Exemplu de tobogan alpin frumos
Toboganele alpine implică crearea unui pârâu artificial. Pe fundul acestuia se așează pietre, se creează un mic iaz, iar apa este pompată în vârful «prăpastiei» cu ajutorul unei pompe.
Dacă locul este pe o pantă — puteți crea terase. Pentru a nivela terenul, se folosesc ziduri de sprijin. Le puteți ascunde cu ajutorul unor bolovani mari. O plantă de acoperire a solului se simte, de asemenea, foarte bine pe ele.
Notă: Terasele pot fi create și pe un teren plat, dar cu un scop diferit — pentru a face priveliștea mai pitorească. Diferența este creată prin utilizarea unor niveluri diferite ale solului.
Vedeți și Palisadă cu propriile mâini: de unde să începeți decorarea și la ce să acordați atenție?
Conținut
Selecția plantelor
Grădinarii începători ar trebui să ia în considerare câteva recomandări în ceea ce privește plantele:
- Când creăm un tobogan alpin, plantarea se face de sus în jos. În partea de sus se plantează arbuști, apoi urmează ierburile perene.
- Alegerea ar trebui făcută în favoarea soiurilor cu creștere joasă — de exemplu, ferigi, cereale, bulbi.
- Pentru începători, este mai bine să înceapă cu plante fără pretenții, care nu necesită o îngrijire intensivă de muncă.
- Coniferele vă vor menține grădina proaspătă atât iarna, cât și vara.
- Recent, plantele medicinale, cum ar fi oregano sau lavandă, au devenit populare.
- Atunci când alegeți plantele, ar trebui să țineți cont de capacitatea dumneavoastră de a le îngriji, de timpul liber de care dispuneți și de cât de regulat vă vizitați gazonul.
Alegerea corectă a plantelor va asigura frumusețea diapozitivului
Plante precum copăceii (în special cu frunze roșii), irisul, ienupărul, spirea, sâmburoiul, perișoara și edelweiss arată, de asemenea, frumos în straturile de flori.
Vezi și Căi de grădină cu propriile mâini: desene și opțiuni de design
Alegerea pietrelor
Designul peisajului, care are o astfel de compoziție, necesită o abordare atentă a alegerii pietrelor. Ar trebui să fie o mulțime de ele, mai multe tone, și toate ar trebui să fie de dimensiuni diferite.
Blocurile dăltuite, dar deja așezate, cu laturile întunecate, arată foarte bine. De asemenea, puteți alege pietre cu laturi rotunde, dar este foarte dificil să faceți o compoziție naturală din ele. De asemenea, nu ar trebui să amestecați fragmente cioplite și netede în cadrul aceluiași alpinarium.
Exemplu de utilizare a pietrelor pe o alunecare alpină
Un sfert din compoziție ar trebui să fie format din elemente mari, un sfert din compoziție ar trebui să fie format din elemente de dimensiuni medii, iar restul ar trebui să fie detalii mici.
Frumos și nobil arată granitul, dar pe un astfel de material rece coexistă puține plante. Solul de lângă el se acidifică rapid, iar acest lucru trebuie, de asemenea, luat în considerare.
Prin urmare, cel mai simplu mod este să folosiți tuf. Acesta drenează perfect apa și nu acidifică solul.
Notă: Puteți folosi și plăci de var, dar acestea sunt mai potrivite pentru alunecări ușoare și joase, datorită structurii lor.
Vedeți și Amenajarea grădinii 4 acri. Cum de a echipa un teritoriu mic cu propriile mâini?
Idei pentru un alpinarium
Dacă nu știți cum să faceți o alunecare alpină cu propriile mâini, respectați regula principală: compoziția ar trebui să fie naturală. Atunci când creați un pat, trebuie să țineți cont de teren, de suprafața terenului, de numărul de pietre, precum și de ideile creative personale.
Vedeți, de asemenea, designul peisajului: Ce este fundația
Alpinarium cu conifere
Speciile joase de conifere par să fi fost create pentru a crea alunecări alpine.
Conifere pe o alunecare alpină
Acestea pot fi thuys, ienuperi, pini și molizi, care sunt excelente pe soluri pietroase și tolerează vremea rece. La domiciliu sau la țară, acestea vor fi fără pretenții de îngrijire și nu vor lua proprietarului mult timp.
Important: tufele și ienuperii se plantează cel mai bine în fundal, astfel încât să nu «acopere» alte plante. Plantele de stejar se plantează pe pante.
Vezi și Proiectarea unui teren de 12 hectare cu casă și baie
Alpinarium cu un pârâu uscat
Un pârâu din material natural poate deveni centrul compoziției. Pentru a face acest lucru, trebuie să așezați o fâșie subțire de piatră zdrobită sau pietricele, asemănătoare unui pârâu, iar marginile sunt acoperite cu bolovani de diferite dimensiuni.
Între pietre puteți planta plante care cresc în principal pe corpurile de apă — de exemplu, iris sau coada rândunicii.
Utilizarea unui pârâu «uscat» pe un tobogan alpin
Elementele ar trebui să curgă din partea de sus a compoziției, imitând un curent de apă. Pietrele «pârâului» ar trebui să fie diferite de cele din restul compoziției, altfel totul se va contopi și alpinarul nu va arăta atractiv de la distanță.
Vezi și Idei excelente pentru amenajarea unui teren mic de teren
Alpinarium cu un iaz
Pietrele aranjate în jurul unui iaz artificial arată frumos. Compoziția este dispusă pe o parte a iazului, astfel încât să nu blocheze vederea.
Poți instala o pompă în centru și poți duce furtunul până în partea de sus — și atunci vei obține o întreagă cascadă.
Vezi și Amenajarea peisagistică pe o pantă
Dacă există foarte puține pietre
Cu un număr mic de pietre, există, de asemenea, opțiuni interesante de design. De exemplu, pe o suprafață plană, puteți așeza doar 2-3 bolovani, iar restul este umplut cu moloz. Este important ca într-o astfel de compoziție să existe puține plante.
Important! În compoziția finalizată este foarte dificil de îndepărtat buruienile, așa că este important să pregătiți mai întâi locul. Pentru a face acest lucru, se umple cu nisip și se acoperă cu geotextil, iar plantele sunt plantate în fantele din țesătură.
Vedeți, de asemenea, proiectarea peisajului unui teren de dacha
Instrucțiune pas cu pas de 8 etape
Instrucțiunile aproximative pas cu pas pentru crearea unui alpinarium pe parcela dvs. sunt următoarele:
- Selectați zona în care va fi amplasat toboganul.
- Faceți schițe ale schemei, luând în considerare toate punctele — inclusiv culorile.
- Desenați conturul terenului și îndepărtați gazonul.
- Umpleți zona cu un strat de drenaj.
- Umpleți zona cu pământ fertil.
- Așezați miezul diapozitivului și umpleți solul.
- Plantați plantele.
- Aplicați finisajele.
Să luăm în considerare unele dintre etape mai în detaliu, astfel încât cititorul să aibă o idee corectă despre cum să creeze un tobogan alpin cu propriile mâini.
Vedeți și Panouri solare în casă — realitățile Rusiei moderne
Desenarea planului toboganului alpin
Este important să desenați pe hârtie cum va arăta compoziția finită. Pe schița schematică indicați unde vor fi amplasate florile și pietrele.
Vedeți și Iluminarea parcelei dacha: tipuri de iluminare și idei originale
Alegeți un loc
Este de dorit ca patul de flori să fie amplasat într-un loc însorit și bine văzut din toate părțile. La casă sau la alte clădiri pentru a o așeza este de nedorit, deoarece de la topirea compoziției de zăpadă poate fi deteriorată.
Alegerea corectă a locului sub tobogan — un moment important al designului peisagistic
Un alpinarium excelent arată foarte bine pe neregularitățile create de natură.
Îndepărtați gazonul
Teritoriul poate fi marcat cu țăruși și frânghii. Gazonul se îndepărtează până la o adâncime de 30 cm și se pune deoparte. Nu uitați să scăpați de buruieni. Este necesar să vă uitați cu atenție prin pământ și să îndepărtați resturile tuturor rădăcinilor.
Pregătirea bazei
Pe fundul săpăturii se așează pietriș sau piatră spartă pe o distanță de aproximativ 15 cm și apoi încă 5-10 cm de nisip. Umpleți baza cu apă pentru o densitate maximă.
Pregătiți solul
Solul este alcătuit din gazon din groapa excavată, turbă, humus și nisip.
Compoziția exactă este selectată în funcție de soiurile de plante care vor fi plantate pe teren.
Important! Trebuie reținut faptul că diferitelor plante le plac diferite tipuri de sol. Atunci când creați un alpinarium cu propriile mâini, acest lucru trebuie luat în considerare fără greș.
Montarea toboganului
De-a lungul perimetrului, cele mai mari pietre sunt așezate în stratul inferior, iar mijlocul este umplut cu pământ. Apoi, elementele de mijloc sunt așezate pe ele, iar golurile sunt din nou umplute cu pământ. Cele mai mici materiale naturale sunt așezate chiar în partea de sus.
Plantarea plantelor
Treceți la cel mai plăcut lucru — să plantați flori.
Adăugarea finisajelor
În ultima etapă, umpleți golurile cu pietricele și, dacă doriți, instalați lumini de grădină.
Combinarea toboganului cu apă
Dacă creați un pat de flori cu apă, atunci totul în compoziție ar trebui să arate natural. Elevația formată din 3 niveluri și completată cu un pârâu arată cel mai bine.
Compoziția unui tobogan alpin și a unui pârâu
Nu este necesar să plasați compoziția într-un loc însorit — în caz contrar, apa va începe să se înverzească rapid. Dar, de asemenea, este mai bine să nu o așezați la umbră, altfel multe plante nu vor mai înflori.
Costul aproximativ al unui tobogan alpin
Costul mediu al unui deal alpin la cheie, cu materiale și lucrări, costă 7 mii de ruble pe metru pătrat. Dar poate fi serios economisit pe ea dacă creați singur alpinarium-ul și nu cumpărați pietre mari, ci le aduceți din natură.
Concluzie
Colina alpină presupune un domeniu de aplicare imens pentru creativitate. Dar nu uitați că totul în el ar trebui să fie combinat și să arate cât mai natural posibil — pietre, plante, iaz și chiar iluminat.
Data publicării: 3-19-2022
Actualizare data: 3-19-2022