Mirosul neplăcut care provine din frigider este un fenomen neplăcut, dar astăzi există multe modalități de a combate această problemă.
Există patru motive principale pentru apariția mirosului:
- Produse expirate.
- Oprirea frigiderului pentru o perioadă lungă de timp de la electricitate.
- Înfundarea orificiului de scurgere.
- Depozitarea de produse puternic mirositoare (ceapă, pește) cu încălcarea normelor de depozitare.
Mirosul din frigider poate apărea din mai multe motive.
Cea mai frecventă cauză a unui miros teribil din frigider sunt produsele stricate. Sunt considerate deosebit de urât mirositoare carnea, peștele și ouăle stricate, precum și varza și legumele stricate. Dacă totul este în regulă cu carnea, peștele și legumele, ouăle pot să zăbovească mult timp în frigider fără să dea impresia că s-au stricat.
Dacă frigiderul este deconectat de la sursa de alimentare pentru o perioadă lungă de timp, poate apărea un miros urât, pentru a scăpa de el nu este suficient să aerisiți frigiderul, ci este necesar să îl spălați cu bicarbonat de sodiu sau soluție de săpun.
Mirosul din camera de refrigerare este cauzat de produsele stricate.
Pentru a elimina mirosul neplăcut nu este suficient doar să spălați frigiderul, ci este necesar să curățați periodic și orificiul de scurgere al camerei în sine (în cazul sistemului de picurare, acesta se poate înfundă uneori). Producătorii recomandă să curățați această gaură o dată la șase luni.
În ceea ce privește produsele cu miros puternic, acestea trebuie depozitate în ambalaje ermetice din fabrică sau în recipiente din plastic alimentar cu sistem de depozitare în vid. Și alocați cu înțelepciune spațiul din frigider. Pentru a păstra alimentele proaspete pentru mai mult timp, trebuie să respectați anumite reguli de depozitare a alimentelor în frigider.
Produsele puternic mirositoare trebuie depozitate în recipiente speciale.
Raftul superior este potrivit pentru proviziile de carne și pește, inclusiv pentru carnea de pui. Principalul lucru este să respectați regulile de depozitare — totul ar trebui să fie ambalat ermetic, astfel încât să nu existe scurgeri de sânge sau de saramură.
Al doilea raft pentru produse lactate: brânză de vaci, chefir, unt, smântână, lapte, iaurt. Untul este deosebit de susceptibil să absoarbă mirosurile, de aceea trebuie depozitat într-un ungător special.
Inițiatorii de mirosuri din frigider pot fi stingheriți pește, carne, ouă, varză etc.
Al treilea și al patrulea raft ar trebui să fie ocupate de legumele și fructele începute, precum și de ouă. Legumele și fructele ar trebui să fie puse deoparte în pungi de polietilenă etanșe. Raftul de jos este ocupat în mod similar de legume, legume rădăcinoase întregi, inclusiv varză. Cutiile au temperatura cea mai potrivită pentru păstrarea: merelor, castraveților, dovleceilor, vinetelor, ridichilor și ciupercilor. Pentru mai puțină condensare, acest grup de produse se păstrează cel mai bine fără pungi.
Ușa frigiderului este cel mai cald loc, este interzisă depozitarea produselor perisabile, inclusiv a ouălor. Sosurile, ierburile, condimentele pot fi depozitate acolo.
Este indicat să depozitați alimentele perisabile pe rafturile de sus sau în congelator.
Unele medicamente trebuie păstrate în frigider, ușa nu este potrivită în acest scop. Este mai bine să le puneți într-un recipient separat și să le așezați pe raftul de jos cu legume.
Conținut
Ce trebuie făcut mai întâi
De îndată ce simțiți mirosul urât mirositor din frigider, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să găsiți sursa mirosului și să o aruncați. După aceea, ar trebui să scoateți aparatul de sub tensiune și să începeți să îl curățați. Îndepărtați toate produsele. Îndepărtați toate părțile detașabile (rafturi, sertare, elemente metalice). Spălați mai întâi locurile mai murdare cu o soluție slabă de săpun sau bicarbonat de sodiu. Esența de oțet este, de asemenea, bună pentru a combate mirosul și bacteriile din frigider. Ștergeți camera cu o cârpă umedă și apoi cu un șervețel. Ultima etapă de curățare este revizuirea produselor nu numai pe rafturi, ci și în ușa frigiderului.
După ce ați eliminat sursa de miros din compartimentul frigiderului, trebuie să treceți la curățarea umedă.
Pentru o dezghețare mai eficientă și mai rapidă a congelatorului, este necesar să puneți un bol cu apă fierbinte în congelator. Crusta de gheață va cădea destul de repede, nu uitați să schimbați periodic această apă.
IMPORTANT: Bananele trebuie păstrate la temperatura camerei. Dacă le depozitați în frigider, fructele și legumele aflate lângă ele se vor strica rapid.
Înainte de a începe să vă curățați frigiderul, trebuie să îl dezghețați mai întâi.
Vedeți și Pătuț pentru copii cu propriile mâini: un masterclass cu desene și fotografii
Cum să scapi de mirosul neplăcut de carne stricată din frigider
De multe ori, după ce am ratat data de expirare a cărnii, deschidem frigiderul și suntem întâmpinați de un miros neplăcut. Trimitem carnea stricată la gunoi, dar cum să eliminăm mirosul de carne stricată din frigider, care rămâne în urma ei? Această întrebare este pusă de fiecare gospodină în bucătărie. În lupta împotriva mirosului, sunt potrivite atât mijloacele improvizate, cât și substanțele chimice de uz casnic.
Mijloace improvizate. După ce am aruncat carnea, am scăpat de sursa de miros, dar mirosul și bacteriile au rămas în frigider, se pune întrebarea: «Cum să curățăm frigiderul de mirosul de carne stricată?». Pentru a scăpa de mirosul neplăcut, trebuie să spălați camera cu o soluție de săpun cu adaos de bicarbonat de sodiu. Pentru a face acest lucru, răzuiți săpunul pe o răzătoare, turnați apă fierbinte peste el. Pe măsură ce săpunul se dizolvă, adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu și puteți începe să curățați camera frigorifică. Soluția de săpun combate perfect mirosul neplăcut, ciupercile și microbii.
Soluția de săpun cu bicarbonat de sodiu este o modalitate eficientă de a combate mirosurile.
Produsele chimice de uz casnic sunt, de asemenea, foarte bune în combaterea mirosurilor și a bacteriilor, însă principalul lucru este să nu exagerați. Camera frigiderului este făcută din plastic, care la rândul său absoarbe foarte bine mirosurile și apoi le dăruiește produselor. Dacă frigiderul este spălat cu un detergent concentrat, majoritatea produselor neambalate vor căpăta aroma acestui produs. Și, de asemenea, mulți detergenți de uz casnic au în compoziția lor substanțe abrazive, care pot zgâria suprafața aparatului.
Puteți folosi produse chimice de uz casnic pentru a vă curăța frigiderul.
IMPORTANT: Este mult mai ușor să preveniți mirosul decât să îl eliminați ulterior. Revizuiți frigiderul dvs. la fiecare 2-3 zile.
Vezi și Cum să faci jaluzele din tapet cu mâinile tale
Neutralizatori naturali de mirosuri
Pentru a scăpa de mirosul străin din aparat, multe gospodine folosesc absorbanți de mirosuri (sorbenți). Următoarele sunt considerate cele mai comune:
- Cărbunele activat este cel mai popular și cel mai sigur neutralizator de mirosuri. Datorită structurii sale poroase, cărbunele de lemn absoarbe moleculele de miros.
- Bicarbonatul de sodiu — este un mijloc natural și eficient de combatere a mirosului, absoarbe suprafața și împiedică reproducerea microorganismelor dăunătoare.
- Vinegar, a natural refrigerator disinfector, just wipe a solution (1×1 ratio with water) on the surface and there will be no trace of germs and odor.
- Slice of black bread. Place a piece of black bread on the shelf of the refrigerator and it will absorb all foreign odors.
- Lămâia și cafeaua neagră măcinată sunt, de asemenea, excelente pentru a absorbi mirosurile străine.
Pe lângă remediile din magazine, rețetele populare pot fi, de asemenea, eficiente.
IMPORTANT: puteți, de asemenea, să vă faceți acasă un neutralizator de mirosuri, doar cumpărați cărbune activ din farmacie și faceți mici «bomboane» din el. Înfășurați 5-7 tablete de cărbune în prosoape de hârtie, legați-le cu o sfoară și așezați câte o astfel de «bomboană» pe fiecare raft. Schimbați-le o dată pe lună.
Vezi și Fă cu mâinile tale un decor din piele pentru sticle
Produse chimice și reactivi de uz casnic
Mijloacele speciale pentru curățarea frigiderului pot fi achiziționate în magazine, acolo unde a fost cumpărat aparatul. Și, de asemenea, acum o mare varietate de diverse mijloace universale sunt vândute în magazinele de aparate de uz casnic.
Din cărbune activat, puteți face un neutralizator de mirosuri cu propriile mâini.
Să enumerăm avantajele mijloacelor speciale pentru curățarea camerei frigiderului:
- Mijloacele sunt non-toxice și sigure în contact accidental cu produsele.
- Compoziția blândă a mijloacelor, concepute special pentru frigidere și nu dăunează acoperirii interne a camerei.
- Ușor de utilizat, majoritatea produselor nu necesită clătire. Acest lucru simplifică procesul de curățare.
- Aroma plăcută și discretă va scăpa unitatea de mirosul neplăcut pentru o perioadă lungă de timp.
Avantajul produselor speciale pentru curățarea frigiderului este ușurința de utilizare și rezultatele eficiente.
Vedeți și Designul dormitorului cu propriile mâini — este posibil?
Remedii populare tradiționale
Din cele mai vechi timpuri, când nu existau substanțe chimice speciale de uz casnic, bunicile noastre foloseau rețete populare pentru a scăpa de mirosul de carne stricată. În lumea de astăzi există o mulțime de tot felul de chimicale diferite, dar majoritatea gazdelor preferă încă remediile populare. Cum puteți scăpa de mirosul putred din frigider recurgând la remedii populare.
Remediile tradiționale sau așa cum sunt numite «remedii populare includ:
- oțetul, esența de oțet;
- bicarbonat de sodiu;
- amoniac sau amoniac;
- lămâie;
- cărbune activat sau cărbune;
- soluție de săpun;
- pastă de dinți.
Remediile populare pentru curățarea frigiderului sunt inofensive pentru utilizare.
Vezi și Cum să folosești pânză de iută în interior
Luați în considerare toate subcategoriile separat
Oțetul este utilizat pe scară largă în gospodării, pentru curățarea apartamentelor, ca agent de îndepărtare a petelor, este un excelent neutralizator de mirosuri. Oțetul este de două tipuri — natural sau sintetic. Pentru a îndepărta murdăria, mirosul și a dezinfecta frigiderul, se folosește o soluție de oțet în proporție de 1×1 din apă și oțet. Se pulverizează pereții și rafturile frigiderului cu soluția, apoi se clătește cu apă și se șterge cu o cârpă. Nu uitați de mijloacele de protecție în timpul acestei proceduri. Asigurați-vă că purtați o mască și mănuși. Unii producători susțin că curățarea cu oțet poate provoca oxidarea suprafeței interioare a frigiderului.
Din cele mai vechi timpuri, oțetul a fost considerat cel mai puternic remediu împotriva mirosurilor.
IMPORTANT: Oțetul în sine nu miroase foarte plăcut, așa că pentru a-i atenua mirosul în frigider este necesar să ventilați puțin camera. De asemenea, puteți pune o felie de lămâie în el.
Soda este un produs accesibil bugetului și foarte util. Este o alternativă inofensivă la detergenții moderni. Curăță și dezinfectează perfect suprafața. Soda combate perfect mirosurile din camera frigorifică, este suficient să turnați o cantitate mică într-un recipient deschis și să îl așezați pe raftul camerei. Principalul lucru este să nu uitați să o schimbați de două ori pe săptămână. Soda va fi o alternativă excelentă pentru spălarea camerei frigorifice, dacă sunteți alergic la detergenții moderni. Curăță bine rafturile și frigiderul în sine de grăsime și murdărie inveterată. Pentru tratament este necesar să diluați 1 lingură pe litru de apă și cu această soluție spălați în interior pereții și rafturile camerei. În cazul unei contaminări puternice este necesar să turnați bicarbonat de sodiu pe contaminare, să picurați puțină apă pentru a face un terci. Se lasă timp de 5 minute, apoi se șterge cu o cârpă și murdăria se va îndepărta. La finalul camerei ștergeți cu apă și cârpă uscată.
Bicarbonatul de sodiu curăță și dezinfectează suprafața frigiderului.
Amoniac. Dacă prima sau a doua metodă nu a reușit să învingă mirosul urât mirositor din compartimentul frigiderului, trebuie să recurgeți la curățarea cu amoniac. Încă din cele mai vechi timpuri, amoniacul a fost folosit pentru a elimina diverși contaminanți. Nu degeaba este inclus într-un număr mare de detergenți. Amoniacul în sine are un miros specific și este toxic, așa că, folosindu-l în echipamentele de curățare, respectați măsurile de siguranță. Cu ajutorul său, puteți curăța bine rafturile din frigider, mai ales dacă acestea sunt din sticlă. Este inadmisibil să inhalați o cantitate mare de remediu, este dăunător pentru sănătate. Pentru a elimina mirosul din frigider, este necesar să umeziți o cârpă cu amoniac și să ștergeți interiorul cu ea. Apoi, ștergeți totul cu o cârpă umedă și lăsați-l la aer timp de 3 ore sau mai mult.
Amoniacul îndepărtează diferite tipuri de murdărie și elimină mirosul.
Lămâie. Sucul de lămâie are proprietăți dezinfectante, te scapă de germeni, bacterii și petele de grăsime încăpățânate. Pentru a curăța frigiderul veți avea nevoie de o soluție făcută dintr-o jumătate de lămâie și 1 litru de apă. Ștergeți camera din interior cu soluția, urmată de un prosop uscat. După o oră puteți deja să încărcați produsele. De asemenea, are o aromă plăcută, ceea ce face curățarea frigiderului mai plăcută. Pentru a scăpa de mirosul neplăcut din compartimentul frigiderului, trebuie să puneți ½ lămâie în interior și să o schimbați o dată pe săptămână.
Lămâia ajută să scăpați de pete și bacterii.
Cărbune activat sau cărbune. Acesta este un remediu excelent. Este complet sigur pentru mediu nu are nici un miros. Principiul de acțiune al cărbunelui: datorită structurii sale poroase, acesta absoarbe (absoarbe) moleculele de compuși aromatici. Pentru a elimina mirosul din unitate, este necesar să se macină cărbunele activ în pulbere și să se plaseze în două locuri. Pe raftul de sus cu produse și în sertarul de jos unde sunt depozitate fructele și legumele. Schimbați cărbunele o dată pe lună.
Datorită structurii sale, cărbunele absoarbe mirosurile.
IMPORTANT: Cărbunele vegetal absoarbe mirosurile neplăcute de câteva ori mai bine decât cărbunele activ din farmacie.
Soluție de săpun. Opțiunea optimă și comună pentru îngrijirea frigiderului. Pentru a o face, se folosește în principal săpunul de uz casnic. Curăță perfect ușile frigiderului și izolatorii de cauciuc. Nu este dificil să preparați soluția, trebuie să radeți ¼ bucată de săpun de rufe, să turnați apă caldă (1 litru) peste ea și să așteptați până când se dizolvă. Pentru rezultate mai bune, puteți adăuga sucul unei jumătăți de lămâie sau o lingură de bicarbonat de sodiu. Folosiți un burete pentru a șterge camera cu această soluție. După ce ați șters cu o cârpă înmuiată în apă obișnuită și ștergeți-o cu o cârpă uscată. Lăsați să se usuce timp de aproximativ 2 ore. Soluția apă săpun combate perfect petele, praful și murdăria. Este absolut sigură și nu provoacă reacții alergice. Elimină mirosurile din frigider.
Pasta de dinți, pe lângă datoria sa directă, combate perfect petele galbene vechi din compartimentul frigiderului. Scapă de mirosuri într-o manieră de primă clasă, împrospătând în același timp interiorul frigiderului. Cum funcționează? Luăm o pastă de dinți obișnuită. O aplicăm pe burete, întinzând-o pe toată suprafața acestuia. Și frecăm murdăria. După această curățare, suprafața este ștearsă cu o cârpă umedă.
Pasta de dinți luptă împotriva murdăriei și a mirosului neplăcut.
Vezi și Cum să proiectezi o ușă fără ușă?
Dispozitive de dezodorizare
Pe piața aparatelor de uz casnic apar tot mai multe dispozitive autonome de dezodorizare pentru compartimentele frigiderului și congelatorului. Acestea sunt tot felul de purificatoare de aer, absorbante de mirosuri, deodorante — absorbante. Costul acestor aparate variază între 150 și 600 de ruble.
Purificatorul de aer este un mic recipient umplut cu cărbune de lemn. Acesta este instalat pe raftul de sus. Este de dorit lângă ventilator dacă frigiderul este echipat cu sistemul NoFrost.
Agent de dezodorizare pentru a elimina mirosul din frigider.
Absorbantul de mirosuri, nu numai că elimină mirosul, dar și previne apariția acestuia. Este un dispozitiv de ionizare, nu numai că luptă împotriva mirosului și a bacteriilor din compartimentul frigiderului, dar și menține alimentele proaspete pentru mai mult timp. Prin îmbogățirea camerei cu ozon. Funcționează pe baterii timp de aproximativ 150 de zile.
Deodorant absorbant. Este o cutie mică de plastic cu un gel deodorant în interior. Nu are miros propriu, dar este excelent pentru a absorbi mirosurile din aparate. Durata de viață aproximativă a unui deodorant — absorbant este de 4 luni.
Deodorant — absorbant pentru frigider.
- Verificați periodic datele de expirare de pe etichete.
- Carnea se va păstra mai bine dacă carnea este separată de oase.
- Păstrați produsele alimentare izolate unele de altele.
- Dacă există o picătură pe raft, ștergeți imediat pata, altfel va degaja un miros neplăcut, și același lucru este valabil și pentru firimituri.
- Brânza se va păstra mai mult timp dacă este învelită în folie de aluminiu.
- Pâinea se păstrează bine în congelator
- Bananele se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, deoarece pot absorbi umezeala de la alte fructe și legume, contribuind la o deteriorare rapidă.
- Acoperiți cârnații afumați cruzi cu ulei vegetal pentru a preveni ca aceștia să se înrăutățească și să se strice.
- Curățarea umedă în frigider trebuie efectuată o dată la șase luni.
- O jumătate de măr fără miez vă va veni în ajutor atunci când vă luptați cu mirosul neplăcut din camera frigorifică.
- Un excelent agent de absorbție a mirosurilor este cafeaua măcinată.
- Păstrați alimentele gătite în recipiente de sticlă, sunt practice și puteți reîncălzi imediat alimentele în ele.
- Folosiți capace universale din silicon. Acestea pot fi folosite pentru a acoperi cutii de conserve, borcane sau chiar o jumătate de pepene galben.
- Păstrați ouăle în ambalajul lor original, vor rămâne proaspete mai mult timp și nu se vor sparge.
- Ușa este cea mai caldă parte a frigiderului, unde puteți pune sosuri și ierburi aromatice.
- Sucul de lămâie împreună cu amoniacul pot îndepărta petele galbene vechi de pe pereții camerei.
O bucată de pâine sau o cafea măcinată pot fi excelente neutralizatoare de mirosuri pentru frigider.
Data publicării: 5-9-2022
Actualizare data: 5-9-2022