Balconul cu flori
Conținut
Cum să pregătiți balconul pentru decorarea cu flori?
Deși balconul este un spațiu limitat, cu o zonă îngustă, există totuși modalități dovedite de a o umple cu vegetație pentru vara aproape în întregime. Moda pentru loggii, oranje plate și verande este destul de variabilă, dar există multe moduri interesante care au devenit clasice:
- cutii exterioare cu petunii și violete de noapte fixate în jurul perimetrului;
- varietăți de plante cu flori luxuriante și plante de interior în ghivece suspendate;
- căzi mici pentru palmieri «de interior», citrice și flori înalte care sunt aduse în interior pentru iarnă;
- plante cățărătoare și culturi de legume care se înrădăcinează bine ca o completare a aranjamentelor florale din balcon;
- Proiectarea balconului cu culturi de grădină de dimensiuni compacte — crini, dalii, trandafiri etc.
Proiectarea balconului cu flori
Flori pe balcon
Deși în apartamentele din orașe există întotdeauna puțin spațiu, dar chiar și pe o loggie sau un balcon cu o suprafață de cel mult 2-3 mp există întotdeauna un colț pentru florile preferate. În acest scop, este suficient să creați o bază pentru formele ondulate pe un perete de capăt liber. Este mai bine să atașați ghivecele de flori suspendate la tavan. Pe suprafața rămasă adăugați:
- rafturi;
- lințoliu pe un cadru;
- cutii de flori ușoare.
Sfat. Pentru a avea mai mult spațiu pentru flori, de pe balcon merită să îndepărtați obiectele inutile, mobila veche și tot felul de lucruri mici depozitate «la nevoie». Dacă vă ocupați de decorarea cu flori a balconului, atunci trebuie să o faceți cu toată seriozitatea.
Înainte de amenajarea spațiului exterior al apartamentului, este important să evaluați în mod rațional încărcătura suplimentară a ghivecelor mari umplute cu pământ. Dacă este o casă veche în curs de demolare, iar balconul în sine nu inspiră încredere, este mai bine să vă limitați la flori fixate pe capitel sau pe peretele portant, ca în fotografie.
Balconul cu flori
Flori pe balcon
Nu cumpărați plante necunoscute dacă nu știți cum să le îngrijiți, altfel pot degenera și muri. Stabiliți în prealabil cum să decorați balconul cu flori pentru a obține un rezultat maxim la un cost minim. Dacă totul este organizat bine, atunci anul viitor este suficient să adăugați flori noi.
Atenție! Cumpărând plante rare sau capricioase în îngrijire, este important să evaluați dacă vor avea suficientă lumină, căldură și udare în cazul în care trebuie să plecați în vacanță. Astăzi există multe modalități de a organiza cu propriile mâini udarea automată.
Atunci când alegeți plante pentru amenajarea balconului, este important să luați în considerare dacă acesta este vitrat. Spațiul deschis nu va fi protejat de frigul brusc, de rafalele de vânt și de ploile torențiale oblice. Pentru terasele deschise, loggii și balcoane, folosiți plante cu creștere joasă, cu tulpini robuste, conifere pitice și forme ampeliforme (atârnate).
Îmbogățind balconul cu propriile mâini, este important să vă imaginați rezultatul final. De exemplu, puteți alege amenajarea verticală a unui perete sau amenajarea în cascadă a întregului balcon. Este util să faceți un plan preliminar, marcaje și schițe, care va fi designul balconului cu flori (ca în fotografie).
Balconul cu flori
Proiectarea balconului cu flori
Vezi și Flori în interior. Fotografii și recomandări
Ce este important să luați în considerare atunci când amenajarea unui balcon
Pentru iubitorii de floră și faună, cel mai important lucru este să vă păstrați balconul sau loggia decorată pe tot parcursul anului cu plante veșnic verzi, cum ar fi bonsaiul pitic, thuja și ienupărul cu creștere joasă. Acestea sunt vândute în ghivece în magazinele de grădină și flori și nu necesită transplantare sau plantare în teren deschis.
Pentru cei care nu ies aproape niciodată pe balcon iarna, este mai bine să planteze în fiecare an plante anuale cu flori mari. Semințele în toamnă și iarnă costă mult mai puțin, gama este mult mai largă decât la înălțimea sezonului — folosiți cataloagele.
Flori pe balcon
Balconul cu flori
Plantele de apartament au nevoie de lumină bună și, pentru a compensa lipsa de lumină solară, sunt adesea scoase pe balcon pentru vară. Planificați un loc separat pentru fiecare ghiveci, astfel încât florile să nu se umbrească între ele.
Sfat. Pentru amenajarea la distanță cu flori de interior orhideele nu sunt potrivite, nu-i plac rearanjările. Folosiți chlorophytum, traedescantia, pelargonium, zamiokulkas (copacul dolarului), violete, limba soacrei, ciclamen, hibiscus și altele.
Plantele care necesită umbră, este mai bine să se separe de tifonul de sticlă sau de perdelele translucide — gândiți-vă la designul lor. Este posibil să aveți nevoie de un baldachin suplimentar sau de jaluzele pentru balcon pentru vară.
Este o plăcere să te relaxezi înconjurat de flori parfumate. Planificați pe ce vă veți așeza. Dacă balconul dvs. este foarte îngust, folosiți scaune pliabile, scaune stivuibile sau taburete. Acestea nu vor împiedica trecerea atunci când vă îngrijiți zilnic florile.
Proiectarea balconului cu flori
Flori pe balcon
Așezați plante înalte de-a lungul peretelui, plante mici de-a lungul perimetrului, de-a lungul culoarelor. Pe un balcon spațios, înconjurat de flori, puteți amplasa un șezlong sau atașați un leagăn suspendat.
Dacă balconul este vitrat, asigurați-vă că plantele nu vor interfera cu închiderea traversei, iar ghivecele nu se vor sparge de la o ușă sau o fereastră deschisă brusc pe tiraj.
Hotărând cum să faceți pe balcon amenajarea peisagistică cu propriile mâini, încercați să reduceți la minimum sarcina pe suporturi. Nu folosiți suporturi de flori din fier forjat, banchete și mobilier greu. Pentru a dormi în aer liber, este mai bine să folosiți o saltea gonflabilă sau un pătuț ușor, pentru a nu îngreuna balconul cu mobilier vechi și voluminos.
Atenție! Greutatea totală a ghivecelor cu pământ umezit, a suporturilor și a decorațiunilor, a plantelor și a mobilierului este de 200-500 kg în plus. Cu cât este mai ușor și mai grațios designul balconului, cu atât vă veți simți mai bine acolo și cu atât mai plăcută va fi perioada de vacanță.
Balconul cu flori
Proiectarea balconului cu flori
Vezi și Lucruri croșetate pentru decorațiuni interioare
Grădinăritul funcțional al balconului
Plantele buclucașe sunt o modalitate bună de a ascunde defectele din pereții unui balcon sau ai unei loggii. Este ușor să ascundeți cutiile de scule și alte obiecte folosite rar în spatele unei mini-grădini. O fântână curgătoare de cameră promovează relaxarea și atrage atenția de la părțile inestetice ale spațiului de locuit.
Astăzi a devenit la modă să se cultive nu doar flori decorative pe partea însorită a balconului, de dragul designului, ci și să se umbrească cu plante utile și comestibile.
Flori pe balcon
Balconul cu flori
Îmbogățind zona deschisă a apartamentului pentru vară, puteți profita la maximum de ea:
- folosiți-o ca seră pentru cultivarea legumelor (aveți nevoie de soiuri speciale de castraveți, roșii și ardei gras);
- semănați ierburi aromatice (mărar, anason, pătrunjel, ștevie) în cutii;
- cultivați plante de interior de vânzare cu lumină naturală maximă;
- obțineți soiuri speciale de căpșuni (căpșuni de grădină) de forme ampelice, cățărătoare și remontante;
- colecționați crini de interior, trandafiri, orhidee, violete;
- organizați o seră pentru cultivarea de lămâi și mandarine pitice.
Ciupercile comestibile pot fi cultivate în depozitele din logie pe un amestec de praf de lemn și coji de semințe. Cultura de ciuperci se comandă dintr-un catalog. Principala condiție este menținerea unui anumit regim de temperatură și a unei umidități ridicate. Pe partea nordică a casei nu se înrădăcinează plante iubitoare de lumină, dar se pot folosi exotas care recoltează la umbră, dacă balconul este izolat.
Interiorul balconului cu flori
Flori pe balcon
Vezi și Idei interesante pentru decorarea abajururilor cu propriile mâini
Cele mai simple metode de proiectare «verde» a balconului
Pentru a aranja balconul, nu este de dorit să cumpărați totul la rând, este mai bine să folosiți o idee interesantă sau un concept general. Soiurile de plante sunt selectate în conformitate cu principiul conformității cu ideea de design.
Dacă pe loggia izolată pentru a organiza o sală de gimnastică sau o mini-gimnastică, atunci plantele mari aici nu este loc. Acestea vor interfera cu antrenamentul. Este mai bine să aranjați o colecție de plante suculente în colțurile libere. Acestea sunt plante compacte, cu frunze cărnoase care rețin umiditatea, precum cactușii. Cactușii și alte plante înțepătoare vor fi nepotrivite aici — o mișcare incomodă și o masă de ace în corp. Cu lithopii și suculentele nu se va întâmpla nimic, chiar dacă le veți lovi cu o greutate, se reproduc cu ușurință pe cale vegetativă. Plantele sunt nedemne de îngrijire, sunt rareori udate, ceea ce este convenabil pentru acei oameni care uită de ei.
Balconul cu flori
Flori pe balcon
Plantele de balcon vor contribui la accentuarea stilului japonez în designul interior. Este vorba de o colecție de bonsai, un arbore compact de sakura într-un caddy și 2-3 ienuperi pentru «grădina de pietre», aranjate cu măiestrie de maeștri în jurul unui mic iaz de casă, ca în fotografie. O perdea în stil japonez cu hieroglife va completa imaginea de ansamblu.
Există destul de multe alte moduri cum să decorezi balconul cu flori. De exemplu, imitați un colț al unei anumite zone climatice sau un colț recognoscibil al planetei. Și puteți decora câțiva metri pătrați ca o terasă a curții pariziene, folosind folie adezivă pentru sticlă cu vedere la Paris. În interior, balconul este decorat ca un loc pentru întâlniri romantice cu trandafiri de interior. O altă opțiune este aceeași cactus de colecție pentru un design plat în stil mexican.
Proiectarea balconului cu flori
Flori în interiorul balconului
Jocul neașteptat de culori este o tehnică bună de design. Astăzi, la modă sunt la modă culorile violet închis, negru și verde (de diferite tipuri) pe un fundal de verdeață luxuriantă și containere albe din plastic. Decorarea extravagantă a balconului cu flori este potrivită într-un apartament cu un decor alb elegant în orice stil modern.
Iedera și strugurii sălbatici sunt plantele ideale pentru amenajarea peisagistică și pentru umbrirea unui apartament de la etajul 1 din partea de sud a casei. Plantați-le doar sub balconul din curte. Există soiuri foarte frumoase care vor fi foarte potrivite pentru decorarea unui colț de casă în stil englezesc. Veți obține un interior aristocratic în apartament și o curte acoperită cu iederă, ca în operele literare. Doar nu uitați să tăiați câteva ramuri de iederă pentru iarnă și să le puneți într-o vază pentru a obține butași. Iedera moare în înghețuri severe, deși este o plantă perenă persistentă.
Amenajarea balcoanelor are adesea de suferit din cauza animalelor de companie cărora le place să sape în pământ cu plante și să mestece verdeața proaspătă (din cauza lipsei de vitamine). Nu le pedepsiți pentru asta — organizați un «gazon» verde într-o cutie mică. Colțul în care pot face prostii cu impunitate ar trebui să fie în partea de jos. Și este mai bine să plantați flori în ghivece suspendate, formând un fel de arc pe partea din față a balconului. Plantele pot fi, de asemenea, atârnate în orice ordine, principalul lucru este ca ele să fie inaccesibile pisicii.
Diverse flori pe balcon
Balconul cu flori
Flori frumoase pe balcon
Specialiștii au dezvoltat o modalitate de decorare a balconului cu flori pentru toate anotimpurile. Asta în condițiile în care diferite flori încântă cu parfumul lor pe tot parcursul anului. De exemplu, crucile și primulele sunt înlocuite de formele de lalele și narcise de balcon, iar apoi plantele anuale «de pat» înfloresc exuberant. Toamna, acestea sunt înlocuite de astre, dalii și crizanteme, iar iar iarna se înverzesc acele pitice cu conuri mici.
Nu uitați de iluminatul complet, udarea și hrănirea plantelor. Apoi, cu orice design de balcon, ele vor încânta ochiul cu aspectul lor sănătos, verdeața luxuriantă și culorile fermecătoare.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023