Frumusețea răchită: totul despre mobilierul din rattan, selecție și îngrijire

Toate materialele folosite pentru împletirea mobilierului pot fi împărțite în 2 grupe principale:

  • Natural . Ecologic curat, mai scump. Folosit inițial pentru fabricarea de articole de mobilier în țările calde, astfel încât climatul rusesc nu este prea adaptat. Se disting prin fragilitate, putregai, infecție cu ciuperci, tolerează prost schimbările bruște de temperatură, fiind prinse în ploaie. Tratate cu impregnări speciale pentru a crește rezistența la condiții de mediu nefavorabile.
  • Sintetic . La exterior, produsele realizate din ele practic nu diferă de cele pentru crearea cărora s-au folosit materiale naturale. Cu toate acestea, rattanul artificial se deosebește prin ușurința de îngrijire, rezistența mai mare la condițiile externe (umiditate, fluctuații de temperatură, ciuperci). În plus, materialul sintetic este mult mai ieftin.

Vezi și Alegerea ușilor de compartiment pentru dressing cu fotografii

Mobilier de ratan și stiluri de interior

Împărțiți toate mobilierul de răchită în 2 grupe poate fi împărțit și după un alt criteriu. Distingeți:

  • Clasic. Este folosit pentru a crea stiluri coloniale, Provence, eclectice. Se caracterizează prin împletituri ajurate, picioare îndoite, o abundență de elemente decorative. Spatele și cotierele sunt ușor curbate. Elementele moi sunt ornamentate. Elementele de mobilier au un aspect rafinat, fragil, ușor.

  • Moderne. Este folosit în stil scandinav, uneori în stil rustic, precum și pentru crearea de interioare de înaltă tehnologie. Formele geometrice simple (dreptunghiuri, pătrate, cercuri) sunt caracteristice. Cantitatea de decor este minimă, se preferă materialele cu țesături mari. Mobilierul este strict, minimalist. Mai des se utilizează rattan artificial pentru a crea produse moderne: cu ajutorul acestuia este mai ușor să se obțină linii clare.

Avantajele și dezavantajele rattanului natural

Materialul natural este ales pentru că are o serie de avantaje, dezavantajele sunt puține, dar există și ele:

  • Respectarea mediului. Materialul natural este sigur pentru mediu, precum și pentru oameni și animale de companie. În plus, producătorii nu dăunează naturii: nu este necesar să se taie copaci pentru a obține rattan. Pentru producție, aceștia folosesc liane, care se caracterizează printr-o rată de creștere ridicată, se recuperează imediat după ce sunt recoltate de oameni
  • Luminozitate. Mobilierul din rattan cântărește mult mai puțin decât produsele din lemn de dimensiuni similare. În același timp, este aproape la fel de rezistentă. Este potrivit pentru parcelele de dacha, unde mesele și fotoliile sunt adesea mutate din cameră la aer curat.
  • Durabilitate. Rattanul este rezistent la impactul mecanic. În ciuda plasticii și a ușurinței materialului, nu este ușor să îl rupeți. După așezarea, mobilierul de uscare devine imun la deformare.
  • Durată lungă de viață. În medie, cu o îngrijire adecvată, mobilierul din rattan își păstrează calitățile timp de 25 de ani. Adesea, însă, servește mai mult, mai mult de 30-40 de ani.
  • Aspect elegant. Produsele din răchită din rattan sunt perfect combinate cu o varietate de stiluri, pentru care au câștigat popularitate. Ele pot fi folosite atât în interioarele clasice, cât și în cele moderne. Va fi posibil să păstrați mobilierul chiar și după renovare, cu o schimbare completă a altor elemente.
  • Materialul se va usca la soare. Rattanul natural este instabil la efectele radiațiilor ultraviolete, ceea ce înseamnă că își elimină rapid proprietățile atunci când este expus la lumina directă a soarelui. Dacă ați scos scaunele afară pentru a vă relaxa cu o ceașcă de ceai, va trebui să le readuceți în interior imediat ce ați terminat.
  • Instabil la umiditate. Sub influența lichidelor, rattanul se umflă: materialul poros absoarbe bine chiar și picăturile mici. Acesta absoarbe roua, apa de ploaie, chiar și ceaiul sau cafeaua vărsată. Lichidul care pătrunde în porii lianelor poate provoca putrezirea, formarea de mucegai. Din acest motiv, nu puteți lăsa mobila în ploaie, scoateți-o afară pe întuneric.
  • Intoleranță la frig. Temperaturile scăzute pe care le tolerează rattanul nu le tolerează bine. Atunci când se răcește sub 0 grade, condițiile încetează să mai fie potrivite pentru produsele din rattan. Din acest motiv, depozitarea lor în frigul iernii rusești într-o cameră neîncălzită este inadmisibilă.
  • Necesită îngrijire. Este important să îndepărtați în timp util murdăria, praful, mai ales dacă mobilierul este folosit pentru recreere în aer liber. Nu este dificil să aveți grijă de rattan, dar dacă ignorați această activitate, în curând aspectul produselor se va deteriora.

Vedeți, de asemenea, Alegeți dulapuri de colț în camera de zi prin fotografie

Reguli de îngrijire

Este important să aveți grijă de mobilierul din rattan în mod corespunzător, astfel încât acesta să-și păstreze atractivitatea pentru mai mult timp. Dacă nu se face nimic, produsele se vor deteriora în curând. Nu este nimic complicat în ceea ce privește îngrijirea, este nevoie doar de:

  • 1 la fiecare 2 săptămâni pentru a îndepărta praful. Dacă mobilierul este folosit în aer liber, procedura trebuie efectuată de două ori mai des. Dacă praful nu este îndepărtat la timp, acesta va intra în pori și se va forma rapid mucegai pe liană. Puteți folosi un burete ușor umed sau o perie cu peri moi. Va trebui să ștergeți produsul imediat după curățarea umedă. Dacă nu vreți să pierdeți timp, folosiți un aspirator, de asemenea, acesta îndepărtează bine murdăria.

  • Aveți grijă de stratul de lac. Lacul pe bază de apă împiedică rattanul să se strice, așa că este important să mențineți integritatea stratului de acoperire. Când curățați mobilierul, abțineți-vă de la folosirea perilor aspre, a abrazivilor, a solvenților. Dacă deteriorați stratul protector, îl puteți reface singur folosind lac pentru mobilă.

  • Evitați să vă udați. Nu lăsați mobila în aer liber pe vreme umedă sau peste noapte. Dacă vărsați accidental o băutură, ștergeți balta cât mai repede posibil pentru a colecta cea mai mare parte a lichidului. Dacă răchita se udă, uscați-o bine. Nu o utilizați în scopul pentru care a fost concepută în timp ce se usucă.

  • Nu se usucă prea mult. Dacă folosiți mobila din rattan la țară, este mai bine să o așezați la umbră sau sub un baldachin. În caz contrar, materialul se va usca și se va arde. Și dacă culoarea nu este greu de redat cu ajutorul vopselelor speciale vândute în magazinele de construcții, odată cu uscarea problema nu este atât de ușor de rezolvat. Evitați, de asemenea, apropierea de dispozitive de încălzire. Pulverizați mobilierul de câteva ori pe an cu un pulverizator.

  • Depozitarea corespunzătoare. Pentru iarnă, scoateți-o într-o cameră unde temperatura nu scade sub 0 grade Celsius. Intervalul de temperatură de la +5 la +40 de grade este cel mai potrivit pentru rattan.

Vezi și Cum să alegi noptierele pentru dormitor?

Reguli de selecție

Atunci când alegeți, țineți cont de o serie de nuanțe:

  • Producător. Este mai bine să luați un produs scump fabricat de o companie bună, deoarece va dura mai mult timp, nu-și va pierde caracteristicile originale. Se crede că cel mai bun mobilier din rattan este furnizat pe piață de Indonezia. De asemenea, produse de calitate pot fi găsite printre cele fabricate în Vietnam, China.
  • Clasa Rattan. Există 3 clase de materiale (A, B, C). A este considerată cea mai înaltă clasă de răchită, acestea fac mobilier mai durabil care poate rezista la sarcini mai mari. Produsele realizate din rattan clasa B sunt mai flexibile, astfel încât pentru împletituri complexe este adesea favorizată. Clasa C este cea mai ieftină, dar din ea produsele nu trăiesc mult timp, se degradează mai repede, își pierd atractivitatea exterioară.

  • Compoziția mobilierului din răchită. Asigurați-vă că a fost folosit rattan. Tijele de hârtie vopsită și bambusul sunt mai ieftine, astfel încât producătorii înlocuiesc adesea parțial sau complet sau liana scumpă. Cu toate acestea, durata de viață a acestor materiale este mult mai scurtă.
  • Starea articulațiilor. Îmbinările sunt considerate cel mai slab punct al mobilierului din rattan, așa că trebuie să le inspectați cu atenție înainte de a le cumpăra. Fiecare ar trebui să fie închisă bine împletitură strânsă. Dacă lipsește sau dacă calitatea acesteia lasă de dorit, mobilierul se poate destrăma în curând.
  • Acoperire cu lac. Cu cât este mai gros, cu atât mobilierul este protejat mai fiabil de impactul negativ al mediului. Dacă găsiți așchii și crăpături în stratul de lac, este mai bine să nu cumpărați produsul. Pe zonele deteriorate poate apărea cu ușurință mucegai, care nu numai că strică aspectul produsului, dar afectează negativ și sănătatea oamenilor și a animalelor.

Vedeți și Ce să alegeți suportul de pantofi din metal pentru hol?

Video: Iată ce trebuie să știți atunci când alegeți rattan artificial

Întrebări frecvente

Ce culori de mobilier din răchită se găsesc pe piață?

Inițial, se foloseau materiale naturale, ceea ce înseamnă că mobilierul avea culoarea materiei prime alese. Acum există produse colorate în orice nuanță, dar cel mai adesea în magazine încă se pot vedea culori apropiate de cele naturale.

Este posibil să instalați un scaun din răchită în anticameră?

Un produs fabricat din rattan se va potrivi bine în interiorul antecameră. Este mai bine să alegeți mobilier din material sintetic, care tolerează mai bine schimbările constante de temperatură. Rattanul natural poate deveni fragil din cauza încălzirii și răcirii constante.

Cum să protejezi rattanul de rozătoare, de gândacii care scormonesc lemnul?

Pentru a preveni deteriorarea mobilierului din răchită de către dăunători, tratați camera în care este depozitat. Vizitați-o în mod regulat pentru a detecta orice semne de rozătoare sau insecte.

Ce reguli trebuie respectate la transportul mobilierului din rattan?

Protejați produsul împotriva deteriorării mecanice. Pentru a face acest lucru, înfășurați-l în mai multe straturi de pânză moale sau de folie pufoasă. Dacă nu aveți la îndemână astfel de materiale, este suficient polietilenă înfășurată în mai multe straturi.

La ce să acordați atenție atunci când alegeți produse din rattan artificial?

Evaluați aspectul produsului. Este mai bine să luați mobilier cu panglici mai groase: acesta va putea rezista la sarcini sporite, ceea ce înseamnă că mai multe persoane vor putea sta pe el. De asemenea, aflați ce material a fost folosit pentru fabricarea cadrului. Lemnul este mai puțin durabil, poate putrezi sau suferi de gândaci de scoarță, dar va costa mai puțin. Aluminiul turnat are caracteristici mai bune, este mai rezistent la uzură, nu este atractiv pentru mucegai, microorganisme, insecte, nu este supus coroziunii, dar va costa mai mult.

Actualizare data: 12-22-2023