Lemnul rindeluit este un lemn special uscat, tratat din toate părțile și lustruit temeinic. Pentru producerea sa, se folosesc mașini moderne de prelucrare a lemnului. Datorită tehnologiei precise, este posibilă obținerea unui material cu margini foarte uniforme.
Variante ale aspectului lemnului rindeluit:
- Suprafața interioară poate fi simplă sau rindeluită.
- Partea exterioară a lemnului este de obicei plată, dar poate fi și rotunjită.
- Părțile laterale au caneluri sau știfturi pentru îmbinare.
Majoritatea producătorilor de lemn rabotat folosesc tehnologii avansate pentru a produce materiale de construcție de calitate. După prelucrare, buștenii de lemn sunt plasați într-o cameră de uscare, unde umiditatea lor este redusă la 20%. Această etapă de prelucrare ajută la evitarea contracției pereților în viitor.
Vezi și Perdele pentru dormitor: în viață ca în fotografie
Conținut
Fisurarea lemnului — ce trebuie făcut și cum se protejează materialul
Deoarece lemnul este un material viu, acesta se modifică în orice caz în cursul utilizării. Crăpăturile nu pot fi complet evitate nici măcar cu o îngrijire perfectă. Trebuie să fiți pregătit pentru faptul că, în timp, vor apărea mici crăpături pe pereți, mai ales la exterior.
Vedeți și Bucătărie de design 10 mp în seria de case P 44 cu o cutie: variante de aranjament
De ce apar fisurile în lemn
Principalul motiv pentru fisurarea lemnului — materialul a fost inițial umed. Această cauză a fisurilor apare mai des decât altele. Umiditatea standard a materialelor de construcție este de 18%. Condițiile ideale de uscare vă permit să atingeți 12%, dar numai câțiva producători oferă un astfel de lemn.
O jumătate din lemn se află în interiorul casei, iar cealaltă jumătate în exterior, astfel încât lemnul absoarbe umezeala și se usucă în mod neuniform. Viteza proceselor se schimbă în funcție de vreme, de regularitatea încălzirii. Ca urmare a acestui impact, partea exterioară a lemnului se fisurează din cauza stresului. Acest proces nu poate fi evitat, așa că, pentru majoritatea cazurilor, după uscare și contracție, mulți proprietari de case termină fațada cu panouri decorative. O altă modalitate de a da casei un aspect atractiv este de a folosi tehnica de îmbătrânire a lemnului.
Interesant! Unul dintre principalele motive pentru care apar fisuri pe fațadă este încărcarea incorectă pe stâlpul cadrului. În ciuda faptului că astfel de structuri sunt destul de ușoare și greutatea tuturor elementelor este distribuită uniform, stâlpii individuali pot crea o sarcină suplimentară pe lemn dacă nu sunt instalați corect.
Vedeți și Design funcțional de bucătărie cu canapea
Cum să protejezi lemnul de crăpături
Nu există o modalitate sigură de a preveni fisurarea. Cea mai eficientă metodă de protecție este uscarea în condiții naturale, fără scoarță, departe de lumina directă a soarelui. Cu toate acestea, o astfel de pregătire durează ani de zile, astfel încât pentru majoritatea producătorilor este mai profitabil să efectueze o uscare în cameră timp de 2 săptămâni. Pentru a preveni crearea de punți reci și pentru a împiedica apariția defectelor estetice ale pereților, merită să cunoașteți particularitățile funcționării casei din lemn rabotat.
Dacă lemnul are o umiditate ridicată, pot apărea fisuri imediat după evaporarea excesului de umiditate. Atunci când materialele au fost deja achiziționate, dar umiditatea lor este mai mare de 20%, este necesar să așezați lemnul în aer liber la o înălțime de cel puțin 30 cm de la nivelul solului. Între bușteni este necesar să se așeze scânduri pentru suflarea liberă a aerului.
Important: În timpul uscării naturale, buștenii nu trebuie să fie expuși la lumina soarelui. Uscăciunea optimă a lemnului este de 14%. Numai după atingerea acestui indicator, acesta poate fi utilizat pentru construcții.
Vezi și Proiectarea unei bucătării mici — idei interesante de design
Încălzirea unei case realizate din lemn rabotat
Înainte de a încălzi casa, casa din bușteni trebuie să stea cel puțin un an. În acest timp, nu trebuie să instalați ferestre și uși în ea.
Odată ce începe sezonul de încălzire, casa trebuie încălzită în mod regulat. Încălzirea va duce la apariția fisurilor și la contracții inegale. Pornirea încălzirii timp de o zi în timpul săptămânii exercită un stres suplimentar asupra lemnelor. Este de dorit să se mențină o temperatură constantă.
La un an după ce pereții au fost ridicați, camera nu trebuie încălzită cu mai mult de 12 °C. Pe lângă controlul constant al temperaturii, camera trebuie să fie ventilată în mod activ și trebuie controlat nivelul de umiditate al lemnului. Acest indicator ar trebui să fie redus treptat.
Temperatura din casă ar trebui să fie crescută în trepte de 2-3 grade pe săptămână. De îndată ce umiditatea ajunge la 15%, temperatura poate fi ridicată la 25 °C. În primul sezon de încălzire, această valoare ar trebui să fie cea maximă.
Vedeți și Caracteristicile designului unei bucătării înguste
Caracteristicile încălzirii unei case realizate din lemn rabotat
Una dintre caracteristicile lemnului rindeluit este nivelul său natural de umiditate. Acesta este, de asemenea, principalul dezavantaj. Ca urmare, există o contracție puternică în primul an după construirea pereților. Aceasta poate ajunge până la 15 cm. Când umiditatea scade, este necesar să tratăm și să masticăm pereții.
Important! Este imposibil să aflați în avans ce conținut de umiditate cumpărați un lemn, dacă nu implicați un specialist cu echipament special.
Fisurile pot apărea în orice buștean după 6 luni. Cu toate acestea, ele sunt superficiale și nu creează punți reci dacă sunt instalate corect. Principalul criteriu de alegere a materialelor de construcție este ca buștenii să aibă aceeași culoare pe toată suprafața. Inelele anuale trebuie să aibă aceeași lățime.
Spațiile dintre grinzi trebuie să fie etanșate. În acest scop, se utilizează arbogipsum. Soluția trebuie aplicată după tratarea lemnului cu un antiseptic.
Vedeți, de asemenea, TV în bucătărie: cum să alegeți, opțiuni de plasare, sfaturi.
Alegerea unui sistem de încălzire pentru o casă din lemn rabotat
Sistemele de încălzire autonome nu sunt conectate la rețelele de încălzire centrală și servesc drept cea mai eficientă opțiune pentru casele private din lemn rabotat.
Sistemul de încălzire, care distribuie uniform căldura în interiorul casei, vă permite să folosiți toate avantajele lemnului rabotat. Atunci când alegeți, trebuie să țineți cont de particularitățile proiectului de construcție. Este necesar să se ia în considerare costul, complexitatea și momentul instalării, ușurința de întreținere.
Lemnul reacționează la efectele termice puternice cu deformări și fisuri. O modalitate simplă de a elimina aceste probleme este de a izola conductele cu un material special. Opțiunea optimă este de a instala un coș de fum din cărămidă cu fundație proprie. În același timp, acesta ar trebui să se ridice deasupra acoperișului cu 2 metri. O astfel de construcție va asigura un tiraj bun și va elimina rapid produsele de ardere, ceea ce va proteja structura din lemn de foc.
Încălzirea casei prin intermediul unei construcții autonome cu circulație naturală a lichidului de răcire se datorează diferenței de greutate dintre lichidul încălzit și cel răcit (apă sau antigel):
- Lichidul de răcire urcă pe coloană și se deplasează prin conducte situate înclinate.
- Odată ajuns în radiatoarele de încălzire, lichidul degajă căldură.
- Lichidul de răcire se deplasează spre radiator datorită diferenței de masă cu lichidul încălzit.
Într-un sistem cu circulație forțată, mișcarea apei este asigurată de o pompă.
Pentru încălzirea unei case din lemn rabotat cu o suprafață de până la 100 m 2 este destul de suficient sistemul cu un cazan (gaz, cărbune, lemn) și proiectarea țevilor cu circulație naturală a lichidului de răcire.
Vedeți și Bucătării în stil german: caracteristici, sfaturi de selecție, cei mai buni producători
Depozitarea corectă a lemnului rigid: cum să evitați greșelile
Albirea este caracteristică lemnului din lemn de esență moale. Lemnul de ferăstrău proaspăt tăiat începe să se învinețească vara sau primăvara, imediat ce temperatura devine plus. Acest lucru se întâmplă din cauza fluctuațiilor de umiditate, a precipitațiilor, a schimbărilor bruște de temperatură.
Rumegușul rămas în lemn după tăierea cu ferăstrăul începe să putrezească, ceea ce provoacă o patină verde-albastră și apoi înnegrirea lemnului. Dacă lemnul a fost depozitat în mod necorespunzător (fără panouri de acoperire, direct pe sol sau în lumina directă a soarelui), rândurile inferioare și superioare se pot înnegri în timpul depozitării. Fiți atenți la culoarea lemnului și respectați regulile de depozitare a acestuia pe șantier.
Necesitatea de a stivui lemnul chiar înainte de a monta pereții apare destul de des:
- dacă fundația nu este încă gata;
- atunci când este posibil să cumpărați materialul la un preț avantajos într-o perioadă limitată de timp;
- chiar dacă construcția a început, pot apărea situații de forță majoră sau vreme rea.
Munca de stivuire a lemnului ar trebui încredințată unor transportatori profesioniști.
Lemnul așezat sub copertină trebuie stivuit pe tampoane. În plus, capetele ar trebui să fie vopsite cu var sau cu vopsea cu emulsie de apă. Această măsură va împiedica evaporarea rapidă a umidității și uscarea neuniformă. Într-o astfel de stare puteți depozita cherestea mai mult de 5 ani.
Pentru a reduce caracteristicile termotehnice ale cabanei din bușteni, fisura din lemn trebuie să fie prin intermediul. Astfel de cazuri sunt extrem de rare și sunt posibile numai atunci când se cumpără materiale de construcție de calitate scăzută cu un conținut ridicat de umiditate.
Vedeți și Cum să poziționați frigiderul în bucătărie: reguli de bază, sfaturi importante și utile
Tratamentul de protecție a lemnului de construcție
În cazul în care lemnul cumpărat are un nivel natural de umiditate, acesta trebuie curățat și tratat. Acest lucru este suficient pentru a împiedica ca albastrul să se transforme într-o patină neagră persistentă și să se adâncească în lemn cu 2-3 mm.
Merită să tratați lemnul înainte ca ciuperca să înceapă să roadă structura lemnului. Dacă acest lucru nu se face, materialul va începe să putrezească și să se deterioreze. Eliminarea ciupercii de colorare ajută la înălbitor-restaurator. Apoi, lemnul este neapărat tratat cu antiseptic.
Important! Imediat după asamblare, cabana din lemn trebuie să fie acoperită cu un acoperiș. Acoperișul este necesar pentru protecția împotriva precipitațiilor. În cele mai multe cazuri, faceți un acoperiș temporar și acoperiți-l cu 2 straturi de pâslă pentru acoperișuri.
Cheresteaua are nevoie de o fațadă ventilată. Dacă acest lucru nu se face, va trebui să masticăm anual și să impermeabilizăm pereții.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023