Originea designului — dorința de a-și decora locuințele
Nevoia de a avea o locuință a existat de secole. Pe măsură ce tradițiile culturale, obiceiurile, credințele religioase, precum și schimbările în standardele morale, ideile despre comoditate, frumusețe și stil, stilurile interioare istorice s-au schimbat. În societatea modernă, stilul interior, mobilierul joacă un rol destul de important, casa nu este doar un mobilier de casă, și servește pentru a satisface nevoile estetice ale proprietarilor.
Conținut
Stiluri istorice de design interior
Istoria interiorului are mai mult de cinci mii de ani, timp în care conceptele de bază ale arhitecturii, mobilierului, elementelor de decorare s-au schimbat în mod constant, formând școli și tendințe întregi, ale căror referințe pot fi găsite în designul interior modern. Istoria stilurilor de interior repetă exact istoria culturii umane însăși. Se pot distinge mai multe forme comune.
Vedeți și Steampunk în interior: istorie, caracteristici, fotografii
Stil antic
Execuția clasică a canoanelor acestui stil poate fi observată în monumentele arhitecturale ale Greciei și Romei antice. Caracteristica principală a designului stilului în stilul antic este o simetrie strictă a formelor, designul laconic al pereților și mobilierului. Tipul dat de interior poartă în bază proporții geometrice stricte, toate ar trebui să se supună simetriei, iar legea de bază a interiorului în stil antic — raportul dintre mai mare mai mic și întreg, unde partea mare se referă la întreg ca și partea mică la cea mare. Deci, se presupune că încăperea va fi împărțită stilistic în zone, unde una va fi cea mai mare, iar celelalte vor fi împărțite în aceleași zone mici.
Încăperi spațioase, tavane înalte — stilul antic presupune spațiu și o oarecare pompozitate
Arcurile și coloanele sunt elemente obligatorii ale stilului, ele pot fi portante sau decorative.
Statuile de lungime întreagă din mitologia greacă sunt adesea folosite ca decorațiuni interioare
Acest stil de distribuție este încă destul de popular în multe interioare și amenajări moderne. În plus față de proporții, stilul de decorare este important — se presupune utilizarea coloanelor și absența partițiilor înguste ale ușilor.
Vezi și Culoarea Bordeaux în interior: combinație cu alte nuanțe
Stilul gotic de interior
Stilul gotic datează din Evul Mediu. Exemple strălucitoare de întruchipare a acestui tip de design sunt bisericile catolice. Principalele caracteristici ale stilului gotic sunt elemente precum: ferestre înguste, tonuri întunecate ale mobilierului și pereților, utilizarea de vitralii, strictețea generală a stilului și concizia.
Interiorul gotic tradițional arată destul de sumbru
În interioarele moderne, goticul se manifestă într-o versiune mai blândă și mai ușoară
Lambriurile din lemn de pe pereți, parchetul de pe podea, mobilierul și covoarele antice sunt principalele semne ale stilului gotic.
Încăperile realizate în design gotic trebuie împărțite în mai multe zone mai mici, de exemplu, o cameră de zi va include: o zonă de relaxare, un spațiu pentru oaspeți și un spațiu de luat masa. Lemnul și piatra sunt folosite ca principale materiale stilistice. Elementele acestui stil includ tapiserii și forme ascuțite.
Vezi și Culoarea roșie: combinații favorabile în designul interior
Renaștere (baroc, imperiu, rococo)
Evul Mediu auster și oarecum sumbru a fost înlocuit de o Renaștere luxoasă și opulentă, care a început să își dicteze în mod activ regulile în proiectarea casei. Stilul renascentist s-a bazat pe ideea filozofică potrivit căreia scopul în viață este plăcerea. Acest stil de interior se caracterizează prin utilizarea următoarelor componente: pereți acoperiți cu țesături, tapiserii, mobilier sculptat, candelabre, podele de marmură și un număr mare de muluri.
Sufrageria în stil Empire cu mobilier masiv din lemn, decorat cu decorațiuni bogat sculptate
Stilul Empire este potrivit pentru persoanele conservatoare cărora le place ca totul să fie făcut corect și temeinic
Imperiul presupune decorarea spațiului de locuit cu coloane și mobilier masiv. Toate aceste caracteristici ale stilului Empire se combină cu aurirea, opulența generală și, în același timp, strictețea formelor. Stilul Empire a fost popular în timpul imperiului lui Bonaparte.
Interiorul șic al holului unei case de țară în stil baroc
Interiorul rafinat al unei camere de zi în stil Rococo
În stilul baroc, o mare importanță o are schema de culori, care în varianta clasică este realizată în tonuri de burgundia, auriu și alb. Barocul și Rococo sunt caracterizate de o fuziune stilistică a plafoanelor, pereților și podelelor — un singur material și stil de execuție este folosit pentru a decora întreaga încăpere, astfel, în baroc se folosește stuc pe pereți, tavan și plinte.
Vezi și Combinații de culori în designul interior
Stilul de interior Art Nouveau
Această direcție în designul interior a apărut în 1800. Principalele caracteristici care sunt celebre pentru stilul Art Nouveau — rotunjimea liniilor, lipsa aproape completă a simetriei, un număr mare de țesături (atât pe pereți, cât și în astfel de elemente stilistice de decorare, cum ar fi pernele mici, pelerine, perdele, mobilier).
Art Nouveau este adesea ales de cei care duc un mod de viață activ
Designul interior al camerei de zi în stil Art Nouveau
Mese de cafea rotunde în stil Art Nouveau
Ca accente în Art Nouveau se folosesc adesea elemente de mobilier luminos
Mobilierul în acest stil, ar trebui să aibă colțuri rotunjite și să fie din lemn. Analizând stilul Art Nouveau se poate observa, reținerea schemei de culori a întregii încăperi.
Vezi și Principiile de bază ale designului unui apartament cu 3 camere
Stilul de interior Art Deco
Acest design interior este o încercare de a colecta cele mai bune interioare din diferite epoci și națiuni. În Art Deco, puteți găsi motive egiptene combinate cu Empire, Rococo și Clasicism. Marca comercială a Art Deco sunt: oglinzi mari și grele, un număr mare de elemente și contraste de stil, forme clare, curbe (inclusiv pe mobilier).
Originalitatea și luxul sunt semnele distinctive ale stilului Art Deco
La baza stilului stă utilizarea materialelor de calitate
O mulțime de marmură și mobilier tapițat scump — un interior tipic al unei camere de zi în stil Art Deco
Art Deco este plin de imprimeuri sub formă de dungi largi, imagini de animale și plante, de asemenea, stilul interior art deco este bogat în elemente precum: figuri geometrice ca leitmotiv al designului camerei, diverse statuete din piatră sau metal.
Vezi și Designul unui apartament cu un dormitor de 50 mp.
High-tech
Acest stil de interior se caracterizează prin concizie și utilizarea stilisticii modernității. Componenta principală a stilului în designul interior este claritatea liniilor, sărăcia schemei de culori, utilizarea metalului, a sticlei și a pietrei.
High-tech este considerat, pe bună dreptate, un stil al tinereții, predispus la experimentări
Interiorul high-tech combină funcționalitatea și minimalismul
High-tech acceptă numai seturi monocrome de forme geometrice stricte, ca accente sunt permise elemente individuale de design neobișnuit.
Regula de stil — cu cât mai puțin mobilier, cu atât mai bine
Mobilierul în acest stil de spațiu ar trebui să fie monocrom, să fie realizat din același material, să aibă curbe netede. Mobilierul ar trebui să fie folosit numai pentru scopul său, iar eu ar trebui să joc rolul de decorare a camerei. Caracteristica principală a stilului sunt: un număr mare de aparate și funcționalitate maximă.
Vedeți și Cum să folosiți laminat de culoare deschisă în interior
Cum de a alege un stil de interior?
Pentru a alege stilul interiorului ar trebui să fie ghidat de zona camerei și de dimensiunea plafoanelor. Formele alese ar trebui să satisfacă în mod adecvat nevoile și să fie funcționale. Deci, rococo și Empire vor arăta ridicol în «Hrușciovka» cu un tavan mic, deoarece aceste stiluri (în special rococo) implică prezența unei dimensiuni impresionante a camerei decorate.
Alegerea unui stil de interior, începeți de la preferințele dvs.
Aflați mai întâi ce vă place
Țineți cont de opiniile și dorințele fiecărui membru al familiei
Pentru apartamentele moderne standard, sunt potrivite soluții mai moderate, cum ar fi hi-tech sau art nouveau modern. Amintiți-vă că, după ce ați ales unul dintre stiluri, este necesar să aderați la el în întregul interior al locuinței.
Data publicării: 2-23-2022
Actualizare data: 2-23-2022