Curățarea cuptorului este o provocare uriașă pentru fiecare gospodină, deoarece curățarea grăsimii acumulate pe pereți nu este o sarcină ușoară.
Conținut
- Piroliză, hidroliză, cataliză — ce este?
- Principiul pirolizei
- Video: Pyrolytic oven cleaning
- Safety precautions when using pyrolytic cleaning
- Advantages of pyrolysis
- Video: Autocurățarea cuptorului prin piroliză
- Dezavantajele pirolizei
- Cum să efectuați curățarea cuptoarelor folosind piroliza?
- Video: Cuptor cu piroliză de autocurățare
- Evaluarea cuptoarelor cu curățare pirolitică.
Piroliză, hidroliză, cataliză — ce este?
Există mai multe moduri cum să curățați un dulap de prăjire: pirolitic, hidrolitic, catalitic. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre ele.
Există mai multe moduri cum să curățați un dulap de prăjire: pirolitic, hidrolitic, catalitic. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre ele.
Vezi și Perdele în dormitor: în viață ca în fotografie
Piroliza
Curățarea pirolitică a cuptoarelor este un proces de curățare a cuptoarelor în care reziduurile alimentare sunt arse pentru a forma cenușă. Nu există nicio muncă manuală implicată în curățarea pereților, sistemul face totul de unul singur. În timpul acestui proces, ușile dulapului de prăjire sunt blocate, temperatura din interior este ridicată, iar sarcina asupra aparatului este, de asemenea, considerabilă. Pentru fabricarea unor astfel de cuptoare, se folosește un material special care poate rezista la un nivel ridicat de căldură.
Curățarea pirolitică a cuptorului este un proces de curățare a cuptorului cu temperatură ridicată, în care resturile de alimente sunt arse, formând cenușă.
Vedeți, de asemenea, Proiectarea bucătăriei de 10 mp în casa de serie P 44 cu o cutie: opțiuni pentru aranjament
Hidroliză
În timpul curățării hidrolitice, există o înmuiere a murdăriei acumulate pe pereți. Un recipient cu apă este așezat pe raftul de jos, cuptorul este încălzit la temperatura necesară, apa se evaporă, iar aburul înmoaie murdăria. Acest proces nu este automatizat, reziduurile alimentare vor trebui îndepărtate manual.
În timpul curățării hidrolitice, murdăria acumulată pe pereți este înmuiată.
Vedeți, de asemenea, Proiectarea unei bucătării cu o coloană de gaz: de unde să începeți renovarea și cum să economisiți spațiu?
Cataliză
Acest proces de curățare a cuptorului se bazează pe reacții chimice: în smalțul cuptorului se adaugă substanțe speciale, care sunt catalizatori și contribuie la descompunerea impurităților în substanțe mai simple. Cataliza are loc la temperaturi scăzute.
Acest proces de curățare a cuptoarelor se bazează pe reacții chimice: în smalțul cuptorului se adaugă substanțe speciale, care sunt catalizatori și contribuie la descompunerea contaminanților în substanțe mai simple.
Vezi și Design funcțional de bucătărie cu canapea
Principiul pirolizei
Piroliza funcționează pe principiul arderii reziduurilor alimentare sub influența unor temperaturi ridicate (aproximativ 500 de grade Celsius), după care se formează cenușă. Mirosul neplăcut este eliminat de un dispozitiv catalitic special, care nu necesită curățare separată — calcinarea automată de dezinfectare se efectuează o dată la fiecare 100 de ore de utilizare a cuptorului de prăjire. Procesul pirolitic durează între 90 și 150 de minute. Fiți atenți la caracteristicile speciale ale procesului!
- Funcția de curățare pirolitică este posibilă numai în cuptoarele alimentate cu energie electrică. Acest lucru nu se poate întâmpla în cuptoarele pe gaz din cauza diferenței de încălzire. Acest lucru înseamnă că doar primul tip de cuptoare poate atinge temperaturile necesare pentru curățarea pirolitică.
- Curățarea pirolitică a cuptoarelor electrice, printre alte metode de curățare, se caracterizează prin degajarea unui miros neplăcut, care nu poate fi întotdeauna absorbit de catalizatorul încorporat, astfel încât este necesar să se asigure o alimentare cu aer și să se pornească hota de aspirație la putere maximă.
- During this process, the door of the electric oven is blocked in order to avoid skin disturbance due to high temperatures.
See also Design a small kitchen — interesting design ideas
Video: Pyrolytic oven cleaning
Safety precautions when using pyrolytic cleaning
- Do not block the ventilation openings.
- Do not line the walls and bottom of the oven with foil.
- Do not place a tray on the bottom of the oven to avoid damaging the enamel.
- Use the roasting cabinet strictly for its intended purpose.
See also TV in the kitchen: how to choose, placement options, tips.
Advantages of pyrolysis
- If you compare pyrolytic and catalytic cleaning of the oven in terms of efficiency, what is better of them, then the first will win.
- You do not need to change the filter to eliminate bad odor — it has a self-cleaning function.
- This method of cleaning completely frees hosts from detergents and sponges, the process is maximally automated.
- The entire surface is covered with a special substance from the inside, therefore, all the walls of the oven are subjected to pyrolysis.
- Pyrolysis can easily cope with any kind of dirt, even sugar and dairy products.
- The materials used are of very high quality: they can withstand enormous temperatures.
Vedeți, de asemenea, bucătării în stil german: caracteristici, sfaturi de selecție, cei mai buni producători
Video: Autocurățarea cuptorului prin piroliză
Dezavantajele pirolizei
- Cuptoarele echipate cu o funcție de curățare pirolitică au un cost ridicat.
- Dacă această metodă este utilizată rar, poate apărea un miros persistent de arsură.
- Nu sunt neobișnuite defecțiunile la mobilierul din apropiere. Pereții dulapului de prăjire devin foarte fierbinți, ceea ce poate duce la deformarea ustensilelor de bucătărie care sunt instabile la temperaturi.
- Unele cuptoare nu sunt echipate cu ghidaje telescopice.
- Tăvile cu grile vor trebui curățate manual.
- Curățarea dulapului electric nu poate avea loc în timpul gătitului, astfel încât curățarea va necesita o risipă separată de energie electrică.
- Procesul poate fi efectuat exclusiv în cuptoarele electrice.
Cum să efectuați curățarea cuptoarelor folosind piroliza?
În plus față de întrebarea «Curățarea pirolitică a cuptorului ce este?» este o întrebare populară despre utilizarea sa.
- Scoateți toate grilele, tăvile, vasele care se află în cuptor.
- Porniți opțiunea de piroliză și așteptați ca procesul să se încheie.
- Cu ajutorul unei cârpe umede, ștergeți pereții și fundul pentru a îndepărta cenușa.
- Puneți la loc toate grilele, tăvile de copt.
Vezi și Restaurarea sigiliului ușii frigiderului cu propriile mâini.
Video: Cuptor cu piroliză de autocurățare
Important: Dacă în această perioadă curățați frecvent piroliza și porniți hota de aspirație, mirosul neplăcut de arsură va dispărea.
Evaluarea cuptoarelor cu curățare pirolitică.
Pentru a numi cele mai bune cuptoare cu opțiune de piroliză, trebuie să știți ce cerințe trebuie să îndeplinească cuptorul.
- Pereții trebuie să fie acoperiți cu un smalț special. Ce este — smalț pirolitic în cuptor? Aceasta este o substanță specială care contribuie la îndepărtarea depozitelor de grăsime prin încălzire puternică.
- Elementele interne trebuie să fie realizate din materiale rezistente la căldură.
- Fereastra de vizualizare de pe ușă trebuie să fie din sticlă ignifugată, în 2-3 straturi.
- Cuptorul trebuie să aibă o funcție de blocare pentru a preveni accidentele.
Cele mai bune mărci care produc cuptoare cu această funcție sunt Bosch, Siemens, Miele. Dispozitivele acestor firme se descurcă bine cu sarcinile lor, sunt realizate calitativ și estetic. Astfel, curățarea pirolitică a cuptorului are o mulțime de avantaje față de alte metode de îndepărtare a contaminanților, dar are și dezavantaje. În orice caz, această opțiune este potrivită pentru acele gospodine cărora nu le place să folosească diverși detergenți și să petreacă timp frecând murdăria.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023