Un apartament standard de mici dimensiuni se poate transforma într-o garsonieră foarte confortabilă, al cărei design va ține cont de toate nevoile familiei care locuiește în ea.
Conținut
Avantajele apartamentelor de dimensiuni mici
Un apartament studio compact este un tip special de amenajare, în care practic nu există partiții sau partiții. Locuința mică cu o zonare competentă este comună în megaorașele din Japonia, Europa și America, unde fiecare metru pătrat este foarte scump. Un proiect bun de proiectare a unei garsoniere mici costă, de asemenea, o mulțime de bani. Dar puteți folosi recomandările experților pentru a face confortabile câteva dintre «pătratele» lor de spațiu de locuit.
O garsonieră este o variantă de planificare a spațiului care a apărut în Rusia nu cu mult timp în urmă.
Metrul mic al unui «studio» este o oportunitate pentru exprimarea creativă, unde este ușor să se pună accentul pe un concept de design sau pe o viziune estetică. Este cât se poate de funcțional și economic, mai ales în timpul sezonului de încălzire și în ceea ce privește costurile de reparații.
În urmă cu câteva decenii, puțini oameni se gândeau să dărâme toți pereții din apartamentul lor și să combine camerele într-un singur spațiu.
Proiectul de design chibzuit al unei garsoniere mici este considerat ideal pentru anumite categorii de cetățeni:
- Un cuplu tânăr care tocmai s-a despărțit de părinții săi;
- Studenți ai căror părinți înstăriți preferă să îi mute departe de influența negativă a căminului;
- Antreprenorii care trebuie să lucreze pentru două orașe de ani de zile și care vin adesea pentru afaceri (mai ieftin decât să plătească un hotel);
- Persoane creative care folosesc studioul ca atelier de creație;
- Un rezident singuratic al unei metropole care dorește să aibă un apartament compact în centrul capitalei sau al unui centru regional important;
- Fanii locuințelor moderne cu o amenajare neobișnuită;
- Un cuplu care locuiește ca un cuplu de oaspeți din orașe sau țări diferite, cu copii adulți, care trebuie să se întâlnească pe un teritoriu neutru.
În prezent, această opțiune este folosită foarte des, iar proprietarii de apartamente preferă studioul din mai multe motive.
Absența partițiilor fixe și a pereților interiori reprezintă un mare avantaj în ceea ce privește schimbările funcționale. Odată cu nașterea unui copil este ușor de transformat designul interior al unui apartament mic » studio «, adăugând un colț pentru copii cu o zonă de joacă. Odată cu schimbarea stilului de viață, puteți extinde locul de muncă pentru a efectua sarcini suplimentare de la distanță la domiciliu. Dacă casa este adesea vizitată de oaspeți, se recomandă să «măriți» colțul moale cu scaune suplimentare.
Garsoniera a fost populară în America și Europa: a fost folosită simultan ca locuință pentru tineri și ca studio creativ.
Vedeți și Zonarea unei camere în dormitor și cameră de zi
Organizarea unui apartament studio cu zonare
Cu alegerea imensă de locuințe, pe care o oferă astăzi agențiile imobiliare, nu este atât de ușor să găsești cea mai bună opțiune. Designul spectaculos al unei garsoniere mici sau al unui apartament inteligent poate mai mult decât să compenseze toate neajunsurile metrajului, dacă dispuneți corect de fiecare colț. O zonare chibzuită a zonelor funcționale va ajuta în acest sens.
Poți vorbi despre o garsonieră din punct de vedere creativ — la urma urmei, este cel puțin o platformă de autoexprimare.
Locuințele de tip «studio» sunt mult mai convenabile decât apartamentele tradiționale de mici dimensiuni, care rămân înghesuite și întunecate din cauza numărului mare de pereți despărțitori. Garsonierele nu au pereți, de cele mai multe ori doar baia este separată și există doar o diviziune condiționată între hol, camera de zi și dormitor, ca în exemplul din fotografie.
Absența pereților îi apare artistului liber (dar și omului de rând) ca posibilități nelimitate de manifestare a imaginației sale.
Dacă există dorința de a face o delimitare suplimentară a spațiului de locuit, de obicei se folosesc tehnici diferite.
1. | Metode de zonare vizuală și de organizare a spațiului pe o bază funcțională | Unitatea de bucătărie, un loc de dormit, de oaspeți și un spațiu de lucru |
2. | Partiții de sticlă, oglinzi, acvarii și panouri cu bule | Pereți despărțitori din blocuri de sticlă, pereți despărțitori până la tavan și pereți despărțitori joși, uși din sticlă și plastic, ecrane glisante și fixe |
3. | Ecrane și perdele textile (tijă pentru perdele de tavan, japoneză) | Perdele din țesătură transparentă (semitransparentă) ușoară, perdele din fir și frânghie, elemente decorative |
4. | Zonarea cu mobilier | Rafturi pe mai multe niveluri, rafturi și rafturi, insulă de mobilier tapițat, birou de calculator de capăt, mese pliante, tejghele de bar, module de mobilier. |
5. | Mobilier pentru paturi supraetajate și cu mai multe niveluri | Un pat compartimentat sau un pat la mansardă, scaune pliante și module pentru dormit |
Aceste metode sunt destul de suficiente pentru a delimita condiționat spațiul pentru a se încadra în designul unui mic studio. Utilizând mobilier modular și tot felul de transformatoare (pliate după utilizare), este ușor să se extindă posibilitățile unei locuințe compacte.
Să înțelegem cum puteți echipa independent studioul în mod elegant și cu confort maxim.
Atenție ! Ideea de zonare este că totul era la îndemână, iar fiecare colț este echipat astfel încât era evident unde ce zonă — pentru dormit, lucru, gătit sau primirea de oaspeți.
Apartamentele cu un metru mic sunt luate în considerare pentru locuințe din mai multe motive: comoditate, economie, practicitate.
Nu uitați că fiecare zonă funcțională ar trebui să aibă propriul iluminat localizat. Folosiți pe scară largă:
- Bandă cu diode în jurul perimetrului tavanului întins;
- Iluminarea punctuală a dulapurilor;
- Lămpile de podea;
- Lămpile de masă;
- aplice de perete.
Corpurile de iluminat pot fi montate nu numai pe pereți și pe tavan, ci și la capetele mobilei de dulap.
Comoditatea unui apartament studio este un spațiu confortabil pentru o persoană sau un cuplu.
Vedeți, de asemenea, Vagonka în interior: tipuri, fotografii, sfaturi
Ce ar trebui să fie o bucătărie și o baie de studio
Există, de asemenea, opțiuni pentru bucătărie, mai ales că orășenii moderni nu prea gătesc, venind acasă pentru nopți și rarele weekenduri. Nu este necesar să ocupați spațiu cu o plită mare pe gaz cu 4 arzătoare și cuptor. Dacă gătesc des — este necesară o hotă puternică, astfel încât cenușa și mirosurile să nu umple întregul apartament. Acesta este singurul dezavantaj al unei garsoniere.
O singură persoană nu are nevoie de o bucătărie completă.
Toată lumea alege din lista de echipamente de bucătărie doar cele mai necesare:
- Un mic aragaz electric pentru 2 elemente;
- Un ceainic electric;
- Cuptor (cuptor cu microunde);
- Grătar electric;
- Aparat de cafea;
- Robot de bucătărie;
- Oală sub presiune universală.
Mai multe aparate se vor potrivi într-un mic penar de bucătărie lângă chiuvetă sau singura chiuvetă, dacă cada nu este prevăzută în proiectul de amenajare a unui mic studio.
Apartamentul de tip studio nu are nevoie de mobilier de dulapuri voluminoase, sunt suficiente rafturi modulare deschise care pot fi recompuse pentru echipamente și consumabile de birou. Unele piese de mobilier pot fi expuse la capăt, folosindu-se ca o partiție funcțională.
În interiorul unui studio mic nu există o bucătărie cu drepturi depline, ci doar un mic magazin alimentar.
De obicei, un apartament de tip studio are o toaletă sau o baie completă, dar poate fi izolat și în mod convențional. Problema este reprezentată de mirosuri și igienă. Prin urmare, este mai bine să o separați așa cum ar trebui să fie — conform tuturor normelor. Nu există baie — doar o cabină de duș cu o tavă, unde vă puteți spăla.
Suprafața băii într-o garsonieră nu vă permite să plasați în ea un vas de baie în toată regula.
O mașină de spălat compactă poate fi amplasată într-o nișă sub chiuvetă, pentru a nu-i aloca un loc separat. Această tehnică este utilizată în khrushchevki și în designul interior modern al unui mic apartament studio. Când se schimbă compoziția familiei, se nasc copii, este de dorit să se schimbe studioul într-un apartament cu mai multe camere.
O mașină de spălat este încorporată sub blatul de lucru și există un mic sistem de depozitare.
Atâta timp cât totul se potrivește cu familia mică, este mai bine să aveți o cameră mare care să îndeplinească toate cerințele moderne, decât o mică Hrușciovka cu o cameră, unde chiar și unul este înghesuit. Într-o garsonieră există întotdeauna multă lumină, aer și spațiu liber în pasaje, dacă nu o aglomerați cu mobilier vechi și gunoaie inutile.
Cu un studio mic, puteți profita la maximum de spațiu și puteți păstra totul la îndemână.
Alegerea materialelor de finisare pentru proiectarea băilor și bucătăriilor de studio în apartamente mici este aceeași ca și în cazul unui aspect tradițional. Având în vedere că totul aici este unificat, camera ar trebui să aibă o bună impermeabilizare.
Ferestrele din plastic cu geamuri duble pot ajuta la îmbunătățirea izolației fonice a unei case care stă de-a lungul drumului.
Vedeți și High-tech în interior: principiu, materiale, fotografii
Abordări de proiectare pentru dispunerea și aranjarea mobilierului într-un mic studio de studio
Metrajul apartamentelor de tip studio variază între 16 și 40 de metri pătrați. Există variante pătrate, dreptunghiulare și de colț, în funcție de faptul că a fost vorba de amenajarea inițială sau de transformarea din fondul vechi. Unele persoane primesc un apartament complet mobilat cu mobilier, lipsindu-le doar obiectele personale, în timp ce altele primesc pereți goi.
Este întotdeauna plăcut să participi la proiectarea propriului apartament, iar studioul face acest lucru ușor.
Atenție ! În cazul în care nu este posibil să contactați specialiști pentru proiectul de planificare și design interior al unei garsoniere mici, va trebui să vă ocupați singur de amenajarea acesteia. Capcana amenajării de tip garsonieră este că, într-un spațiu limitat și fără pereți, masa de luat masa poate fi lângă toaletă, iar patul — la ușa de la intrare.
Proprietarii pot alege cele mai bune nuanțe, dotările preferate și pot împărți spațiul după cum consideră necesar.
Un apartament nou poate să nu aibă nici măcar instalații sanitare, ci doar coloane de comunicare:
- Conducta de gaz;
- Cutia de ventilație;
- Alimentare cu apă;
- Canalizare.
Aceste prize determină amplasarea băii și a unității de bucătărie. Ele nu pot fi mutate, dar țevile pot fi extinse pentru a se deplasa de-a lungul peretelui.
Implicarea proprie în amenajarea — mai ales a unui studio — este foarte importantă.
Odată ce au fost alocați metri pătrați pentru comunicații, este important să se achiziționeze obiecte sanitare compacte. Se recomandă achiziționarea de modele multifuncționale și alungite pe verticală. După ce ați rezolvat problema cu partițiile și ventilația băii, puteți trece la proiectarea unității de bucătărie.
Economiile sunt un indicator semnificativ: garsonierele sunt mult mai ieftine decât variantele cu mai multe camere.
Sfat . Fără o masă de luat masa se poate renunța, pentru a economisi spațiu prin extinderea pervazului ferestrei ca blat de masă.
O masă mare de luat masa este necesară doar pentru o familie de 3-4 persoane. Este obligatoriu să se asigure o suprafață de lucru completă (partea superioară a dulapului sau blatul mesei pliante) pentru gătit. Un tejghea de bar și o măsuță de cafea lată lângă canapeaua extensibilă sau în centrul insulei pentru oaspeți este destul de suficientă pentru 1-2 rezidenți.
Economisirea banilor și a costurilor de renovare este un avantaj semnificativ al unei garsoniere față de alte opțiuni de locuințe.
Țineți cont de faptul că vor exista alte suprafețe orizontale — o masă de calculator (modul pliabil pentru laptop) și rafturi suspendate deschise în fiecare zonă funcțională. Amenajarea interiorului unui mic studio, țineți cont de stilul de viață și de nevoile zilnice, nu umpleți locuința cu obiecte inutile.
Garderoba este mai bine să se depoziteze într-un singur dulap cu o fațadă cu oglinzi, apoi alte oglinzi nu sunt necesare. Folosiți dulapul în sine pentru a delimita zonele funcționale sau ca o căpătâi pentru o canapea pliabilă.
Spațiul deschis vă permite să vă simțiți mai liber și vă pregătește pentru creativitate.
În designul unui mic apartament studio, stilul modern este cel mai acceptabil:
- Ecostyle;
- High-tech;
- Fuziune;
- Art Deco;
- Minimalism;
- Postmodernism.
Având în vedere suprafața minimă a garsonierelor, fiecare centimetru de spațiu trebuie salvat, dar există posibilitatea de extindere vizuală. În acest scop, designerii folosesc linii orizontale largi în decor și mobilier înalt și îngust. Diferite cutii de creioane, module și rafturi multifuncționale vor servi, de asemenea, pentru zonarea și «absorbția» obiectelor mici.
Amenajarea apartamentului studio este un întreg proiect creativ care merită o abordare versatilă.
Acordați atenție biroului de calculator de colț cu rafturi. Cu toată compactitatea sa, este foarte spațios și convenabil în interiorul unui studio mic. Poate fi pus chiar și la capăt în spatele canapelei sau poate fi îngrădit în colțul în care se află patul.
Sfat . Pentru ca locul de dormit să nu pară aproape de ușa de la intrare, împingeți patul sau canapeaua pliantă cât mai departe posibil.
Decorul trebuie să fie minimalist, iar abordarea amenajării meticuloasă.
Mobila trebuie așezată astfel încât să nu stea cu fața la intrare. O căpătâială înaltă sau o bordură înaltă a oricărui mobilier va ajuta la îndepărtarea celui care doarme. Se pot folosi materiale textile și partiții temporare, un baldachin sau o perdea. Mai multe sfaturi practice uitați-vă la exemple reale de studio mic apartament cu design interior pe fotografie.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023