Decorarea interiorului cu mușchi

Compozițiile interesante cu utilizarea mușchiului natural aduc prospețime și diversitate în interior.

Strămoșul utilizării mușchiului în interior este Norvegia (pentru prima dată a fost folosit mușchiul stabilizat). Picturile și compozițiile realizate din mușchi natural au început să fie folosite în lumea designului din Japonia și apoi în multe alte țări. Toate accesoriile diferă prin tipul de material utilizat — pentru decorare se poate folosi mușchi viu, inclusiv mușchi de cerb (jagel), sau mușchi artificial conservat.

Există o varietate incredibilă de mușchi: există mușchi utili, cum ar fi mușchiul de sphagnum sau mușchiul de turbă și mușchiul de stejar, dar există și mușchi briofiti pur și simplu frumoși, tipici copacilor în descompunere și frunzelor căzute, cum ar fi mușchiul numit «inul cucului». Astfel de plante vii au rădăcini mici și nu au nevoie de un strat gros de sol pentru a crește și a prospera cu succes.

Mușchi viu pe piatră în condiții naturale

Fragmente de mușchi viu pot fi aduse din pădure

Mușchiul artificial poate fi, de asemenea, realizat cu propriile mâini: tot ce aveți nevoie este un burete de culoare verde, vopsele acrilice și lipici transparent. Dând dovadă de puțină imaginație, chiar și din cel mai banal burete de bucătărie puteți realiza un accesoriu original pentru decorarea sufrageriei.

Unde să organizezi un perete viu?

Un perete viu din mușchi poate fi creat atât în camera de zi, cât și în camera copiilor. Este suficient un singur panou special cu spori — și camera dvs. va «înflori» cu muguri verzi de mușchi. Grosimea panourilor cu mușchi este de 10-50 mm.

Mușchi verde pe peretele unui birou

Peretele de mușchi poate fi realizat de diferite dimensiuni și de orice formă

Rafturi de cărți pe un perete cu mușchi verde

Pentru a decora singur peretele, veți avea nevoie de multă răbdare

Puteți crea modele originale pe un perete de mușchi prin tăierea mușchiului și prin folosirea diferitelor nuanțe de culoare ale plantei. În plus față de efectul estetic frumos, un perete de mușchi va asigura o izolare fonică suplimentară. Nu va provoca alergii și nu va dăuna. Suprafața sa este moale și catifelată, este plăcută la atingere cu mâinile. Deci, dispozitivul unui perete viu este o prerogativă pentru persoanele care apreciază frumusețea naturală.

Phytowall în baie realizat din mușchi și alte plante verzi

Moss arată foarte bine în combinație cu alte plante vii

Copiii vor fi fericiți să aibă propriul lor «colț verde» în camera lor, format din umpluturi de mușchi. Atunci când folosiți mușchi, nu vă puteți teme de umiditatea excesivă din cameră (mușchiul o va absorbi).

Vedeți, de asemenea, Decor pe pereți — ventilator de hârtie cu propriile mâini

Cum să ai grijă de mușchi viu la domiciliu?

O astfel de floră nu are nevoie de îngrășăminte și iluminare suplimentară, cu excepția luminii naturale. Uneori, mușchiul poate fi pulverizat cu apă dintr-un pulverizator, dacă aerul din apartament este foarte uscat. Un indicator clar că mușchiului îi lipsește umiditatea naturală este culoarea galbenă și vârfurile uscate.

Panou cu mușchi verde în interiorul camerei de zi

Panourile de mușchi își păstrează aspectul original timp de mai mulți ani

În rest, nu există probleme cu astfel de decorațiuni vii. Ele nu trebuie udate cu apă — mușchiul însuși o va «lua» din aer. Acesta este modul în care plantele poroase supraviețuiesc în natură. Schimbările bruște de temperatură și curenții de aer nu sunt teribile pentru ele. Astfel încât condițiile obișnuite de viață nu vor trebui să se supună dispoziției fastidioase a unor astfel de plante. Nici bolile și nici paraziții din mușchi, cel mai probabil, nu vor fi. Un miros ușor de la mușchi va deveni imperceptibil, dacă nu vă lăsați dus de val cu utilizarea excesivă a acestuia.

Fitotehnie din mușchi decorativ în interiorul unei camere de zi

Phytowall trebuie ținut departe de animalele de companie și de copiii mici

Singurul lucru care ar putea să vă deranjeze este că, dacă există animale de companie (câini, pisici, păsări), acestea ar putea invada decorațiunile cu mușchi. Trebuie să țineți animalele de companie departe de mușchiul care poate fi mâncat. În caz contrar, există un risc mare ca acestea să facă intoxicații alimentare. Este indicat să agățați fitopanourile mai sus și/sau, dacă este posibil, să le acoperiți cu capace de sticlă, folie etc.

Vedeți și Utilizarea stencilurilor în interior: fotografii, varietăți

Cum să decorezi pereții cu mușchi decorativi?

Pereții ecologici și frumoși din mușchi pot fi obținuți în următoarele moduri:

  1. Atașați fitopanourile de mușchi la foștii pereți și fixați-le cu «unghii lichide» sau cu paranteze.
  2. Lipiți bucățile de mușchi pe lipici PVA în ordinea prevăzută de modelul preselectat pe peretele dulapului sau al comodei. Puteți folosi ca bază o pânză întinsă pe o targă, care este apoi introdusă pentru comoditate într-o ramă fără sticlă.
  3. Confecționați un panou de mușchi sau un covoraș și agățați-l pe perete. Mai multe panouri/tapete formează o suprafață coerentă. Dacă combinați inserții de culori diferite, obțineți ceva asemănător unui mozaic.

Rolă de mușchi gata preparată pentru decorarea interiorului

Panourile din mușchi stabilizat gata făcute sunt ușor de tăiat la dimensiune

Panou decorativ din mușchi stabilizat pentru decorarea interiorului

Panourile se fixează pe suprafață cu ajutorul unor cuie lichide.

Vedeți și Decorarea cu propriile mâini a unei comode de sertare

Mușchi stabilizat — inovație pentru stilul ecologic

Un astfel de mușchi este doar pe jumătate viu. Cu ajutorul unor mijloace chimice, dezvoltarea sa este oprită în cel mai înalt punct de înflorire. Toată apa este înlocuită cu un lichid care conține glicerină. Datorită acestui fapt, mușchiul nu crește, ci îngheață în această stare pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru asigură faptul că produsele de mușchi sunt durabile și fiabile. Mușchiul artificial este o alternativă rezonabilă la mușchiul natural.

Panoul decorativ pe perete realizat din mușchi stabilizat

Mușchiul stabilizat face posibilă înverzirea interiorului, chiar dacă proprietarilor, în principiu, nu le place să aibă grijă de plante

Decorarea interiorului camerei de zi cu mușchi stabilizat

Mușchiul decorativ nu provoacă alergii și nu se teme de mucegai.

Stabilizarea pentru mușchi este ca și înghețarea: toate proprietățile exterioare sunt păstrate chiar și atunci când sunt vopsite cu vopsele acrilice.

Mușchiul stabilizat poate fi făcut cu propriile mâini: pentru a face acest lucru, trebuie să învățați și să utilizați tehnologia de stabilizare. Într-un recipient turnați un amestec de apă și glicerină într-un raport de 2:1. În ea, aruncați mușchi viu obișnuit, astfel încât apa să acopere complet pelinul. Pentru a împiedica mușchiul să se întunece și să se înnegrească în timpul stabilizării, este mai bine să adăugați în prealabil în apă coloranți speciali. Se acoperă cu un capac și se lasă la macerat timp de 1-2 săptămâni.

Mușchi stabilizat colorat pe fundal de lemn natural

Varietatea de culori a mușchiului stabilizat este destul de largă, ceea ce vă permite să îl folosiți în orice interior și să creați imagini luminoase

Îngrijirea mușchiului stabilizat constă în folosirea nu a unui pulverizator, ci mai degrabă a unui aspirator sau cel puțin a unui uscător de păr pentru a curăța praful. Singurul inconvenient este că un astfel de mușchi este mai fragil decât mușchiul natural. Nu trebuie lăsat într-o cameră fără încălzire, mai ales iarna. La fel de nefavorabil este și impactul dispozitivelor de încălzire, în primul rând al radiatoarelor.

Vezi și Decorarea ferestrelor fără a cheltui mulți bani și efort

Decorațiuni cu mușchi pentru casă — de ce veți avea nevoie?

  • Tablouri realizate din mușchi pictate cu vopsea spray în diferite culori;
  • siluete și inscripții care pot fi atașate pe pereți ca sloganuri pentru sărbători și date memorabile;
  • panouri verzi — panouri din fibră de sticlă special realizate cu un finisaj decorativ cu mușchi;
  • covorașe de mușchi și piese de mobilier;
  • accesorii (cachepots, tăvi, vaze, ghivece de flori — mușchiul este lipit pe pereții acestora).

mușchi natural pe pietre în design interior

Germenii de mușchi sau modulele gata făcute pot fi achiziționate dintr-un magazin specializat

Panou în trei culori de mușchi stabilizat pe un perete de baie

După fixarea pe bază, mușchiul stabilizat poate fi acoperit cu coloranți naturali, alegând o culoare pe gustul dumneavoastră.

Vezi și Creați decorul camerei cu propriile mâini din materiale improvizate

Mușchi în interior — sarcini pentru creativitatea copiilor

Atunci când vă duceți copiii la o plimbare în pădure, puteți lua acasă bucăți de mușchi de pădure — chiar cu pământul. Acest lucru le va permite copiilor să înțeleagă că nu trebuie să cumpere ceva pe bani cu care pot crea. De obicei, mușchiul este convenabil de îndepărtat de pe butuci, pietre și trunchiuri de copaci, ținându-l cu mâna sau cu o spatulă pentru a-l îndepărta în panouri, mai degrabă decât în bucăți individuale. Un astfel de mușchi, aducându-l acasă, ar trebui mai întâi să fie uscat — de preferință în lumina directă a soarelui, întorcându-l periodic. Acesta poate fi «lipit» pe carton sau pe fundul unei cutii mici. În acest fel, o «bucată de pădure» va apărea la domiciliu.

Uscarea mușchiului natural în vederea utilizării în decorațiuni interioare

Pentru uscare, mușchiul se întinde pe carton și se păstrează timp de o săptămână

Pregătirea mușchiului natural pentru confecționarea de obiecte decorative

Mușchiul uscat și curățat poate fi folosit pentru meșteșuguri

Este ușor să faci o vază cu copiii cu mâinile lor. Este necesar să luați o cutie de conserve și să o înfășurați într-un cerc cu benzi de mușchi și să lipiți capetele. O astfel de creativitate în domeniu este posibilă la dacha sau în timpul unei plimbări. Acesta este modul în care creativitatea este încurajată în caracterul unei persoane mici și insuflă capacitatea de a vedea neobișnuitul acolo unde nimeni altcineva nu-l vede.

Meșteșuguri cu mușchi și conuri pentru decorarea camerei unui copil

Pentru acest arici, copiii au luat o sticlă de plastic, au fixat conuri pe ea cu șuruburi autofiletante, au acoperit-o cu plastilină și au așezat-o pe o peluză de mușchi

Puteți încuraja copiii să folosească mușchi atunci când modelează cu plastilină. Dacă micile figurine modelate sunt așezate în mușchi mai degrabă decât pe o suprafață netedă a mesei, acestea arată mult mai frumos, cad mai puțin și durează mai mult.

Artizanat pentru copii din plastilină și bucăți de mușchi natural

O casă făcută din plastilină, iar acoperișul și curtea din mușchi

Copiii mai mari pot construi o adevărată scenă de pădure folosind mușchi viu, molid și conuri de pin și plastilină. Puțină imaginație — și în camera copiilor va apărea o bucată de natură cu un pădurar așezat pe o margine de pădure plină de mușchi!

Meșteșuguri cu mușchi natural realizate manual cu copiii

Compoziție fabuloasă cu tematică de toamnă

Vezi și Decorațiuni cu lumânări — hobby și decorațiuni interioare

Moss în interior: idei originale de utilizare

Dacă sunteți un iubitor de plante de interior, atunci probabil că aveți o varietate de ghivece de flori. Decorați unele dintre ele punând o parte din mușchi pe sol, iar cealaltă — lipită pe laterale. Un astfel de ghiveci «pufos» este plăcut de luat în mâini și de privit mai atent florile plantate în el.

Un covoraș de baie viu este o opțiune excelentă pentru a obține o relaxare maximă. Imaginați-vă doar picioarele înmuiate în apa fierbinte cu sare, scufundându-se pe podea și atingând suprafața catifelată a mușchiului — și fericirea pare la îndemână! Un covoraș asemănător poate fi amplasat și în dormitor: înainte de a merge la culcare, este atât de plăcut să vă afundați picioarele în tulpinile înalte de mușchi, ca și cum ați face jogging într-o poiană din pădure.

Covoraș din mușchi natural pe podeaua din baie

Faceți găuri rotunde într-o bucată de material sintetic gros și plantați mușchi în ele — covorașul dvs. de baie este gata pentru dvs.

Unde să puneți decorațiuni de mușchi în apartament, lăsați intuiția să vă spună. Principalul lucru este să nu exagerezi cu abundența de accesorii și obiecte de artizanat decorate cu mușchi, astfel încât casa să nu pară locuința unui hobbit sau a unui spirit al pădurii.

Compoziție decorativă pe bază de mușchi natural cu propriile mâini

Baza pentru compoziție poate fi o vază, un vas sau orice altceva vă place

Panou de mușchi cu propriile mâini pentru decorarea interioară

Panou decorativ din mușchi și crengi

Decorarea unei lămpi cu mușchi stabilizat

Abajur original cu garnitură de mușchi stabilizat

Mușchiul viu într-un interior rezidențial poate deveni umplutură pentru un acvariu sau baza unui «tobogan alpin» în miniatură, cu adăugarea de fragmente frumoase de granit și alte accesorii ale mediului natural. O fântână decorativă va pierde mult dacă este realizată fără mușchi. Ce să mai vorbim de o grădină de iarnă pe un balcon sau o loggie!

Relieful de mușchi va arăta elegant sub panoul de sticlă al mesei, nu va deranja pe nimeni și, în același timp, va decora vederea generală a camerei de zi sau a studiului. Masa originală se va transforma într-unul dintre obiectele dvs. preferate, oferind o atmosferă confortabilă naturală încăperii și alimentând-o cu energie naturală.

Decorarea unei măsuțe de cafea cu mușchi cu mâinile tale

Prin umplerea spațiului de sub blatul de sticlă cu module de mușchi, veți obține o masă exclusivistă, nu mai prejos decât piesele scumpe din colecții de prestigiu

Compozițiile de mușchi pot fi o alternativă la gresia și faianța din baie sau toaletă: absorb umezeala, mirosurile și, în același timp, servesc ca ornamente decorative.

Este ușor să faceți o coroniță de Paște din mușchi și să o atârnați afară, pe ușă — un astfel de accesoriu, care nu costă un ban, nu va provoca îngrijorări cu privire la o eventuală pierdere.

Tablou de mușchi cu propriile mâini pentru decorarea interioară a camerei

Un fitocarton colorat realizat din mușchi natural

Mușchiul este folosit de mulți designeri remarcabili ai timpului nostru pentru a crea adevărate capodopere. Artistul François Robertière pictează pereții, ilustratoarea canadiană Jennifer Ilett creează artă pop, artista londoneză Anna Garforth scrie texte pe pereți — toate cu mușchi!

Actualizare data: 10-25-2023