Proiectarea peisajului — o chestiune de responsabilitate și în același timp foarte incitantă
Designul este o adevărată artă. Este cunoscută de om de mai bine de o mie de ani, reprezentând nu doar îmbunătățirea spațiului, ci un întreg complex de activități.
Înainte de a începe munca, este necesar să înțelegeți ce anume doriți să obțineți în final, ținând cont de nevoile tuturor membrilor familiei. Este necesar să împărțiți parcela disponibilă în zone, să calculați, cât mai exact posibil, bugetul. După aceea, faceți un plan detaliat pe suport de hârtie sau cu ajutorul unor programe-planificatoare speciale.
Dezvoltarea unei parcele de dacha începe cu pregătirea unui proiect
Este posibil să se decoreze teritoriul în orice mod — există multe idei de design interesante, care sunt limitate doar de suma de finanțe și de imaginația oamenilor. Atunci când elaborați un proiect, veți avea nevoie de ajutorul unui specialist, dar cea mai mare parte poate fi făcută cu propriile mâini.
La dacha puteți crea o livadă, un mic iaz, un foișor, multe straturi de flori, căi sinuoase, un gazon verde plat, bănci cu iluminare sau un loc de joacă. Pomii de grădină sunt localizați de preferință în partea de nord, grădina de legume — în locul cel mai cald și mai însorit.
Conținut
- Cum să planificați proiectarea teritoriului din apropierea casei
- Plante și flori, alei de grădină și gazon
- Alegerea paletei de culori potrivite
- Zonă de recreere cu o vatră sau un grătar
- Sala de mese în aer liber
- Paturi de flori în grădină
- Interiorul site-ului cu un corp de apă
- Figuri de grădină, clădiri, tobogane alpine
- Designul peisajului casei de țară — stiluri
- Tehnici de extindere vizuală a suprafeței parcelei
- Înverzirea unei parcele de dacha de dimensiuni mici
- Video: plante perene nepretențioase pentru grădină
Cum să planificați proiectarea teritoriului din apropierea casei
- Este necesar să se noteze dimensiunile cele mai exacte, forma site-ului.
- Reprezentați pe plan toate clădirile, structurile, alte obiecte care există deja — casă, baie, garaj, magazie etc.
- Desenați toate structurile pe care doriți să le faceți. Este vorba de o pergolă, o cutie pentru câini etc.
- Împărțiți spațiul în segmente. În fiecare dintre ele trebuie să plasați acele sau alte elemente ale proiectului de design — astfel încât va fi mai ușor să se potrivească totul.
- Specificați toți copacii care cresc pe dacha, faceți o schemă unde vor fi plantați alții noi, ținând cont de distanța față de clădiri.
- Marcați pe plan unde sunt amplasate sistemele inginerești pentru udarea paturilor, alimentarea cu apă a iazului, iluminatul etc.
Plan de amenajare a parcelei de grădină
Odată ce planul este întocmit, este necesar să se «cerceteze zona» — să se determine ce fel de sol se află pe teren, cât de adâncă este apa subterană, dacă este necesar un drenaj. O zonă accidentată poate fi nivelată sau lăsată așa cum este.
Ce zone pot fi pe dacia.
- Rezidențială — casă, garaj, terasă, bucătărie de vară, duș, toaletă.
- Gospodărie — va exista un șopron cu cameră pentru unelte pentru animale, păsări.
- Un loc de odihnă — casă de ceai sau foișor în cel mai liniștit și confortabil colț al dachiei.
- Grădină cu o grădină de legume — puteți lăsa doar câteva paturi cu verdeață, câțiva pomi fructiferi.
Palisadă — o carte de vizită a parcelei de grădină, designul său ar trebui să fie asociat cu conceptul general de design peisagistic
În zona economică sunt amplasate magazii, baie, pivniță și puț
Vedeți și Coniferele în designul peisagistic al unei parcele de grădină.
Plante și flori, alei de grădină și gazon
Cultivarea florilor la dacha necesită anumite cheltuieli financiare, mult timp liber. Cu ajutorul plantelor frumos selectate după culoare, mărime, formă, puteți decora orice peisaj într-un mod original.
Florile sălbatice pot fi plantate fără niciun decor, doar împrăștiate pe gazon
Plante de diferite înălțimi și perioade de înflorire pot fi selectate pentru un mixborder
Căile de acces în grădină sunt un element important. Ele pot fi de natură practică — pot duce la casă, la ieșirea din parcelă, la un corp de apă, la o pergolă, la un garaj, la o saună, la un iaz. Aleile îndeplinesc și o funcție estetică, împărțind vizual parcela în segmente. La paturi, dacă există, este necesar să se asigure o abordare convenabilă.
Căile pot avea o geometrie clară sau pot fi complicate și sinuoase, învăluind straturi de flori, alpinarii, statui de «pitici de grădină». Ele sunt realizate din diverse materiale — nisip, pavele, cărămizi speciale, pietriș, dale mari, dale mari, pietricele decorative. Este interesant să alternați între oricare dintre aceste materiale.
Pietrișul sau scoarța de copac sunt potrivite pentru o cale în stil natural
Gazonul poate fi semănat independent sau achiziționat în role gata făcute. Pentru a o face densă, verde, trebuie să o udați periodic cu un difuzor sau cu o stropitoare obișnuită. Cât de des este necesară udarea, câtă apă depinde de sol, de tipul de iarbă. Pentru ca gazonul să aibă un aspect decent, acesta trebuie tuns în mod regulat.
Vedeți și designul peisajului de grădină engleză: idei cu fotografii
Alegerea paletei de culori potrivite
Paleta de culori potrivită va transforma complet chiar și un proiect de casă de țară foarte simplu, cu buget redus.
În grădină ar trebui să vă străduiți să folosiți combinații de culori armonioase
Întreaga gamă de elemente de design este împărțită în grupuri:
- Detalii despre mediul natural. Copaci, arbuști, dealuri, poteci, stânci, cursuri de apă — tot ceea ce a creat natura. Ceea ce este planificat a fi lăsat va influența paleta de culori a sitului. Firește, culorile naturale depind în mod direct de perioada anului.
- Arhitectură. Casa și extensiile sale — verandă, baie, garaj, terasă, sere, magazii, poduri. Elementele clădirilor trebuie să fie bine asortate din punct de vedere cromatic cu fațada casei. Puteți vopsi toate elementele cu aceeași vopsea, dar este mai bine atunci când una dintre structuri va fi «pata de culoare» principală, punctul focal. De obicei, casa devine un astfel de obiect.
- Detalii sociale și decorative. Corpuri de apă, spații verzi, paturi de flori, tobogane alpine — tot ceea ce este realizat în mod independent sau cu ajutorul designerului pe teren. Cu ajutorul diferitelor moduri de a acționa cu culori și nuanțe, se creează un «covor» unic din plante ornamentale, care își va încânta proprietarii din primăvară până toamna târziu.
- Alte elemente. Acestea sunt punți, poteci, căi de acces, platforme, platforme, leagăne. Soluția cromatică joacă un rol important. Este folosită pentru a masca diferite deficiențe ale spațiului, pentru a mări vizual teritoriul, pentru a-i da o formă specială.
Este important să țineți cont de faptul că tonurile naturale se vor schimba în funcție de perioada anului
Punctul de accent este cel mai adesea casa de locuit, în jurul căreia se organizează întregul concept de design al parcelei dacha.
Paleta de culori seara poate fi ajustată cu ușurință cu ajutorul unui iluminat special selectat. Aceasta este împărțită în funcțională și decorativă. Lumina este folosită pentru a evidenția căile de acces, straturile de flori individuale, treptele, fântânile.
Vedeți și Decor pentru grădină cu propriile mâini
Zonă de recreere cu o vatră sau un grătar
Fanii de kebaburi sau grătare în natură sunt sigur că vor organiza un loc special pentru aceste scopuri. Unii pun un brazier portabil, alții construiesc o întreagă sobă rusească, în jurul căreia se face o platformă din piatră, cărămidă.
Pentru recreere în aer liber se alocă un loc separat unde se pot amplasa bănci, hamac, brazier sau foișor
O vatră cu o flacără de ardere măsurată va fi un plus bun pentru o grădină de orice direcție de stil
Mobilierul pentru această zonă este, de asemenea, divers — bănci din lemn sau din lemn forjat, scaune din răchită rattan, mese din plastic, scaune. Aici puteți amplasa un întreg grup de luat masa, canapele moi cu huse detașabile, care sunt ușor de spălat.
În cazurile în care vatra deschisă are forma unui cerc, zona din jurul ei este de preferință rotundă. Dacă finanțele și spațiul permit, se construiește o bucătărie de grădină capitală.
A se vedea, de asemenea, Ce ar trebui să fie designul unei verande?
Sala de mese în aer liber
Dacă faceți o adevărată sală de mese în aer liber, atunci va exista o mare oportunitate de a lua masa cu întreaga familie în aer liber, de a organiza întâlniri de seară cu prietenii. Mobila este mai bine să alegeți mobilă portabilă, pliabilă, astfel încât a fost ușor să o scoateți pentru iarnă sau în caz de ploaie.
Pentru o zonă deschisă se potrivește în mod optim mobilierul din rattan, nu se înmoaie de la ploaie, iar pernele moi confortabile pot fi aduse acasă
Spațiul pentru sala de mese ar trebui să fie de preferință pavat cu piatră, dale de pavaj, astfel încât mobilierul să nu se adâncească în mod constant în pământ, a fost suficient de stabil. Puteți cumpăra o masă în care se introduce o umbrelă mare specială — atunci mâncarea în aer liber va deveni convenabilă și atunci când plouă, și într-o zi însorită. Dacă umbrela este instalată nu pe masă, ci lângă ea, ar trebui să fie bine fixată cu greutăți în caz de vânt puternic.
Baldachinul are un aspect original sub forma unui cadru din lemn sau metal, pe care se încolăcesc plante decorative care îndeplinesc funcția unui fel de marchiză. Un astfel de cadru este perfect pentru o cină romantică sau de familie.
Vedeți și Designul modern al peisajului. Principalele tendințe
Paturi de flori în grădină
Există mai multe tipuri de paturi de flori.
- Cele verticale necesită foarte puțin spațiu și oferă un aspect foarte interesant. Astfel de straturi de flori sunt decorate cu plante cățărătoare, legume cu fructe decorative. Ca formă, ele sunt realizate sub forma unei piramide sau a unei coloane de flori.
- Rabbatki — straturi de flori largi sub formă de benzi, amplasate de-a lungul gardurilor, peluzelor, aleilor. Există cu o singură față și cu două fețe, florile pentru ele sunt alese joase, luminoase.
- Mixboarders — un fel de paturi de flori cu ierburi, arbori mici, arbuști, care sunt plantate foarte dens unul față de celălalt. Ele provin din plante asemănătoare de culori contrastante sau din plante monotone, dar care diferă prin aspect și formă.
Un mixboard șic de plante perene
Paturile de flori pot fi tradiționale orizontale, este important să alegeți plantele potrivite pentru ele.
Vedeți și Recomandări pentru crearea unui proiect de design de grădină de legume cu paturi
Interiorul site-ului cu un corp de apă
Rezervoarele artificiale de orice dimensiune decorează designul peisajului unui teren de dacha. Iazurile, piscinele, fântânile sunt capabile să creeze compoziții unice și frumoase. Diferite corpuri de apă îndeplinesc funcții practice sau estetice pe parcelă. În piscină puteți înota, în iaz puteți înmulți redfish. Un mic lac alungit, cu un pod peste el, pur și simplu încântă ochiul sau este folosit pentru irigații.
Orice grădină ar trebui să aibă o componentă de apă
Care sunt diferitele tipuri de corpuri de apă pentru casele de vară:
- iazuri;
- piscine;
- râuri cu circulație;
- fântâni;
- mori de apă;
- cascade artificiale.
Lângă apă puteți face un colț de sălbăticie, decorând cu arbori de pădure, mușchi moi, ierburi.
Vezi și Ce este necesar pentru proiectul de amenajare peisagistică a sitului
Figuri de grădină, clădiri, tobogane alpine
Clădirile sunt create, de obicei, numai în scopuri practice. Aceasta poate fi:
- foișor;
- baie;
- o bucătărie din cărămidă cu o sobă;
- loc de joacă;
- șopron.
O bucătărie de vară capitală cu un șemineu în aer liber va necesita mult efort și investiții financiare
Toate clădirile sunt realizate într-un singur stil, există posibilitatea de a combina mai multe stiluri diferite, dar foarte atent.
Pot exista diverse garduri care separă grădina de legume de grădină, sala de mese de locul de joacă. Ele sunt de preferință ușoare, nu voluminoase, deoarece funcția lor este de a zona teritoriul, nu de a ascunde locurile individuale.
Orice lucru poate deveni un element artistic al grădinii. Principalul lucru este ca acesta să se încadreze organic în aspectul general al grădinii
Sculpturile decorative și alte elemente similare ar trebui să se armonizeze bine cu fundalul din jur. Un dragon se poate ascunde într-un pat de flori, elfii pot trăi sub un copac.
Dacă există dealuri în grădină, este ușor să creați tobogane alpine din ele, așezând pietre frumoase, decorate cu o varietate de plante. Alpinarium poate fi făcut pe un loc plat. Pentru a face acest lucru, în toamnă, turnați un deal de cărămizi sparte, pietriș, deasupra unui strat gros de sol fertil. În el, se sapă mai multe pietre mari, deasupra — altele mai mici. Înălțimea ar trebui să fie de aproximativ un metru — până în primăvară alunecarea se va «micșora», va fi puțin mai mică.
Este mai bine să așezați florile și arbuștii în grupuri
Florile pentru diapozitivele alpine aleg nepretențioase, cu cerințe similare pentru compoziția solului, lumină, udare. Ce plante pot fi folosite:
- rozete — arată minunat, dar este dificil să le îngrijești (majetniki, lewisia, milkweed, orostachys);
- bulboase și tuberoase — înfloresc la începutul primăverii (cu flori albe, crocus, galanthus);
- plante de acoperire a solului — formează un covor dens atunci când cresc (sunătoare, iarbă, iarăși, cimbru, margaretă, căpșuni alpine).
Adesea folosite purgativ, prostrel, burete, edelweiss, sunătoare.
Pietrele sunt un atribut obligatoriu al unui tobogan alpin, simbolizând un vârf de munte, ale cărui versanți sunt plantați cu arbuști și plante erbacee cu creștere joasă
Vedeți și Creați cu propriile mâini o parcelă confortabilă și frumoasă pentru gospodărie
Designul peisajului casei de țară — stiluri
Pentru a crea un design peisagistic de calitate al unui teren de dacha prin propriile eforturi, pot veni la îndemână abilitățile unui constructor, topograf, agronom și artist.
Stilurile de design peisagistic al dacha sunt diferite.
- Stilul tradițional — ordine perfectă, simetrie. Forme geometrice de tufișuri, paturi de flori.
- Pădure — în ea totul pare a fi «accidental», intervenția aici este minimă. Sunt plantați copaci de pădure, flori sălbatice, arbuști.
- Ecologic — forme naturale, revoltă de culori, niciun semn vizual al mediului creat de om.
- Mureșean — bazin sau fântână din dale colorate, toate nuanțele de verde, ornamente orientale.
- Engleză — peluze tăiate uniform, alei sinuoase, multe straturi de flori, vaze cu flori.
- Stil japonez — conifere mici, pietre, apă «în mișcare», mușchi umed, pietricele, arbuști cu flori strălucitoare.
- Chinezesc — fără simetrie, linii plate. În mijloc poate fi o statuie a unui dragon, o pagodă tradițională în miniatură.
- Stil colonial — culori pastelate, leagăne cu canapele suspendate, pergole din lemn, plante crețe.
- Provence franceză — o mulțime de decorațiuni mici, sculpturi, mobilier de grădină «sub vechi», paturi de ierburi parfumate.
- Stil rural de țară — pomi fructiferi, paturi de legume, multe decorațiuni din fier forjat, figuri din lemn.
- Mediteranean — fântâni pe mai multe niveluri, coloane, chirpici, dale de teracotă, imitație a țărmurilor oceanului albastru.
- African — trotuare, platforme, statui de idoli, vase de piatră, mobilier din ratan.
- Stilul modern — minimalism, asimetrie, labirinturi, piatră naturală, iluminare puternică pe timp de noapte.
- Îmbătrânit artificial — imitarea unui teren abandonat cu flori sălbatice, mobilier «sub vechi».
Grădina rusă — ușurință și naturalețe
Vedeți și interiorul Dacha: regulile de ergonomie.
Tehnici de extindere vizuală a suprafeței parcelei
Pentru parcele mici, designul geometric simplu, tehnicile de amenajare verticală sunt cele mai potrivite. Pentru a extinde vizual spațiul ar trebui să refuze gardurile înalte, preferându-le gardului din plasă metalică, garduri joase. Curbele netede ale căilor de acces, aleile vor ajuta, de asemenea, la crearea unui sentiment de spațiu.
Pentru o grădină mică, sunt adecvate curbele arbitrare, potecile pavate sinuoase sau straturile de flori de formă arbitrară
Clădirile mari și compozițiile sculpturale ar trebui să fie eliminate, deoarece vor ocupa prea mult spațiu. În cazul în care sunt necesare structuri, acestea trebuie ascunse cu grijă în spatele tufișurilor și copacilor. Plantele prea mari sunt, de asemenea, nelalocul lor aici — în locul lor sunt suficiente plantele cu creștere mică, plantate în grupuri compacte.
Nu este necesar să plantați prea multe plante, pentru a crea o compoziție decentă este suficient să alegeți 2-3 exemplare, combinate în mărime și timp de înflorire
Un singur pat de flori este suficient, dar frumos executat. Dacă nu există suficient spațiu pentru un corp de apă cu drepturi depline, puneți o fântână miniaturală, o fântână decorativă, un «pârâu uscat». Colțurile îndepărtate ale dacilor mici «luminează» cu ajutorul plantelor cu flori galbene și albe.
Vezi și Cum să faci și să decorezi o pergolă cu propriile mâini
Înverzirea unei parcele de dacha de dimensiuni mici
Atunci când parcela de dacha este foarte mică, trebuie să alegeți ce este mai bine să plasați pe ea: o livadă umbrită cu bănci, o zonă cu un grătar pentru prăjirea kebaburilor, paturi de flori sau doar o peluză cu leagăne, un loc pentru plimbarea animalelor de companie.
Proiectarea unui teren mic într-un stil modern
Pentru un design peisagistic de succes, straturile de flori nu ar trebui să fie făcute simetric, este mai bine să le plasați lângă intrare, folosind orice materiale improvizate.
Gospodăria ar trebui să fie împrejmuită. Pentru a crea o atmosferă naturală, de-a lungul gardului se plantează plante cățărătoare, arbuști, copaci mici. Dacă spațiul curții este ocupat de o grădină de legume sau aproape complet betonat, mai este loc pe acoperiș.
Împrejmuirea originală a terenului din bambus
Proiectarea peisajului cu propriile mâini nu este dificil de făcut, având anumite abilități. Dacă cunoștințele și abilitățile nu sunt suficiente, puteți apela la profesioniști care se specializează în mod special în proiectarea peisajului parcelelor de dacha. Chiar și din cea mai simplă dacha creați un loc minunat de odihnă pentru copii, adulți și animalele lor de companie.
Opinia experților
Alina Kvileva
Designer peisagist
Bună ziua, mă numesc Alina și sunt un designer peisagistic, dacă aveți întrebări despre designul peisajului, cereți cu plăcere să le răspundeți.
Vedeți, de asemenea, cum să decorați un teren de dacha
Video: plante perene nepretențioase pentru grădină
Foto: 50 cele mai bune idei de proiectare a unui teren de dacha
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023