The yard of a private house is made in several levels
In the backyard you can organize a dining area
A small bridge in the yard of a private house
The first stage of designing a yard design is the choice of stylistic direction. This choice plays a huge role, because it determines in what direction the designer needs to move on. Determine here it is worth not only based on personal preferences, but also taking into account the following factors:
- the area you have at your disposal;
- the limit of time that you are allowed to spend on maintaining the proper appearance of the yard;
- climate and soil type.
There are several of the most popular options that experts suggest for the design of the yard of a private house.
Conținut
English style
Acest stil este ideal în cazul în care casa se află în partea din spate a terenului și prezintă o fațadă deschisă. Atunci puteți amplasa în curte o alee care să ducă la ușa din față, iar în curtea din spate puteți amenaja o zonă de recreere.
Stilul englezesc presupune naturalețe maximă. Teritoriul trebuie să arate ca și cum mâna omului nu l-a atins. Acest lucru înseamnă linii netede, fără asimetrie, căi sinuoase și neregularități peisagistice. Plantele sunt de obicei plasate în niveluri: mai întâi iarba și florile, apoi arbuștii și copacii.
Se potrivesc perfect aici și un iaz artificial sub forma unui mic iaz.
O alee originală realizată din spițe de lemn
Punerea în evidență a zonei de relaxare cu arbuști
Vezi și Coniferele în amenajarea peisagistică a unei case de țară.
Stil japonez
Aici iazul nu este doar de dorit, ci un element obligatoriu. De obicei, el este obiectul central, iar tot restul este construit deja în jurul lui. Iazul este decorat cu poduri, pietre, pe malurile sale setați arbori. Principalii reprezentanți ai florei — rododendron, ienupăr și pin pitic.
Stilul japonez este destul de complex în ceea ce privește designul și percepția, frumusețea sa este mai profundă și este dezvăluită treptat.
O astfel de curte se stabilește pentru raționamente filosofice, se relaxează și dă o persoană liniște sufletească.
Căile conectează toate zonele funcționale ale parcelei.
Curtea din spate cu zonă de luat masa
Zona de recreere pe terenul curții unei case private
Vedeți, de asemenea, designul peisajului de grădină engleză: idei cu fotografii
Stilul mediteranean
Reprezentând o combinație armonioasă a stilurilor antice grecești și romane, acest stil mediteranean este un favorit al designerilor de peisaje și amintește de frumusețea minunată a naturii sudice.
Trăsătura sa distinctivă este abundența de piatră în toate formele sale: așchii de marmură, pietricele de mare și pur și simplu pietre brute.
Curtea în stil mediteranean ar trebui să fie asociată cu coasta montană, așa că se obișnuiește să se plaseze pe ea diverse înălțimi. Poate fi o scară, un zid de sprijin sau o pantă cu o terasă pe ea.
Plantele joacă un rol imens aici. În astfel de grădini sunt foarte răspândite topiarii — tăierea figurativă a plantelor și atribuirea unor forme fanteziste -. În plus, flora mediteraneană face plăcere cu fructe gustoase: citrice, fistic și măsline. Se folosesc, de asemenea, palmieri mici, paturi plantate cu trandafiri sau flori perene pestrițe, peluze de ierburi picante.
În ceea ce privește elementele arhitecturale, există o mulțime de ele. În interior se amenajează curți de curte, zona este decorată cu arcade, terase și garduri vii și, bineînțeles, fântâni.
O fântână mică și o masă de luat masa pot fi organizate în curtea din spate
Puteți organiza o pergolă în curtea din spate
Vezi și Decorațiuni pentru grădină cu mâinile tale
Planificarea unui design pentru curtea din spate
O curte frumoasă joacă un rol foarte important, pentru că de la ea începe prima impresie despre casă și proprietarii ei. Prin urmare, terenul de grădină nu trebuie să primească mai puțină atenție decât căsuța în sine.
Pentru a economisi timp și bani, pentru a evita remodelarea și reconstrucția, atunci când începeți să planificați, merită să răspundeți la câteva întrebări.
Ce este mai important pentru dvs. — frumusețea sau caracterul practic?
Dacă prevalează nevoia de practicitate, primul lucru care trebuie făcut este să plasați cele mai necesare lucruri în curte și abia după aceea să umpleți spațiul liber cu elemente decorative.
În ce scopuri veți folosi curtea? Vă întâlniți des cu prietenii și organizați întâlniri în aer liber?
Aveți de gând să vă relaxați singur? Luați în considerare un colț umbros, o fântână sau un iaz. Adunați grupuri de prieteni? Construiți un foișor și amenajați o zonă de gătit.
Aveți copii și animale de companie?
Aveți grijă de siguranța lor. Evitați corpurile de apă adânci, fiți atenți la foc și la cablurile electrice.
Cum vă imaginați o curte frumoasă?
Alegeți un stil în funcție de propriile preferințe, adăugați elemente decorative și plantați.
Colțuri tematice în curte
Zonarea diferitelor zone ale curții se poate face cu ajutorul plantelor
Zonă de recreere pe terenul unei case particulare
Este de la răspunsurile la aceste întrebări și depind de toate deciziile dvs. ulterioare. Acest lucru este valabil mai ales pentru curțile mici, unde nu este posibil să aranjați totul deodată și trebuie să stabiliți priorități.
Având în cap un anumit plan pentru crearea unui design peisagistic, puteți începe să aranjați obiectele pe teren. Este recomandat să împărțiți mental terenul în pătrate, responsabile pentru diferite zone funcționale. Fiecare zonă va corespunde unei figuri cheie — o foișoară, un alpinarium, un iaz, un pat de flori sau un patio. Astfel, toate obiectele vor fi distribuite în toată curtea în mod egal și echilibrat.
Înainte de a trece direct la construcție, verificați starea teritoriului. În cazul în care se detectează acumularea de apă, puneți drenaj. În aceeași etapă, puneți toate comunicațiile necesare pentru udarea plantelor și funcționarea corpurilor de apă.
Curtea unei case private este realizată în mai multe niveluri
În curtea din spate puteți organiza o masă de luat masa
Vedeți și Care ar trebui să fie designul verandei?
Amenajarea căilor
După ce am împărțit teritoriul în zone, este necesar să facem posibilă deplasarea între ele în siguranță. În acest scop, merită să echipăm căi speciale în curte. Acestea pot fi complet diferite: cuiva îi vor plăcea cărările sinuoase, cineva va prefera traiectorii drepte, iar unora le va plăcea ceva între ele.
Materialul căilor oferă, de asemenea, o alegere imensă:
- pietre mari și plate;
- cărămizi;
- pietriș;
- plăci de beton;
- pavele.
Căile de acces pot fi lăsate fără gard sau pot fi accentuate cu un mic gard sau o bordură decorativă.
Dacă teritoriul este denivelat, poate fi proiectat în diferite planuri, conectând segmentele vecine cu ajutorul scărilor.
A se vedea, de asemenea, Design peisagistic modern. Principalele tendințe
Plantarea plantelor
La prima vedere, se poate părea că plantarea plantelor este o chestiune care nu poate cauza prea multe dificultăți. Cu toate acestea, multe culturi de grădină sunt destul de capricioase, iar încrederea excesivă aici poate duce la faptul că, după un timp, toată munca depusă va trebui refăcută din nou. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, este recomandat să se respecte o serie de reguli atunci când se amenajează curtea.
- Nu amplasați conifere și arbuști în zone acoperite. În ciuda faptului că arată destul de spectaculos, nu este o idee bună să le îndepărtați acele de pe terasă în fiecare dimineață.
- Nu merită să vă epuizați cu plante prea pretențioase care necesită o îngrijire constantă. Dacă nu simți în suflet o poftă deosebită de grădinărit, atunci optează pentru arbuști și arbori mai modești.
- Un iaz implică o decorare elegantă, dar nu și plante care să facă gargară cu frunzele lor în el. Prin urmare, plantele cu frunze de foioase ar trebui ținute departe de el.
- Tendința de a înlocui gardurile cu garduri vii este din ce în ce mai populară. Plantele folosite ar trebui să fie destul de dense și de înălțime medie, deoarece plantele prea înalte vor părea neglijente, iar cele joase nu vor reuși să ascundă zona de ochii curioșilor.
- Nu există site care să nu fie decorat cu o frumoasă gradină cu flori. Puteți rupe ca unul mare și mai multe mici. Dar nu uitați că, dacă plantați mai multe deodată, este important ca acestea să se potrivească între ele.
- Un teritoriu mic — nu este un motiv pentru a refuza amenajarea peisagistică. Utilizați un aranjament vertical, folosind tobogane alpine, cornișe și cascade.
În curte puteți pune o fântână decorativă
Proiectarea unei case în stil japonez pe fundalul unei păduri
O fântână de piatră în mijlocul curții arată foarte frumos
Vezi și Plante pentru amenajarea peisajului
Aranjarea elementelor decorative
Pentru a face ca aspectul terenului de casă să fie finalizat și pentru a face clar că profesioniștii au pus mâna aici, ar trebui să adăugați câteva elemente decorative la designul peisajului.
Clasicul genului — sculpturi de grădină. Acestea ar trebui să facă ecou în stil cu designul general nu numai al site-ului, ci și al casei. Acestea pot fi atât statui clasice, cât și instalații abstracte. De mare importanță este dimensiunea lor, care se alege în funcție de spațiul liber pe care îl aveți. Ele pot umple în mod favorabil spațiul liber al unei curți mari, iar un teritoriu mic este mai bine să nu le aglomereze.
Aproape orice site arată bine arcuri decorative. Pentru a crea un efect suplimentar, ele sunt îngemănate cu iederă sau alte plante, ridicați-le un iluminat special. Ele pot fi aranjate individual, unul după altul sau într-un singur rând.
Asigurați-vă că susțineți stilul general prin decor. Dacă este vorba de Provence, atunci vasele de lut și gardurile de răchită vor veni la locul lor, amforele de diferite dimensiuni vor fi potrivite pentru stilul mediteranean, iar un strop de magie poate fi adăugat în grădină cu ajutorul figurinelor de animale, gnomi și alte personaje de basm. Ultima opțiune va fi cu siguranță apreciată de copiii dumneavoastră.
Pietrele în combinație cu florile vor completa perfect designul curții
Pietrele pot fi folosite pentru a face o cărare, iar alături de ceti de plante
Vezi și De ce ai nevoie pentru proiectul de amenajare peisagistică a terenului
Crearea unor corpuri de apă
Imaginați-vă cât de plăcut este să vă bucurați de răcoarea unui iaz limpede într-un colț umbros al propriei grădini într-o după-amiază toridă de vară. Construirea unui iaz este un proces care necesită multă muncă, dar care merită.
Iazul artificial poate fi realizat în variante complet diferite.
- Un iaz mic. Populați-l cu pești, decorați-l cu pietre și crini, iar acest loc va fi de mare interes pentru oaspeți și va deveni, de asemenea, un loc preferat de jocuri pentru tânăra generație.
- O fântână grațioasă. Această structură poate ocupa foarte puțin spațiu și este potrivită pentru curțile mici. Dar stropii săi plăcuți vor fi o adevărată salvare de căldura verii.
- Un pârâu răutăcios sau o cascadă în miniatură. Bolborositul lor relaxează și creează o atmosferă unică de relaxare, singur cu natura.
Pentru ca curtea să fie plăcută, trebuie să o păstrați curată
Florile și copacii bine întreținuți vor arăta foarte bine în curte
În apropierea căii de acces puteți planta flori
Vezi și Crearea unei gospodării confortabile și frumoase cu propriile mâini
Iluminarea teritoriului
Iluminarea artificială a curții îndeplinește mai multe funcții importante în același timp.
- Oferă posibilitatea de mișcare în absența luminii naturale.
- Luminează în mod benefic elementele decorative, creând aspectul estetic al acestora.
Iluminarea trebuie instalată astfel încât să acopere întregul perimetru, fără a lăsa colțuri întunecate și echipând toate scările și căile de acces.
Un program de iluminat obligatoriu include, de asemenea, următoarele elemente:
- partea din față a casei;
- clădirile anexe;
- parcarea;
- intrarea principală;
- zona de recreere.
După care trecem la elementele decorative. Ar fi păcat dacă toată această frumusețe ar putea fi savurată doar în timpul zilei. Prin urmare, punem în lumină și toate fântânile, toboganele alpine, sculpturile și straturile de flori.
Un adevărat beneficiu pentru decorarea grădinii de noapte vor fi benzile LED. Le puteți folosi pentru a sublinia frumusețea copacilor sau le puteți amplasa pe marginea scărilor.
Pentru a economisi bani și pentru a fi mai comod, este recomandat să folosiți lumini cu energie solară în curtea dumneavoastră. Acestea nu vă risipesc energia electrică și, prin urmare, nu necesită conectarea la ele.
Vă puteți decora curtea cu flori
Designul curții unei case particulare cu pergolă
Vezi și Cum să faci și să decorezi o pergolă cu mâinile tale
Organizați un loc de odihnă cu o vatră
Pe teritoriul gospodăriei așa și cere un loc pentru gătit pe un foc deschis. Cele mai frecvente variante ale unui astfel de loc sunt un brazier și un grătar, dar puteți găsi o abordare mai nestandardizată.
- Tandyr. Acest cuptor asiatic este destul de voluminos, așa că atunci când îl instalați, asigurați-vă că luați în considerare capacitățile dvs. Puteți pune acest cuptor împreună cu propriile mâini sau puteți cumpăra unul gata făcut.
- Șemineu stradal. Creează o impresie uimitoare, ca și cum tocmai acum ați fi stat în camera de zi și ați fi fost transferat în grădină într-un mod magic. Puneți niște mobilier moale lângă el și faceți-vă confortabil, bucurându-vă atât de frumusețea naturii, cât și de căldura casei dvs.
Proprietarii de case private cu teritorii adiacente sunt cu adevărat norocoși — designul peisagistic deschide multe oportunități pentru amenajarea estetică și funcțională a amenajării lor. În curtea propriei case, veți găsi o grădină pentru plimbare, o zonă de recreere și chiar un loc pentru gătit.
Opinia experților
Alina Kvileva
Designer peisagistic
Bună ziua, mă numesc Alina și sunt designer peisagistic, dacă aveți întrebări despre designul peisagistic, întrebați cu plăcere că vă voi răspunde la ele.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023