Proiectarea unui teren de 12 hectare cu o casă și o saună

Organizați-vă parcela de grădină astfel încât să doriți să o admirați pentru totdeauna.

Etapa preliminară — planificarea

Înainte de a începe să amenajați terenul pentru dacha, merită să studiați recomandările experților cu privire la amenajare. Acest lucru vă va permite să utilizați zona în modul cel mai rațional, evitând faptul că totul va fi amplasat haotic, incomod, urât.

Proiectul de design al unui teren de grădină de 12 hectare.

Proiectarea parcelei de dacha se bazează pe alocarea de zone caracteristice

Deci, în primul rând, trebuie să vă familiarizați cu setul de coduri și reglementări în domeniul construcțiilor (SNIP). De acolo puteți extrage informații utile, de exemplu, despre distanțele recomandate între clădiri, garduri, plantații. De exemplu, experții sfătuiesc să plasați garajul mai aproape de poartă.

Schema de amenajare a parcelei cu o casă de locuit, o casă de baie și un bloc de utilități.

Principalele tipuri de amenajări ale parcelelor de dacha

Acordați atenție formei parcelei dacha, reliefului său. Amplasarea dealurilor și a ravenelor poate «corecta» semnificativ designul general. Relieful este important de luat în considerare atunci când se plasează fundația casei și a clădirilor pentru uz casnic.

Un alt punct important — tipul de sol: acesta afectează ce plante verzi vor prinde rădăcini pe parcela dacha. Atunci când inițial solul nu este suficient de îmbogățit cu materie organică, este probabil că va trebui să îl fertilizați suplimentar, să importați pământ negru. Partea de lumină, locul unde se află parcela, nivelul de lumină naturală este important, în primul rând, atunci când alegeți plantele și, în al doilea rând, pentru a determina amplasarea clădirilor.

Vedere a zonei de recreere de lângă casa de vară.

Planificarea terenului — un proces creativ, în funcție de zborul fanteziei și de dorințele dumneavoastră, dar este necesar să se respecte normele general acceptate pentru a evita greșelile comune

Este necesar să se prevadă amenajarea unui sistem de drenaj, mai ales dacă terenul pentru dacha este situat într-o zonă joasă. Acesta va îndepărta excesul de apă din locuință și, ca urmare, solul nu se va submina, va fi posibilă evitarea eroziunii fundației clădirii, întregul peisaj va rămâne în forma sa originală.

Vedeți, de asemenea, cum să proiectați un teren de dacha de 6 acri

Zonarea teritoriului

Deoarece terenul în cauză este destul de mare, aici pot fi amenajate șase zone. Nu este necesar să le folosim pe toate în amenajarea terenului, dar merită să le enumerăm.

Scheme de zonare a unei parcele de grădină

Exemplu de amenajare funcțională a unei parcele de teren alungite

Vedeți, de asemenea, decorarea Dacha din materiale improvizate cu propriile mâini

Zona de locuit

Aceasta include casa plus dependințele și garajul. Vorbind despre garaj: acesta poate fi situat la o anumită distanță de spațiul de locuit, construit în sau atașat lângă el. Fiecare opțiune are avantajele sale. Principalul avantaj al primei — nu există mirosuri (benzină, gaze de eșapament etc.), sunetele din garaj nu vor fi auzite acasă. În favoarea celei de-a doua-treia soluții spune că astfel se economisește spațiu, bani (un garaj de sine stătător va costa mai mult), în plus, iarna se poate ajunge la mașină direct de acasă. Este adevărat, va trebui să faceți izolație fonică, termică.

Amplasarea unei case de locuit în centrul unei parcele de grădină

Rezidențialul poate fi amplasat în adâncimea parcelei sau cu acces la stradă, dar nu mai aproape de 3 metri de drum

Casă de locuit pe o parcelă de grădină cu acces la stradă

Amplasarea casei pe planul apropiat oferă posibilitatea de a ascunde celelalte zone de ochii curioșilor

Vezi și Proiectarea curții unei case particulare. Alegeți o direcție stilistică

Bloc de utilități

Aici se află magazii pentru păsări, animale de companie, încăperi unde vor fi depozitate furajele, uneltele, eventualele ateliere etc.

Șopron de dacha ascuns în adâncimea grădinii în spatele grădinăritului vertical

Dacă doriți să ascundeți aspectul neatractiv al anexelor, plantați-le cu copaci

O magazie frumoasă în amenajarea unei parcele de grădină

O magazie poate fi, de asemenea, un decor peisagistic

Vezi și Cum să folosești trandafirii în amenajarea peisajului

Grădină sau grădină de legume

Conform recomandărilor experților, locația optimă pentru o grădină de legume este în partea sudică a parcelei, unde nu trebuie să existe clădiri și copaci înalți care să îi facă umbră. Pentru paturile de legume, laturile lumii și tipul de sol joacă un rol important: de exemplu, atunci când solul este argilos, acestea ar trebui să fie plasate de la nord la sud, nisipos — de la est la vest. Arborii mari ar trebui să fie plantați, de preferință, la cel puțin 2 metri de gard, astfel încât să arunce un minim de umbră asupra vecinilor. Pomii fructiferi se plantează de obicei pe partea estică sau sud-estică, în timp ce arborii cu o funcție pur decorativă ar trebui plantați pe partea nordică.

Pomi fructiferi de-a lungul aleii din grădină

Pomii fructiferi nu trebuie să fie plantați prea aproape unul de celălalt

Paturi decorative frumoase în amenajarea peisagistică a unui teren de grădină

Grădina de legume trebuie să se armonizeze cu designul general al parcelei.

Zona de recreere

Aici se amplasează foișoare, bănci, mese, grătare, aragazuri pentru grătar etc. În plus, sunt plasate de obicei straturi de flori, paturi de flori, fântâni decorative sau iazuri.

O variantă de proiectare a unei zone de recreere pe o parcelă de grădină

Zona de recreere din apropierea casei

Zonă de recreere pe un teren de grădină de 12 hectare

Un loc de odihnă poate fi amplasat în centrul parcelei, departe de gard și de drum.

A se vedea și Proiectarea unui teren de 10 hectare pentru o casă de țară

Baie, saună

Această clădire ocupă un loc separat în zonarea teritoriului, deoarece nu poate fi atribuită unui element obligatoriu al designului general al site-ului, dar există mulți oameni care doresc să o echipeze. Poate fi amplasată în același mod ca și un garaj — fie atașată la spațiul de locuit, fie ridicată separat. Versiunea combinată, din nou, în toate sensurile, mai economică, mai convenabilă: nu trebuie să faceți separat alimentarea cu apă, camera de duș, baie, în plus, nu trebuie să fugiți acasă de la baie. Odnako există dezavantaje: fără o impermeabilizare adecvată, izolație termică, umiditate și temperatură ridicată poate deteriora locuința în sine, din cauza echipamentului de cuptor crește probabilitatea de incendiu, iar ventilația montată necorespunzător, ușor de otrăvit de monoxid de carbon.

Saună cu bușteni pe marginea unui teren de grădină

Cea mai bună opțiune ar fi o locație separată de casă

Hambar cu pereți deschiși cu pereți deschiși de mâini proprii

În cazul în care locul are o baie, atunci aveți nevoie și de un loc pentru a depozita lemnele de foc

Vedeți și Proiectarea unui teren de casă de țară de 15 hectare.

Loc de joacă pentru copii

O familie care are copii sau care plănuiește o nouă achiziție nu se poate lipsi de ea. Siguranța copilului este de o importanță capitală. Prin urmare, ar trebui să fie amplasată unde există o priveliște bună, astfel încât copiii să fie mereu sub supraveghere. Separați-l de restul teritoriului poate fi printr-un mic gard decorativ, garduri vii. Ținând cont de vârsta copiilor, locul de joacă poate fi echipat cu un tobogan, o groapă de nisip, leagăne sau orice turnichet: bare, scări metalice, bare etc.

Proiectarea unui loc de joacă pentru copii pe un teren de grădină

Terenul de joacă trebuie amplasat astfel încât să fie liber să se poată avea grijă de copii și de la casă, și de la pergolă, și de la paturile din grădina de legume

Un loc de joacă pentru copii mici pe o parcelă de grădină

Terenul de joacă ar trebui să fie proiectat ținând cont de vârsta copiilor.

Vezi și Utilizarea formelor arhitecturale mici în amenajarea peisajului

Caracteristici ale planificării și ale zonării

Există o serie de principii de planificare de care trebuie să se țină cont atunci când se îmbunătățește locul. Este vorba despre distanțele dintre clădiri, amplasarea diferitelor zone, inclusiv în raport cu laturile lumii.

Planul de amplasare a clădirilor pe terenul de grădină

Principalele reguli pentru amplasarea clădirilor pe parcela dacha

Astfel, locuința trebuie să se afle la cel puțin 20 de metri de toalete și coșuri de gunoi (dacă există), la 15 metri de anexe (hambare, voliere, alte adăposturi pentru păsări și animale) și la 7 metri de groapa de compost. În cazul în care structura conține materiale combustibile, locuința se construiește la 15 metri de alte clădiri, pentru cele incombustibile este suficient 6 metri.

Planificarea unui teren de 12 hectare cu o casă departe de garduri

Schema de zonare a terenului cu o casă, un garaj detașat, o baie și un hozblock

Acum despre laturile de lumină. Casa de locuit se recomandă să fie amplasată pe partea de nord a sitului și este de preferat ca ferestrele camerelor principale să fie orientate spre est și vest. Dacă intenționați să adăugați o verandă, este mai bine să o plasați pe partea de sud a locuinței — atunci vara va fi răcoare, iar iar iarna — cald.

Vezi și Cum să folosești arbuști în designul peisajului

Paturi de flori, fântâni, figuri de grădină, alte elemente de design peisagistic

Designul peisajului este mai bine să se gândească în avans. Acest lucru vă va permite să vă potriviți pe teritoriul disponibil toate cele dorite, fără excese, făcând teritoriul cât mai atractiv posibil. Există multe detalii care ajută la echiparea a 12 acri, astfel încât fiecare poate alege exact ceea ce îi place, se va armoniza cu toate celelalte componente ale designului site-ului.

Arbuști ornamentali în proiectarea grădinii private

Gazonurile cu forme neregulate arată bine în combinație cu arbuști decorativi tăiați.

Gazonul este una dintre principalele opțiuni de decorare. Tipul său trebuie ales la proiectarea gazonului: funcția gazonului în fiecare parte specifică a parcelei (doar un gazon decorativ sau acolo, să zicem, se vor juca copiii, se va desfășura un antrenament sportiv) afectează în mod direct tipul de gazon care poate rezista la sarcinile relevante.

Pe locul al doilea în ceea ce privește frecvența de utilizare în decorarea teritoriului din apropierea casei se află straturile de flori. Soluțiile standard nu sunt potrivite? Atunci, în loc de paturi de flori, puteți aranja paturi de flori pe teren liber. Acestea nu au limite clare, astfel încât forma poate fi făcută absolut orice. Ele sunt situate între copaci, arbuști pe gazon, există, de asemenea, borduri, unde plantele sunt plantate de-a lungul căilor. Selectând în mod corespunzător soiurile de plante pentru plantarea în paturi de flori, paturi de flori, puteți asigura o înflorire aproape pe tot parcursul anului. Regula principală aici — de asemenea, moderația: o mulțime de culori diferite va crea o impresie de haos, dezordine.

Pat de flori frumos alungit de-a lungul peretelui unei case rezidențiale

Pat de flori în apropierea casei

Unul dintre cele mai comune tipuri de straturi de flori este toboganul alpin. Diferența față de un pat de flori obișnuit constă în utilizarea pietrei decorative, care este așezată între flori.

Pietre și flori pe o alunecare alpină

Alunecare alpină clasică în designul grădinii

Un alt element al designului peisagistic sunt căile, potecile care separă diferite zone, asigurând în același timp o trecere convenabilă între ele. Cel mai adesea acestea sunt pavate cu dale de grădină sau pietre decorative.

Poteca de grădină realizată din scânduri cu umplutură de piatră spartă

Pentru o grădină de absolut orice stilistică, sunt potrivite potecile combinate, amenajate din materiale diferite

Obiecte de apă — o altă opțiune pentru decorarea spațiului din apropierea casei. Chiar dacă proprietatea dvs. nu are corpuri de apă naturale, dacă doriți, puteți crea unele artificiale: un iaz, o fântână, un lac sau chiar o mică cascadă.

Iaz artificial mic în curtea unei case particulare

Chiar și un mic corp de apă, în orice variantă, vă va aduce liniște și relaxare, atât dumneavoastră, cât și celor dragi

Sculpturile de grădină pot fi amplasate pe parcelă. Acestea sunt realizate din beton, piatră, ipsos sau spumă. Stilul acestor sculpturi trebuie să fie combinat cu designul general al parcelei. Experții sfătuiesc să folosiți un număr moderat de figuri, pentru a nu suprasatura spațiul și pentru ca totul să arate original, armonios, elegant.

Melci decorativi cu propriile mâini pentru decorarea grădinii

Decorațiunile de grădină realizate manual sunt sufletul site-ului, zvâcnetul și farmecul său

Există multe opțiuni, dar nu trebuie să le aveți pe toate. Uneori, unul sau două elemente care se potrivesc între ele în stil vor face zona din jurul casei tale mult mai atractivă decât multe moduri diferite de a o decora.

Opinia experților
Alina Kvileva
Designer peisagist

Bună ziua, mă numesc Alina și sunt designer peisagistic, dacă aveți întrebări despre designul peisagistic, vă rog să mă întrebați și voi fi bucuroasă să vă răspund la ele.

Actualizare data: 12-22-2023