Cum să decorezi în mod corespunzător un acvariu

Un acvariu frumos decorat va deveni piesa centrală a decorului interior al camerei

Decorarea acvariului cu propriile mâini

Imitarea realistă a peisajului terestru într-un acvariu de casă

Câțiva factori importanți

Înainte de a vă apuca de treabă studiați ce este un acvariu în general, cum să îl îngrijiți corespunzător și cum să îl decorați corespunzător. Pentru început, merită să înțelegem că avem de-a face cu un întreg ecosistem afișat în dimensiuni minimaliste. În plus, suntem interesați de partea de design a chestiunii, așa că trebuie să abordăm problema din diferite părți.

Pești vii într-un acvariu acasă

Peștii sunt destul de pretențioși, atât în ceea ce privește mediul în care trăiesc, cât și în ceea ce privește vecinii lor

Atunci când decorați, luați în considerare câțiva factori importanți:

Accentul Varietăți
Tipul de acvariu Marin, de râu
Forma bolului Rotund, dreptunghiular, convex, pătrat
Tipul de decorațiuni Naturale, artificiale
Forma de compoziție Convexă, concavă, dreptunghiulară, triunghiulară.

O lume subacvatică frumoasă cu corali

Un rol important în proiectarea acvariului este jucat de iluminat

Este necesar să se pună accentul pe acești factori, precum și pe soiurile existente la locul de muncă. Trebuie să ne întoarcem la ele, deci merită să le luăm în considerare în detaliu și să învățăm caracteristicile.

Vedeți, de asemenea, pătuț pentru copii cu propriile mâini: clasă de master cu desene și fotografii

Tipul de acvariu

Distingeți două soiuri principale: marine și fluviale. Acesta este un factor foarte important. Afectează alegerea locuitorilor, a plantelor, a decorațiunilor și chiar a apei.

Important! Pentru a umple un acvariu marin aveți nevoie de apă de mare.

Complexitatea întreținerii unui astfel de sistem constă în complexitatea umplerii acestuia. Să găsești apă de mare la vânzare nu este ușor, iar marea nu este întotdeauna aproape. Din acest motiv, astfel de sisteme nu sunt populare, dar ele încă există.

Decorațiile în acest caz sunt selectate în mod corespunzător. Există mulți pești de mare frumoși, potriviți pentru viața în condiții casnice. Ei înșiși sunt un decor bun, dar totuși golul merită diversificat.

Pietre de diferite forme pe fundul acvariului

Un aranjament armonios care amintește de o grădină de piatră japoneză

Cel mai frecvent decor este o barieră de recif. Acesta poate fi atât natural, cât și artificial. Acesta din urmă este mai frecvent, deoarece este mai ușor de întreținut și de organizat. Trebuie doar să cumpărați un astfel de decor și să îl instalați de-a lungul peretelui din spate al acvariului.

Râul oferă mai mult spațiu pentru creativitate, fiind ușor de întreținut și de organizat. Aici puteți folosi apă de ploaie, distilată sau chiar apă de la robinet (dar este neapărat timpul să o apărați înainte de utilizare).

Vezi și Cum să faci jaluzele din tapet cu propriile mâini

Forma bolului

Acest factor afectează într-o mai mare măsură alegerea formei compoziției și a designului în general. Din cursul școlar de fizică, știm că sticla este capabilă să distorsioneze imaginea. Și cu cât sticla este mai curbată, cu atât mai multă deformare se obține. Prin urmare, asigurați-vă că acordați atenție formei bolului și priviți opera de artă rezultată din diferite unghiuri.

Acvariu mic și pătrat pe birou

Atunci când selectați designul acvariului, este necesar să țineți cont de stilul camerei

Cele mai populare sunt bolurile dreptunghiulare. Ele sunt convenabile în curățare, instalare, decorare, echipament de montare. În plus, ele au un preț mai mic decât alte soiuri. Un astfel de bol practic nu denaturează imaginea, astfel încât puteți alege în siguranță orice tip de compoziție.

Acvariu cu fundul dreptunghiular în camera de zi

Acvariile dreptunghiulare sunt cele mai ieftine și imaginea din ele nu este distorsionată.

Cele pătrate au caracteristici similare. Cu toate acestea, există o ușoară distorsiune din cauza nervurilor identice ale bolului, astfel încât o structură dreptunghiulară cu design plat nu va funcționa în acest caz.

Convexe reprezintă un bol dreptunghiular cu un perete frontal curbat. În consecință, partea frontală este deformată. Structurile convexe sau concave se potrivesc unor astfel de boluri.

Acvariu panoramic cu geam de vizionare convex

Acvariile cu sticlă frontală convexă se numesc panoramice și sunt caracterizate de o vedere de ansamblu spectaculoasă

Acvariu rotund în interiorul camerei de zi

Un mic acvariu rotund arată foarte bine pe o noptieră, lângă o canapea sau un pat.

Cu formele rotunde trebuie să fiți atenți. În general, acestea nu sunt populare, deoarece sunt dificil de curățat și de decorat. De asemenea, acestea sunt caracterizate de dimensiuni mici. În acest caz, cea mai bună alegere vor fi decorațiunile simple.

Vedeți și Creați un decor necomplicat și uimitor din lemn cu propriile mâini

Forma de compoziție

Acum direct despre problema creării unei construcții, pe care am atins-o mai sus. Există 4 tipuri de bază de compoziție, ale căror diferențe afectează compatibilitatea lor cu forma acvariului:

  1. Convex. Are elemente mari și mici în compoziție. Particularitatea sa constă în faptul că obiectele mari sunt expuse în centru sau pe peretele din spate. În plus, aici se folosesc mai multe elemente mari, care se vor afla la același nivel. Apoi, elementele sunt plasate în ordinea descrescătoare a mărimii, construind compoziția dinspre centru spre peretele din față.
  2. Concav. Principiul de aranjare este opus celui precedent. La periferie sunt plasate elemente volumetrice, mărimea celor care urmează scăzând treptat spre centru. În acest caz, asigurați-vă că decorațiunile nu se suprapun unele peste altele.
  3. Triunghiulară. Principiul de aranjare este similar cu prima opțiune. În acest caz, este necesar să găsiți un punct de referință cel mai înalt și să creați o structură din acesta. Deci, alegeți cel mai înalt decor și plasați-l oriunde. Apoi, reducând treptat dimensiunea decorațiunilor, aduceți-le la un alt punct.
  4. Dreptunghiulară. Nu este o opțiune atât de simplă pe cât pare. În acest caz, întregul spațiu este umplut cu elemente de aceeași dimensiune. Complexitatea constă în selectarea componentelor și aranjarea structurii în așa fel încât toate detaliile să fie vizibile din diferite puncte de vedere.

Decorarea acvariului cu rădăcini și alge

Compoziție frumoasă de lemn de derivă și alge marine

Decorare realistă a acvariului cu piatră naturală

Munți «adevărați» pe fundul acvariului

Decorare de acvariu în stil de desene animate

Acest aranjament poate fi potrivit pentru un acvariu în camera unui copil

Acum știți cum veți aranja viitoarea compoziție în funcție de tipul și forma acvariului. Să trecem direct la crearea designului.

Vedeți, de asemenea, scoicile ca element al interiorului

Ce trebuie să știți despre decorațiunile pentru acvariu

Încă o dată vă reamintim că avem de-a face cu un ecosistem viu. Prin urmare, acesta trebuie tratat cu grijă, respect și dragoste.

Acum despre decorațiuni. Prima regulă este să nu faci rău. Încercați nu numai să creați un design bun, ci și să aveți grijă de locuitori. Decorațiunile nu ar trebui să dăuneze peștilor și să creeze neplăceri.

Pești cu dungi într-un acvariu de râu

Un peisaj minimalist, cu accent pe lemnul de derivă

Important: Nu folosiți substanțe toxice pentru decorare.

La toxice includ unele categorii de plastic, polietilenă, unele vopsele și lacuri rezistente la apă. Acestea trebuie eliminate de pe listă.

În mod ciudat, dar și peștii ar trebui să fie confortabili. Dacă decorațiunile îi împiedică să ajungă la sol sau le limitează mișcarea, o parte din compoziție trebuie eliminată sau schimbată în întregime.

Așadar, confort, siguranță și aspect de bun gust — acestea sunt regulile de bază ale decorării unui acvariu.

Vedeți, de asemenea, Designul dormitorului cu propriile mâini — este posibil?

Decor natural

Dacă vă gândiți cum să decorați cel mai bine acvariul, alegeți cu îndrăzneală un decor natural. Această opțiune printre cunoscători și profesioniști este considerată cea mai acceptabilă, în timp ce decorațiunile artificiale sunt o opțiune vulgară. Dar să nu criticăm, ci să luăm în considerare ambele cazuri.

Vegetație abundentă într-un acvariu în stil olandez

Utilizarea completă a spațiului acvariului este tipică pentru stilul olandez de decorare

Decorațiunile naturale includ diverse plante acvatice, inclusiv alge, rădăcini, lemn de derivă, pietre naturale — tot ceea ce poate fi găsit în lumea naturală.

Rădăcini de copac în interiorul acvariului

Rădăcini de diferite forme fanteziste sunt adesea folosite pentru a decora o lume subacvatică acasă

Acvariu încorporat într-o insulă de bucătărie

Pietrele sunt cel mai simplu mod de a decora un acvariu

Algele sunt adesea folosite și reprezintă cea mai bună opțiune. Ele adaugă verdeață vibrantă corpului de apă și ajută la generarea de oxigen, care este necesar pentru ca peștii să trăiască. Dacă doriți să imitați algele de râu, alegeți naias, elodea, cattail, cabomba, naiad, myriophyllum. Acestea au tulpini și frunze moi, cresc rapid, creează o matrice verde puternică.

Important: Înainte de a planta plante acvatice, asigurați-vă că studiați instrucțiunile și creați condițiile necesare.

Un frumos locuitor de acvariu este cladofora sferică. Aceasta crește într-o bucată mică, asemănătoare cu o sferă. Poate fi folosită în diferite moduri: așezată pe sol ca un covor, tăiată în două; plantați «bile» o colonie separată — totul depinde de imaginația dumneavoastră. O idee originală va fi plantarea cladoforei pe lemn de drift în așa fel încât să facă imaginea unui copac tropical. Acest prieten verde este util pentru pești, deoarece între frunzele sale se ascund multe microorganisme care sunt hrană.

Bile de alge verzi pe fundul acvariului

Cladophora globularis este potrivită pentru acvariile cu apă rece, cu temperaturi ale apei care nu depășesc 20 de grade Celsius. Într-un mediu mai cald, planta se rupe în bucăți

Mușchii sunt perfecți pentru decorare. Ei pot acoperi fundul unui covor continuu, plasați pe smocuri sau este în plutire liberă, creând insule zburătoare. Dintre mușchi acordați atenție la richchia și mușchiul javanez.

Coriacee în acvariu cu mușchi javanez

Mușchiul javanez poate fi păstrat în orice acvariu, deoarece se simte bine peste tot. Crește foarte repede, umplând toate colțurile, astfel încât este dificil de îndepărtat

În plus față de alge și mușchi, alte plante cu un sistem radicular mai puternic vor crea o frumusețe vie. Vă recomandăm să cumpărați o anubias. Are rădăcini puternice și frunze destul de rezistente. Este foarte potrivită pentru sistemele în care peștii trăiesc și roiesc în solul dintre rădăcini.

Echinodorus amazonianus va fi o piesă centrală bună, împreună cu verdeața de creștere mică. Este un arbust care se întinde, cu frunze lungi și înguste. Ludwigia de mlaștină este o opțiune excelentă. Va adăuga exotism, aducând un pic de roșeață. Iar frunzele sale pline și rotunjite vor fi cu siguranță atrăgătoare pentru pești. Un alt locuitor roșu al iazului de acasă în castron — rotala indiană. Coloniile sale creează un efect uimitor de fund de mare sau de râu.

Frunze roșiatice de ludwigia de mlaștină

Ludwigia de mlaștină crește până la 20-35 cm și poate înflori în condiții favorabile

Multe dintre plantele enumerate mai sus vor înflori. Cu toate acestea, merită să menționăm alte câteva categorii de plante de acvariu care pot arunca culoare și pot adăuga o frumusețe incredibilă instalațiilor. Printre acestea se numără eichhornia, hydrotrichia hottoniflora, limnophila și nymphoides. În timpul înfloririi, acestea au inflorescențe frumoase. Iar în afara acestei perioade, ele formează partea verde a compoziției. Desigur, conduce această listă de nymphaea de acvariu. În exterior, arată ca un nufăr de apă, vine în diferite culori. Crește, plutind pe suprafața apei, așa că asigurați-vă că creați condițiile necesare pentru viața sa.

Iacint de apă eichhornia cu flori liliachii

Eichhornia înflorind pe suprafața apei în acvariu

În plus față de plante, rădăcinile și lemnul din derivă vor constitui un decor natural excelent. Puteți crea un astfel de decor pentru acvariu cu propriile mâini. Selectați o ramură sau un lemn de derivă cu configurația dorită, spălați-l și curățați-l bine, apoi trebuie fiert în apă pentru o perioadă lungă de timp la foc mare. După ce se înmoaie, adăugați coaja de stejar în apă și mai fierbeți puțin. Această procedură va împiedica lemnul să putrezească în apă. După ce se usucă, puteți pune snagul în apă. Dacă se dorește, se pot planta deasupra plante cu creștere joasă sau mușchi. Același lucru este valabil și pentru rădăcini.

Plante acvatice multicolore într-un acvariu de casă

Acvariul arată mai bine atunci când are plante de diferite culori

Pietrele sunt o modalitate excelentă de a merge. Alegeți pietricelele preferate care vă cad sub picioare în viața de zi cu zi, spălați-le, fierbeți-le și le puteți folosi ca decor.

Vezi și Cum să folosești pânza de sac în designul interior

Decorațiuni artificiale

În unele cercuri, decorațiunile artificiale sunt considerate mauvais, dar ele sunt totuși folosite. Printre acestea se numără diverse lacăte, scoici, pietricele, același lemn de derivă poate fi artificial.

Selectând bijuterii din materiale nenaturale, amintiți-vă că multe dintre ele se pot descompune în apă, creând o atmosferă nefavorabilă pentru pești. Acest lucru nu ar trebui să fie permis. Alegeți doar opțiuni sigure.

Castel de basm în interiorul acvariului

Închideți pe fundul acvariului

Ulcior de lut pe fundul acvariului

Un ulcior antic «antic» poate fi așezat pe fundul acvariului.

Coloane antice în partea de jos a acvariului

Design de acvariu inspirat din lumea antică

Opțiunea cea mai potrivită și cea mai comună este ceramica sau argila. Piesele realizate din acest material au o nuanță roșiatică sau gălbuie plăcută și vor dura mult timp. Piatra artificială poate fi o opțiune bună. Este folosită pentru a face castele, bariere de recif și case pentru pești. Este o opțiune sigură și poate fi folosită în timp ce se creează modele împreună cu opțiunea naturală.

Vedeți și Cum să proiectați o intrare fără ușă?

Problema combinabilității

Atunci când alegeți decorațiuni vii și artificiale nu uitați de combinabilitatea acestora. Unele tipuri de plante necesită apă moale și multă lumină, în timp ce altele au nevoie de apă mai dură și de o iluminare discretă. Înainte de a cumpăra, asigurați-vă că studiați condițiile necesare pentru viața plantei și combinați corect diferite specii. Același lucru este valabil și pentru pești. Diferiți indivizi au nevoie de condiții individuale. Prin urmare, selectați categorii cu nevoi asemănătoare.

Tabel de compatibilitate a unor soiuri de pești pentru acvariu

Tabel de combinații de pești de acvariu

După cum puteți vedea, decorați acvariul cu propriile mâini nu este deloc dificil. Principalul lucru este să cunoașteți legile acestui ecosistem și regulile de compoziție. Abordați acest caz cu dragoste, prudență și curiozitate. Lumea subacvatică deține multe secrete și culori, iubiți-o și se va deschide pentru dvs.

Actualizare data: 12-22-2023