Dacă frigiderul se oprește sistematic după câteva secunde de funcționare, atunci este absolut necesar să găsiți modalități de rezolvare a acestei probleme înainte ca dispozitivul să eșueze definitiv.
Conținut
- Particularități ale opririi independente a frigiderului
- Descrierea problemelor și a caracteristicilor acestora
- Defecțiuni și supratensiuni în rețeaua electrică
- Probleme cu unitatea de control
- Compresor defect
- Releul de pornire nu funcționează corect
- Cum se diagnostichează problema
- Cum să identificați defecțiunile prin sunet
- Concluzie
Particularități ale opririi independente a frigiderului
Mulți oameni se întreabă de ce frigiderul se poate deconecta. Nu intrați imediat în panică și căutați cauzele defecțiunii. Faptul este că astfel de incluziuni și deconectări sunt sistemice, deoarece tehnica are nevoie, de asemenea, să se odihnească.
Totul depinde de temperatura din interiorul camerei și din exterior. Modificările bruște ale temperaturii externe și interne creează o sarcină suplimentară asupra părților dispozitivului. De aceea, funcționarea continuă este contraindicată, altfel se va supraîncălzi.
Funcționarea neîntreruptă a frigiderului poate duce la defectarea definitivă a tehnicii.
Vedeți, de asemenea, pătuț pentru copii cu propriile lor mâini: clasă de master cu desene și fotografii
Descrierea problemelor și a caracteristicilor acestora
Dacă vă confruntați cu faptul că dispozitivul se oprește imediat după pornire, acest lucru indică funcționarea sa anormală. Există mai multe motive pentru un astfel de «comportament» al unității.
În plus față de cele principale, există cauze indirecte de defecțiune a frigiderului:
- Funcționarea defectuoasă a termostatului. Motivul aici poate fi nu numai în ruperea sa, ci și în setarea incorectă. Poate că temperatura setată în interiorul congelatorului este prea scăzută pentru ca sistemul să o realizeze.
- Aparatul pierde rapid temperatura setată. Verificați dacă a avut loc o depresurizare a ușii, care facilitează ieșirea frigului în exterior.
- Compresorul se supraîncălzește. În acest caz, temperatura nu este menținută așa cum ar trebui să fie.
- Agentul frigorific nu este în cantitate suficientă pentru o funcționare normală. Verificați dacă există scurgeri în sistem. Dacă sunt găsite, umpleți din nou aparatul cu freon și eliminați scurgerile.
Principala cauză a defecțiunii poate fi supraîncălzirea compresorului.
Vezi și Cum să faci jaluzele din tapet cu propriile mâini
Defecțiuni și supratensiuni în rețeaua electrică
Înainte de a căuta defecțiuni în unitate, verificați dacă aveți o defecțiune de tensiune. Acest lucru se face cu ușurință, cu ajutorul unui bec cu incandescență. Dacă acesta clipește, atunci motivul pentru care frigiderul se pornește și se oprește frecvent nu este defecțiunea acestuia, ci tensiunea instabilă.
În acest caz, toate aparatele sunt scoase din priză pentru a preveni defectarea lor.
Cei la care fluctuațiile de tensiune din casă au devenit un fenomen frecvent, ar trebui să se gândească să cumpere un stabilizator de electricitate, un filtru de rețea, siguranțe. Este recomandată instalarea unui transformator pentru a optimiza alimentarea cu energie electrică a locuinței.
Pentru ca echipamentul să nu cedeze din cauza căderilor de tensiune din rețeaua electrică, merită să cumpărați un stabilizator de tensiune.
La frigiderele mai vechi, compresorul este controlat de un releu de pornire. Acesta reglează pornirea și oprirea motorului pentru a evita supraîncălzirea. Atunci când releul se strică, aparatul începe să se pornească și apoi să se oprească spontan.
La inspectarea vizuală a pieselor, o astfel de defecțiune este imediat vizibilă. Ea se elimină ușor de la sine, mai ales că este o problemă foarte frecventă.
Vezi și Realizarea de decorațiuni din piele pentru sticle cu propriile mâini
Probleme cu unitatea de control
Dacă aveți acasă un frigider modern, verificați placa electronică (unitatea de control). Aceasta este responsabilă pentru pornirea și oprirea frigiderului. Dacă aceasta nu funcționează, comenzile de oprire și de reluare a funcționării sunt neregulate.
Placa de control a frigiderului este responsabilă pentru oprirea și pornirea aparatului.
Din păcate, nu este posibilă diagnosticarea unei astfel de defecțiuni fără echipament specializat. Este posibilă repararea unității prin reprogramare, sau este necesară înlocuirea completă a acesteia. Ambele pot fi efectuate numai în atelierele de reparații.
Vedeți, de asemenea, Designul dormitorului cu propriile mâini — este posibil?
Compresor defect
Dacă cele două puncte anterioare sunt excluse, atunci merită să verificați chiar «inima» dispozitivului. Compresorul, din păcate, are tendința de a eșua, iar înlocuirea sa va costa destul de mult. Dacă aveți un dispozitiv vechi, va fi mai convenabil să cumpărați unul nou, decât să cumpărați un compresor separat.
Cumpărarea unui frigider nou va fi mai ieftină decât înlocuirea compresorului.
Compresorul este partea principală a dispozitivului frigiderului. Datorită acestuia circulă freonul. Frigiderul nu poate funcționa fără el.
Pentru a determina dacă compresorul este defect, măsurați rezistența înfășurării compresorului. Dacă măsurătorile indică o valoare normală, cauza defecțiunii trebuie căutată în altă parte.
De ce se poate defecta compresorul:
- Scurtcircuitarea spirelor înfășurării.
- Deteriorarea înfășurării.
- Blocarea motorului.
Este imposibil să reparați compresorul, puteți doar să-l înlocuiți.
Aceste cauze contribuie la încărcarea motorului, ceea ce, la rândul său, provoacă supraîncălzirea acestuia. Prin urmare, releul îl oprește la câteva secunde după ce l-a pornit.
Compresorul nu poate fi reparat — este posibilă doar înlocuirea piesei.
Vedeți și Cum să folosiți pânză de iută în interior
Releul de pornire nu funcționează corect
Uzura fizică a acestei piese este o cauză frecventă a defectării sale. Această defecțiune este ușor de corectat, iar costul unei astfel de lucrări nu lovește portofelul.
Înainte de a înlocui această piesă, puteți încerca să o reparați singur. Verificați miezul. Meșterii populari recomandă instalarea unei tije obișnuite de la un pix în locul miezului defect.
Repararea releului de pornire a frigiderului.
Rețineți că metoda funcționează numai pe modelele mai vechi de frigidere. Cele noi au o structură ușor diferită, având un solenoid în formă de tabletă.
Dacă nu vreți să vă asumați riscuri, apelați la reparatorul de acasă. Acesta ar trebui să aibă la el câteva piese de schimb, astfel încât reparațiile și înlocuirile să se facă acasă.
Vezi și Cum să proiectezi o ușă fără ușă?
Cum se diagnostichează problema
Dispozitivul frigiderului nu este proiectat pentru o funcționare neîntreruptă. Prin urmare, opririle sale nu sunt bruște și au loc doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a da compresorului o pauză. Dificultatea constă tocmai în a determina dacă frigiderul are de fapt o defecțiune sau dacă astfel de opriri sunt considerate normale.
În timpul unei opriri a frigiderului, compresorul se odihnește.
Să încercăm să recurgem la matematică pentru a rezolva această problemă. Să presupunem că compresorul poate funcționa timp de 2 minute, iar în următoarele 10 minute se odihnește. Funcționarea normală este evaluată printr-o valoare numerică a coeficientului cuprinsă între 0,2 și 0,9. Dacă luăm exemplul nostru, coeficientul se dovedește a fi 0,166, conform formulei 2:(2+10).
Vezi și Cum să decorezi corect un acvariu
Cum să identificați defecțiunile prin sunet
Cauza funcționării defectuoase poate fi determinată prin analiza sunetului. Ascultați unitatea când este pornită și oprită. A existat un clic înainte de a se opri? Un alt punct important: volumul sunetului motorului. Dacă «bâzâie» mai tare decât înainte, atunci este clar că există o problemă cu acesta. Ar putea fi vorba de un releu sau de un compresor. De asemenea, o cauză posibilă este o placă electronică defectă.
Funcționarea defectuoasă a frigiderului poate fi determinată independent cu ajutorul analizei sunetului.
Cum să remediați defecțiunea:
- Dacă compresorul este ars, acesta trebuie înlocuit. Este important să alegeți un model care să corespundă specificațiilor congelatorului dumneavoastră. Conectați-l în mod corespunzător. Dacă nu știți cum să faceți acest lucru — consultați ghidurile sau apelați la un specialist.
- Aceleași manipulări se efectuează și cu releul.
- Dacă problema este în unitatea de control, apelați la serviciile maeștrilor. Aceștia o vor reprograma sau o vor înlocui complet.
Cauza exactă a defecțiunii frigiderului poate fi specificată de un maestru calificat.
În unele cazuri, este mai ușor să cumpărați un aparat nou decât să îl reparați pe cel vechi. În fiecare an, modelele sunt echipate cu funcții noi, așa că de ce să reparați vechiul «gunoi», când există atât de multe modele noi și «avansate» în magazine.
Recomandări și sfaturi de la maeștri:
- O persoană obișnuită nu citește manualul de utilizare al unui dispozitiv decât atunci când ceva nu merge bine. Aceasta este o greșeală gravă. Ar trebui să citiți cu atenție manualul înainte de a porni frigiderul.
- Instalați frigiderul strict în funcție de nivel. Dacă podeaua dvs. este strâmbă, puneți ceva sub picioarele frigiderului.
- Amplasarea aparatului este importantă. În mod ideal, acesta ar trebui să fie amplasat departe de chiuvetă, aragaz și calorifer. De asemenea, nu ar trebui să fie amplasat aproape de un perete. Ar trebui să existe cel puțin 3-5 cm pentru a permite circulația aerului.
- Aparatul trebuie să aibă o priză proprie. Dacă folosiți una comună, aceasta poate provoca un incendiu.
Pentru ca frigiderul să dureze mult mai mult, trebuie să închideți bine ușa de fiecare dată.
Și iată ce vă sfătuiesc maeștrii despre cum să vă îngrijiți aparatele electrocasnice pentru ca acestea să vă servească mulți ani.
- Închideți bine ușa și nu o țineți deschisă mult timp. Aparatele moderne au un semnal special în acest scop, care indică faptul că ușa a fost deschisă prea mult timp.
- Dacă aparatul dumneavoastră nu are funcția No Frost, va trebui să dezghețați compartimentul congelator în mod regulat. Acest lucru se face o dată pe lună.
- Asigurați-vă că garnitura de cauciuc este curată, deoarece aceasta previne scurgerile.
- Nu puneți alimente fierbinți în frigider. Doar răcite la temperatura camerei.
- Nu umpleți dulapul frigorific «până la refuz». Acest lucru pune o presiune suplimentară asupra frigiderului.
- Nu acoperiți rafturile cu nimic. În acest fel împiedicați circulația aerului în interiorul dulapului.
Amplasarea frigiderului poate juca un rol important.
Informații suplimentare. Vă recomandăm să citiți sfaturile pentru organizarea depozitării corecte a alimentelor:
- Folosiți congelatorul exclusiv pentru alimente, dar în niciun caz pentru sticle. Acestea se pot sparge.
- Toate alimentele se depozitează în ambalajele lor. Acest lucru va preveni apariția mucegaiului, care nu numai că poate dăuna sănătății, dar poate afecta și activitatea dulapului.
- Ouăle, sucurile și alte băuturi sunt depozitate pe ușile laterale.
- Pe rafturile din mijloc sunt depozitate mâncăruri gata preparate, precum și brânzeturi și carne.
- Dacă depozitați medicamente în frigider, respectați regimul de temperatură indicat pe ambalaj.
Nu puteți lăsa sticle și borcane de sticlă în congelator.
Vedeți și Idei de decor în propria casă
Concluzie
Există mai multe motive pentru care frigiderul dumneavoastră poate porni și apoi se poate opri după câteva secunde. Unele dintre ele pot fi detectate și eliminate de către dumneavoastră, iar altele pot fi eliminate doar apelând la serviciile unor meseriași. Există cazuri în care trebuie să înlocuiți o singură piesă, iar uneori trebuie să cumpărați un frigider nou.
Citiți cu atenție manualul înainte de a utiliza frigiderul. Așezați-l în locul potrivit. Apoi vă va servi mulți ani.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023