Proiectarea unui teren pentru o casă de țară cu o suprafață de 10 hectare

Cu o abordare competentă pe teritoriul de o mie de metri pătrați pot fi amplasate toate clădirile necesare, grădina de legume și o grădină mică.

Lucrul la planificarea parcelei unei case de țară se caracterizează printr-o abordare creativă a procesului. Aici imaginația umană este nelimitată. Realizările în artă și știință oferă o trambulină uriașă pentru dezvoltarea și realizarea gândirii de proiectare. Planificându-vă parcela de teren, puteți împrumuta multe date din direcțiile și tendințele trecutului, demult trecut în uitare, și din arta modernă de înaltă tehnologie. Pentru a realiza o astfel de lucrare serioasă, trebuie să petreceți ceva timp și să depuneți mult efort. Creația peisajului își va răsplăti creatorul pentru munca sa.

Un loc de odihnă sub o pergolă din lemn lângă o casă de vară

Înainte de a începe lucrările, gândiți-vă cu atenție la cum doriți să arate terenul de grădină și în ce scopuri îl veți folosi.

Planificarea unui teren de 10 hectare

Etapa de planificare este principala responsabilitate a designerului, atunci când pregătește un proiect pentru un teren. De calitatea planului, adică de luarea în considerare a majorității factorilor importanți, va depinde în mod direct rezultatul final al amenajării teritoriului gospodăriei.

Dispunerea clădirilor și a plantațiilor pe un teren de 10 acri

Varianta de amenajare a unui teren de 10 acri.

Principalele etape și sarcini ale planului sunt:

  1. Marcarea limitelor parcelei.
  2. Desenarea pe hârtie a limitelor terenului cu indicarea laturilor lumii. Acest lucru este necesar pentru a identifica comportamentul umbrelor care vor cădea pe teritoriu de la clădiri și structuri.
  3. Alegerea modului de amplasare a obiectelor arhitecturale.
  4. Desenarea la scară a elementelor de design peisagistic pe planul terenului.
  5. Marcarea pe plan a locațiilor corpurilor de apă, a alunecărilor și a dealurilor.
  6. Marcarea gardurilor, a gardurilor vii, a aleilor și, dacă sunt disponibile, a pergolelor, a gardurilor vii și a arcurilor florale.
  7. Conducte pentru sistemele de irigare și drenaj.

Amenajarea unui sistem de drenaj pe un teren de grădină

Sistemul de drenaj previne acumularea de umiditate excesivă în sol, ceea ce duce la distrugerea prematură a fundațiilor și afectează în mod negativ plantele și culturile pomicole

Este necesar să se ia în considerare zona de sub elementele arhitecturale, astfel încât să existe spațiu pentru căi confortabile.

Arbuști perene și plante erbacee în peisajul unei grădini private

Este necesar să se utilizeze în mod competent fiecare bucată de teritoriu

Luarea în considerare pas cu pas a acestor aspecte este cheia pentru amenajarea cu succes a site-ului dacha cu propriile lor mâini.

Vedeți, de asemenea, Designul unei pergole în designul peisajului de diferite stiluri

Proiect de proiectare

După întocmirea unui desen cu toate desemnările, este necesar să se procedeze la lucrări de teren. Acestea din urmă depind de peisajul natural al teritoriului.

Proiectul de proiectare a unui teren pentru o casă de țară cu un garaj și anexe

Proiectul de proiectare vă permite să vedeți viitorul aspect al site-ului înainte de începerea lucrărilor și să faceți ajustările necesare

Cel mai reușit peisaj al teritoriului este un profil frânt. Pe șantier, acesta se exprimă în neregulile naturale ale terenului, datorită cărora se creează posibilitatea unei amenajări interesante a elementelor arhitecturale.

Scară de grădină realizată din traverse cu umplutură

Pe o pantă ușoară se pot amplasa terase și se pot face căi sinuoase pentru o plimbare confortabilă în grădină

Tobogan alpin pe o pantă a unui teren de țară

Denivelarea terenului este ideală pentru crearea unui colț de natură neatinsă

Pentru a crea un corp de apă sau un iaz va trebui să se lucreze mult la teren. Cantitatea de pământ creată în acest proces poate fi folosită pentru a crea tobogane alpine. De asemenea, terenul poate fi necesar pentru nivelarea suprafețelor individuale ale sitului sau pentru reducerea unghiului pantei generale. Realizând această din urmă opțiune, va fi necesar să se lucreze cu amenajarea unor ziduri de sprijin.

Zid de susținere jos, realizat din piatră de piatră locală

Zid de sprijin realizat din piatră naturală prin metoda zidăriei uscate

După lucrarea cu terenul se trece direct la crearea stilului general al zonei (design peisagistic). Este rezonabil să o împărțim în mai multe etape:

  1. Achiziționarea de materiale de construcție pentru clădirile de capital și umplerea teritoriului.
  2. Montarea de pergole, pergole și elemente de forme arhitecturale mici.
  3. Plantarea gazonului, a copacilor și a plantațiilor de flori.

Materialul trebuie selectat ținând cont de stilul general. De exemplu, atunci când se alege un design peisagistic modern, accentul se pune pe combinația de culori deschise și întunecate. La amenajarea gardurilor de grădină, culoarea lemnului ar trebui să fie luată nuanță închisă, vopsită cu vopsea de ulei sau impregnată cu ulei natural, permițând păstrarea texturii lemnului.

Pergolă din lemn natural pe o zonă pavată

O pergolă din lemn frumos proiectată va deveni un loc preferat de relaxare pentru întreaga familie

Tăblițele din lemn de salcâm arată foarte frumos. Modelul lor natural este unic în structură. Nu veți găsi un model similar nicăieri altundeva.

Florile pentru straturile de flori trebuie să fie în culori calme. Este de preferat să se ia de la culori deschise, cum ar fi lăptos, maro deschis și roșu deschis, până la culori închise (turcoaz, burgundia și violet). Amenajarea peisajului, la fel ca și designul interior, necesită accente. Pot exista mai multe dintre ele. De exemplu, în timpul zilei este un iaz cu un pod, o fântână sau un tobogan alpin cu bolovani și un pârâu. Pe timp de noapte, în detrimentul iluminării poate accentua un alt obiect, deși muntele alpin este frumos, indiferent cum este, și poate fi iluminat și noaptea. Luminile speciale instalate sub apă vor arăta deosebit de frumos.

Pat de flori simplu cu bordură din piatră cioplită

Paturile de flori cu flori ar trebui să fie pe orice parcelă de dacha

Datorită teritoriului neuniform, puteți crea un relief montan frumos. Căile în acest caz este recomandabil să se plaseze în zonele joase, pe ambele părți ale cărora sunt așezate roci sub formă de plăci, care, la rândul lor, sunt plantate pe mortar de beton. Terenul de pe elevație este punctat cu gazon, sau cu plante cățărătoare. Principiul principal al acestei soluții va fi utilizarea culorilor naturale pentru zonele montane, și anume nuanțele de verde.

Cascadă în cascadă în peisajul unei case de țară.

O compoziție montană pe terenul dvs. va deveni pur și simplu perfectă dacă îi adăugați o mică cascadă în cascadă

Atunci când se plasează o parcelă de teren pe o pantă, trebuie să se țină cont de faptul că amplasarea corectă a corpului de apă va fi în zona joasă (locul cel mai jos).

Vedeți, de asemenea, Palisada cu propriile mâini: de unde să începeți decorarea și la ce să acordați atenție?

Amenajarea peisagistică verticală

Pentru a face un design peisagistic al unui teren de dacha de 10 acri cu propriile mâini, trebuie să combinați diferite moduri și metode care pot fi găsite pe vastitatea internetului. Una dintre ele este amenajarea peisagistică verticală. Acesta include mai multe amenajări diferite în același timp:

  • garduri vii;
  • plantări pentru pergole, bersos și spaliere;
  • copaci ornamentali înfășurați în iederă sau ceva similar;
  • amplasarea de plante cățărătoare pe fațadele principale ale casei.

Iluminarea gardurilor vii cu spoturi luminoase

Gard «viu» din arbuști ornamentali.

Zid de casă de țară cu viță de vie fecioară la începutul toamnei

Cu ajutorul viței de vie fecioare, puteți ascunde clădirile inestetice sau vă puteți ascunde de ochii curioși

În acest scop, se folosesc struguri de fecioară, care au un frunziș gros și dens, precum și diferite culori. Soiurile de plante cățărătoare sunt selectate în funcție de locație și de suprafața de plantare necesară. De exemplu, nu este foarte înțelept să alegeți plante cu flori pentru partea din față a casei și, invers, să plantați o viță de vie fecioară fără flori lângă un copac mic. În acest caz, alegerea se face după următorul principiu: pentru suprafețe mici folosiți viță de vie cu flori, iar pentru suprafețe mari (pentru a umple pergole sau spaliere) — neflori.

Flori mari de clematis purpurie pe grilajul alb al unei pergole de grădină

O clematită înflorită arată pur și simplu superb

Pentru a crea o umbrire naturală a unei pergole sau a unui arc semicircular, trebuie alese plante perene. Acestea pot împleti întreaga structură într-un singur sezon și pot menține densitatea necesară în viitor.

Vedeți și Ce să faci căi în dacha ieftine și frumoase?

Zonarea parcelei de dacha

Proiectarea peisajului parcelei dacha este împărțită în mai multe zone. Acest lucru este necesar pentru confortul de viață, precum și pentru posibilitatea unei abordări individuale a fiecăruia dintre ele.

Grădină frumoasă în fața ferestrelor unei case de țară

Abordarea clasică a zonării sitului presupune plasarea casei rezidențiale mai aproape de drum

Zonă pavată în fața intrării din față a unei case de țară

Amplasarea casei în centrul parcelei este o opțiune de amenajare modernă pentru cei care nu sunt dornici să crească culturi de legume și animale de companie

Zona de grădină implică prezența pomilor fructiferi și a pomilor de fructe de pădure. Aceștia au nevoie de o zonă luminoasă, neumbrită. Luminile solare sunt instalate între copaci. Separat, este posibil să se asigure încadrarea fiecărui copac, care înflorește deosebit de puternic în perioada de primăvară. Acestea sunt căptușite cu piatră, moloz vopsit sau alte materiale disponibile. De asemenea, este recomandabil să instalați mai mulți pitici de grădină în grădină.

Mere roșii pe un copac în grădina unei case de țară

Pomii fructiferi nu sunt doar utili, ci servesc și ca decor al parcelei de grădină

Este foarte plăcut să te afli în grădină în timpul perioadei de înflorire. Prin urmare, aici se amenajează leagăne, hamace sau chiar foișoare. Zumzetul albinelor și al bondarilor, precum și mirosurile plăcute vă vor distrage atenția de la grijile cotidiene și vă vor duce într-o lume a păcii și a bunăstării.

Zona centrală din fața casei este amenajată cu straturi de flori. De asemenea, este posibilă o compoziție tematică cu ajutorul unor mori decorative, poduri mici și tot felul de poteci, pavate cu pietre multicolore.

Pat de flori din lemn făcut în casă

Paturile de flori de diferite forme și dimensiuni sunt potrivite pentru cultivarea florilor

O variantă interesantă va fi utilizarea de paturi de flori voluminoase în diferite forme. Poate fi un cadran de ceas decorat cu o compoziție florală sau o siluetă a unei fete tinere al cărei păr este format din dalii plantate. Crearea de mici dealuri căptușite cu pietre cu plantarea de flori cu tulpini. De asemenea, pe paturile centrale faceți arcuri semicirculare și lăsați-le să cadă în cascadă trandafiri creți sau clematis cu flori albastre.

O zonă de grădină de legume cu paturi frumoase pe terenul unei case de țară

Paturile de legume pot fi, de asemenea, frumos amenajate

Curtea din spate este un loc minunat al parcelei dacha pentru amenajarea unei zone de recreere. Aici aranjați băi, piscine și foișoare. O soluție interesantă va fi să faceți o terasă în nișa pereților casei și să asigurați un pasaj de trecere. Datorită acestei soluții, veți obține o cameră stradală cu ghivece de flori și o zonă de recreere. Principalul lucru este să nu uitați să faceți o bună izolare a ușilor exterioare.

Zonă de recreere în amenajarea peisagistică a unei grădini private

Exemplu de proiectare reușită a unei zone de recreere în partea din spate a site-ului

Scaune roșii din plastic în zona de lounge a parcelei de grădină

O idee simplă și practică de terasă

Dacă glazurați terasa și faceți ferestre glisante mari, veți obține o combinație de zonă de recreere cu o verandă. În acest caz, piscina poate fi amplasată direct pe verandă, ceea ce va adăuga originalitate ideii. Cu acest aranjament veți avea o piscină de iarnă (nu uitați doar să instalați încălzirea apei).

Căile de acces pot fi un accent în amenajarea peisagistică, acestea fiind concepute pentru a conecta diferite zone ale sitului. În acest scop, ele sunt realizate într-o culoare contrastantă. Poate că va fi de culoare roșie, sau chiar de culoare burgundă. Nu trebuie alese culori puternic luminoase. Într-o zi însorită, ele se vor pierde pe fundalul sitului dacha inundat de lumină. Pe perimetrul teritoriului, lângă gard, sunt plantate thuys, molid albastru și alte conifere. Acest aranjament de copaci va crește vizual parcela de 10 hectare. Iluminarea punctuală a coroanelor de copaci pe timp de noapte va fi foarte potrivită într-o zonă mică.

Pasarelă din beton și piatră pe o casă de vară cu propriile mâini

Calea de grădină din beton, căptușită cu gresie

Culoarea gardului de pe site este mai bine să alegeți tonuri deschise. Datorită acestui fapt, dimensiunea vizuală a dacha, împreună cu plantațiile verzi pe perimetru, va crește de două ori.

Gard din lemn alb de-a lungul parcelei de grădină

Gardul alb extinde vizual limitele site-ului

În ultima etapă de planificare a designului peisagistic, rămâne să semănați semințe de gazon de gazon pe terenul rămas sau să cumpărați covoare gata făcute. Puteți, de asemenea, să umpleți aceste «locuri goale» cu piatră spartă, dar această opțiune nu este practică din cauza încălzirii puternice a fracțiunii de la razele soarelui. Ar fi mult mai bine să mergeți desculț pe un gazon verde și moale.

Peluzele nu sunt doar pentru decorare. Învelișul de iarbă absoarbe bine praful, întărește solul și previne eroziunea solului.

Actualizare data: 12-22-2023