Laminat pe perete în interior: caracteristici de aplicare și instalare

Laminatul pe perete — o soluție simplă și practică pentru crearea unui design interior original

Versatilitatea materialului

Celor care au văzut laminat pe perete, li se poate părea că nu așa este folosit în scopul pentru care a fost conceput. Dar aceasta este pur și simplu o limitare mentală. Inițial, acest material a fost dezvoltat tocmai pentru lucrări de finisare pe orice suprafață. Scopul este de a înlocui lemnul scump cu ceva mai accesibil și mai practic, dar cu imitarea texturii sale. În acest scop, a fost inventat pentru a decora pereții cu laminat, împreună cu podele practice.

Laminat maro deschis pe pereții unei camere într-o casă de țară

Costul laminatului de clasă medie este destul de accesibil, mai ales în comparație cu finisarea lemnului natural

Față de peretele bucătăriei cu parchet laminat rezistent la umiditate

Laminatul rezistent la umiditate și căldură are un cost semnificativ mai mare

Deși cea mai mare cerere a fost pentru pardoseală, placarea similară a pereților a fost de cărucioare, siding și panouri decorative realizate din furnir eco. Acestea nu sunt mai bune decât finisajele de perete din laminat și, în unele privințe, chiar inferioare. Imitarea lemnului scump și instalarea rapidă — ceva în comun cu multe tipuri de finisaje.

Utilizarea parchetului laminat în decorarea interioară a camerei de zi

Datorită varietății uriașe de nuanțe și texturi, laminatul poate fi ales pentru orice interior

Lamelele sunt produse pe bază de așchii comprimate și rumeguș, decorate cu un model cu textura unei tăieturi frumoase de lemn și protejate cu lac transparent. Astăzi, lemnul este imitat chiar și de materiale care nu au nimic de-a face cu lemnul:

  • tencuiala decorativă;
  • tapet de sticlă pentru pictură;
  • gresie de porțelan;
  • plăci de vinil;
  • panouri de placare realizate din materiale compozite.

Fanii placării din lemn remarcă faptul că, din punct de vedere estetic, aceasta nu este cu nimic inferioară analogului său natural, indiferent unde și cum este așezată. Datorită suprafeței sale spectaculoase, laminatul pe pereți a fost propus inițial pentru a fi folosit la placarea planurilor înclinate ale mansardelor și podurilor. Noul efect a inspirat designeri notabili, iar acesta a început să fie așezat pe toate planurile:

  • orizontal;
  • pe verticală;
  • oblic.

Doar metoda de fixare a ridicat multe întrebări, astfel încât au fost dezvoltate noi sisteme de închidere și scheme de montare, de exemplu, pe cadru și pe traverse.

Metoda verticală de fixare a laminatului pe perete

De stabilire verticală «ridică» tavanul camerei

Finisarea orizontală a pereților cu laminat poate părea mai laborioasă. Dar puteți colecta benzile obișnuite rămase de la reparații și le puteți fixa pe peretele de accent ca un singur panou. Singurul dezavantaj este că va trebui să închideți cumva capetele și îmbinările, astfel încât să arate destul de plăcut estetic. În acest scop, puteți alege o plintă sau o friză realizată din orice material potrivit — de la plastic la muluri din lemn natural.

Finisarea peretelui de deasupra patului cu panouri laminate cu așezarea mixtă

O variantă de instalare combinată a parchetului laminat

Designerii oferă posibilitatea de a monta laminat pe perete în interior ca un parchet, cu aranjament diferit de modele:

  • orizontal;
  • pe verticală;
  • în diagonală;
  • «scări»;
  • herringbone.

Așezarea diagonală a laminatului pe perete cu propriile mâini

Metoda diagonală este cea mai complicată, necesitând o tunsoare suplimentară și o potrivire precisă

Important! Reamintim că modelul orizontal pe pereți — pentru expansiunea vizuală a spațiului, vertical ca pentru a ridica plafoanele joase.

Decorarea peretelui de deasupra căpătâiului cu parchet laminat

Atunci când așezați panourile pe orizontală, este mai bine să le aranjați într-o ordine eșalonată sau în cascadă, astfel încât îmbinările să fie în locuri diferite

Vezi și Culoarea «Marsala» în interior: sfaturi, avantaje, fotografii

Caracteristicile alegerii

Nu merită să acoperiți toți pereții cu un finisaj din lemn — se va simți ca și cum ați fi într-o cutie de lemn. O secțiune a interiorului cu un finisaj din lemn arată foarte organic, mai ales dacă este un perete de accent cu o anumită semnificație. Este o modalitate excelentă de finisare la zonare sau ca fundal pentru un șemineu, o feronerie sau un obiect de artă.

Înfrunzirea peretelui de deasupra canapelei cu panouri laminate

Atunci când alegeți parchetul laminat, este important să luați în considerare designul general al camerei, astfel încât finisajul să arate armonios

Sfat. Este recomandat să alegeți o culoare mai deschisă pentru pereți decât pe podea.

Înfățișarea pereților și a podelei din camera de zi cu panouri laminate

Pentru a decora un perete care primește lumina directă a soarelui, ar trebui să alegeți un laminat cu protecție UV

Peretele decorativ din laminat ar trebui ca în interior să se armonizeze cu soluția stilistică. În unele stiluri, «peretele din lemn» este nepotrivit, în altele este de preferat — country, provence, etno sau eco-stilistică. Dacă este pur și simplu o mișcare de design, atunci alegeți o textură frumoasă și memorabilă. Ceva «brutal» poate fi folosit pentru finisaje urbane.

Există, de asemenea, așa-numitul laminat «port», care pe peretele din interior seamănă cu plăci cu inscripții din containerele de ambalare. Este bun în sine, dar pentru el nu este atât de ușor să ridici o soluție stilistică interesantă. Dar într-un stil nautic, pentru a imita cabina unui «lup de mare» sau dormitorul unui călător, este perfect!

În ceea ce privește calitatea laminatului, nu este nevoie să plătiți prea mult pentru rezistență la uzură și umiditate, pentru decorarea pereților aceste calități nu sunt atât de importante. Deși dacă este o cameră cu umiditate ridicată, atunci nu numai că laminatele speciale sunt blânde, dar și o etanșare excelentă a capetelor.

Finisarea șorțului bucătăriei cu laminat pentru a se asorta cu fronturile setului de bucătărie

Pentru a decora zona de lucru din bucătărie, este mai bine să alegeți un produs cu un strat de protecție

După cum este deja evident, alegerea depinde de diferiți indicatori:

  • modul în care este instalată acoperirea;
  • modelul sau decorul;
  • suprafața pregătită (fără lovituri sau curbură);
  • umiditatea relativă a camerei
  • configurația și suprafața camerei;
  • densitatea bazei de bază a învelișului;
  • soluția stilistică.

Sfat. Acest material este disponibil în diferite densități, astfel încât, pentru montarea pe perete, alegeți lamele ușoare pentru a minimiza sarcina de greutate.

Soiurile scumpe pe care le poate oferi în supermarketul de construcții, referindu-se la calitate și design, în camera de zi nu este necesar. Aceasta este o placare bună, cu o rezistență sporită la abraziune sub un strat de protecție special. Amintiți-vă că clasa 32 sau 33 — pentru zonele de birouri, comerciale și industriale. În designul unui dormitor cu laminat pe perete se va etala un eșantion ușor și cel mai accesibil din clasa 18 — 21, nu mai mult.

Înfățișarea cu propriile mâini a unui stâlp portant cu laminat

Finisarea coloanei cu laminat se potrivește perfect în interiorul camerei de zi a unei case de țară

Culoarea suprafeței influențează atmosfera generală din cameră și cantitatea de lumină. Pereții întunecați sunt cunoscuți pentru că absorb excesul de lumină solară — acesta este decorul pentru ferestrele orientate spre sud. Pentru o cameră cu ferestre nordice, este mai bine să alegeți cele mai deschise nuanțe calde.

Vezi și Culoarea ciocolatei în interior: sfaturi, fotografii

Cele mai la modă soiuri de parchet laminat de perete

Pentru un interior inimitabil, puteți combina benzi de aceeași dimensiune, dar cu texturi diferite de lemn sau culori contrastante.

Astăzi, cele mai la modă nuanțe sunt gri «foggy London» și aproape incolor «stejar albit». Cele mai întunecate vor fi imitația de abanos și wenge, cu jocul său inimitabil de nuanțe de ciocolată și castan. Aceasta este o soluție excelentă pentru soluții moderne cu un design extravagant, care implică laminat întunecat pe perete.

Camera de zi albă a unei case particulare cu laminat iluminat pe perete

Parchetul laminat de culoare deschisă conferă încăperii și mai multă lumină

Cele mai atractive, pe lângă stejar și wenge, sunt considerate specii de lemn de elită, care sunt perfect imitate de un analog artificial:

  • zebrano (cu un model luminos contrastant);
  • lemnul scarlet sau paradise (cu un conținut ridicat de rășină și un model caracteristic);
  • abanosul brun (cu dungi, folosit la fabricarea pianelor);
  • umnini sau lemn de trandafir;
  • copac al vieții sau bakout cu textură sinuoasă, cu creștere lentă, o materie primă valoroasă;
  • lemn purpuriu sau amarant;
  • lemnul de trandafir sau dalbergia, cu un model frumos care include dungi de culoare deschisă pe o bază întunecată;
  • bubinga roșiatică, etc.

Panourile laminate nu numai că imită cu succes textura celor mai rare specii de lemn, dar sunt disponibile într-o varietate de nuanțe, ca și cum ar fi pictate. Acest lucru extinde gama și posibilitățile de design ale camerelor cu laminat pe perete.

Lambriuri de perete din laminat cu imitație de scânduri îmbătrânite

Culoare la modă care imită lemnul vechi

Orice model de lemn este reprodus și imprimat pentru a decora lamelele prin computer, astfel încât culoarea poate fi variată. Cele mai populare nuanțe de lamelă sunt carpen și stejar, merbau și nuc, castan și arțar, acacia și wenge.

Atunci când alegeți nuanța materialelor de placare, este important să vă ghidați după gama generală și culoarea obiectelor din lemn existente. Decorarea pereților trebuie combinată cu mobilierul, culoarea pardoselii și cu întregul mediu, cum ar fi laminatul de pe peretele din interiorul din fotografie.

Sfat. Chiar și după achiziționarea materialului, înainte de a pune pe perete, luați în considerare diferite opțiuni de design.

Parchet laminat maro închis într-un dormitor

Combinație bine gândită de laminat întunecat cu interiorul alb al camerei de dormitor

Factorii care afectează designul general din panouri de lemn:

  • direcția modelului (verticală sau orizontală);
  • tipul de așezare (solidă, în formă de spinare sau în scară);
  • combinația cu benzi de alte culori;
  • suprafața placării (întregul perete sau un fragment);
  • tipul de iluminat;
  • accesoriile și mobilierul din imediata vecinătate.

Atenție! Există un laminat rezistent la apă și la umiditate. Aceste soiuri au caracteristici, grad de protecție și preț diferite.

Decorarea pereților de baie cu parchet laminat impermeabil

Panourile rezistente la apă trebuie alese pentru decorarea băii

Vedeți, de asemenea, stilul african în interior: caracteristici, fotografii

Pro și contra căptușelii pereților cu laminate

Fiecare material de față are propriile caracteristici, printre care este posibil să se distingă avantaje și dezavantaje evidente.

  • Finisaj estetic și o gamă largă (model nu numai sub lemn, dar și alte materiale naturale);
  • funcționare îndelungată și fără defecte;
  • posibilitatea de aplicare în spații rezidențiale, comerciale și de birouri (chiar și cu umiditate ridicată);
  • o modalitate excelentă de a ascunde defectele pereților sub formă de pete ruginite și colțuri umede;
  • disponibilitatea, rentabilitatea și caracterul practic al acoperirii;
  • posibilitatea de a combina lamelele rămase după renovarea pardoselii în diferite încăperi (aplicabil pe șorțul de bucătărie);
  • rezistența la deteriorări mecanice;
  • material impregnat cu fungicide și agenți antistatici, care nu contribuie la formarea de mucegai și ciuperci, respingând praful și particulele;
  • întreținere ușoară;
  • instalare accesibilă;
  • pereții despărțitori ușori cu lamele creează iluzia unui adevărat perete despărțitor din lemn la zonare;
  • laminat pe pereți și tavan în interiorul mansardei — cel mai simplu mod de finisare a suprafețelor înclinate;
  • tipul de perete durează mult mai mult decât analogul său de podea;
  • material ecologic care creează o izolare fonică suplimentară.

Pardoseli laminate în formă de spinare de hering pe un perete din camera de zi

Întreținerea ușoară este unul dintre cele mai semnificative argumente în favoarea alegerii parchetului laminat

Cu toată versatilitatea sa, materialul are și dezavantaje. Printre dezavantaje pot fi numite:

  • nu se potrivește oricărui stil de interior;
  • presupune o alegere prudentă a clasei de acoperire pentru încăperile cu umiditate ridicată, care necesită dotarea cu echipamente de ventilație sau evacuare puternice;
  • există dificultăți în selectarea culorii și texturii lamelor pentru a se potrivi cu podeaua și cu culoarea mobilierului din lemn;
  • dificultăți în montarea pe un perete curbat;
  • șarpantele și elementele de fixare reduc dimensiunea suprafeței utile.

Vă rugăm să rețineți! Multe caracteristici ale produsului sunt indicate pe ambalaj și în instrucțiunile de instalare.

Simboluri de clasă de laminat utilizate în mod obișnuit pentru diferite tipuri de camere

Simboluri de pe parchetul laminat

Vezi și Stilul boho în interior: caracteristici principale

Caracteristicile de instalare

Oricât de atractiv ar fi decorul de perete din lemn, placarea pereților este asociată cu necesitatea unor fixări de calitate, fără urme de cuie sau șuruburi. Puteți găsi aceste varietăți de laminat pentru pereți la magazinele de vânzare cu amănuntul și în cataloage:

1. Adeziv Marginile sale fără o îmbinare de blocare. Ușor, subțire, fixat pe lipici (construcție universală, silicon, cuie lichide) pe o suprafață plană.
2. Faceți clic pe Sistemul său de blocare este îmbunătățit, se deosebește de alte soiuri prin forma îmbunătățită a crestei, combină posibilitatea de fixare și montare cu clei și cuie.
3. Limbă și canelură Echipat cu un sistem practic de blocare cu limbă și canelură. Panourile finisate sunt fixate pe șarpantă cu cuie mici sau capse de la un capsator.

Lipirea panourilor laminate pe placaj cu propriile mâini

Laminatul poate fi lipit pe o suprafață pregătită cu denivelări mai mici de 3 mm.

Tipuri de îmbinări de blocare pentru panouri laminate

Pentru așezarea pardoselii laminate pe perete, este de preferat un sistem de blocare cu clic.

Sfat. Experții recomandă alegerea unui material ușor, subțire și liber, care este mai ușor de susținut în timpul instalării. Piesele mai mici sunt mai ușor de combinat și de modelat și există mai puține deșeuri atunci când se taie pentru a se potrivi formatului peretelui de accent.

Fixarea parchetului laminat pe un cadru din lemn cu ajutorul clemelor

Este mai bine să fixați laminat pe cadru cu ajutorul argilelor, care asigură o fixare fiabilă și o anumită mobilitate a panourilor la fluctuațiile de temperatură.

În cazul în care nivelarea peretelui este dificilă, este mai bine să faceți o ladă pe balize și să așezați varietatea de adeziv peste gips-carton. În acest fel, puteți echipa nișe și ascunzișuri în casă, de exemplu, sub laminatul de pe perete în interiorul dormitorului sau în alt spațiu personal.

Vedeți, de asemenea, stilul Rococo în interior: istorie, caracteristici

Exemple de design în diferite camere cu fotografii

Acoperirea pereților din panouri laminate cu o textură de lemn natural este un material universal pentru un design original.

Decorarea peretelui de-a lungul scărilor cu panouri laminate gri

Zonarea cu succes a camerei cu parchet laminat

Acordați atenție! Lacul de protecție a panourilor vine cu diferite grade de reflectare a luminii:

  1. Mat (cel mai comun).
  2. Semi-mat (cu o ușoară strălucire).
  3. Lucios (suprafață lăcuită aproape ca o oglindă).

Gradul de reflexie a luminii afectează percepția și funcționalitatea — este posibil să se realizeze idei îndrăznețe de design. Laminatul cel mai organic perceput pe perete în interiorul camerei de zi și al holului.

Decorarea pereților din laminat în camera de zi

În camera de zi, laminatul este potrivit pentru accentuarea unuia dintre pereți

Important! Nu este de dorit să folosiți un fundal mat de «lemn» închis la culoare pe toți pereții care absorb lumina. Prin urmare, presupune o selecție atentă a finisajelor potrivite pentru combinații și cele mai îndrăznețe dezvoltări de design.

Decorarea peretelui din spatele patului cu panouri laminate

În dormitor, peretele situat în spatele căpătâiului patului este cel mai adesea decorat

Acoperirea este potrivită pentru finisare:

  • mansarda într-o casă privată;
  • holul și interiorul coridorului cu laminat pe perete;
  • spațiul scării într-o casă cu două etaje;
  • bucătărie (șorț la suprafața de lucru, perete în zona de luat masa);
  • dormitor (perete de accent la nivelul căpătâiului patului);
  • bibliotecă;
  • vestiar;
  • birou;
  • cameră cu șemineu;
  • home cinema sau «zonă de fani»;
  • sala de biliard;
  • pivniță de vinuri la subsol (rezistentă la umiditate, cu impregnare antifungică suplimentară în interior);
  • toaletă și baie (lamele impermeabile);
  • la zonarea unei garsoniere.

Decorarea peretelui de lângă zona de luat masa cu parchet laminat

Evidențierea eficientă a peretelui din apropierea mesei de luat masa

După cum puteți vedea, aceasta este o acoperire universală practică, aproape pentru toate ocaziile. Este ușor de curățat cu un burete umed și de îndepărtat grăsimea și murdăria din zonele de preparare a alimentelor. Cu toate acestea, nu uitați de hota de bucătărie — aceasta va fi mai ușor de curățat.

Laminat magnific pe perete în interiorul bucătăriei și holului, în camera de zi și în dormitor, alte exemple de utilizare a acestui lambriu de lemn estetic — în galeria noastră foto.

Actualizare data: 12-22-2023