Secretul unei decorațiuni frumoase constă în designul neobișnuit și elegant al nișei, care atrage imediat atenția asupra ei
Conținut
Multifuncționalitatea nișei de interior
Nișele nu sunt inventate de contemporanii noștri, ele sunt găsite de arhitecți în timpul săpăturilor de artefacte antice ale civilizațiilor pierdute din diferite timpuri. Înainte de a vă gândi la proiectarea unei nișe în perete, este mai bine să înțelegeți mai întâi scopul acesteia.
Nișa ar putea fi piesa centrală a compoziției de design
Clasificarea principală a nișelor din perete:
- Decorative.
- Funcționale.
- Arhitecturale.
- Nișe tehnice.
Un loc convenabil pentru depozitarea lemnelor de foc, dacă casa are un șemineu sau un aragaz
Soluție la modă și rațională pentru camerele moderne — un pat pliabil, care se ascunde într-o nișă și arată ca un dulap
Unele deschideri în perete sunt create ca urmare a designului arhitectural — în caz contrar, nu va funcționa. Proiectarea ulterioară depinde de funcționalitatea camerei în care există o nișă gata făcută. Adesea, arată ca o cutie lângă puțul de ventilație, în care puteți plasa rafturi pentru vase, aparate de uz casnic, alte obiecte utile.
Nișele din perete sunt o modalitate excelentă de a ascunde o ușă secretă, un seif și tot ceea ce nu ar trebui să fie în văzul străinilor. Dar ele nu trebuie să fie decorate, ci mai degrabă necesită o camuflare atentă.
Este important ca decorarea nișei să se potrivească cu stilul camerei în care este amplasată
În nișele decorative, decorate cu oglinzi, sticlă și iluminare, vă puteți poziționa cu produse cosmetice. Femeile au nevoie de o iluminare bună dimineața, când se pun în ordine, dar nu există întotdeauna un loc potrivit. Dar acest design al unei nișe în perete va fi potrivit pentru alte scopuri, dacă va fi folosit pentru rafturi cu iluminare.
Falsh nișă — o tehnică pur decorativă, atunci când doresc să completeze ușa sau fereastra desenată plauzibil în interior.
Regula principală este că nișa ar trebui să se potrivească în interiorul camerei și să nu o supraîncarce
Sfat: Înainte de a proiecta o nișă într-o cameră, decideți asupra funcționalității acesteia — ce va fi în ea permanent și temporar. Suveniruri și handmade, antichități și cărți, obiecte de artă și fotografii moderne — toate acestea necesită o abordare diferită a decorării.
Forma și dimensiunea nișelor depind de curajul și creativitatea dvs.
Atunci când o cameră de zi este combinată cu o bucătărie, un tejghea de bar este adesea plasat la granița dintre cele două zone. Este potrivit să proiectați nișa formată lângă ea ca un bar pentru băuturi puternice de colecție. Acest lucru în sine arată ca o decorare demnă de o cameră de zi modernă.
A devenit deja clar că orice nișă în perete ar trebui să aibă nu numai o funcție decorativă, ci și una practică. De aici depinde de designul nișei și de modul de construcție a acesteia. Rafturile cu mai multe niveluri de pe peretele de accent pot fi, de asemenea, proiectate ca nișe, placate cu foi de gips-carton. Designul în sine are nevoie de suporturi fiabile, astfel încât rafturile să nu se prăbușească cu tot conținutul, care are o greutate decentă. Mai ales atunci când există echipamente scumpe sau vase din sticlă fragilă.
O nișă îngustă de-a lungul întregului perete al băii servește ca element decorativ și este foarte convenabilă pentru a plasa toate lucrurile necesare
Vedeți, de asemenea, candelabre pentru camera de zi în stil modern
Tipuri de spațiu de nișă
Toate nișele sunt împărțite, în funcție de scopul lor, în următoarele tipuri:
1. | Nișă de bibliotecă | Adâncime suficientă pentru formatul cărților, câteva rafturi, poate fi închisă cu uși de sticlă. |
2. | Raft în adâncitura peretelui, partiție. | Dimensiuni mici, mărimea depinde de mărimea obiectelor expuse în ea. |
3. | Dulap mic într-o nișă arhitecturală | O modalitate excelentă de a plasa haine de sezon, rochii, costume (lățimea umerilor). |
4. | Nișă de expoziție | Este proiectată pentru piese de expoziție, numărul de rafturi — după cum este necesar. |
5. | Loc izolat pentru aparate cu priză. | O modalitate excelentă de a ascunde firele, de a proteja de copiii care aleargă și de animalele care se joacă cu ele. |
6. | Nișă de depozitare | O nișă ascunsă, fără decor. |
7. | Înlocuirea mobilierului încorporat | Rafturi ranforsate cu drepturi depline, concepute ca o unitate de rafturi. |
8. | Nișă decorativă | Decorare interioară. |
9. | Nișă falsă | Imaginea unei nișe (fereastră, ușă, perete prăbușit). |
10. | Nișă tehnică | O nișă scobită într-un perete din beton armat este cea mai bună modalitate de a ascunde țevile. |
Rafturi convenabile și funcționale lângă pat
Vedeți și Fotografie de plafoane întinse din gips-carton pentru camera de zi.
Ce poate înlocui nișa?
Să aruncăm o privire mai atentă la scopurile pentru care pot fi utilizate diferite tipuri de locașuri de perete. Nișele decorative voluminoase înlocuiesc adesea mobilierul de dulap — rafturile încorporate pot fi ușor adaptate pentru obiecte omogene sau suveniruri de colecție.
În bucătărie, nișele pot înlocui dulapurile pentru veselă
De fapt, și fereastra falsă este decorată în nișa camerelor lipsite de lumină naturală. În ele puteți plasa tapet foto cu o imitație a unei frumoase panorame a orașului, iar lumina blândă a lămpilor fluorescente și a benzii LED va crea iluzia luminii solare.
O nișă de colecție este o soluție excelentă în orice cameră. Ea poate stoca folii rare, ca parte a bibliotecii, transmise prin moștenire. Nu mai puțin interesantă arată o gaură în peretele camerei copiilor, umplută cu o expoziție de păpuși Barbie sau copii exacte ale unor automobile rare. Jucăriile tricotate amigurumi — o tendință modernă de lucru cu acul, au nevoie și ele de o nișă de expunere demnă.
O nișă ca loc de amplasare a obiectelor de colecție
Unele stiluri nu presupun o cantitate mare de mobilier de cabinet. Mulți oameni știu din serialele turcești că, cu câteva secole în urmă, nișele din perete au fost folosite pe scară foarte largă, de exemplu, pentru iluminat și ascunzători. Aceeași tendință este prezentă și astăzi în interioarele decorate în Orientul arab.
Un alt tip de nișe este aplicabil în interiorul camerei de zi în stilul minimalismului. În organizarea «ascetică» a spațiului, înlocuirea dulapurilor cu nișe practice are avantajele sale:
- economisirea vizibilă a spațiului liber;
- formarea unui loc pentru tot felul de lucruri mici care trebuie să fie mereu la îndemână (ochelari, telefon mobil, încărcător, portofel, tabletă);
- amplasarea convenabilă a aparatelor și echipamentelor mici (este posibil să se aducă aici cablul electric, să se construiască prize);
- economii semnificative la dulapurile voluminoase, o idee excelentă pentru mobilierul încorporat ușor care seamănă cu un raft.
Spațiul de nișă este umplut cu rafturi obișnuite și transparente din sticlă. Ele transmit perfect lumina, dacă există o bandă de diode, becuri sau iluminat decorativ în deschiderea decorată.
Nișă falsă decorativă vopsită, într-un cadru realizat din muluri de poliuretan
Decorarea unei nișe într-un dormitor
Uneori, ușa camerei de trecere după reamenajare nu este zidită, ci reproiectată. Aici se poate face un mic dressing, iar ușa de acces se face în alt loc. Acesta este un design destul de accesibil al unei nișe în perete cu propriile mâini.
Într-o nișă de pe peretele de accent, puteți instala un ecran mare cu plasmă, un acvariu spațios sau o imitație de șemineu. Prin aranjarea mobilierului tapițat într-o insulă, astfel încât cei care stau cu fața la acest obiect, este ușor de proiectat o zonă de oaspeți fără costuri suplimentare pentru designul interior.
O soluție interesantă pentru rafturi de cărți și un televizor
În concluzie, există multe idei grozave despre cum să adaptați un alcov, totul depinde de funcționalitatea camerei, de nevoile și de stilul de viață al gazdelor.
Vedeți, de asemenea, tavanul întins în baie, avantajele și dezavantajele sale
Avantajele organizării spațiului cu ajutorul unei nișe
Este imposibil să nu menționăm o serie de alte avantaje pe care le oferă nișele proiectate funcțional. Dar chiar dacă nu au un scop special, este o tehnică decorativă excelentă care va moderniza orice interior.
Nișele funcționale vor oferi:
- înlocuiesc mobilierul voluminos și rafturile inestetice;
- extind vizual peretele;
- să devină un accent de design pentru echipamentele audio și video;
- ajută la colectarea obiectelor omogene într-un singur loc (o soluție excelentă pentru cei care împrăștie lucruri peste tot și nu găsesc ceva necesar).
- O nișă închisă va ascunde comunicațiile.
Amenajarea unui colț de recreere într-o nișă
Important! O tehnică de proiectare interesantă va fi nu doar decorarea nișelor paralele în perete de același format, ci un fel de construcție pe mai multe niveluri. Depozitarea deschisă a lucrurilor astăzi este mai populară decât plasarea în mobilier de dulapuri voluminoase, creând un sentiment de dezordine și lipsă de gust.
O nișă în loc de rafturi suspendate în baie
Atunci când nișa este în concordanță structurală și funcțională cu designul interior, este, de asemenea, o oportunitate de a sublinia gustul excelent al proprietarilor casei.
Vedeți și Pro și contra plafoanelor întinse pentru camera de zi cu exemple foto
Cum să aranjezi o nișă
Nu există atât de multe moduri, dar există opțiuni:
- simetric;
- asimetric;
- pe verticală și pe orizontală;
- paralel și simetric;
- paralel cu o deplasare în lateral;
- 2-3 nișe «etaje» identice cu umplutură diferită sau identică;
- de dimensiuni diferite, dar cu începutul la aceeași distanță față de linia verticală a interiorului (uși, ferestre, pereți de mobilier);
- dispunere haotică;
- sub forma unui model geometric — pentru un interior dinamic, ca în cazul fotografiei cu nișe decorative.
Nișele verticale înguste vor crește vizual înălțimea camerei
Există, de asemenea, posibilitatea de a le amplasa pe un perete gol sau pe un mic spațiu liber. De asemenea, puteți varia la aceeași formă a deschiderilor:
- iluminarea;
- rame exterioare;
- design interior și conținut.
O cameră cu un tavan înalt va deveni mult mai confortabilă dacă faceți nișe în culori calde la etaj.
Vedeți, de asemenea, plafonul de beton în interior: fotografii, sfaturi
Dacă aveți nevoie de iluminare în nișele peretelui
Un design interior bun presupune iluminarea tuturor zonelor fără colțuri întunecate. În acest caz, cu ajutorul iluminării suplimentare, este ușor să faceți un accent pe un obiect interesant sau să proiectați o nișă în peretele holului sau al camerei de zi. Un design de iluminat competent formează atmosfera, ascunde neajunsurile amenajării. De exemplu, atunci când într-o cameră lungă și îngustă opusă peretelui ferestrei este întunecată, în special pe partea de nord a casei, este ca o contra-lumină.
Dacă există o nișă în perete, este important să știți cum să o proiectați frumos cu o sursă de lumină suplimentară. Orice nișă de una singură pare mai întunecată decât restul camerei dacă în ea nu cad raze.
O nișă luminată pentru depozitarea unei mici colecții de figurine
Important: Puteți renunța la lumina artificială în timpul zilei, dar seara este o necesitate!
O nișă cu oglindă adaugă lumină și căldură în cameră
În camerele fără ferestre, o nișă luminată este o necesitate. Un coridor, un hol, o baie sau o toaletă pot fi lăsate fără iluminat general atunci când nu este nevoie de lumină puternică, dar creați un fel de strălucire mistică din spațiul nișei. Aceasta nu este doar o tehnică specială de design, ci și o soluție destul de funcțională, ca în fotografie.
Iluminarea eficientă a nișelor albe pe fundalul pereților negri
Pentru iluminarea funcțională și decorarea nișei în perete, se aplică următoarele elemente:
- Bandă LED.
- Lămpi fluorescente.
- Tuburi luminoase flexibile (pentru reclame, inscripții și obiecte de design pe perete).
- Diode spot.
- Lumini direcționale mici (cum ar fi plafoanele și spoturile) cu proiectoare rotative.
Deosebit de fermecătoare sunt corpurile de iluminat care pot schimba culoarea luminii de fundal, se pot aprinde și stinge treptat și pot proiecta o umbră modelată.
Iluminatul montat conferă nișei un volum suplimentar și servește la evidențierea fundalului general al încăperii
Sfat: În nișele cu mai multe niveluri, se recomandă utilizarea rafturilor din sticlă, care permit trecerea razelor în orice punct.
Iluminarea din spate evidențiază conținutul nișei
În loc de aplice și lămpi de noptieră în dormitor, nișele iluminate care pot fi echipate cu surse de lumină economice arată bine. Nu ar trebui să citiți într-o astfel de iluminare, dar este foarte posibil să vizualizați mesaje pe o tabletă, un laptop sau un telefon înainte de a merge la culcare.
O condiție importantă este ca iluminatul de nișă să se integreze organic în stilul interiorului și să se armonizeze cu iluminatul principal și local. Specialiștii recomandă lumina difuză și lămpile fluorescente universale. Este mai convenabil să citiți cu lumina «caldă» a lămpilor economice combinate cu becuri cu incandescență. În baie și în alte încăperi pentru relaxare vor fi adecvate surse de spectru «rece», dând o strălucire albă, albastră, verde sau violetă.
Într-o nișă, iluminatul punctual arată luxos
Iluminarea difuză îndulcește spațiul nișei și pune decorul într-o lumină favorabilă.
În concluzie, vă reamintim că acest element de design poate fi decorat într-un mod practic și estetic. Cu privire la modul de decorare a unei nișe în perete, idei de design și exemple inspirate sunt atent selectate pentru galeria noastră foto.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023