Fațada unei case cu două etaje: fotografii de exterioare moderne

Atunci când se proiectează designul fațadei unei case cu două etaje, cel mai important indicator al adecvării materialelor pentru proiectarea și decorarea fațadei este calitatea lor ridicată. Acestea ar trebui să protejeze pereții de influențele atmosferice dăunătoare și să contribuie la menținerea unui microclimat favorabil în interiorul casei. Designul exteriorului are o importanță secundară — finisajul trebuie să fie, în primul rând, durabil.

Casă cu două etaje cu turn de colț și fațadă bej închis

Materialul pentru fațada unei case cu două etaje trebuie să îndeplinească două criterii importante:

  • Să se potrivească cu zona înconjurătoare. De asemenea, decorarea exterioară trebuie să evidențieze gustul proprietarilor.
  • Materialul fațadei poate juca rolul de izolator fonic și izolator. Acesta poate proteja bine fațada de umiditate și de lumina soarelui.

Fațada unei case cu două etaje cu gresie de perete bej închis

Nu orice material îndeplinește astfel de cerințe, așa că este mai bine să vă opriți asupra opțiunilor dovedite. Luați în considerare cele mai fiabile și dovedite opțiuni de compoziții pentru finisarea fațadei unei case cu două etaje.

Fațada tencuită a casei

Vedeți, de asemenea, cum să proiectați un teren de dacha de 6 acri

Tencuială pentru finisarea fațadelor

Tencuiala pereților — cea mai accesibilă și cea mai populară modalitate de finisare a fațadelor. Materialul este disponibil într-o gamă largă de texturi și culori. Datorită acestuia este posibil să se realizeze orice idee de decorare a exteriorului unei case particulare.

Fațadă cu stucatură roz

Înainte de a tencui pereții unei case cu două etaje, trebuie să faceți pregătiri:

  • Izolați pereții. Pentru a face acest lucru, puteți alege spumă de polistiren, vată minerală, ekovata sau spumă de poliuretan.
  • Instalați o plasă metalică care poate proteja stratul de izolație termică de umiditate.
  • Amorsarea pereților înainte de a se realiza placarea de finisare.

Fațada tencuită a unei case cu două etaje

Înainte de a alege o tencuială pentru o casă cu două etaje, este necesar să se evalueze astfel de proprietăți ale compoziției, cum ar fi permeabilitatea la vapori, protecția împotriva umidității, conductivitatea termică. O proprietate importantă a fațadei este durabilitatea. Această condiție este deosebit de importantă pentru clădirile cu două etaje, pentru care costul reînnoirii placării poate depăși semnificativ prețul unei lucrări similare pentru căsuțele cu un etaj.

Fațada albă a unei case cu două etaje cu ferestre arcuite vopsite în culoarea turcoaz

Vedeți, de asemenea, decorul Dacha din materiale improvizate cu propriile mâini

Tipuri de tencuieli pentru decorarea fațadei cabanei

Diferențele dintre proprietățile tencuielii decorative pentru fațada unei case private se află în particularitățile componentelor din care este fabricat materialul de finisare. Acesta poate fi creat pe bază de componente acrilice, silicatice și minerale.

Casă cu două etaje cu finisaj parțial din stuc

Vezi și Proiectarea curții unei case private. Alegeți o direcție stilistică

Tencuială minerală

Avantajele tencuielii pe bază de minerale, care o disting de alte materiale:

  • Preț scăzut.
  • Permeabilitate bună — un strat de tencuială permite pereților să «respire», ceea ce împiedică reproducerea microorganismelor dăunătoare.
  • Tencuiala minerală este ușor de aplicat pe pereți.

Finisarea fațadei unei case cu două etaje cu tencuială decorativă

Dezavantajele tencuielii pe bază de minerale:

  • Praful se depune rapid pe pereții tratați, astfel încât este dificil să îi curățați.
  • Păstrează un aspect atractiv timp de numai 10 ani, apoi suprafața trebuie reînnoită.
  • Tencuiala minerală nu este potrivită pentru pereții care sunt supuși la vibrații, deoarece în astfel de condiții materialul se fisurează.
  • Materialul este disponibil doar în culoarea albă.

Model pe peretele unei case finisate cu tencuială decorativă

Durata de funcționare a stratului de acoperire și durabilitatea acestuia depind de rugozitatea suprafeței fațadei care urmează să fie finisată. Acest parametru afectează aderența amestecului la substrat.

Procesul de aplicare a tencuielii pe fațada unei case

Vedeți și Cum să folosiți trandafirii în designul peisajului

Tencuiala acrilică

Principalele avantaje ale tencuielii pe bază de acril, care ar trebui luate în considerare atunci când se termină fațada unei case cu două etaje:

  • Nu se sfărâmă și nu se crapă nici măcar în cazul unor vibrații constante.
  • La prelucrarea cu un astfel de material, se formează un film protector pe suprafață, care protejează peretele de umiditate.
  • Compoziția este ușor de aplicat pe cărămizi, beton și plăci de teracotă.

Casă cu etaj mansardat cu fațadă albă

  • Tencuiala pe bază de acril nu poate fi folosită pentru tratarea fațadelor izolate cu vată minerală.

Tencuiala acrilică conține mai mult de 10 componente, dar rășina acrilică este cea care asigură rezistența compoziției. Datorită combinației unice de componente, are o rezistență ridicată la îngheț, permeabilitate la vapori și rezistență la umiditate. În plus, tencuiala acrilică are proprietăți de respingere a prafului și tolerează bine efectele mecanice — o astfel de fațadă poate fi spălată cu un jet dintr-un furtun.

Tencuirea fațadei

Tencuiala de silicat

Avantajele tencuielii de silicat:

  • nu se teme de creșterea ciupercilor;
  • nu se fisurează nici măcar sub vibrații;
  • poate fi curățat bine chiar și sub o cantitate mică de presiune a apei.

Principalele dezavantaje ale tencuielii de silicat includ un preț ridicat și necesitatea de a trata pereții înainte de acoperire cu un grund special.

Casă frumoasă cu două etaje cu fațadă tencuită, finisată în stil modern

Vezi și Proiectarea unui teren de 12 hectare cu casă și baie

Tencuiala de silicon

O caracteristică distinctivă a tencuielii siliconice este că, datorită elasticității sale, stratul de acoperire poate compensa modificările de contracție ale fațadei. Această caracteristică este deosebit de importantă la finisarea fațadei unei case din lemn cu două etaje.

Avantajele compozițiilor de silicon:

  • nu apar fisuri pe ea în cazul diferitelor deformări;
  • își păstrează proprietățile de protecție până la 25 de ani;
  • se curăță bine.

O mare varietate de culori la alegerea tencuielii siliconice vă permite să uitați de vopsirea de finisare a clădirii.

Iluminat peisagistic în apropierea unei case cu două etaje

Vedeți și Proiectarea unui teren de 10 hectare pentru o casă de țară

Alegerea culorii fațadei unei case cu două etaje

După tencuirea pereților, aceștia pot fi vopsiți într-o nuanță potrivită. În cazul în care casa este situată în apropierea unui drum sau a unui câmp nisipos, nu ar trebui să pictați fațada unei case cu două etaje în culoarea bej. Acest lucru este necesar pentru a nu crea efectul de dizolvare a clădirii în împrejurimi.

Dacă există o mulțime de plante verzi în jurul cabanei, fațada este mai bine să evidențieze una dintre nuanțele roșii. Pereții pot fi vopsiți sau acoperiți cu panouri care să imite zidăria. Pentru casele cu două etaje, panourile sandwich sunt potrivite. Acestea sunt rezistente la condiții meteorologice nefavorabile, sunt ușor de instalat și se caracterizează printr-o siguranță ridicată la foc.

Casă cu două etaje din cărămidă cu ferestre mari

Placarea cu cărămidă este o alegere excelentă pentru fațada caselor de țară. Se combină bine cu piatra artificială. Zidăria se caracterizează printr-o bună izolare termică, face față perfect funcției decorative și este ușor de instalat. În plus, cărămida nu necesită atenție și întreținere frecventă.

Fațada casei în culori maro închis

Sfat! Imediat după construcție, este mai bine să alegeți o culoare deschisă care să corespundă cel mai bine gusturilor proprietarilor. Ulterior, aceasta poate fi vopsită cu culori mai saturate din aceeași gamă. Dacă luați imediat o bază întunecată, va fi dificil să o acoperiți, dacă brusc nuanța aleasă îi va plictisi pe proprietari.

Casă în gri cu turn și balcon

Fundația ar trebui să fie mai închisă decât fațada însăși. În unele cazuri, să zicem pentru o casă în stil chalet, fațada primului etaj poate fi închisă la culoare. De exemplu, fundul este din piatră naturală sau imitația acesteia, iar pereții etajului superior sunt din bușteni sau lemn.

Suprafețele din beton și tencuiala sunt mai ușor într-o culoare monotonă și calmă. În cazul în care casa este mică, nu se recomandă utilizarea nuanțelor luminoase. Atunci când alegeți o scară de gri, pereții ar trebui să contrasteze cu acoperișul și fundația.

Fațadă din piatră naturală

Alegerea vopselei este direct legată de particularitatea materialelor de perete și de arhitectura structurii. Principala regulă este că culorile și textura pereților ar trebui să se potrivească cu gustul și preferințele personale ale proprietarilor.

Vedeți, de asemenea, proiectarea peisajului unui teren de dacha

Siding de vinil

Sidingul de vinil este un material ieftin și durabil, care se distinge printr-o varietate de forme și culori. Panourile sunt potrivite pentru imitarea oricăror materiale — bușteni, lemn, piatră și cărămidă.

Casă cu panouri din lemn

Avantajele siding-ului de vinil:

  • Materialul este ușor, deci este ușor de instalat și de transportat.
  • Nu este supus putreziciunii și nu se deteriorează sub influența fluctuațiilor de temperatură.
  • Ușor de curățat.
  • Are un preț scăzut.
  • O gamă largă de soluții decorative — puteți alege orice culoare și textură.

Atunci când se instalează pe fațada unei case cu două etaje ar trebui să se țină cont de faptul că în frig devine fragilă, iar sub material ar trebui să fie pusă izolație.

Lambriuri de lemn pe fațada unei case cu mansardă

Panouri de vinil pe fațada care dă spre terasă

Vezi și Cum să folosești arbuști în designul peisajului

Panouri de placare

Panourile de fațadă sunt comune în construcția de case, atât private, cât și comerciale. Ele pot fi din aluminiu, compozite, fibrociment și gresie porțelanată. Avantajele panourilor de placare folosite pentru finisarea fațadelor:

Exteriorul unei case cu panouri de învelitoare

  • Comoditate de instalare. Fațada poate fi asamblată ca un constructor. Finisarea se poate face cu propriile mâini, fără implicarea unor specialiști.
  • Pereții cu un astfel de finisaj protejează bine fațada de fenomenele naturale nefavorabile.
  • Panourile sunt caracterizate de o conductivitate termică scăzută, astfel încât protejează parțial casa de pierderile de căldură.
  • Panourile de fațadă pot ascunde cele mai multe dintre defectele pereților casei — de la imperfecțiuni minore la încălcări grave ale fisurilor și încălcări ale geometriei clădirii.
  • Bogăția soluțiilor de textură și de culoare, capacitatea de a imita zidăria de cărămidă, piatra naturală, structurile din lemn din grinzi și vagoane.
  • Costul accesibil al majorității liniilor de panouri de placare.

Lambriuri din lemn pe fațada unei case cu două etaje

Sidingul are câteva dezavantaje — este destul de fragil, nu toate tipurile de panouri sunt ecologice, iar unele linii (de exemplu, sidingul din fibrociment) sunt destul de scumpe.

Vedeți și Cum să faceți o frumoasă alunecare alpină pe site-ul dvs.

Varietăți de siding

Panouri de fibrociment — un nou material de finisare, creat pe bază de fibre dense, materiale de umplutură minerale și ciment. Datorită acestei compoziții, panourile se caracterizează printr-o rezistență ridicată la încovoiere și sunt capabile să reziste la întindere mecanică. Practic, materialul nu este supus dilatării termice.

Panourile compozite din aluminiu sunt destul de comune în finisarea clădirilor comerciale și, de asemenea, servesc ca o soluție excelentă atunci când se creează placarea unei case particulare. Materialul se caracterizează prin durabilitate, în cazul în care nu s-au produs defecte în timpul producției.

Sidingul poate fi instalat peste izolație și izolație. Cu toate acestea, puteți renunța la aceste materiale. Această opțiune este acceptabilă atunci când trebuie să ascundeți rapid fațada dărăpănată a casei.

O soluție neobișnuită pentru finisarea fațadei — pentru a acoperi suprafața cu spumă armată. Suprafața sa este acoperită cu un strat de chit. Panourile sunt ușor de montat pe diferite suprafețe, iar placarea în sine acționează ca un izolator. Sunt disponibile panouri albe, care pot fi vopsite într-un ton potrivit.

Tencuială de fațadă

Vezi și Panouri solare în casă — realitățile Rusiei moderne

Placarea în stil de semischelet

Aspectul unei fațade în stil half-timberred necesită instalarea unor structuri din lemn. Cu toate acestea, nu este necesar ca acestea să fie instalate pe toate laturile casei. Lemnul își poate îndeplini rolul decorativ, chiar dacă se află doar pe o anumită zonă a suprafeței pereților exteriori.

O căsuță privată în stil cu colț de lemn

Casele realizate în designul de semischelet sunt considerate ecologice, deoarece suporturile sunt realizate din lemn.

Stilul arhitectural al casei cu colț de lemn

O trăsătură distinctivă a fațadelor cu semischelet este că pot fi instalate ferestre cu economie de energie pentru protecția termică, ceea ce va reduce costurile de încălzire.

Fațada unei case cu două etaje în stil Provence

O casă în stil sat francez ar trebui să fie decorată în culori deschise. Acest stil se caracterizează prin accentuarea anumitor elemente ale fațadei — ferestre, uși și cornișe. În unele cazuri, este acceptabilă decorarea fațadei în culori închise. Imaginea casei poate fi completată cu detalii din fier forjat. În același timp, finisarea pereților ar trebui să fie în armonie cu designul zonei de grădină.

Casă în stil Provence

O trăsătură caracteristică a stilului Provence — pentru punerea sa în aplicare pot fi folosite diferite materiale. Acesta combină cu ușurință lemnul și piatra. Imaginea provinciei franceze este potrivită pentru casele cu ferestre de dimensiuni mari sau de formă non-standard. Fantele sunt decorate cu tencuială, fără a adăuga decorațiuni inutile.

Casă în pădure cu ferestre de formă nestandardizată

Concluzii

Fatada frumoasă a unei case cu două etaje necesită atenție în alegerea materialelor. Este necesar să se ia în considerare durabilitatea materialelor și a acoperirii de finisare, să se coreleze aspectul clădirii finite cu peisajul, să se aleagă un stil de design adecvat.

Actualizare data: 3-31-2022