Noutăți de interior — variante de design plat, soluții proaspete, sfaturi utile

Interiorul nu este doar un termen tehnic care descrie dispunerea obiectelor de mobilier și tipul de decor interior. Semnificația conceptului de «interior» se extinde mult mai mult și merge dincolo de schemele obișnuite.

Există o puternică componentă psihologică implicată, care îi face pe oameni să se simtă diferit în funcție de starea încăperilor, de calitatea finisajelor acestora și de stilul de design.

Unii utilizatori au o idee clară și precisă a preferințelor lor. Pentru ei, alegerea celui mai bun mod de a decora casa nu este dificilă.

Cu toate acestea, mulți proprietari sunt în mod constant în căutarea unor soluții de design mai confortabile și mai originale.

Pentru ei, este inacceptabil să trăiască în aceleași condiții pentru o perioadă lungă de timp. Dorința lor de a încerca noi modalități moderne de a-și decora apartamentul îi face să fie la curent cu toate noutățile.

În acest scop, este necesar să manifeste un interes deosebit față de evoluțiile proaspete în materie de design în domeniul decorării locuințelor.

Vedeți și Caracteristicile designului de interior clasic american

Noi tendințe în designul interior al apartamentului

În ultimii 2 ani au avut loc schimbări serioase în stilul de design al spațiilor de locuit. Specialiștii cred că motivul pentru această epidemie și închiderea, care a provocat necesitatea de a petrece mult timp acasă. Oamenii au timp să se uite bine la apartamentele lor, să încerce să-și schimbe interioarele, să se familiarizeze cu noutățile și variantele de proiectare a locuințelor.

Stilurile clasice nu au cedat locul curenților mai proaspeți, păstrându-și baza și astăzi. Cu toate acestea, ele au suferit o transformare vizibilă, au dobândit un nou aspect în conformitate cu tendințele moderne. În același timp, schimbările sunt foarte specifice, adesea exprimate ca un amestec de mai multe curente.

Multe dintre noile stiluri pot fi catalogate ca fiind retro, cu nume proprii:

  • japandi;
  • folclor de film din Moscova;
  • hippie.

În același timp, nu sunt scoase de pe ordinea de zi pentru și stilurile deja cunoscute:

  • loft;
  • minimalismul;
  • de înaltă tehnologie;
  • modern.

Este necesar să se ia în considerare — nu variantele canonice de design de stil sunt utilizate în proiectarea de apartamente. Pentru fiecare caz alegeți propria interpretare, luând ca bază doar ideea de stil. Metodele mixte de design sunt binevenite, atunci când într-o singură cameră puteți găsi trăsături de două sau trei direcții în același timp. Principalul lucru este că acestea nu creează o pestriță și se combină armonios unul cu celălalt.

Vedeți și Schema de culori în interiorul unei case sau al unui apartament modern

Japoniadi

Aceasta este o combinație de două, la prima vedere, direcții complet diferite — stilurile japonez și scandinav. Cu toate acestea, în spirit, ele sunt oarecum apropiate — ambele tendințe profesează reținerea și dorința de materiale naturale, ecologice.

Opinia experților
Semyon Konstantinovici Vavilov
Designer de interior

Specialiștii se referă la japandi la ramura minimalismului, deși asemănarea externă aici nu este atât de importantă. Baza stilului este considerată o dorință de naturalețe, moderație în toate manifestările, consum fără excese și lux inutil.

Trăsături caracteristice ale stilului:

  • texturi oarecum aspre ale materialelor, care arată o vârstă mare (dar nu neîngrijire);
  • preferința pentru culorile naturale;
  • absența perdelelor, ceea ce conferă lumină naturală abundentă în încăperi;
  • utilizarea de materiale ecologice;
  • înclinația către mobilier funcțional și ergonomic;
  • depozitarea organizată a lucrurilor în mod economic și practic.

Îmbinarea tendințelor din Vest și din Est a dat o combinație neașteptat de eficientă și interesantă. Experții prezic dezvoltarea sa intensă.

Vezi și Culoarea Tiffany în interior: caracteristici, fotografii

Familia de la Moscova

Aceasta este una dintre variantele stilului retro, vizualizarea a două epoci — modernitatea și interioarele de acum un secol. Combinația dintre cele mai recente materiale și tehnologii de finisare cu mobilierul de epocă din materiale naturale oferă un efect foarte interesant. Unele amintiri prind viață, conectează vizual diferite epoci, există asocieri cu filme și evenimente vechi.

Specialiștii consideră că motivul apariției acestui stil este starea modernă a societății — ritm ridicat, instabilitate, schimbări constante și nu întotdeauna pozitive. Stilul retro de la Moscova, care combină tehnologia modernă și vechile comode și dulapuri ale bunicii, readuce spectatorii în epoca de calm și fiabilitate.

Trăsăturile caracteristice ale stilului sunt:

  • abundența de plante;
  • utilizarea de materiale naturale, adesea brute, mobilier vechi;
  • dominanța culorii deschise (albe);

În același timp, nu sunt scoase de pe ordinea de zi pentru și stilurile deja cunoscute:

  • abundența de motive etnice în decor;
  • prezența accesoriilor handmade, a elementelor decorative sau practice.

Unii experți consideră că sursele noii tendințe sunt câteva stiluri mai vechi — scandinav, boho, etnic, country etc. Cu toate acestea, există un alt punct de vedere care definește stilul ca fiind o încercare de a crea o insulă calmă și de încredere în mijlocul instabilității externe.

Vedeți și Stilul suedez în interior: 10 reguli ale mobilierului suedez

Stilul hippie retro

Noul este vechiul bine uitat. Romantismul de la începutul anilor ’70 ai secolului trecut a revenit, și în formă aproape neschimbată. Tendința a revenit și a reînviat gustul pentru viață la utilizatorii obosiți de minimalism. Specialiștii descriu stilul retro hippie ca fiind o revoltă de culori strălucitoare, cu o aromă indiană, lipsa de restricții și atașamentul față de o singură schemă de culori.

Semne de stil:

  • abundența de culori, lipsa de reguli în selecția acestora;
  • utilizarea de materiale naturale, lemn și textile;
  • utilizarea de elemente decorative etnice (cu predilecție pentru temele indiene);
  • lipsa unei abordări raționale în ceea ce privește aranjarea mobilierului — se accentuează dorința de confort, relaxare și liniște.

Crearea unui stil hippie poate fi considerată una dintre soluții, cea mai simplă și ușor de implementat.

Este necesar să folosiți multe perne în fețe de pernă colorate, scaune moi și canapele din abundență, pe pereți trebuie să fie covoare sau alte țesături textile de culori vii. O mulțime de bijuterii — prinzători de vise, smocuri de pene și alte elemente etnice. Primește o abundență de plante.

Vezi și Stilul mediteranean în designul interior

Combinații de culori în interior în

Soluțiile de culoare în interioarele moderne sunt implementate în conformitate cu caracteristicile direcției de design alese. Dacă este japoneză, culorile principale vor fi alb, galben deschis, bej.

Ar trebui să se țină cont de faptul că aceste tonuri sunt considerate principalele în toate direcțiile de design actuale, deși sunt adesea combinate cu o masă de nuanțe suplimentare. Mai ales popularitatea culorii galbene a crescut. Anterior, a fost clasificată ca o variantă dubioasă de colorare, dar astăzi designerii o includ cu încredere în lista liderilor incontestabili.

A permis unele culori întunecate în designul apartamentului în stilul folclorului cinematografic din Moscova. Acest lucru se datorează colorării tipice a mobilierului vechi. Nu se recomandă să o vopsiți — este important să păstrați antichitatea vie, trezind o anumită nostalgie și amintiri.

Vopsirea pereților omogeni poate fi combinată cu utilizarea diferitelor tehnici de vopsire care asigură o tranziție lină a nuanțelor sau a culorilor diferite între ele. În același timp, nu ar trebui să alegeți tonuri stridente ascuțite. Nu aveți nevoie de combinații contrastante, toate culorile ar trebui să fie destul de calme, moi. Chiar și în stilul hippie, este necesar să se evite petele de culoare dure, reducând gradul de luminozitate și densitatea culorilor.

Vedeți, de asemenea, Creați un interior original al unei case în mediul rural

Materiale

În stilurile moderne, se acordă preferință materialelor naturale, naturale. Cele principale sunt considerate a fi lemnul și piatra.

În același timp, gresia porțelanată este binevenită — în ciuda originii sale artificiale, este creată din materii prime naturale și este considerată o opțiune perfect acceptabilă pentru pardoseli. Unii utilizatori îl folosesc, de asemenea, pentru finisarea pereților (baie, bucătărie, uneori camera de zi).

Lemnul este folosit în principal ca material din care se fabrică mobilier antic sau sub formă de grinzi de tavan — acestea creează aspectul unei case vechi, un sentiment de căldură și confort.

Vezi și Stil retro unic și surprinzător în designul interior

Ce stil să alegeți?

Alegerea stilului este determinată de preferințele personale ale proprietarului apartamentului, iar sfaturile sunt nepotrivite. Singurul lucru care poate fi recomandat este să vă bazați alegerea pe mărimea camerelor. Cu cât acestea sunt mai mici, cu atât pereții și mobilierul ar trebui să fie mai ușori, ceea ce corespunde bine stilului japonez.

În apartamentele mai spațioase puteți experimenta cu alte tendințe, încercați să extindeți schema de culori sau să puneți mobilier vechi. Principalul lucru este să nu vă fie teamă să experimentați, deoarece orice variantă nereușită poate fi imediat corectată.

Întrebări și răspunsuri

Proiectarea unui apartament nu este o sarcină ușoară. Întotdeauna ridică o mulțime de întrebări, la care trebuie să căutați imediat răspunsuri.

Să luăm în considerare cele mai frecvente dintre ele, pentru a salva persoanele neexperimentate de la pierderi inutile de timp:

Ce trebuie făcut dacă în timpul lucrului se dovedește că proprietarul nu este mulțumit de rezultat?

Astfel de situații apar foarte des. Soluția la problema de aici este una — schimbați imediat stilul și încercați alte opțiuni. Există întotdeauna o alternativă care vă permite să schimbați în mod fundamental aspectul casei dvs. fără prea multe cheltuieli sau muncă. Puteți încerca să faceți adăugiri, să folosiți plante sau un alt tip de decor. Trebuie să experimentați, nu există alte opțiuni.

Cât de mare este costul de decorare a unui apartament în tendințele?

Nivelul costurilor depinde de starea inițială a locuinței și de modificările care sunt planificate. Uneori, costurile sunt minime, dar este adevărat și contrariul. Proprietarul poate oricând să aleagă un tip de decor mai puțin costisitor dacă nu intenționează să investească prea mult în decor.

Ar trebui ca apartamentul să fie complet renovat sau este suficient doar să i se dea un anumit aspect?

Dacă o cameră nu este pregătită pentru acest lucru, va trebui să fie renovată. Cu toate acestea, dacă starea sa inițială este destul de potrivită pentru această sarcină, schimbările vor fi minime.

Este posibil să se utilizeze materiale sintetice pentru finisarea pereților?

În majoritatea stilurilor nu este binevenit. Cu toate acestea, totul depinde de modul în care arată aceste materiale. Dacă au o culoare chimică densă și o colorare în onahuri ascuțite, contrastante — este mai bine să refuzați astfel de materiale. Cu toate acestea, tipurile de finisaje de culori moi, care imită materialele naturale, vor fi foarte utile.

Cât de stricte ar trebui să fie regulile de decorare a camerelor într-un anumit stil?

Designul este un domeniu foarte democratic și imprecis al artei aplicate. Indiferent cât de stricte sunt canoanele unui anumit stil, abaterile de la acestea sunt întotdeauna permise și, adesea, chiar binevenite. Dacă există o dorință de a schimba ceva, nimeni nu o poate interzice.

Actualizare data: 12-22-2023