Acest lucru este mai ușor de înțeles pe un exemplu grafic
Acest principiu de diviziune a fost menționat de grecii antici și a fost folosit de aceștia pentru construirea unui pentagon corect. Tot sub principiul raportului ideal se încadrează și o serie de numere Fibonacci, în care fiecare număr următor este suma celor două numere anterioare:
Seria de numere Fibonacci
Majoritatea creațiilor naturale armonioase corespund formei spiralei lui Fibonacci:
- cochilii de melci și scoici;
- dispunerea petalelor și a florilor în plante;
- raportul dintre falangele degetelor unei persoane.
Semințele de floarea-soarelui cresc dinspre centru spre exterior, umplând capul de semințe. De obicei au formă de spirală și seamănă cu o spirală de aur
Exemplul cel mai reprezentativ al «proporției de aur» este un dreptunghi, ale cărui laturi se află în proporția «de aur»
Grila prezentată arată unitatea dintre secvența Fibonacci și dreptunghiul de aur
Grecii antici au folosit dreptunghiul auriu la construirea templului Partenon. Leonardo da Vinci a fost unul dintre primii care a aplicat metoda în picturile sale, inclusiv în cazul celebrei Mona Lisa.
Leonardo da Vinci s-a ghidat după regula proporției de aur atunci când a creat celebra Mona Lisa
După el, tendința a fost susținută de alți artiști care au găsit aplicații ale proporțiilor ideale în pictură, portrete, arhitectură, vitralii și mozaicuri. De-a lungul mileniilor de utilizare, nu a devenit învechit, iar în prezent este utilizat în mod activ în designul și arhitectura modernă.
Raportul de aur era cunoscut de constructorii Acropolei din Atena
Conținut
Principiul raportului de aur în design
Regula raportului de aur este adesea utilizată în design. Aceasta ajută la obținerea armoniei între părți. Multe logo-uri ale unor mărci celebre au fost realizate cu aplicarea acesteia:
- Pepsi;
- Apple;
- Toyota;
- Twitter;
- iCloud;
- și multe altele.
Exemple de utilizare a raportului de aur în designul logo-ului
Diviziunea armonioasă poate fi aplicată în design la crearea de logo-uri, cărți de vizită, postere, bannere, site-uri web. Se aplică atunci când se alege dimensiunea elementelor, mărimea fonturilor și chiar raportul dintre culorile principale și cele complementare. Astfel, dacă textul principal va avea un font de 11 puncte, atunci pentru subtitluri de regulă ar trebui să se ia un font de 18 puncte. La National Geographic dreptunghiul auriu este folosit pentru a împărți site-ul în coloana principală și cea laterală.
Sfat. Atunci când utilizați metoda, nu respectați cu fanatism precizia raportului. Uneori, o ușoară abatere poate arăta mai plăcut din punct de vedere estetic.
Într-un spațiu proiectat în conformitate cu regula raportului de aur, este confortabil să trăiești și să te relaxezi
Așadar, raportul de aur este utilizat în diverse sfere:
Direcția | Exemplu de utilizare |
Font | Determinarea dimensiunilor fonturilor pentru text, titluri și subtitluri. |
Site-uri web | Separarea structurii paginilor. Aranjarea elementelor în funcție de curba Fibonacci. |
Producție tipografică | Utilizarea regulii dreptunghiului de aur pentru a împărți suprafața și a calcula spațiul pentru accentele de decor. |
Design plat | Calcularea dimensiunilor, aranjarea mobilierului, determinarea gamei. |
Raportul de aur este utilizat și la dimensionarea ușilor de mobilier. Se crede că acesta este raportul care este perceput de oameni ca fiind cel mai plăcut din punct de vedere estetic.
Vezi și Steampunk în interior: istorie, caracteristici, fotografii
Raportul de aur în designul interior
Metoda secțiunii perfecte este folosită în interior pentru o mai mare armonie. Atunci când alegeți un loc pentru mobilier, această regulă va ajuta la obținerea unei poziții armonioase și estetice. La alegerea culorilor, a imaginilor de fundal și a mobilierului, este, de asemenea, utilizată.
Forma ideală a unei încăperi are un raport lățime/lungime de 5 la 8
Aranjamentul mobilierului trebuie să fie echilibrat
Dacă numărați rotunjimile, puteți folosi un raport de 2 la 3. În acest caz, este posibil să se împartă mai mult de 2 părți — fiecare diviziune ar trebui apoi să se facă în același mod și partea mai mică ar trebui să fie împărțită. Când împărțiți în trei fragmente în procente, mai întâi împărțiți la doi, obținem 62 și 38 %, 38 % la împărțire va da 24 și 14 %. Rezultă că 62 % va fi principalul, 24 % va fi al doilea și 14 % va fi al treilea cel mai important.
Vezi și Culoarea Bordeaux în interior: combinație cu alte nuanțe
Raportul de mărime
Crearea unor dimensiuni care să corespundă diviziunii ideale atunci când se reproiectează o cameră va îmbunătăți estetica designului. La împărțirea în zone a unei încăperi, secțiunea cu suprafața cea mai mare nu trebuie să depășească 5/8 din spațiul total. Același lucru este valabil și pentru aranjarea mobilierului.
Urmând regula, o parte mai mare din camera de zi poate fi acordată grupului de canapele și o parte mai mică zonei de luat masa
Regula de 62% trebuie respectată:
- o zonă de relaxare cu o canapea în raport cu camera;
- o măsuță de cafea în raport cu lungimea canapelei;
- distanța de la tavan până la limita inferioară a decorului și a iluminatului mural.
Dimensiunea mobilierului se calculează de la cel mai mare obiect
Proporțiile sunt potrivite pentru înălțimea mobilierului de dimensiuni mici. Nu ar trebui să fie mai mare de 3/8 din înălțimea camerei. Acest lucru este valabil pentru:
- noptiere;
- înălțimea spătarului unui fotoliu sau a unei canapele;
- înălțimea decorațiunilor de podea.
Dimensiunea noptierelor și a lămpilor instalate pe ele sunt selectate astfel încât înălțimea lor totală să nu depășească 2/3 din perete
Numărul total și dimensiunile mobilierului se calculează pe baza celor mai mari elemente.
Dacă vă uitați cu atenție, veți observa că metoda este luată în considerare și în arhitectura mobilierului:
- raportul dintre partea principală a peretelui și dulap;
- înălțimea noptierelor inferioare;
- amplasarea elementelor cheie.
Regula merită să fie aplicată atunci când alegeți o canapea și o masă pentru ea. Într-o canapea de colț echilibrată, partea mai mică nu trebuie să fie mai mult și nici mai puțin de 1/3. Masa de cafea trebuie să corespundă, de asemenea, proporțiilor, astfel încât să se potrivească bine în interior.
Este de dorit ca canapeaua să nu ocupe mai mult de două treimi din peretele lângă care se află
Măsuța de cafea nu trebuie să fie mai mare de două treimi din dimensiunea canapelei.
Pentru apartamentele înalte, segmentarea în 2 secțiuni este potrivită, iar pentru apartamentele joase, o divizare suplimentară a peretelui va contribui la creșterea vizuală a dimensiunii acestuia.
Vezi și Culoarea roșie: combinații benefice în interior
Raportul dintre culori
Raportul de aur în proiectarea culorilor din cameră este folosit pentru a alege culoarea principală a interiorului, precum și cele suplimentare și de accent: 62, 33 și, respectiv, 5%.
Obiectele mari și întunecate sunt plasate în partea de jos, cele mici și mai ușoare — deasupra lor
Partea principală a compoziției interioare ar trebui să fie cea mai luminată și saturată.
Alegerea a trei culori pentru proiectarea camerei este cea mai preferabilă. Cea principală este folosită pentru pereți și tavan. Culoarea suplimentară este potrivită pentru mobilierul din cameră. Și restul de 5% din design este folosit pentru a evidenția accentele.
Puteți împărți paleta în 4:
- colorarea principală pentru cameră — 62 %;
- culoarea complementară pentru mobilier — 24 %;
- tonuri pentru diverse decorațiuni — 9%;
- design de accent — 5%.
Paleta de culori a unui interior este împărțită în trei părți — culori principale, active și de accent
Această diviziune este mai potrivită pentru interioarele care sunt saturate de decor și permit o gamă largă de palete.
Vezi și Combinații de culori în designul interior
Raportul de aur în decorare
Odată cu aplicarea regulii, este mult mai ușor să plasați elementele de decor, în special cele suspendate și cele de perete.
Înainte de a plasa elementele de decor, trebuie să determinați locația lor ideală
Fiecare element decorativ mai mic trebuie să se raporteze la cel mai mare așa cum se raportează la cel mai mare.
Un tablou ca element de accent, amplasat conform acestei reguli, va arăta mai armonios. Pentru varianta portret, marginea inferioară a lucrării de artă trebuie să fie la 38% din înălțimea peretelui, departe de podea. Înălțimea unui astfel de tablou nu trebuie să depășească 2/3 din secțiunea rămasă a peretelui. Pentru o pictură orizontală, proporțiile se aplică ușor diferit. Partea de jos a picturii ar trebui să fie la 5/8 din podea, iar partea scurtă ar trebui să fie la 62% din restul peretelui.
Trebuie acordată o atenție deosebită atunci când se selectează tablouri de dimensiuni diferite
Metoda poate fi aplicată și la aranjarea decorațiunilor. După ce s-a aranjat mental spirala ideală, decorul trebuie introdus în funcție de dimensiunea sa. În acest fel vom obține aranjamentul ideal. Bineînțeles, nu abuzați de regulă și evaluați întotdeauna estetica interiorului rezultat, bazându-vă pe simțul frumosului.
La un element atât de mic ca o vază cu flori se va potrivi, de asemenea, diviziunea ideală. Prin ajustarea lungimii tulpinilor la proporții puteți obține un aspect armonios.
Iată cum arată o vază perfectă cu flori
Trebuie amintit faptul că metoda raportului de aur este doar un alt instrument pentru a simplifica crearea unui design armonios. Prin urmare, nu este necesar să respectați meticulos precizia matematică. Designul interior este întotdeauna o soluție creativă. Principalul lucru este ca rezultatul să corespundă cerințelor estetice.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023