Proiectul de design peisagistic vă va ajuta să vă realizați deciziile de design
Un proiect competent de amenajare peisagistică a parcelei vă va ajuta să distribuiți corect metri pătrați valoroși, ținând cont de toate particularitățile suprafeței, pentru a reduce costurile.
Conținut
Elaborarea proiectului
Proiectul de amenajare peisagistică presupune 2 etape principale.
- Pregătirea.
- Dezvoltarea.
Puteți apela la un specialist care va face lucrarea rapid, în conformitate cu normele. Dar va costa cel puțin 10 mii de ruble, suma depinde de mărimea sitului.
Profesioniștii folosesc echipamente precise în munca lor, dar serviciile lor nu sunt ieftine
Designul peisajului este o ocupație complexă, dar interesantă, fantezia și participarea proprietarului este importantă, mulți se dezvoltă independent, bazându-se pe etapele de bază ale procesului, lucrări gata făcute de profesioniști, sfatul lor.
Proiectarea ține cont de distanțele normalizate față de obiecte
Pregătirea pentru crearea proiectului include:
- măsurători exacte ale zonelor;
- analiza plantațiilor existente, starea lor sanitară, decorativă;
- studiul compoziției chimice a solului;
- analiza reliefului general;
- analize ale comunicațiilor existente;
- nivelul de iluminare naturală a zonei;
- gradul de contaminare a solului.
Elaborarea proiectului de amenajare peisagistică a sitului începe cu realizarea unei schițe generale. Pe aceasta trebuie să fie clar vizibil, unde se află care zonă.
În a doua etapă, se creează o schiță care arată împărțirea sitului în zone funcționale
Vedeți, de asemenea, Cum să proiectați un teren de dacha de 6 acri.
Principalele caracteristici ale parcelei
Indiferent dacă parcela de teren este mare sau mică, există anumite criterii pe care se recomandă să le luați în considerare.
- Forma suprafeței care urmează să fie dezvoltată: dreptunghiulară, triunghiulară, trapezoidală
- Tipul de sol. În mod ideal, dacă va fi chernozem. Aici este necesar să se ia în considerare modul în care proprietarul intenționează să petreacă timpul la dacha. Dacă va fi un loc pentru recreere și kebaburi, compoziția solului nu contează prea mult. În cazul în care proprietarul este un grădinar sau grădinar, în planurile de a elimina recolta, iar solul este argilos, nisipos, pentru a face față problemei va ajuta la îngrășăminte de calitate sau la amestecarea terenului disponibil cu sol fertil importat.
Principalele tipuri de dispunere a parcelei de dacha
Vedeți, de asemenea, decorarea Dacha din materiale improvizate cu propriile mâini
Legile de proiectare a parcelelor de dacha
Atât timp cât o persoană nu încearcă să-și stabilească propriile legi peste tot, natura nu este îngrijorată. Specialiștii în design sfătuiesc să se bazeze pe legi nespuse.
- Legea triunghiului (secțiune). De exemplu, patul de flori va arăta armonios dacă eliminați toate aceleași elemente, împărțiți-l în zone. Sau atunci când împărțiți terenul în părți, se recomandă să alocați 2-3, toate de dimensiuni diferite. În schema de culori, principiul este același, o culoare este cea principală, restul sunt suplimentare. Această regulă este relevantă pentru toate lucrările: design, decorare.
- Legea cercului. Funcționează bine în distribuția nuanțelor de culoare. De exemplu, dacă o împărțiți în 2 părți, împărțiți culorile în rece și cald, este o compoziție. Nuanțele din grupul vecin pot fi amestecate, dar în cantități minime.
- Legea pătratului. Relevant cu o dispunere clară a clădirilor pe site, plantarea plantelor. Aici este important să se respecte orientarea spre laturile lumii. De exemplu, se recomandă plasarea piscinei pe partea sudică, plantele înalte sunt plantate pe partea nordică.
Într-o grădină ideală ar trebui să fie combinate toate cele trei legi
Vedeți, de asemenea, proiectarea curții unei case private. Alegeți o direcție stilistică
Zonarea competentă
Pentru ca o casă de țară să fie confortabilă și sigură, clădirile trebuie să fie amplasate corect în proiectul general.
Specialiștii recomandă împărțirea teritoriului în 2-3 părți.
Exemplu de zonare a parcelei unei case de țară
Prima zonă: anexe (garaj, baie, șopron, magazie, toaletă). Clarificare: dacă toaleta este o toaletă stradală, se recomandă amplasarea ei cât mai departe de fântâna cu apă potabilă.
Toaletele din curte sunt mai bine ascunse în spatele parcelei
Al doilea: peisaj decorativ, zonă de recreere (foișor, zonă de grătar, straturi de flori). Poate fi amplasată în colțul îndepărtat al dachiei.
Clădirile realizate din piatră naturală se încadrează perfect în designul peisajului
Al treilea : grădinărit, horticultură. Paturile de recoltă sau arbuștii fructiferi se recomandă să fie amplasate cât mai aproape de o fântână, o fântână cu apă curată.
O soluție interesantă este o grădină de legume compactă pe straturi înalte de flori
Localizați mai bine a doua și a treia zonă în colțurile luminate ale daciei. Pe orice teritoriu privat există locuri umbroase, acolo se plantează plante iubitoare de umbră.
În procesul de proiectare a peisajului este de dorit să se dezvolte imediat o schemă generală de mișcare confortabilă în jurul perimetrului, să se gândească prin «rute» convenabile către punctele frecvent vizitate. Pe parcelele mari, o astfel de schemă este mai dificil de dezvoltat decât pe cele mici.
Vedeți și Cum să folosiți trandafirii în proiectarea peisajului
Crearea căilor de grădină
Atunci când se planifică amplasarea căilor de grădină, este necesar să se ia în considerare compoziția și relieful terenului, chiar și într-o depresiune mică în primăvară, în timpul topirii zăpezii, în timpul verii după ploaie, se vor forma bălți, care pot crește în timp. Acoperișul solului trebuie nivelat periodic. Aceasta este o opțiune pentru căsuțele obișnuite, de vară.
Mozaicul din lemn arată superb, dar necesită o întreținere constantă și are o durată de viață limitată
În cazul în care proprietatea urmează să fie utilizată pe tot parcursul anului, aleile din grădină pot fi amenajate cu cărămizi, dale sau pietre. Alegerea materialului de finisare depinde de dorințele proprietarului.
Aleile din piatră sunt mult mai durabile, deși depinde mult de speciile folosite
Căile de acces pe terenul de dacia pot fi aranjate în diferite moduri, încrucișate, ramificate, conectate și deconectate.
Formalizarea secțiunilor de teren «greșite»
Proiectul de amenajare peisagistică a unei proprietăți înguste este destul de dificil de creat. Este posibil să o faceți convenabilă și funcțională, dar partea estetică a problemei va fi rezolvată mai greu. În cazul în care lungimea este suficientă, pe zona poate fi amplasată și o magazie, și o zonă de recreere, grădină, grădină de legume.
Dacă există o dorință de a proiecta o dacha pe cont propriu, se recomandă să folosiți sfatul designerilor experimentați pentru a lucra cu zone înguste.
-
Suprafața este împărțită în 2-3 părți de formă corectă. De exemplu, definiți-le prin plasarea în aceste locuri a principalelor clădiri, plantații. Este posibil să se împartă cu ajutorul gardurilor vii.
Amenajarea unei zone înguste ar trebui să extindă vizual limitele sale
Căi de acces cu aspect original folosind combinații de materiale diferite
Vedeți, de asemenea, Proiectarea unui teren de casă de țară de 10 hectare.
Proiectarea parcelei de 6 hectare
Cu o abordare competentă, chiar și pe 6 hectare de teren puteți plasa mai multe zone principale de dacha.
600 de metri pătrați nu sunt mulți, așa că trebuie să adoptați o abordare serioasă în ceea ce privește dezvoltarea designului peisagistic, pentru a folosi fiecare metru disponibil.
Iar pe șase hectare este posibil să plasați tot ce aveți nevoie
Un stil popular de proiectare a unei dacha mici este geometric, adică clădirile și plantațiile formează orice figură geometrică.
Principala sarcină a dezvoltatorului este de a plasa corect casa de locuit. Ar trebui să fie localizată astfel încât umbra să nu cadă pe teritoriul rămas. Cel mai adesea, aceasta este partea de nord. În plus, structura va proteja plantațiile de vânt. Vizavi de ea, puteți plasa restul clădirilor fermei.
Colțul de nord-vest este cel mai de succes loc pentru amplasarea casei pe un teren mic de teren
Garajul este plasat la începutul proprietății terenului, astfel încât intrarea să ocupe cât mai puțin teritoriu privat posibil.
Îmbunătățirea parcelei dacha în 6 acri are propriile particularități, este mai bine să urmați recomandările generale ale profesioniștilor cu experiență.
- Instalarea unui gard — marcarea unor limite clare. Pe un spațiu mic creează un sentiment de înghesuială, de strângere. Dacă nu există nici o cale fără un gard, acesta poate fi decorat cu plantații vii, de exemplu, viță de vie.
- Pentru a crea senzația unui spațiu larg, nu plantați plantele în linii drepte, este mai bine să le distribuiți în jurul perimetrului.
- Peluzele vor extinde vizual spațiul. Acestea pot fi amplasate în centru sau în fața intrării în casa principală.
- Căile clare și drepte vor fi nepotrivite. Liniile sunt netede, «forțând» ochiul să urmeze linia moale a arcului.
Pentru ca dacha să arate armonios, trebuie să calculați corect dimensiunea casei de locuit, a magaziei, a toaletei, a spațiului pentru grădină și a grădinii de legume. Dimensiunea optimă a casei, potrivit experților, este de 5\6 metri, puteți construi o mică terasă. În cazul în care proprietarul nu intenționează să păstreze animale, structura gospodăriei poate fi una singură, care va combina un duș, depozitare. În cazul în care toaleta este stradală, astfel încât să nu atragă atenția, puteți planta arbuști sau copaci în jurul ei.
Organizarea unei grădini, este necesar să ne amintim că, în timp, va crește, nu plantați un număr mare de răsaduri într-o zonă mică, este suficient 5-6 bucăți.
Paturi de legume proiectate cu atenție
Paturile de legume sunt amplasate într-un loc însorit. O mulțime de plantare nu va fi posibilă din cauza metrajului limitat.
Zona de recreere este mai bine situată în apropierea grădinii. Copacii vor crește, aruncând din ce în ce mai multă umbră. Puteți construi o mică pergolă sau pur și simplu puteți instala o masă și bănci.
Vezi și Proiectarea unui teren de 15 hectare de casă de țară
Organizarea unui teren de 10 hectare
Dacha parcelă de 10 hectare permite proprietarului să o proiecteze în orice direcție de stil, plasând tot ceea ce este necesar și necesar. În acest caz, este posibil să se utilizeze ajutorul specialiștilor sau să se dezvolte independent un proiect de design peisagistic.
La începutul lucrărilor de proiectare este necesar să se determine stilul. Din aceasta va depinde de forma arhitecturală a locuinței, alegerea copacilor și a florilor pentru grădină, a plantelor pentru grădina de legume, a elementelor decorative, a modelelor geometrice de plantare.
Organizarea zonei de recreere în stil englezesc
Pe 10 hectare, stilul englezesc arată armonios. Caracteristica sa distinctivă este amplasarea naturală a elementelor. Toată vegetația: copaci, flori, arbuști, verdeață, este plantată în trepte. Dar, ar trebui să existe o mulțime de plante, datorită acestui fapt, relevanța simetriei cade. Drumuri, poteci — sinuoase, îngrijite, dacă relieful este schimbător, se construiește un rezervor natural.
Nu este nevoie să selectați plantele, aproape orice va fi de ajuns.
Stilul japonez este relevant pentru o dacha în 10 acri. Acesta prevede prezența unui rezervor artificial, este permisă instalarea mai multor elemente decorative, pietre, la casa de locuit atârnă felinare.
Frumusețea grădinii japoneze constă în echilibrul și armonia formelor
Nu ar trebui să existe o mulțime de decorațiuni, reținerea este o caracteristică importantă a japonezilor. Plantele sunt preferabile calme: ienupăr, pin pitic.
Direcția mediteraneană este potrivită pentru proiectarea proprietății. Se caracterizează prin mobilier de răchită, ghivece cu flori, căi de piatră pavate, pergolă, «înecându-se» în verdeață, o mică fântână.
Stilul mediteranean este caracterizat de o abundență de plante plasate în straturi de flori, ghivece și pergole
Pentru majoritatea oamenilor, conceptul de «dacha» este asociat cu cel de «grădină de legume». Soluțiile moderne de design nu presupun prezența paturilor tradiționale în proiect, astfel încât, pentru a nu rupe ordinea stilului, experții oferă opțiuni alternative.
Grădină de legume verticală | Un analog modern al plantării tradiționale. pentru a plasa plantele folosiți paleți, etagere, cachepots, găleți. |
Paturi modulare | Sunt mai compacte, aspectul este mai îngrijit și mai ordonat, ușor de întreținut. |
Grădina de legume în grădină | Răsadurile de legume sunt plantate în paturi, în vecinătatea cu flori. |
Vedeți și Utilizarea formelor arhitecturale mici în amenajarea peisajului
Proiectarea parcelei 15 acri
Dacă o parcelă de 6 sau 10 hectare este considerată mică, modestă, atunci o proprietate de 15 hectare este deja o proprietate de dimensiuni medii, pe care o persoană își poate permite să pună aproape orice. Forma ideală este de 30/50 de metri.
Schema terenului de 15 hectare: 1 — casă, 2 — garaj, 3. — bloc utilitar, 4 — parcare, 5 — terasă, 6 — zonă de grătar, 7 — loc de joacă, 8 — seră, 9 — grădină cu arbori înalți, 10 — foișor.
Amenajarea peisagistică a unui astfel de metru presupune o casă de locuit, un garaj, o magazie, o zonă de recreere, o grădină, o grădină de legume, un loc de joacă pentru copii.
Întregul perimetru trebuie să fie menținut într-un stil uniform. Depinde de forma geometrică. Dacă este un dreptunghi corect, puteți decora în siguranță într-un stil clasic, regulat. Caracterizat de linii drepte, totul ar trebui să fie precis, simetric.
În cazul în care posesia unei forme neregulate, de exemplu, triunghiulară, stilul peisagistic este potrivit. În acest caz, legile simetriei sunt irelevante. Dar, nu credeți că puteți face totul așa cum trebuie sau veți obține, este necesară o organizare competentă. Acest tip de design presupune prezența unui rezervor artificial, a unor straturi de flori fanteziste, de formă neobișnuită, decorarea cu materiale naturale.
Plantele tinere sunt plantate ținând cont de creșterea lor
În cazul în care clădirile și elementele decorative sunt distribuite corect, va exista loc pentru o piscină sau un teren de sport. Este mai bine să nu plantați copaci în jurul spațiului de locuit, în timp aceștia vor acoperi lumina naturală, puteți înlocui cu arbuști: iasomie, ienupăr, liliac. În grădină, coacăze, coacăze, zmeură. Alături de ele plantați un măr sau un prun.
Zona de recreere poate fi amplasată în orice parte a proprietății funciare. Unora le place să fie la soare, alții, dimpotrivă, se relaxează la umbră și la răcoare. Atunci când instalați un brazier, designerii recomandă să țineți cont de partea de lumină, astfel încât vântul «să nu conducă» fumul în spațiul de locuit.
Vedeți și Cum să aplicați arbuști în proiectarea peisajului
Amplasarea și proiectarea grădinii
Cele mai frumoase grădini din China, așa că, înainte de a începe să o plantați pe a voastră, este recomandat să vă familiarizați cu recomandările acestei națiuni. Se crede că locul ar trebui să arate ca un singur organism, totul este natural, organic.
Fiecare element al grădinii chinezești ocupă un anumit loc și are propria sa semnificație
Copacii de margine sunt plantați într-o linie dreaptă strictă, în mijloc sunt specimene joase, căile sunt netede, moi. În prioritate roșu, albastru, alb, alb, roz. În partea centrală se construiește un arc de flori, realizat cu propriile mâini.
Vezi și Cum să faci o frumoasă alunecare alpină pe proprietatea ta
Utilizarea sculpturilor în design
Sculpturile de grădină sunt realizate din ceramică, bronz sau rășină polimerică. Unii proprietari își fac propriile figuri din lemn sau oțel.
Sculpturile vor conferi originalitate și unicitate grădinii
Ele pot fi doar un decor sau pot purta o anumită încărcătură semantică, pot fi utile: o vază sau o fântână. Nu este necesar să decorați perimetrul cu specimene mari, cele în miniatură sunt suficiente.
Vezi și Panouri solare în casă — realitățile Rusiei moderne
Sfaturi utile
Fiecare proprietate funciară este frumoasă în felul său. Neobișnuitul și individualitatea îi conferă ornamente decorative: figuri, pietre. Principalul lucru aici este să nu exagerați cu cantitatea, 2-3 elemente medii sau 5 mici pe hectar de teren sunt suficiente.
Proprietarii moderni tind să amenajeze spații libere, la sol, în apropierea clădirilor cu piatră, gresie. Designerii sfătuiesc să lase colțuri verzi, peluze. Pentru a le însămânța cu iarbă specială, de gazon este destul de costisitoare, grădinarii experimentați au găsit un înlocuitor — volesina purtătoare de lăstari. În cultivarea plantelor, este considerată o buruiană, dar, după cum arată practica, gazonul «oțeleste» perfect. Dacă dedicați suficient timp pentru proiectarea terenului, puteți economisi o sumă decentă de bani prin consultarea cu profesioniști sau proprietari de dacha cu experiență.
Un gazon ideal are nevoie de o ureche bună de
Dacă tot spațiul liber este ocupat de copaci și plante, nu mai rămâne loc pentru straturile de flori, acestea pot fi perfect grupate cu legume. De exemplu, castraveții se plantează în centru, roșiile în jurul lor, iar florile pe margini. Acest tip de organizare a plantațiilor este din ce în ce mai folosit de designerii moderni, susținând că în viitorul apropiat va deveni principalul.
Obiectele inestetice ale dacilor pot fi mascate cu ajutorul plantelor crețe. Ele decorează perfect o foișor, un gard viu.
Încercarea de a face complotul dacha neobișnuit și deosebit, există o șansă de a exagera cu detalii sau elemente decorative. Prin urmare, în procesul de lucru trebuie să vă opriți pentru o pauză, să vedeți rezultatul muncii dvs. din toate părțile, să vă consultați cu experți, vecini mai experimentați.
Opinia experților
Alina Kvileva
Designer peisagist
Bună ziua, mă numesc Alina și sunt designer peisagistic, dacă aveți întrebări despre designul peisagistic, întrebați cu plăcere să vă răspund la ele.
Video despre cum să desenezi singur un proiect de design peisagistic
50 de fotografii ale celor mai bune proiecte de design peisagistic realizate
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023