Cum să lipiți tapet în bucătărie: instrucțiuni detaliate și sfaturi utile

Pentru a introduce note de farmec și unicitate va ajuta tapet bine ales.

Ce tapet este mai bine să alegeți pentru bucătărie?

Pentru a determina cu schema de culori, trebuie să țineți cont de dimensiunea bucătăriei. Pentru camerele mici care au nevoie de o extindere vizuală, tonurile reci de lumină vor funcționa bine. Tonuri pastelate, calde — o opțiune pentru bucătăriile cu lumină insuficientă. În cazul în care camera are un pătrat mare — adecvat va fi tapet de nuanțe saturate întunecate. Pentru a o împărți în zone funcționale, puteți combina tapet de mai multe culori.

Pentru a o împărți în zone funcționale, puteți combina tapet de mai multe culori.

Caracteristici care sunt importante de luat în considerare pentru tapetul de bucătărie.

  • Rezistența la lumină. Arată cât de rezistent este materialul la decolorare, atunci când este expus la lumina directă a soarelui (lumina soarelui pe etichetă).
  • Rezistența la umezeală. Cu cât acest indicator este mai mare, cu atât tapetul este mai rezistent la curățarea umedă și la utilizarea detergenților (val pe etichetă).
  • Rezistența la foc. Acest criteriu caracterizează rezistența la foc a acoperirii. Este important pentru bucătării, deoarece există surse deschise de foc (flăcări pe etichetă). Acești indicatori sunt prezentați pe etichetă, care este inclusă în fiecare rolă.

Fiți atenți! Densitatea tapetului este un indicator important. Cu cât este mai mare — cu atât mai puțină murdărie și praf vor absorbi suprafața, iar acest lucru o va proteja de apariția mucegaiului, a ciupercilor și a condensului.

  • Tapet de vinil. Pentru bucătărie, alegeți tapet de vinil cu două straturi, dens, neted și fără un model. Acestea pot fi șterse cu un burete pentru spălare, lumina soarelui nu este teribilă pentru ele. În zona de lucru, această opțiune nu este cea mai fiabilă. Vinilul se va uza rapid. Lipirea unui astfel de tapet nu este dificilă. Acestea vor ajuta la ascunderea micilor neregularități ale suprafeței.
  • Tapet sub pictură. Ele sunt folosite de fanii schimbării frecvente a designului. Vopsindu-le într-o culoare diferită, puteți schimba dramatic întregul aspect al camerei. Există imagini de fundal care pot rezista până la șapte culori. Astfel de proceduri ar trebui să fie efectuate cu vopsele de latex rezistente la apă.

Important! Când pictați tapet, nu uitați că după o nuanță întunecată pentru a aplica lumină nu va funcționa. Gândiți-vă în prealabil la soluția de culoare.

  • Tapetul de sticlă este un tip nou și interesant de tapet pentru pictură. Folosește materiale naturale (sodă, argilă, calcar și nisip). Acestea sunt bune pentru umiditate și permeabilitate la aer. Nu atrag praful și murdăria. Rezistent la deteriorări mecanice, nu ard.
  • Tapet lichid. Utilizarea lor în bucătărie este permisă, dar trebuie luate în considerare anumite puncte. Hidratarea activă face ca tapetul să fie plastic. Spălarea lor nu va funcționa, așa că lipirea lor în zona de lucru este mai bine să fie exclusă. Pentru a adapta un astfel de material la umiditatea crescută, se utilizează un lac transparent.

Vedeți și Toate cele mai interesante lucruri despre decorul frigiderului

Cum să determinați dacă tapetul este potrivit pentru bucătărie?

Atunci când alegem tapet, acordăm atenție la ce indicatori ar trebui să fie maximizați.

  • Rezistența la umezeală a stratului de acoperire.
  • Rezistența la deteriorări mecanice.
  • Rezistența la lumină.
  • Permeabilitatea la vapori.
  • Rezistența la foc.

La ce ar trebui să se renunțe?

  • Hârtia de perete. Sunt de scurtă durată și nepractice.
  • Tapet textil. Absorb mirosurile, fumul și murdăria.
  • Variantele cu desene voluminoase și modele în relief. Pentru a le obține va fi foarte dificil.

Vezi și Caracteristicile designului bucătăriei 8 metri pătrați. m. m.

Cum să lipiți corect tapetul în bucătărie?

Există reguli cum să lipiți frumos tapet în bucătărie. Nu este dificil, principalul lucru este să nu neglijați lucrurile mici și să elaborați cu atenție toate etapele.

Vedeți și Principiile de proiectare a unei bucătării mici de 5 mp. m.

Lucrări pregătitoare

După ce alegerea este făcută și tapetul este cumpărat, ar trebui să faceți pregătiri. Îndepărtați tot tapetul vechi. Se întâmplă ca tapetul vechi de hârtie să fie foarte greu de îndepărtat. Pentru a face acest lucru, umeziți-le cu apă folosind o rolă. În 15 minute se vor înmuia, iar procesul de îndepărtare a acestora se va accelera. Cu tapet de tip «lavabil» această opțiune nu va trece. Va trebui să lucrați, îndepărtându-le de pe pereți cu o spatulă. Apoi, îndepărtați tencuiala, care nu este potrivită pentru utilizare ulterioară — cea care nu rezistă, se sfărâmă și cade. Toate depresiunile și neregularitățile trebuie chituite și curățate.

După ce alegerea este făcută și tapetul este cumpărat, ar trebui să faceți pregătiri.

După ce s-a făcut alegerea, iar tapetul este cumpărat, este necesar să se facă pregătiri.

Important! După aplicarea ultimului strat, trebuie să amorsați suprafața. Fără a face acest lucru, praful de pe pereți se va prăbuși, iar aderența tapetului va scădea.

După ce ne asigurăm că pereții sunt uscați și curați, trecem la următoarea etapă de lucru.

Asigurându-vă că pereții sunt uscați și curați mergeți la următoarea etapă de lucru.

După ce ne asigurăm că pereții sunt uscați și curați, trecem la următoarea etapă de lucru.

Vezi și Care poate fi designul bucătăriei în casa de țară

Lista de unelte

Acest aspect nu trebuie neglijat. Atunci când toate instrumentele sunt pregătite, procesul de lipire va fi rapid. Trecând la treabă, trebuie să aveți următoarele unelte și materiale.

  • Un cordon pentru marcare.
  • Nivel de construcție.
  • Un recipient pentru diluarea cleiului.
  • Ruletă.
  • Un creion.
  • Foarfecă.
  • Cuțit de tăiat cu lamele care se extind.
  • Spatulă.
  • Cuțit cu două lame, cu suport culisant pentru tapet. Se folosește pentru tăierea dublă.
  • Margine de tăiere, triunghiulară. Indispensabilă pentru lucrul în zona plintei.
  • Cilindru conic, cilindru de cusătură.
  • Rulou pentru aplicarea adezivului cu o suprafață absorbantă.
  • Pentru nivelarea tapetului — rolă de presiune, perie pentru tapet și spatula de plastic.

Vedeți și Designul interior al bucătăriei în mediul rural: idei și sfaturi

Pânze de tăiere și diluarea adezivului

Măsurați înălțimea peretelui. După ce ați măsurat dimensiunea rezultată, tăiați rola de pânză, adăugând o rezervă. Puteți utiliza a doua opțiune — puneți tapetul pe perete și marcați locul tăieturii cu un creion. Acest lucru este posibil atunci când lucrează două persoane. Pentru a face față cu unul singur nu va funcționa. Lipirea tapetului poate fi de două tipuri.

  • Suprapunere. Atunci când alegem această metodă, începem lipirea de la fereastră. Acest lucru va ajuta la ascunderea cusăturilor.
  • Back-to-back. Puteți începe oriunde.

Adezivul trebuie diluat chiar înainte de a începe lucrul. Instrucțiunile vă vor spune cum să îl pregătiți corect. De obicei, conținutul pungii se toarnă încet într-un recipient cu apă. În același timp, îl amestecăm în mod constant până când bulgării sunt complet dizolvați. Cele moderne sunt de obicei gătite timp de 15-30 de minute. Nu este necesar să se pregătească în avans.

Lipiciul se diluează chiar înainte de a începe lucrul. Instrucțiunile vă vor spune cum să o pregătiți corect.

Lipiciul este diluat chiar înainte de a începe lucrul. Instrucțiunile vă vor spune cum să o pregătiți corect.

Fiți atenți! Tapetul din vinil, fleece și sticlă este lipit cu un lipici special. De asemenea, lipiciul trebuie amorsat și pereții.

Acoperiți pânza tăiată cu adeziv, acordând o atenție deosebită marginilor. Tapetul ar trebui să fie înmuiat, pentru aceasta le lăsăm câteva minute în această formă, iar apoi trecem la cea mai interesantă etapă finală.

Pânza tăiată este acoperită cu lipici, acordând o atenție deosebită marginilor.

Pânza tăiată este acoperită cu adeziv, acordând o atenție deosebită marginilor.

Vedeți, de asemenea, Diverse decorațiuni de bucătărie cu propriile mâini

Etape de tapet

O persoană pentru a face față unei astfel de lucrări va fi foarte dificilă. Chiar și specialiștii cu o mare experiență preferă să lucreze în perechi. O persoană aplică pânza pregătită în partea superioară, a doua combină îmbinările benzilor și presează tapetul pe perete. Cu ajutorul unei role de cauciuc, el netezește cu grijă pânza, asigurându-se că excesul de aer și de lipici este îndepărtat.

O singură persoană pentru a face față unei astfel de lucrări va fi foarte dificilă. Chiar și specialiștii cu o mare experiență preferă să lucreze în perechi.

Va fi foarte dificil pentru o singură persoană să facă față unei astfel de sarcini. Chiar și profesioniștii cu experiență preferă să lucreze în perechi.

Benzile în exces care pot rămâne în partea de sus și de jos sunt tăiate cu un cuțit pentru tapet. Mai întâi se lipesc piesele întregi, după care cele mai mici în locurile de deasupra ferestrelor, ușilor, etc.

Fiți atenți! Nu este întotdeauna posibil să se evite complet bulele de aer. Puteți folosi un ac pentru a le străpunge și a le umple cu lipici.

În timpul lipirii, camera trebuie să fie uscată și caldă (temperatura optimă: +25 grade Celsius). Ferestrele și ușile trebuie să fie închise. Tapetul umed nu tolerează curenții de aer. Tapetul din vinil și tapetul pe bază de fleece în această privință sunt mai puțin pretențioase, dar nu vă asumați riscuri.

În timpul lipirii, camera trebuie să fie uscată și caldă (temperatura optimă: +25 grade Celsius).

În timpul lipirii în cameră trebuie să fie uscat și cald (temperatura optimă: +25 grade Celsius).

Vedeți și Bucătărie-cameră de zi 18 pătrățele. Sfaturi de design

Selecție foto de tapet pentru bucătării

Cum de a tapet o bucătărie și designul camerelor finisate vezi în selecția noastră foto. Atunci când alegeți tapetul, vă puteți baza pe culoarea blatului de lucru sau a setului de bucătărie și puteți alege tapet de o nuanță similară. O altă idee este atunci când nuanța aleasă ca bază este disponibilă în modelul de tapet. Pentru cei care nu se tem de experimente, în finisarea pereților există varianta utilizării contrastelor. De exemplu, puțină lumină deloc și multe culori strălucitoare, suculente. Dacă mobilierul și garnitura pentru 80% constă în nuanțe deschise, atunci în finisarea pereților aceleași culori pot fi de 20%. Restul — întuneric, eventual cu elemente de desene.

Sfaturi utile de la maeștri

1. Opinia că tapetul ieftin este mai ușor de lipit — o concepție greșită. Comoditatea în muncă depinde direct de calitatea materialului. În cazul în care există puțină experiență — alegeți tapet texturat, astfel va ajuta la ascunderea micilor defecte.

2. Pereții trebuie curățați cu atenție de resturi. Umflături detectate pe tapetul deja tapițat, pot fi pietricele sau particule de materiale vechi. Pentru a corecta situația va trebui să rupeți pânza.

3. Petele ruginite vor apărea mai devreme sau mai târziu pe suprafață. Pentru a evita un astfel de rezultat, pe pete se lipește o mică bucată de folie. Aceasta va crea o barieră impenetrabilă la coroziune.

4. Aveți grijă când lucrați în apropierea baghetei, sub tavan. Stropii de lipici trebuie îndepărtați imediat. Fără a face acest lucru, ele pot fi vizibile mai târziu.

5. Întrerupătoarele și prizele — locuri unde merită să fiți atenți. Pentru a ușura munca, acestea pot fi îndepărtate prin deconectarea în prealabil a tensiunii. Când ați terminat, puneți-le la loc.

6. După tapetare, prima aerisire nu trebuie să aibă loc mai devreme de 24 de ore mai târziu, dar nu pentru mult timp și fără curenți de aer.

Obținerea unui rezultat bun nu este dificilă, chiar și pentru cei a căror experiență nu este mare. Este necesar să se gândească totul în avans, să se pregătească și să urmeze recomandările prezentate mai sus.

Actualizare data: 12-22-2023