Designul sălii: idei de interior în apartament și în casă

Sala fără exagerare poate fi numită cea mai importantă cameră din casă

Alegerea unui stil

O varietate de direcții vă permite să obțineți un design pentru fiecare gust. Pentru o cameră mică se va potrivi minimalismul, iar pentru unii proprietari avansați hi-tech. Dar interiorul camerei de zi într-un apartament cu o suprafață mare sau în propria casă poate fi decorat în clasici și cu un domeniu de aplicare.

Vedeți și Peretele de sub televizor în camera de zi: exemple foto de interior

Clasic

Designul sălii în stil clasic este exprimat în mod strălucitor prin mobilier de lux, decor și decorațiuni interioare. Produsele în stil baroc cu elemente aurite, forme netede și lemn natural se potrivesc bine.

Ferestre înalte în holul de stil clasic

Interiorul clasic este ideal pentru camere spațioase cu ferestre mari

Fiecare parte a decorațiunilor și a finisajelor ar trebui să pună accentul pe lux. Șemineu real sau fals cu muluri decorative, tablouri clasice în rame aurite. Textilele pentru mobilier și perdele trebuie să fie realizate din țesături nobile: catifea și satin pentru perdele; jacquard, catifea, brocart pentru tapițerie. Un atribut obligatoriu este un candelabru suspendat, realizat sub anticariat. Împreună cu muluri decorative, acesta va adăuga efect camerei.

Vezi și Interior și designul camerei de zi în stilul minimalismului

Art Nouveau

Art Nouveau este dominat de soluții neobișnuite de design, variante asimetrice de decorare și finisare, combinații contrastante de culori, adăugând elemente din alte stiluri.

Designul sălii în stil Art Nouveau

Art Nouveau combină perfect caracterul practic și funcționalitatea

Art Nouveau se caracterizează printr-o înclinație către funcționalitatea elementelor de mobilier și decor. Accentul principal este creat de o canapea mare și confortabilă, realizată în forme simple. Principalele caracteristici sunt comoditatea și funcționalitatea. Accesoriile și decorațiunile neconvenționale conferă unicitate designului.

Interiorul unei săli moderne în stil Art Nouveau

Stilului nu-i plac decorațiunile excesive, dar plantele de cameră sunt binevenite

Art Nouveau este la fel de potrivit pentru camere de zi spațioase și mici. În funcție de spațiul disponibil, pot fi folosite diferite trucuri de design pentru a maximiza sau minimiza vizual spațiul.

A se vedea, de asemenea, plafonul negru în interiorul camerei de zi: aplicație, fotografii

De înaltă tehnologie

Stilul high-tech este popular, în special în rândul tinerilor avansați. Acesta implică utilizarea funcțională maximă a spațiului. În cameră ar trebui să fie abandonat decorul inutil. Implică utilizarea tehnologiei moderne inteligente.

Sală luminoasă în stilul hi-tech de modă nouă

Poate că în hi-tech nu este suficient suflet, dar cu siguranță nu există nimic superfluu aici

Mobilierul este adesea încorporat, principalele materiale sunt metalul și sticla. Schema de culori ar trebui să fie dominată de culorile alb, gri și negru și nuanțele lor. În întregul design al hi-tech este urmărită dominanța liniilor drepte stricte.

Canapea gri de colț în hol în stil hi-tech

Acoperirea podelei ar trebui să fie monocromă, fără ornamente și desene.

High-tech este potrivit pentru oamenii de afaceri moderni. Datorită utilizării optime a spațiului și este ideal pentru o zonă limitată.

Vedeți și Cum să creați un design funcțional și armonios al camerei de zi de 17 mp

Minimalism

Designul camerei de zi în stilul minimalismului este ideal pentru camere mici. Acesta implică un minim de mobilier, prezența minimă a decorului, proporționalitate în interior, linii și unghiuri drepte, culori predominant deschise. Toate acestea ajută la maximizarea utilizării zonei și creează efectul de expansiune vizuală a spațiului.

Interiorul holului în stil minimalist

Minimalismul sacrifică decorativitatea în favoarea practicii, rezultând un fel de estetică «tăcută» a formelor și liniilor.

Mobilierul din camera de zi minimalistă este selectat simplu, corect din punct de vedere geometric, monocrom. Perdelele de pe ferestre nu ar trebui să iasă în evidență, așa că luați câteva tonuri diferite de cele ale pereților. Modelele rulate se potrivesc bine.

Parchet din lemn închis la culoare în interiorul holului în stil minimalist

Paleta de culori a minimalismului — mai multe culori neutre, în mare parte de origine naturală

Finisarea este necesară pentru a face monoton. În acest scop, tencuiala netedă, lemnul, tapetul vor fi potrivite. Nu se recomandă plasarea unor decorațiuni inutile. Accentul poate fi făcut de o imagine sau o fotografie contrastantă.

Vedeți și Crearea unui interior modern al camerei de zi

Loft

Loftul nu este potrivit pentru sălile cu volum limitat, necesită spațialitate fără partiții inutile, tavane înalte, ferestre mari. Interiorul loftului creează o atmosferă confortabilă și confortabilă a unui loft:

  • pereți realizați sub tencuială aspră sau zidărie de cărămidă;
  • grinzi de lemn ca element decorativ;
  • parchet din lemn sau laminat.

Loftul vă permite să combinați lucrurile vechi, mobilierul cu aparate noi. Este adesea ales de persoanele creative. Camera este obligată să aibă o canapea mare, moale și confortabilă, cu perne și carouri. Imaginile în tehnici moderne arată, de asemenea, bine. Candelabrele nu se potrivesc în mod deosebit în acest stil, mult mai bine se potrivesc cu plafoanele sau lămpile obișnuite agățate pe fire.

Pereți și tavan din beton cu suprafață gri

Sala în stil loft este un interior pentru cei care țin pasul cu vremurile și urmează noutățile la modă

Cameră cu două ferestre în stil loft

Stilul include elemente incongruente, la prima vedere, la prima vedere, elemente

Textilele pot include piele, pâslă, piele de căprioară. Ferestrele ar trebui să fie făcute cât mai deschise posibil. Pentru a face acest lucru, folosiți perdele scurte din bumbac sau jaluzele.

Vedeți, de asemenea, Designul unei camere cu o suprafață de 18 metri pătrați. Caracteristici și posibilități ale camerei

Provence

Provence este un fel de versiune provincială a designului clasic. Se caracterizează prin nuanțe pastelate deschise, tapet cu motive naturale, mobilier antic sau îmbătrânit rafinat, produse realizate manual.

Lumânări lângă un șemineu decorativ într-o cameră în stil Provence

Provence este asemănătoare cu cea clasică, dar se caracterizează prin decorațiuni simple și farmec provincial

Culorile deschise măresc vizual camera, astfel încât Provence este potrivit și pentru o sală mică. Provence creează o atmosferă confortabilă și luminoasă a unei case de țară franceze de la malul mării. Acest mediu este cel care favorizează relaxarea și odihna în compania familiei sau a prietenilor.

Finisarea se poate face cu tencuială, vopsea, imitație de cărămidă (neapărat ușoară). Se poate aplica, de asemenea, tapet ușor cu motive florale. Pentru podea se folosesc materiale naturale: lemn sau parchet. Acoperirea ieftină, care imită lemnul, poate strica întregul design. Mobilierul și obiectele decorative pot fi decorate cu sculpturi.

Fotografie tapet pe peretele holului în stil rustic

Stilul gravitează în jurul a tot ceea ce este natural, deci ar trebui să existe mai multe materiale naturale aici

Pentru decorare folosiți diverse coșuri de răchită, șervețele tricotate sau pelerine. Pentru perdele luați țesătură naturală, decorată cu broderie sau model. Regula principală pentru designul cromatic este de a alege două sau cel mult trei culori de bază și majoritatea suprafețelor sunt realizate doar în aceste culori și în nuanțele lor. Fotografiile de familie vor completa decorul în cel mai bun mod posibil.

Vezi și Designul unei camere de zi mici — secretele designerilor

Decorarea și amenajarea unei camere de zi

După alegerea stilului, ar trebui să vă concentrați pe finisarea sălii și pe decorarea ulterioară a acesteia. Este mai bine să încredințați finisajele complexe maeștrilor, deoarece aceasta este cea mai importantă parte a lucrării. Dacă vă lipsește experiența sau cunoștințele, puteți strica cu ușurință decorarea intenționată a camerei de zi.

Vedeți și Stiluri moderne de ferestre pentru camera de zi

Materiale pentru decorarea pereților

Atunci când alegeți o opțiune de finisare, mai întâi de toate, trebuie să țineți cont de particularitățile stilului ales.

Pereți albi în hol cu canapea gri închis

Pentru interioarele minimaliste sunt potrivite pentru pereții de culoare deschisă

În plus, merită să luăm în considerare părțile pozitive și negative ale materialelor pentru o combinație reușită:

Material Pro Minusuri
Vopsea rezistentă la apă; ușor de curățat; nu este dificil de vopsit. costuri ridicate de vopsire;
tapet ușor de lipit; gamă largă de culori, texturi; ascunde defectele; în mare parte ieftin. durată de viață relativ scurtă;
Tencuială decorativă aspect unic; strat rezistent la uzură; ascunde imperfecțiunile pereților ; necesită abilități suplimentare sau implicarea unui maestru; costuri pentru acoperirea suplimentară a tencuielii cu vopsea sau lac.
Lemn respect față de mediu; bună izolare fonică; ușor de curățat de murdărie. preț ridicat; tolerează slab umiditatea;
cărămidă sau piatră decorativă naturalețe; aspect elegant; nu se teme de umiditate. cost ridicat; dificil de instalat;
Suprafață oglindită ajută la mărirea vizuală a holului; se murdărește rapid.

Decorarea peretelui de deasupra canapelei cu tablouri

Este aproape imposibil să faci fără tapet în interioarele clasice și rustice

Vezi și Cum să proiectezi o cameră de zi în stil clasic

Finisaj podea

Pentru podeaua din sala este mulțumit cu aproape orice material. Aici este necesar să țineți cont de preferințele dvs., de caracteristicile stilului și, bineînțeles, de posibilitățile financiare.

Linoleum întunecat din lemn extins pe podeaua sălii unei case private

Opțiunea cea mai bugetară este linoleumul, imitând orice acoperire de podea

Cele mai comune opțiuni pentru podea:

  1. Laminat. Arată foarte bine imitând lemnul, în plus este ușor și rapid de instalat. Cu toate acestea, este necesară o podea perfect plană pentru instalare.
  2. Parchet. Bun pentru păstrarea căldurii și arată foarte bine, dar va fi mai scump și va trebui să angajați un expert.
  3. Gresie ceramică. Arată bine și sunt practice. Dezavantajele includ dificultatea instalării, podeaua rece și alunecoasă.
  4. Linoleum. Un preț mic vorbește în favoarea sa, dar ar trebui să alegeți cu atenție producătorul, deoarece există o mulțime de produse de calitate scăzută. De asemenea, este ușor de instalat.
  5. Covor. Foarte ușor de instalat, izolează bine podeaua și, în același timp, este relativ ieftin. Dar necesită o curățare constantă, deoarece colectează puternic praful.
  6. Podeaua turnată. Se distinge prin caracterul său practic și prin designul său unic. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru toată lumea și are un preț crescut.

Vedeți și Caracteristicile designului interior al camerei de zi în culori deschise

Designul plafonului

Alegerea materialului potrivit va contribui la accentuarea aspectelor pozitive ale camerei și la ascunderea dezavantajelor. De exemplu, un tavan stretch lucios este adesea folosit pentru o cameră de zi mică, datorită capacității sale de a mări iluzoriu dimensiunea camerei. Pentru o sală mare se vor potrivi modelele cu mai multe niveluri, datorită cărora puteți împărți vizual camera în zone.

Candelabru cu coarne de cerb în interiorul holului

Depinde foarte mult de înălțimea tavanului, dacă acesta este mic — suficient chiar și un strat de acoperire de culoare deschisă

Elemente mai scumpe și mai complexe din punct de vedere tehnic, cum ar fi stuc și pictură artistică, se vor potrivi unui interior clasic luxos. O astfel de variantă va completa perfect un candelabru mare de cristal.

Materiale pentru tavan:

Material Avantaje Dezavantaje
Plăci de gips-carton ecologic; ușor de îndoit, astfel încât este potrivit pentru a crea diverse forme curbe; vă permite să ascundeți cablurile, sistemul de aer condiționat sub structură. nu este potrivit pentru apartamentele joase;
tavan stretch rezistent la uzură; ușor de întreținut; ajută, de asemenea, la acoperirea imperfecțiunilor și a comunicațiilor din tavan. preț ridicat; necesită un specialist pentru instalare;
Vopsea gamă imensă de culori; ușor de aplicat; necesită o suprafață plană; pune în evidență imperfecțiunile și neregulile.
tapet gamă extinsă; gamă de prețuri accesibile; ușor de lipit. speranță de viață scăzută;
Plăci de polistiren ușor de instalat; gamă largă; preț accesibil; poate imita tencuiala, stuc. se teme de temperatura ridicată (de exemplu, de la o lampă apropiată); își pierde culoarea la lumina soarelui;
Tencuială aspect rafinat; ascunde imperfecțiunile; necesită un expert pentru a efectua lucrările.
Acoperire arată foarte bine în stil loft; complexitate redusă a instalării; lemn natural; necesită o întreținere constantă.

Tavanul lucios întins în designul holului

Înălțimea de 3 metri și mai mare face posibilă instalarea de construcții pe mai multe niveluri

Vezi și Soluții moderne de design pentru camera de zi

Alegerea mobilierului

Atunci când aranjați căștile în camera de zi, este important să vă amintiți o regulă: nu le puneți pe perimetru. În ciuda tradițiilor stabilite, o astfel de aranjare va face o cameră mare mai goală, iar una mică și mai restrânsă.

Pentru o cameră de zi spațioasă, canapeaua și fotoliile pot fi așezate mai aproape de centru. În același timp, trebuie să vă asigurați că nimeni nu se află cu spatele la televizor, dacă acesta este prezent în cameră.

Două candelabre cu ventilatoare pe tavanul camerei de zi

Alegerea mobilierului este legată de dimensiunea sălii, de numărul de rezidenți și de nevoile acestora

În apartamentele mici, este mai bine să plasați scaunele în apropierea ferestrelor. Puteți cumpăra chiar și o canapea de colț. Aceasta are funcționalitate și nu pare mare pe fundalul ferestrei.

Atunci când alegeți mobilierul, este important să țineți cont de stilul și ambianța camerei. Deci, pentru un design clasic nu se va potrivi o canapea monocromă de formă simplă și regulată. Iar un set din lemn antic, cu picioare și spătare sculptate, nu se va potrivi în modern sau hi-tech.

Caracteristicile designului textil

Perdelele și textilele pestrițe ușoare sunt potrivite pentru camera de zi, care vor crea o atmosferă relaxată pentru odihnă și vor da ușurință. Tipul de țesătură și culoarea trebuie să se potrivească cu restul decorului.

Perdele dense cu prindere pe fereastra din camera de zi

Alegerea perdelelor este direct legată de direcția stilistică a interiorului

De asemenea, atunci când alegeți o țesătură, este necesar să țineți cont nu numai de funcția decorativă a textilei, ci și de funcția practică. Într-o cameră prea luminoasă, perdelele vor ajuta la protejarea de lumina excesivă a soarelui. Dar într-un apartament umbrit aveți nevoie de perdele mai transparente, astfel încât să existe suficientă lumină.

Perne viu colorate pe canapeaua din camera de zi

Pernele decorative luminoase arată întotdeauna elegant față de schema de culori monocromă a restului spațiului

Textilele din camera de zi pot fi folosite pentru a crea un design oriental unic și exotic. În acest scop, se folosesc țesături luminoase, care decorează nu numai ferestrele, ci și tavanul și pereții.

Camera de zi în crushchevka

Camerele mici sunt caracteristice pentru Hrușciovka, iar sala nu face excepție. În acest caz, este mai bine să folosiți minimalismul sau hi-tech. Dacă aveți dorința și fondurile necesare, puteți folosi Provence. Designul culorilor trebuie să fie în nuanțe deschise, astfel încât camera să pară mai luminată și mai spațioasă. Mobilierul pentru sala de Hrușciovka ar trebui să aleagă cel mai compact. În acest caz, canapeaua pliabilă este cea mai favorabilă în ceea ce privește funcționalitatea sa.

Rafturi agățate pe peretele unui hol mic

O canapea, o pereche de fotolii, o masă de cafea și un perete sau rafturi — un set tradițional de mobilier pentru sala din camera Hrușciovka

În cazul în care amenajarea și fondurile permit, sala poate fi extinsă prin combinarea cu bucătăria vecină. Astfel, combinând cu bucătăria se poate obține o cameră de zi-studio. Cu toate acestea, în acest caz este necesară instalarea unei hote puternice de extracție deasupra aragazului, astfel încât mirosurile să nu se răspândească în tot apartamentul.

Interiorul holului într-o casă privată

Un avantaj uriaș al propriei case mari este capacitatea de a planifica în mod independent dimensiunea și amplasarea camerelor. Prin urmare, există o mare posibilitate pentru zboruri de design de fantezie.

Hol cu tavan înclinat într-o casă privată

Organizarea holului în stil etnic

Merită să luăm în considerare faptul că holul combină mai multe funcții practice:

  • un loc de recreere a familiei;
  • o cameră pentru a lua masa cu familia sau cu oaspeții;
  • o cameră pentru primirea oaspeților.

Deoarece zona vă oferă libertate totală, ar trebui să o transformați într-o zonă de luat masa și un loc de relaxare. Acest lucru se poate realiza printr-o mică schimbare în decor, prin crearea unui podium, prin schimbarea iluminatului sau prin realizarea unei secțiuni cu ajutorul mobilierului.

Decorațiuni pentru salonul unei case de țară în stil rustic

Interiorul sălii în stil rustic

Pentru o sală spațioasă la domiciliu este nevoie de un element de accent care să atragă atenția și, în același timp, să corespundă designului și preferințelor proprietarilor. Ca un astfel de element poate fi un raft mare cu cărți, un decor exotic, o plantă mare de interior, o imagine exclusivistă.

Un alt avantaj al unei case personale — posibilitatea de a instala un șemineu, care nu numai că va crea o atmosferă confortabilă, dar va menține toată lumea la căldură în serile lungi de iarnă.

Șemineu în interior

Un șemineu adaugă confort și o atmosferă familiară în orice cameră. Crăcănitul ușor al lemnului într-o seară rece este incomparabil cu orice altceva.

În prezent, există o gamă largă de șeminee din diferite materiale și culori. Cel mai bine este să optați pentru o culoare deschisă, astfel încât să nu preseze încăperea. Deasupra șemineului va arăta ideal tabloul, iar vizavi să nu uitați să așezați o măsuță de cafea și câteva scaune sau o canapea.

Fotolii elegante într-un living în stil clasic

Șemineul se regăsește aproape întotdeauna în interioarele clasice

Instalarea necesită anumite condiții din încăpere:

  • podeaua trebuie să fie solidă;
  • o suprafață de 20 de metri pătrați sau mai mult.

Din acest motiv, un șemineu este atât de rar în apartamentele urbane.

Șemineu din piatră în holul unei case particulare

Un șemineu adevărat este o plăcere destul de costisitoare

De asemenea, merită să acordați atenție tipurilor de șeminee:

  1. Tradiționale. Necesită un coș de fum, dificil de instalat într-o cameră finisată. Dar oferă doar acea senzație unică de lemn care fumegă în șemineu.
  2. Pe gaz. Mai ușor de instalat, necesită o alimentare cu gaz. Arată identic cu cel standard, dar puterea de încălzire este mai mare.
  3. Electric. Imită bine un șemineu real și funcționează de la o priză. Dar nimic nu poate înlocui un foc deschis din lemn.
  4. Șemineu fals. Element decorativ al interiorului, care imită doar aspectul. Arată bine în multe opțiuni de design. Nu imită focul și nu încălzește.

Video: Interioare la modă de hale

Foto: 50 de idei pentru decorarea holului

Actualizare data: 5-12-2022