Proiectarea fațadelor ca parte integrantă a proiectării casei

Aspectul exterior al unei case rezidențiale joacă un rol estetic important

Caracteristicile de proiectare

Atunci când se creează un proiect de design al fațadei, se ia în considerare nu numai stilul de decorare interioară a casei, format pe baza gusturilor proprietarilor. Caracteristicile materialelor selectate ar trebui să corespundă particularităților climatului din regiune; materialele, la rândul lor, dictează direcția stilului. Arhitectura clădirilor învecinate are, de asemenea, o anumită influență: noua casă trebuie să sprijine stilul general al zonei rezidențiale și să nu devină o pată străină pe fundalul acestora.

Fațadele unei clădiri rezidențiale moderne

Un finisaj bine ales înseamnă un aspect spectaculos și longevitate a clădirii

În plus față de cele de mai sus, este important să se ia în considerare aspectele de bază ale designului fațadelor:

  1. Culoarea în proiectarea fațadelor nu este importantă doar ca nuanță stilistică; culoarea va influența starea psiho-emoțională atât a proprietarilor, cât și a vizitatorilor.
  2. Materialele multifațetate în anumite combinații vor conferi expresivitate clădirii, vor sparge vizual gama de fațade.

Vezi și Coniferele în amenajarea peisagistică a unei proprietăți de țară

Alegerea stilului

Proiectarea fațadelor astăzi nu are un atașament strict la canoanele acestui sau acelui stil. În tendință este un fel de eclectism, combinând elemente din două sau trei tendințe arhitecturale înrudite. O astfel de clădire are un aspect proaspăt, nu banal și are o notă de exclusivitate.

Chitul alb între cărămizile roșii

Stilul de proiectare a fațadei depinde de materialul ales și invers, și invers, dacă stilul este deja cunoscut, atunci sub el sunt selectate materiale de finisare

Cu toate acestea, elementele stilistice caracteristice ale designului fațadei trebuie să fie în concordanță cu scopul direct al clădirii. Cele mai tipice direcții de arhitectură, potrivite pentru proiectarea exteriorului unei case de țară:

  • stilul clasic;
  • stilul rustic;
  • stilul modern;
  • stilul hi-tech.

Vedeți, de asemenea, designul peisajului de grădină engleză: idei cu fotografii

Design clasic de fațadă

Stilul clasic în proiectarea fațadelor se exprimă prin noblețea proporțiilor, simetria siluetelor, sobrietatea combinațiilor de culori și rafinamentul elementelor decorative care subliniază statutul înalt al proprietarului. Tencuiala pictată, piatra naturală sau imitația acesteia, coloanele și arcurile, mulurile și sculpturile vor completa în mod logic stilul clădirii și îi vor conferi un caracter de modă.

Casă de țară în stil baroc

Arhitectura barocă înseamnă fast, lux și bogăție de finisaje

Intrare frontală cu coloane și pridvor înalt

Arhitectura clasică rusă este foarte asemănătoare cu arhitectura bizantină.

Vedeți, de asemenea, decorarea Dacha din materiale improvizate cu propriile mâini

Design de fațadă în stil rustic

Țara, sau stilul rustic poate fi numit în mod egal și etnic: include termele rusești cu platbandă și balustri de dantelă, și germane cu colț de lemn cu mansardă înclinată, și cabana elvețiană pastorală, și cabana engleză subțire. Materialele preferate sunt lemnul natural, piatra naturală și ceramica, texturi naturale și o paletă caldă de culori tipice peisajului înconjurător. Motivele rurale din designul fațadei vor face casa de țară confortabilă.

Designul fațadei unei case în stil rustic

Casă din bușteni în stil rustic

Vezi și Decorațiuni pentru grădină cu propriile mâini

Design de fațadă Art Nouveau

Designul fațadei casei Art Nouveau — placarea cu cărămidă, siluetele alungite vertical ale elementelor de tâmplărie, forjare traforată și vitrine de «magazin»; linii grațioase și nuanțe perlate.

Designul exterior al unei case în stil modern

Fațadele în stil Art Nouveau, pe de o parte, combină tradițiile stilurilor de lungă durată, pe de altă parte — le completează cu caracteristici originale

Vedeți și Care ar trebui să fie designul unei verande?

Designul modern al fațadelor

Neo-loftul elegant îndeplinește toate cerințele designului modern și contrastează în mod eficient cu fundalul natural. Formele laconice și funcționalitatea spațiului sunt reflectate și în exterior: tencuiala simplă de tonuri întunecate și mute, pereții de sticlă, elementele structurale «industriale» din metal sunt principalele semne ale locuințelor private moderne în stil high-tech.

Stilul modern de decorare a fațadelor

Designul modern al fațadelor este un amestec de împrumuturi din diferite tendințe stilistice

Carport pentru mașini în fața unei clădiri rezidențiale

Stilul modern se caracterizează prin linii drepte, geometrie clară și o suprafață mare a clădirii

A se vedea și Proiectarea curții unei case particulare. Alegeți o direcție stilistică

Selectarea materialelor de finisare

Metodele moderne de finisare a caselor de țară implică utilizarea atât a materialelor tradiționale de finisare, cât și a noilor materiale compozite — gresie porțelanată, cărămizi de clincher, lemn fals și piatră acrilică. Combinația de texturi vă permite să creați un design unic al fațadei unei case de țară într-o varietate de stiluri arhitecturale.

Finisarea fațadei casei cu panouri care imită zidăria de cărămidă

De materialul utilizat pentru finisare depinde tehnologia de lucru la placarea clădirii

Următoarele materiale pot fi utilizate pentru placarea fațadei în conformitate cu direcția arhitecturală a exteriorului casei:

  • tencuială decorativă;
  • plăci ceramice;
  • piatră naturală sau artificială;
  • fațade;
  • cărămidă decorativă.

Fiecare opțiune are propriile sale trăsături distinctive, avantaje și dezavantaje caracteristice.

Tencuială

Piața construcțiilor oferă o mulțime de varietăți de compoziții de tencuială pentru suprafețele exterioare.

Aplicarea de tencuială decorativă pe fațada casei

Tencuiala este cea mai avantajoasă opțiune bugetară pentru transformarea fațadei unei case

Tencuiala minerală este opțiunea tradițională și cea mai puțin costisitoare, dar și cea mai puțin durabilă și plastică, predispusă la crăpături. Principalul avantaj al tencuielii minerale este structura sa poroasă: pereții din blocuri de azbociment izolați cu plăci minerale vor respira sub stratul de tencuială minerală.

Arcul maro pe peretele exterior al unei case de țară

Unul dintre avantajele tencuielii este gama largă de culori, nu există limitări aici.

Tencuiala acrilică are o plasticitate ridicată și rezistență mare la umiditate, dar este practic rezistentă la vapori. Amestecurile acrilice sunt potrivite pentru finisarea pereților cu spumă de polistiren ca izolație.

Tencuiala silicată, împreună cu elasticitatea și permeabilitatea, are proprietăți antistatice, ceea ce este relevant pentru zonele cu gaze. Unul dintre cele mai scumpe tipuri în ceea ce privește costul materialului în sine și costul instalării acestuia; cu toate acestea, costurile sunt bine recuperate de durabilitatea sa.

Casă cu două etaje cu mansardă și fațadă pictată

Tencuiala se potrivește bine în aproape orice stil

Tencuiala siliconică încorporează toate avantajele materialelor de mai sus și, în același timp, costă mai mult decât atractiv.

Vedeți și Recomandări pentru crearea unui proiect de amenajare a grădinii de legume cu paturi

Siding

Există trei soiuri de siding:

  • lemn;
  • metal;
  • vinil.

Istoria siding-ului din lemn datează de câteva secole, iar popularitatea acestui material rămâne neschimbată. Metodele moderne de tratare a lemnului — de exemplu, impregnarea — fac ca scândurile, chiar și cele din soiuri cu durată scurtă de viață, să fie extrem de rezistente la toate tipurile de descompunere.

Peretele casei private cu pereți din lemn

Siding modern din lemn este destul de durabil și poate servi timp de zeci de ani, cu condiția ca stratul protector să fie reînnoit în timp util.

Învelitoarea din lemn este organică nu numai în variantele rurale de proiectare a fațadelor. Original și eficient arată imitația de imitație de grindă lipită în finisarea formelor laconice de înaltă tehnologie.

Varietatea estetică a placării metalice vă permite să proiectați fațade foarte eficiente și luminoase. Principalul dezavantaj al siding-ului metalic — tendința de coroziune — îl face un material pentru casele care stau pe zone deschise.

Siding din oțel galvanizat cu finisaj din lemn pe peretele unei case de țară

Siding metalic cu suprafață de imitație de lemn

Sidingul din policlorură de vinil a apărut relativ recent. Ca o fațadă de acoperire protectoare, PVC-siding are o serie de avantaje semnificative: crește ușor greutatea specifică a clădirii și, prin urmare, este potrivit pentru finisarea caselor pe fundații puțin adânci, creează o protecție fiabilă a pereților împotriva efectelor atmosferice, inclusiv a radiațiilor UV, și are o permeabilitate suficientă la vapori. În același timp, este sigur pentru mediu, ușor de utilizat și durabil.

Finisarea fațadei unei case rezidențiale cu siding de vinil

Folosind siding de vinil, puteți reda textura oricărui material natural

Materialul de finisare modern, practic și relativ ieftin va susține bine stilul country în modificările sale vest-europene. Unele tipuri de siding de vinil imită buștenii decojiți, un astfel de siding poate completa stilizarea unei case de țară în cadrul gospodăriei rusești.

Vedeți, de asemenea, Proiectarea unui teren de casă de țară de 10 acri de teren

Plăci de faianță

Plăcile de fațadă sunt preferate pe clădirile de tip cadru fără contracție, pe clădirile realizate din materiale cu contracție minimă (spumă sau beton celular) sau pe pereții unei clădiri construite de mult timp.

Decorarea intrării din față cu plăci de fațadă

Textura, forma și culoarea plăcilor de fațadă sunt foarte variate

Plăcile ceramice sunt la fel de potrivite atât în designul clasic al fațadelor, cât și în designul modern, în varianta monolitică de decorare a pereților și ca fragmente de accent combinate cu texturi contrastante.

Instalarea de plăci de clincher pe fațada unei case

Lucrările de instalare pot fi efectuate independent, este suficient să aveți puțină experiență în acest domeniu

În cazul în care se utilizează imitație de cărămidă sau piatră tocată, merită să se acorde atenție culorii compusului de chituire pentru a obține un efect cât mai expresiv. Dacă soclul și perimetrele deschiderilor sunt placate cu elemente mari, iar planurile pereților cu altele mai mici, exteriorul devine monumental și respectabil.

Vezi și Proiectarea unui teren de 15 hectare de casă de țară

Piatră

Un material de finisare durabil, fiabil și practic etern, ale cărui posibilități decorative sunt incredibil de largi și versatile. Calcarul și gresia sunt elemente de finisare indispensabile în proiectarea fațadelor caselor de țară englezești; granitul și marmura — în proiectarea soclului și a deschiderilor pentru o casă de țară clasică, dolomita — pentru a da casei de țară o aromă mediteraneană unică.

Finisarea cu piatră artificială a soclului unei case de locuit

Învelirea fațadei cu piatră necesită destul de mult timp și este necesară o pregătire de calitate a suprafeței

Fațada unei case particulare cu placare cu piatră

Dar acest decor va da casei un aspect reprezentativ șic

Piatra artificială are caracteristici de performanță similare, dar mult mai bogate în ceea ce privește culorile și texturile. În plus, piatra polimerică este bine tolerantă la restaurare.

Vedeți și Interiorul de la Dacha: regulile de ergonomie

Cărămidă

Aspectul bun, solid și venerabil al unei case de țară în stil modern va da fațadei cărămidă de finisare, în special cu o chitanță de culoare strălucitoare și contrastantă.

Fațada din cărămidă a unei case de țară

Cărămida — cel mai vechi material de finisare

Placarea cu cărămidă se realizează, de obicei, simultan cu construcția pereților. Cu toate acestea, este posibilă și finisarea ulterioară a fațadelor, de dragul consolidării și decorării structurilor învechite și nereprezentative. Aici este important să se organizeze o bună ventilație pentru a preveni distrugerea materialului de construcție al pereților. Cărămida, ca și piatra, crește izolarea termică și acustică a pereților portanți ai casei.

Placarea cu cărămidă a pereților unei case de locuit

Cărămida este adesea utilizată în combinație cu alte materiale de finisare

Pe lângă stilul arhitectural, alegerea materialelor pentru placarea fațadelor este influențată de mai multe aspecte: greutatea lor specifică, proprietățile de izolare termică, respectarea mediului, relieful și caracteristicile climatice ale șantierului.

Proiectarea fațadelor cu propriile mâini

Inutil să mai spunem că proiectarea necesită o cunoaștere aprofundată a reglementărilor și o bună înțelegere a specificului pieței materialelor de construcție; pentru nespecialist, acest lucru poate fi oarecum dificil. Remodelarea fațadei unei case construite anterior este complicată de necesitatea de a demonta complet decorul anterior. de asemenea, nu toate lucrările de finisare pot fi făcute bine, bazându-se doar pe ingeniozitate. În unele cazuri, va fi mai ieftin să se apeleze la ajutorul designerilor profesioniști și al finisorilor cu experiență.

Finisarea combinată a fațadei unei case de locuit

Placarea fațadei poate schimba aspectul unei case dincolo de recunoaștere

Întregul proces de finisare a fațadelor poate fi împărțit în patru etape:

  1. Punctul de plecare al unui proiect de amenajare a fațadei unei case de țară este momentul transferului ideii pe hârtie, adică realizarea unei schițe a viitorului finisaj. Elaborarea acesteia presupune o analiză atentă a fiecărui aspect — de la combinațiile de culori până la amplasarea tuturor elementelor de decor în raport cu structura casei.
  2. Cea de-a doua fază este proiectarea. Pentru o casă deja construită, aceasta necesită măsurători precise ale tuturor planurilor exterioare. Multe programe de calculator vă permit să faceți o vizualizare: un model tridimensional vă permite să evaluați și, dacă este necesar, să ajustați proiectul de design.
  3. Acum puteți începe să calculați costurile. Calcularea consumabilelor și a lucrărilor de instalare va arăta valoarea aproximativă a costurilor.
  4. Etapa finală — decorarea — este destul de posibil să se realizeze independent, este suficient să se urmeze principiul unității detaliilor decorative individuale ale integrității stilistice a întregului exterior.

Metode de decorare

O modalitate clasică de decorare a unei fațade este cu verdeață. Ghivecele sau ghivecele pastorale atârnate de pervazurile ferestrelor, sau trandafirii de tufă, strugurii și iedera înfășurate în jurul coloanelor sau târându-se de-a lungul pereților și umbrind ferestrele, vor fi un element de design romantic și confortabil. Contrastul dintre verdeața sculptată și piatra sau zidăria de cărămidă, petalele delicate și strălucitoare pe fondul tencuielii gri vor contribui la crearea unei atmosfere unice a întregii case. Această tehnică este potrivită în stilurile de design clasic și rustic.

Struguri de viță-de-vie pe fațada unei case de țară

Înverzirea verticală a fațadei cu plante cățărătoare

Una dintre metodele moderne este iluminarea. Jucând cu lumina, puteți evidenția detaliile arhitecturale individuale și puteți crea diferite efecte vizuale. În casele moderne sau în stil neo-loft, elementele de iluminare sunt ferestrele spațioase, iar prin susținerea lor cu lumini suplimentare, puteți spori sonoritatea stilului.

Iluminat decorativ al fațadei de piatră

Iluminarea fațadei va decora casa pe timp de noapte și, în același timp, va ilumina zona înconjurătoare

Video despre cum să alegeți un material pentru finisarea fațadelor

Fotografii de fațade frumoase în

Actualizare data: 12-22-2023