadurilor să crească singure și să dea un randament de câteva ori mai mare.
Începeți pregătirea paturilor în avans. Colectați paie, rumeguș sau conuri, acoperiți suprafața cu ele pentru a face dificilă germinarea buruienilor pe acest site. Această procedură se numește mulcirea solului. Datorită ei, paturile nu vor mai trebui să fie erbicidate.
Regula prevede că nu este permisă săparea și erbicidarea solului, cu excepția pregătirii acestuia și a plantării propriu-zise.
Grădinarii progresiști au apreciat de mult timp farmecul sistemelor de irigare automată care vă permit să economisiți timp fără a sacrifica recolta. Prin simpla apăsare a unui buton, puteți începe procesul de udare, iar straturile dvs. vor rămâne luxuriante și verzi fără prea mult efort din partea dvs.
Chiar dacă plivitul constant poate îndepărta buruienile și poate îmbunătăți solul, mai devreme sau mai târziu acesta se va usca și nu va putea asigura suficientă umiditate pentru culturi.
Vezi și Decorațiuni pentru grădină cu propriile mâini
Pat leneș cu mâinile tale
Gardurile făcute în casă sunt o modalitate ușoară de a construi o bază pentru un pat.
- Determinați înălțimea dorită a plăcilor.
- Conectați plăcile cu o șurubelniță, îndepărtați clemele.
- Întoarceți patul, puneți-l în poziție. Asigurați-vă că lumina de aici a fost suficientă pentru germinarea răsadurilor.
- Îngropați barele de colț la 12-15 cm în sol.
- Ajustați marginile cu un nivel de construcție. Acest lucru este necesar pentru funcționarea corectă a sistemului de irigare.
- Instalați țevi de plastic din interior pentru a împiedica prăbușirea pereților din cauza intemperiilor.
- Nivelați locul, acoperiți-l cu plasă pentru cârtițe.
- Umpleți solul.
- Fixați sistemul de irigare.
- Plantați răsadurile.
- Dacă este necesar, instalați o copertină.
În această abordare, însăși pregătirea pentru viitoarele plantări este foarte importantă — este de dorit să se facă acest lucru din toamnă.
Vedeți, de asemenea, designul peisajului modern. Principalele tendințe
Paturi înalte
Climatul nefavorabil și randamentele scăzute vor fi o problemă uitată pentru dumneavoastră datorită designului înalt al paturilor. Construcția lor necesită multă muncă, dar veți fi plăcut surprinși de rezultate.
Chiar dacă la început este un proces care necesită multă muncă — construirea cadrului în sine și udarea paturilor — vă va permite să uitați de climatul nefavorabil și de randamentele scăzute.
Avantajele unor astfel de paturi.
- Încălzire bună a solului datorită apropierii soarelui. Le puteți planta încă din luna aprilie.
- Plasa inferioară va proteja cultura de cârtițe și rozătoare.
- Un cadru cu o lățime de aproximativ 1,5 m va asigura comoditatea udării, deoarece va fi posibil să se apropie de el din ambele părți.
- Împărțind-o în două părți, puteți organiza cu ușurință o seră cu propriile mâini.
- Recolta pe paturile înalte apare mai devreme decât pe paturile obișnuite.
Patul înalt se află întotdeauna sub razele soarelui, ceea ce contribuie la încălzirea stratului de pământ, astfel încât poate fi plantat în aprilie fără teama de îngheț.
Cu toate acestea, există un dezavantaj al unui astfel de design — nevoia de udare frecventă datorită faptului că umiditatea scade rapid.
Cele mai populare materiale pentru realizarea paturilor înalte sunt:
- Butoaie din aluminiu;
- Piatră;
- Cărămidă;
- Bușteni.
Este demn de remarcat faptul că paturile înalte sunt cele care dau cea mai timpurie recoltă a primelor salate și apoi a legumelor pretențioase.
Acestea sunt realizate sub formă de crestături sau trapezoidale. Sunt realizate pentru un sezon, deoarece iarna se depun vizibil sub zăpadă. Sunt folosite în principal pentru dovlecei — castraveți, dovlecei, dovlecei. Uneori, în ele se plantează cartofi.
Vezi și Plante pentru amenajarea peisajului
Paturi inteligente
Principiul principal în paturile inteligente rămâne același ca în cazul paturilor leneșe, dar accentul se pune pe îngrășăminte. Calitatea acestora afectează în mod direct cantitatea recoltei și cât de atent va trebui să fie îngrijită.
Paturile inteligente trebuie să fie arate doar o singură dată. Nu au nevoie de plivit — mulciul va împiedica creșterea buruienilor.
Solul din ele este un compost format din paie, frunze și rumeguș care conține substanțe nutritive. Un strat subțire de pământ este așezat deasupra acestuia, iar după câteva săptămâni patul poate fi plantat.
Vezi și Amenajarea unui teren de grădină: secretele amenajării prin mijloace accesibile
Paturi calde
Principiul construirii paturilor calde se bazează pe mai multe straturi și pe amplasarea gunoiului de grajd proaspăt în straturile inferioare ale acestora. În timpul iernii, principalele procese sunt lansate, iar până în primăvară începe să se descompună. Prin putrefacție, gunoiul de grajd emite căldură, iar patul devine pregătit pentru plantare devreme.
Mulți legumicultori s-au convins în repetate rânduri că îngrășămintele de calitate oferă o recoltă mare, care nu necesită prea mult efort din partea proprietarului său.
Această metodă este potrivită pentru ridichi, castraveți și alte culturi cu rădăcini puțin adânci.
Vedeți și Creați o parcelă de casă confortabilă și frumoasă cu propriile mâini
Încălziți patul cu propriile mâini
După ce am făcut în prealabil o selecție de sol la 40-50 cm, așezăm straturile în următoarea secvență.
Un astfel de pat folosește ca sol nu pământ obișnuit, ci compost, la baza căruia se adaugă paie, frunze și rumeguș, ceea ce, ca urmare, oferă și mai multe substanțe utile pentru plantele viitoare.
- Lemn grosier
- Lemn mic
- Pământ
- Organice — deșeuri
- Se presară EM-Bokashi, se presară EM-A.
- Din nou pământ
- Organice — deșeuri
- Se presară EM-Bokashi, se presară EM-A.
- Humus
- Mulci (5-8 cm)
Termenul de lucru al unui astfel de pat este de 6-8 ani.
Vedeți, de asemenea, Cum să faceți și să decorați o pergolă cu propriile mâini
Soluții neobișnuite
Grădina de legume nu trebuie să fie deloc plictisitoare, pentru că există cu ușurință un loc pentru manifestarea fanteziei și originalității.
Vezi și Cum să decorezi o parcelă de dacha
Paturi suspendate
Puteți crea paturi neobișnuite, care vor da grădinii de legume un aspect original și vor economisi spațiu, cu propriile mâini. Le puteți face din pungi sau din țevi de plastic tăiate în două. Plantați în ele căpșuni, ierburi aromatice sau mici culturi de legume.
Parcela dvs. va fi plină de semnificație și o puteți personaliza.
Un alt avantaj al unui astfel de design este că puteți să plantați răsaduri în ele în avans și să le scoateți afară — când se încălzește.
Vezi și Cum să decorezi curtea cu propriile mâini
Paturi verticale
O altă modalitate de a economisi spațiu — paturi verticale etajate. Scândurile din lemn, lădițele și țevile din plastic vor fi un material excelent pentru crearea unor astfel de structuri cu propriile mâini.
Aranjamentul și forma paturilor — în funcție de imaginația ta și de confortul circumambulării lor.
Vedeți, de asemenea, Sfaturi pentru crearea de design peisagistic pentru începători
Paturi de pat din materiale improvizate
Cele mai familiare lucruri pot fi adaptate la containere pentru plantarea legumelor:
- Coșurile;
- Cutii;
- Udători;
- o veche comodă;
- Ustensile;
- Anvelope de mașină;
- cizme și pantofi nedorite;
- butoaie de lemn;
- O cadă de baie;
- Biciclete.
Încadrarea paturilor nu este doar o garanție a unei recolte bune.
Puteți chiar să faceți un pat înflorit dintr-o pereche de blugi vechi. Iar decorând anvelope, puteți crea cele mai neașteptate compoziții sub formă de animale, flori și personaje din desenele animate preferate.
Pat cu etaje cu propriile mâini
Este destul de ușor să faci un pat clasic pătrat cu trei nivele cu propriile mâini. Schițați în prealabil locația sa și întocmiți un plan pe hârtie, ținând cont de caracteristicile legumelor planificate, de numărul de niveluri, de dimensiunea și relieful parcelei.
Combinarea anumitor culturi pe un singur pat va crea un design vegetal uimitor.
- Nivelați și marcați suprafața.
- Tratați plăcile cu impregnare antiseptică.
- Asamblați scândurile la o înălțime de cel puțin 15 cm, respectând unghiurile drepte. Nu uitați că următoarele niveluri vor fi mai mici în înălțime. Prin urmare, este mai bine să alegeți înălțimea cu o rezervă.
- Îmbinați plăcile în scuturi folosind bare cu laturi de 50 cm.
- Așezați polietilenă sau plasă metalică pe sol, umpleți cu drenaj, apoi cu pământ și apoi cu compost.
- Al doilea nivel se instalează de sus. Acesta ar trebui să ocupe 2/3 din nivelul inferior. Straturile sunt așezate în mod similar cu cel precedent.
- Al treilea nivel este făcut și mai mic: ocupă 1/3 din primul nivel.
- În etapa finală, vopsiți pereții exteriori ai patului cu vopsea pentru lemn.
Compoziția poate consta nu numai din legume, ci și din ierburi, flori. Unele tipuri de plante sunt capabile să ofere culturilor de legume protecție împotriva dăunătorilor și bolilor.
Sfaturi pentru cultivatorul de dacha
Spațiul dintre paturi poate fi umplut cu pietricele sau poate fi separat de mici alei.
- Etagere de perete cu rafturi și corpuri de iluminat
- Toaletă de grădină transformată într-o cameră de depozitare
- Dulapuri mici
- Coșuri pentru obiecte mici
- Scuturi metalice
Decor de grădină de legume
Elemente decorative — acesta este un lucru fără de care este imposibil să vă imaginați o grădină de legume elegantă. O mică moară, o figurină de pitic sau o statuetă de animal, o stropitoare sau o roată de căruță — toate aceste lucruri mici vor completa designul parcelei dvs. și se va juca cu culori proaspete.
Designul paturilor poate fi foarte divers, totul depinde de imaginația dumneavoastră.
Nimeni nu interzice combinarea legumelor cu plante de grădină. Aici se potrivesc perfect paturile cu flori, arcuri, spaliere și «shalashas» înfășurate cu flori crețe.
Pentru a diversifica aspectul plantațiilor la culturile de legume se pot adăuga la flori, cum ar fi catifele.
Stil uniform
Vă aducem în atenție cele mai populare soluții pentru proiectarea unei grădini de legume într-un stil comun.
Alegeți plante cu forme și culori contrastante și nu vă fie teamă să experimentați!
- Descentralizată
- Zonă de recreere
- Terase înalte, structuri pe mai multe niveluri
- Plante crețe
- Linii netede
- Număr mare de culori
- Utilizarea obiectelor de uz casnic ca accesorii
- Structuri din răchită
- Decorarea cu felinare, poduri, pergole
- Asimetrie, forme neregulate
- Paturi joase
- Paturi cu forme geometrice regulate, împărțite în segmente.
- Căi pavate
- Încadrarea cu pietre decorative sau borduri
O grădină de legume elegantă, cu un design unic, va fi mândria oricărui proprietar de dacha, iar tehnologia inteligentă, paturile înalte și alegerea corectă a solului vor contribui la creșterea randamentelor și la economisirea efortului și a banilor cheltuiți pentru îngrijire.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023