Luminile LED sunt mai scumpe decât lămpile cu incandescență, dar au o serie de avantaje. Principalul plus, care este luat în considerare la cumpărarea unor astfel de surse — economiile de energie. Dacă le comparăm cu becurile cu incandescență, dispozitivele LED consumă de 10 ori mai puțină energie electrică.
Important! Lămpile LED sunt de 5 ori mai economice decât lămpile fluorescente, care sunt alese în principal pentru încăperile tehnice.
Lămpile LED de putere mică — unul dintre principalele avantaje ale surselor de acest tip. Ele pot fi instalate în candelabre și aplice, care au o limită de 40 de wați. În același timp, lampa va străluci similar cu o lampă cu incandescență de 400 de wați. Cumpărând astfel de lămpi, nu vă puteți limita în alegere și nu vă faceți griji cu privire la faptul că va fi întuneric sau că baza sconceului va eșua.
Durabilitatea este o caracteristică care joacă un rol decisiv în alegerea dispozitivelor LED. Astfel de corpuri de iluminat durează de 10 ori mai mult decât lămpile cu incandescență convenționale. Durata medie de viață a acestora variază între 5 și 10 ani. Majoritatea magazinelor specializate oferă o garanție pentru sursele de lumină cu LED de până la 3 ani.
Pentru fanii esteticii lămpilor cu incandescență au inventat surse LED cu filament cu becuri transparente. În ele, în loc de spirală pot fi văzute tije LED. Acestea nu arată ca filamentele cu incandescență, dar pot crea o atmosferă similară.
Simplitatea și fiabilitatea — o caracteristică distinctivă a luminilor cu LED-uri. Excepție fac lămpile cu filament, care nu pot fi scuturate. Restul dispozitivelor nu vor fi deteriorate chiar și cu scuturarea, o scădere puternică a temperaturii și căderi.
Respectarea mediului se numără printre plusurile nu mai puțin importante ale corpurilor de iluminat cu LED-uri. De exemplu, lămpile fluorescente conțin mercur, astfel încât deteriorarea lor poate fi periculoasă. Dacă se întâmplă acest lucru, lampa trebuie eliminată în puncte de recepție special concepute pentru aceasta.
Important! Atunci când distrugeți o lampă LED, singurul lucru care poate fi periculos sunt fragmentele de bec. O astfel de lampă nu va exploda, nu va lăsa arsuri pe piele chiar și în cazul unui contact prelungit.
A se vedea, de asemenea, Zonarea unei camere într-un dormitor și camera de zi
Conținut
Dezavantajele iluminatului cu LED-uri
Singurul avertisment de care trebuie să țineți cont atunci când instalați corpuri de iluminat cu LED-uri este că acestea pot eșua dacă sunt utilizate cu variatoare și indicatori de lumină în întrerupătoare. Pentru astfel de dispozitive, este mai bine să cumpărați lămpi cu reglaj de intensitate. Dacă trebuie să folosiți surse LED împreună cu indicatoare de pornire/oprire, merită să alegeți echipamente moderne (sconces sau modele de masă). Dacă introduceți o lampă cu LED-uri, de exemplu, într-o lampă de podea învechită, lumina va pâlpâi, iar lampa însăși va ceda rapid.
Vedeți, de asemenea, vagon în interior: tipuri, fotografii, sfaturi
Caracteristici importante ale lămpilor cu LED-uri
Înainte de a cumpăra o lampă cu LED-uri, merită să acordați atenție unui număr de parametri importanți. De la ei va depinde confortul de ședere în zona de amplasare a surselor de lumină.
Vedeți și High-tech în interior: principiu, materiale, fotografii
Temperatura de culoare
Fiecare LED strălucește într-un anumit spectru. Temperatura de culoare este împărțită în tonuri și semitonuri. Gradația de bază implică o împărțire în lumină albă caldă, neutră și rece. Pentru a determina raportul de lumină la o anumită temperatură ajută la marcarea luminescenței în grade Kelvin.
Vezi și Fresce în interior: tehnologia de producție, avantaje
Lumină caldă cu o culoare gălbuie
Această strălucire este mai potrivită pentru iubitorii de stil retro. Emisia acestui spectru seamănă cu o lampă cu incandescență, ceea ce ajută la crearea unui sentiment de confort și căldură. Cu toate acestea, trebuie să alegeți lămpile potrivite în funcție de mediul în care vor fi amplasate corpurile de iluminat, altfel acestea pot denatura unele culori.
Lumina caldă se potrivește interioarelor în tonuri de verde, lemn, bej și piersică. Amplasarea ideală a luminilor «calde» este dormitorul, biroul și camera de zi.
Temperatura de culoare sub 3 mii K nu este potrivită pentru interioarele în tonuri reci — albastru, gri, alb, alb, violet și roz. De asemenea, nu alegeți astfel de lumini pentru încăperi în care iluminatul neutru este important, de exemplu, în baie și în dressing.
Vedeți și Stilul interior: tipuri de soluții de design pentru casa dvs.
Alb neutru
Astfel de lumini arată o lumină albă pură, fără nicio distorsiune. Această strălucire este potrivită pentru orice situație. Albul neutru nu are un impact major asupra interiorului. Dacă nu sunteți ferm sigur dacă lumina caldă sau rece este potrivită pentru o anumită cameră, este mai bine să alegeți albul.
Corpurile de iluminat neutre sunt deosebit de eficiente în încăperile în care este important să se transmită cu acuratețe adevărata culoare a spațiului înconjurător — într-un vestiar, într-un birou sau în camera unui copil.
Diferiți producători de corpuri de iluminat cu LED oferă multe nuanțe de temperatură de culoare, care pot să nu se potrivească atunci când sunt comparate. Becurile cu lumină caldă la 2700 K pot produce diferite nuanțe de galben. Într-un candelabru, este mai bine să instalați surse de aceeași marcă.
Vezi și Design interior în culoarea muștarului
Alb rece
Se obișnuiește să se numească «lumina din sala de operație», deoarece astfel de lămpi emit o strălucire albăstruie caracteristică. Din punct de vedere vizual, astfel de lămpi par mai luminoase decât cele de culoare albă neutră, dar, în același timp, camera poate deveni mai puțin confortabilă. Lămpile reci nu sunt de obicei instalate în camerele de zi — astfel de surse sunt mai potrivite pentru băi, magazii și holuri.
Albul rece este potrivit pentru interioarele în culori reci. Acestea includ toate nuanțele de negru și gri, albastru și violet. În aceeași categorie poate fi atribuită rozului rece. De asemenea, o astfel de iluminare va fi utilă în spațiile nerezidențiale. Un astfel de iluminat nu este potrivit pentru dormitoare și camere pentru copii.
Vezi și Stilul vintage în designul interior
Câte becuri să luați
Pentru a calcula nivelul de iluminare necesar, trebuie să comparați puterea specifică și metrajul camerei. Pentru 1 m 2, 20-30 W vor fi suficienți. Deci, pentru o cameră de 15 m 2 ar trebui instalate atâtea lămpi, astfel încât puterea totală să fie de 450 W. De exemplu, dacă ați ales un candelabru cu 4 lămpi, atunci fiecare lampă ar trebui să fie de 115 W. Puteți calcula numărul exact de lămpi folosind o formulă complexă bazată pe reglementări. Aceasta ia în considerare erorile pe diferite tipuri de corpuri de iluminat, înălțimea tavanului, scopul funcțional al camerei.
Important! Alegeți numărul și puterea lămpilor ar trebui să ia în considerare preferințele individuale. Cineva îi place ca încăperea să fie luminoasă, cineva preferă lumina stinsă.
În dormitoare, iluminarea lămpii este adecvată, atunci când lumina nu este chiar suficientă. În bucătărie este important nu numai să se facă iluminarea în conformitate cu normele, ci și să se distribuie corect zonele de diferite grade de iluminare. În baie merită să instalați lămpi de luminozitate mai mare, altfel vă veți simți inconfortabil și chiar inconfortabil.
Principalul criteriu pentru alegerea iluminatului este logica spațiului. Ar trebui să se realizeze că nici cel mai luminos și atractiv candelabru nu va putea transforma corespunzător spațiul dacă este instalat într-un loc nepotrivit. Chiar dacă luminile sunt amplasate în centru, sub tavan, dar camera are 25-30 m 2 , lumina tot nu va fi suficientă. Colțurile vor rămâne întunecate, iar pentru a crea un interior confortabil nu va funcționa.
Vedeți și Designul de arhivă: alegerea formelor și a materialelor
Pe ce criterii alegeți lămpile
Parametrii importanți pentru alegerea lămpilor cu LED-uri — bugetul, parametrii tehnici și preferințele personale. Principalul parametru este puterea. Cu cât este mai mare, cu atât mai strălucitoare este lumina din cameră. Cu toate acestea, același lucru depinde de ea și de consumul de energie electrică.
Cei mai mulți producători susțin că lămpile cu LED consumă de 10 ori mai puțin curent decât lămpile cu incandescență standard. Cu toate acestea, sursele moderne pot reduce semnificativ luminozitatea din cauza culorii becului.
Unele modele sunt potrivite pentru casele inteligente. Luminozitatea lor poate fi schimbată cu ușurință prin intermediul unei aplicații pentru smartphone.
Criterii după care să alegeți luminile cu LED-uri:
- Durată de viață maximă. Aceasta este indicată pe ambalaj. Pentru luminile LED, este de 30 de mii de ore.
- Rezistența la intemperii sau la praf dacă sursa este selectată pentru utilizare în baie sau, respectiv, în exterior.
- Indice de redare a culorilor. Costul lămpii depinde de această caracteristică. Parametrul indică calitatea transmiterii luminii, care se reflectă direct în nivelul de iluminare. Pentru camerele de zi, alegeți surse cu un indice mai mare de 80.
- Forma, dimensiunea și baza. Lampa ar trebui să se potrivească candelabrului, astfel încât în timpul instalării să nu existe probleme. Pentru iluminatul punctual alegeți lămpi miniaturale.
- Tensiune. Lămpile cu LED-uri funcționează de la rețea în gama de 220-240 V. De asemenea, acestea pot fi conectate la surse de alimentare pentru 12 V. Unele produse își păstrează operabilitatea într-o gamă largă de parametri de tensiune posibili. Corpurile de iluminat cu LED-uri utilizează drivere — plăci speciale în bază. Acestea asigură reglarea adaptivă a luminozității în cazul fluctuațiilor de tensiune.
Unele corpuri de iluminat cu LED-uri devin rapid inutilizabile atunci când lucrează cu întrerupătoare în care este instalat un bec indicator. Atunci când indicatorul luminos este aprins, dispozitivul LED poate arde slab sau se poate aprinde. Doar un procent mic de producători avertizează cumpărătorii că modelele lor funcționează cu astfel de întrerupătoare.
Vedeți și Reguli pentru designul de garaj pentru bărbați adevărați
Cum de a alege lumini cu LED-uri pentru garaj
Luminile LED sunt excelente pentru garaj, deoarece aproape că nu încălzesc și, în același timp, sunt capabile să asigure un nivel suficient de iluminare a zonelor de lucru. În plus, luminile LED consumă puțină energie electrică, ceea ce este benefic pentru proprietarii de mașini care petrec mult timp în garaj.
Luminile LED pentru garaj trebuie alese în funcție de tipul de iluminare — locală sau generală. Pentru general, este mai bine să cumpărați lumini LED de bază. Iluminarea locală este necesară atunci când se iluminează anumite zone — pod, rafturi cu scule, groapa de inspecție.
Luminile LED de plafon sunt necesare pentru garaje mici cu o dimensiune de 3×4 m. Utilizarea unor astfel de surse vă permite să distribuiți uniform lumina în tot garajul.
Opțiuni pentru iluminarea garajului cu lumini LED:
- Bandă — o placă flexibilă pe care sunt plasate LED-uri. Puteți alege modele cu strălucire monocromă sau colorată.
- Corpuri de iluminat — în astfel de dispozitive, lămpile sunt plasate în carcasă. Pentru o lampă convențională, sunt potrivite produsele cu o bază E27 și E14.
- Lămpi — acestea sunt instalate nu numai pentru iluminare, ci și pentru a crea o anumită atmosferă.
- Încastrate — o alegere rară atunci când iluminați un garaj, dar vă permite să iluminați în mod inteligent anumite zone.
Plafonierele montate pe perete pentru garaj sunt utilizate atunci când anumite zone trebuie iluminate. Aceasta poate fi o masă cu unelte de lucru, un banc de lucru sau rafturi. Nu există nicio dificultate în conectarea unor astfel de surse.
Dacă garajul are o suprafață de 20 m 2 , aceasta trebuie înmulțită cu 20 de wați, rezultatul este de 400 de wați. Această putere totală ar trebui să aibă lumini LED pentru o cameră de 4×5 m.
Vedeți, de asemenea, Sfaturi pentru alegerea designului unui apartament studio
Nuanțe de iluminat cu LED-uri-lampi — trebuie să știți despre ele în mod necesar
Luminozitatea sursei depinde de tipul de sticlă de bec. Frosted este necesar pentru a crea lumină difuză. Becurile maturate absorb 5-10% din raze. În bucătărie sau în birou, astfel de modele este mai bine să nu alegeți.
Calitatea iluminării depinde de unghiul fasciculului de lumină. Dacă plafonul este închis, iar lumina este planificată pentru a fi direcționată, merită să alegeți un model cu un unghi de 120 °. Astfel de lămpi sunt potrivite pentru sconces și lămpi de masă. Pentru iluminatul de bază, alegeți surse cu un unghi de 360 °. În cazul în care camera este o zonă mică sau de dimensiuni medii, o astfel de lampă poate ilumina bine toate zonele din cameră deodată.
Vedeți și Cum să proiectați interiorul unei camere de 14 metri pătrați.
Concluzii
Luminile cu LED-uri pentru casă, cabană sau stradă trebuie selectate ținând cont de zona de iluminat necesară, de buget și de caracteristicile spațiului. De exemplu, în apartament, pe lângă candelabru, poate fi nevoie de o lampă pentru noptieră, spoturi în baie, o lampă de perete în hol sau dulap. Dar chiar și cu un număr mare de corpuri de iluminat, o astfel de iluminare este mai economică decât în cazul lămpilor obișnuite cu incandescență.
Pentru garaj sau stradă, ar trebui să alegeți iluminarea, în primul rând, ținând cont de funcționalitatea necesară. Lămpile trebuie să aibă puterea necesară pentru a asigura un nivel suficient de iluminare.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023