Mobilierul parametric este un exemplu reușit de utilizare a designului artistic în scopuri aplicate. Reprezintă produse pe cadre rigide de forme aerodinamice neobișnuite. Datorită imaginației designerilor și a tehnologiilor moderne fabricate, mobilierul se dovedește a fi funcțional, confortabil și original, iar interioarele cu utilizarea sa arată neconvențional și foarte modern.
Conținut
Caracteristici și scop
Mobilierul parametric este un produs asamblat din elemente individuale, cel mai adesea plăci, lipite între ele sau montate pe un cadru rigid. Rândurile sau stivuirile de piese dau naștere unor forme tridimensionale cu contururi netede. Acest mobilier își trage numele de la instrumentele software speciale utilizate pentru a dezvolta formele pieselor individuale.
Designul parametric este culmea soluțiilor inginerești, întruchiparea ușurinței combinate cu durabilitatea, ergonomia și confortul. Principalele caracteristici ale mobilierului parametric:
Stratificarea. Indiferent de material, piesele de mobilier sunt alcătuite din elemente individuale, formând o structură stratificată, ca un set de mânere de cuțit.
Individualitate. O tehnologie specială de fabricație permite realizarea celor mai îndrăznețe idei ale designerului și obținerea unor forme geometrice complexe. Fiecare element este conceput pentru o anumită încăpere.
Specificitatea designului. Fiecare element seamănă cu un schelet sau cu un cadru cu o structură destul de densă. Atunci când sunt asamblate, produsele dobândesc o rezistență și o rigiditate structurală ridicată.
Stilul avangardist al desenelor exclude geometria clară. Articolele de mobilier sunt mai degrabă obiecte de artă, cu suprafețe netede, fluide și curbe dezordonate. Formele complexe sunt concepute pentru a transmite frumusețea liniilor naturale, pentru a crea un spațiu armonios și confortabil în jurul unei persoane.
Astfel de mobilier arată organic în interioarele de tip loft sau hi-tech. Dar elementele individuale de dimensiuni mici sunt destul de aplicabile în orice cameră. Mobilierul pentru casă sau birou este realizat la comandă individuală: scaune, fotolii, mese, canapele, rafturi, paturi.
Noua tendință în designul mobilierului și-a găsit aplicabilitate în amenajarea birourilor și a centrelor comerciale, cinematografe, săli de concerte, cluburi, restaurante. Foișoarele, băncile în stil parametric decorează zonele de grădină și parc.
Schema de culori populară include alb, gri, fildeș, negru, toate nuanțele de maro. Tonurile naturale plăcute ochiului contribuie la crearea unei atmosfere calme în încăpere.
Mobilierul parametric nu este inițial un produs de masă și nu este destul de accesibil. Se adresează consumatorilor care doresc să atragă atenția sau să fie în tendința de design modern.
Vezi și Alegerea ușilor de compartiment pentru un dressing cu fotografii
Avantaje și dezavantaje
Principalele avantaje ale mobilierului parametric sunt neconvenționalitatea, noutatea și atractivitatea estetică. Abordarea individuală face posibilă crearea de produse care să țină cont de orice dorință. Încă din etapa de modelare este posibil să se aleagă designul construcției, să se vadă pe ecranul monitorului cu referire la un anumit interior sau locație.
Precizia calculelor permite să se dea conturului exterior al mobilierului orice, chiar și cea mai exotică formă. Dar cochetăria accentuată nu privează astfel de mobilier de alte avantaje.
Printre plusuri se numără:
- funcționalitatea;
- ergonomia;
- durabilitatea construcției;
- longevitatea utilizării;
- unicitatea.
- Complexitatea de fabricație. Pentru a crea modele tridimensionale este nevoie de un software special, de o mașină CNC, astfel încât maeștrii privați sunt rareori angajați în această afacere dificilă.
- Cost foarte ridicat. Acest lucru se datorează nu numai complexității fabricării, ci și necesității de a utiliza o cantitate mare de material.
- Aplicație limitată. Formele exotice de mobilier parametric nu se potrivesc în toate interioarele, în special nu sunt recomandate pentru interioarele clasice.
- Îngrijire dificilă. Pentru a menține curățenia unor astfel de obiecte nu este ușor. Pentru a îndepărta praful din crăpături — o muncă destul de dificilă și consumatoare de timp.
- Capacitate scăzută de întreținere. Ruperea unui element poate provoca defectarea întregii structuri
Materiale
Materialul cel mai popular și utilizat pe scară largă pentru fabricarea mobilierului parametric este placajul din mesteacăn, pin, brad și multe alte tipuri de arbori. Acesta este ușor, sigur pentru mediu și natural.
Alte opțiuni și combinații de materiale:
Plăci aglomerate laminate . Nu este deosebit de rezistent, așa că din el se realizează doar construcții ușoare. Pentru modelele neobișnuite, se folosesc mai des panouri din plăci aglomerate fine (MDF).
Lemn masiv . Din acest material se obține mobilier deosebit de durabil și fabulos de frumos. Aceasta combină forme geometrice neobișnuite cu energia naturală caldă a lemnului. Lemnul se armonizează perfect cu alte materiale. Seturile de farfurii din lemn în combinație cu mobilierul din piele arată irezistibil. Astfel de modele sunt impresionante și rămân în memorie pentru o lungă perioadă de timp.
Bușteni prelucrați parțial . Buștenii cilindrici sunt stivuiți, iar golurile sunt umplute cu rășină epoxidică colorată. Se obține un monolit, din care se confecționează diverse piese de mobilier. Lucrarea se aseamănă cu acțiunile unui sculptor — din monolitul gol trebuie tăiat tot excesul, trebuie să i se dea forma dorită și să fie lustruit cu grijă aproape până la perfecțiune.
Piatră artificială . Mobilierul sculptural avangardist realizat din piatră pe bază de rășini acrilice și poliesterice arată fantastic.
Metal . Designerii îl folosesc sub formă de tije, sârmă sau chiar monede.
Plexiglas . Este folosit pentru a aranja interioare ușoare și aerisite, cu curbe ondulate moi. Uneori, ca bază pentru compozițiile realizate din plexiglas, se folosesc suporturi metalice sau din plastic, bine combinate cu suprafețe transparente.
Există versiuni combinate de mobilier parametric. De exemplu, canapele cu scaun și spătar de tip obișnuit, numai că forma lor este aerodinamică și curbilinie, iar structura de susținere și cotierele sunt realizate în tehnica parametrică obișnuită.
Un astfel de mobilier este chiar preferabil, deoarece este mai ușor să îl construiți în interioare de orientare stilistică diferită.
Vedeți și Cum să alegeți noptierele pentru dormitor?
Tehnologia de fabricație
Procesul de creare a mobilierului parametric este foarte tehnologizat datorită utilizării programelor de calculator în proiectare și producție. Calculele precise de proiectare și automatizarea proceselor reduc timpul de la proiectarea inițială până la rezultatul final. În medie, perioada de fabricație durează între 5 și 20 de zile.
Întregul proces poate fi împărțit în următoarele etape:
Dezvoltarea proiectului . Cu ajutorul unor programe speciale, se determină parametrii generali și forma fiecărui detaliu, se desenează aspectul general al produsului și amplasarea acestuia în spațiu. Se ia în considerare perspectiva înconjurătoare și integrarea armonioasă a modelului în interiorul existent sau în zona parcului (grădinii).
Cu ajutorul unui program special, se creează un design tridimensional nu numai al produsului, ci și al obiectelor din jur. Acest lucru îi permite designerului să corecteze cu precizie dimensiunile și liniile viitorului mobilier. În cazul în care modelul este complex, macheta acestuia este pre-produsă la o scară redusă de mai multe ori.
Crearea de desene și scheme. În această etapă, calculați toți parametrii: sarcina viitoare, modelul elementelor și numărul lor, grosimea și dimensiunile placajului, amplasarea fiecărei piese de lucru. De asemenea, se ia în considerare compoziția elementelor de fixare, numărul și locul de fixare a acestora în structură. Se calculează materialele de vopsire necesare.
Fabricarea. pieselor . Cu ajutorul unor tehnologii speciale, informațiile sunt transferate la mașinile CNC ale atelierului, care sunt reprogramate pentru tăierea semifabricatelor viitorului mobilier. Are loc tăierea elementelor în conformitate cu schema specificată.
Finisarea pieselor. Acestea sunt șlefuite și tratate cu impregnări de protecție. Fiecare piesă este acoperită cu straturi de lac. Dacă mobilierul este destinat a fi amplasat într-o clădire, sunt suficiente 2 — 3 straturi de protecție, pentru utilizarea în exterior numărul acestora se dublează. Piesele pregătite sunt grupate (în funcție de marcajele digitale) pentru viitoarea asamblare a structurii.
Asamblare . În ultima etapă, structura este asamblată pentru a verifica fiabilitatea, confortul și calitatea. Bolțurile, tijele, spițele și alte elemente de fixare trebuie să fie rezistente și să se afle în locurile indicate în desene. Fiecare piesă trebuie să ocupe un spațiu strict desemnat. Pentru asamblarea modelului pot fi necesare între 5 și 50 de elemente de fixare.
Predarea către client . Dacă produsul trece cu bine de inspecție, acesta este dezasamblat din nou pentru transport. Asamblarea finală se efectuează la punctul de destinație permanentă.
Mobilierul combinat se asamblează piesă cu piesă. Mai întâi, elementele parametrice sunt modelate și asamblate. Acestea sunt complet finisate, pregătite pentru transport și alte activități ulterioare. Abia după aceea încep să fie fabricate elementele tapițate sau alte piese realizate în alte tehnici.
Unii artizani preferă modelarea volumetrică a mobilierului în lut sau plastilină. Aceștia realizează un model la scară, îl taie în plăci de grosimea necesară, conturează fiecare dintre ele și le transpun într-o dimensiune dată. Aplică contururile rezultate pe foi de material și decupează detaliile viitorului produs.
Vedeți și Ce să alegeți un suport de pantofi din metal pentru hol?
Video util
Întrebări frecvente
Cât de dificil este să faci mobilier parametric cu propriile mâini?
Principala dificultate aici nu este tehnică, ci decorativă. Trebuie să dezvoltați un model, să definiți cu precizie contururile tuturor elementelor și cum să le conectați. Deoarece asamblarea se face după metode proprii, care nu sunt folosite în producția convențională de mobilier, trebuie să gândiți întregul proces de la început până la sfârșit.
Este posibilă finisarea sau renovarea produselor pe măsură ce acestea sunt asamblate?
Acest lucru depinde de forma și configurația elementelor. Dacă acestea sunt asamblate suficient de strâns și au o suprafață destul de mare, vopseaua sau lacul nu vor putea intra în spațiile înguste. Aici, în fiecare caz, întrebarea este rezolvată pe baza specificului produsului. Cel mai adesea este necesară finisarea fiecărei părți separat, ceea ce este foarte lung și necesită multă vopsea.
Există modele pliabile de mobilier parametric?
Да, существуют. Некоторые изделия приходидится делать разборными, иначе их невозможно транспортировать, поднимать на нужный этаж по подъезду или пронести в дверной проемм
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023