Culoarea galbenă caldă aduce bucurie și pozitivitate
Coloristii, psihologii și designerii de interior vă vor povesti toate secretele aplicării nuanțelor din cea mai deschisă parte a spectrului cald.
Conținut
Proprietăți ale culorii galbene
Culoarea galbenă este numită însorită, caldă, luminoasă, luminoasă, miere, chihlimbar, florală și fructată — și aceasta este doar o mică parte din epitetele inerente acesteia. Naturaliștii au observat impactul pozitiv al acestei palete asupra stării de bine, așa că oferă tot felul de combinații de culoare galbenă în interiorul diferitelor încăperi. Una dintre cele mai recente tendințe este utilizarea gamei de miere și chihlimbar în designul diferitelor stiluri, care se referă la nuanțele nobile ale culorii galbene.
Culoarea galbenă arată bine atât ca nuanță principală, cât și ca un accent luminos
Nuanțele de galben restabilesc rapid activitatea intelectuală, normalizează tensiunea arterială la persoanele hipotensive, scapă de depresie și activează vitalitatea. Fundalul luminos însorit este mai bine să nu fie folosit ca bază a unei zone de recreere. Dar interiorul galben este plăcut de copii, genii și mulți oameni cu o imaginație dezvoltată. Prin urmare, nu există un accent luminos mai bun în zona de lucru sau acolo unde ceva este creat de persoane creative.
Mulți oameni își sărbătoresc sentimentul de sine într-o cameră cu o mulțime de elemente și textile galbene. Într-o cameră rece miere-aurie pare mai caldă decât într-un dormitor albastru-argintiu cu aceeași temperatură. Iată cum suntem afectați de paleta «caldă» și de interiorul cu pereți galbeni, iar acesta este un alt secret al subconștientului uman. Iar persoanelor predispuse la depresie sezonieră, în lunile de toamnă prelungite li se recomandă să acopere ferestrele cu perdele și draperii galbene, imitând lumina soarelui.
Mobilierul galben se potrivește perfect într-o cameră cu pereți albaștri
Sfat. Dacă doriți să adăugați mai multă viață unui mediu modern și strict, adăugați flori proaspete și perne decorative pentru canapea într-o gamă de culori calde.
Câteva accente galbene au făcut un dormitor gri mai cald și nu atât de plictisitor
Roșul, albastrul și galbenul sunt culorile de bază, toate celelalte sunt obținute prin amestecarea lor, respectiv sunt deja derivate. Aceste favorite sunt ușor de perceput de către copii, așa că sunt preferate. Se observă că variantele de banane, canarine și lămâie cresc vitalitatea, mai ales în combinație cu adaosul de caramel și ciocolată. Această combinație poate fi o soluție excelentă pentru zona de luat masa și bucătărie, unde toată lumea se grăbește să ia micul dejun sau cafeaua împreună.
Trei accente bine alese — ușă galbenă, pernă roșie și puf albastru
Griul, liliacul sau bejul ca însoțitor al gamei galbene rareori stârnesc interesul celor mai frustrate personalități. Pentru acestea, experții recomandă combinarea tapetului galben cu alte culori, în special cu tavane albe, mobilier maro și finisaje spectaculoase din lemn.
Fiți atenți! Este dovedit faptul că culoarea galbenă trezește apetitul. Prin urmare, în interiorul camerei galbene este util pentru copiii care sunt nocivi la masă, dar contraindicat pentru persoanele predispuse la supraalimentare și obezitate.
Culorile albastru și galben se completează reciproc
Este important să se ia în considerare cu ce asociază proprietarul camerei culoarea galbenă, indiferent de ceea ce sugerează designerul. Pentru unii oameni este bucurie, prosperitate, clinchetul monedelor de aur, inteligență activă, căldură sau flori proaspete. Pentru alții este separarea, paloarea bolnăvicioasă, riscul sau atenția sporită atunci când este amenințat.
Vedeți și Caracteristicile designului interior clasic american
Aplicarea nuanțelor de galben în interioare de stilistică diferită
Fiecare culoare are propriul său caracter și gradație. Moderația — motto-ul designerilor care practică interioarele în tonuri galbene. Un exces de culoare saturată în forma sa pură va obosi, în special persoanele a căror muncă este asociată cu oscilații emoționale. Dimpotrivă, persoanele deprimate și pasive vor beneficia de un hol și o baie în nuanțe galbene, ca în fotografie.
O baie fără ferestre cu pereți galbeni devine mai spațioasă și mai luminoasă
Tonurile estompate și palide de lămâie pot înlocui destul de bine albul în orice cameră cu ferestre orientate spre nord. Iar nuanțele saturate trebuie folosite întotdeauna cu prudență, de exemplu, dacă este vorba de un interior de living cu parchet și perdele galbene.
Nuanțele de miere și chihlimbar pot fi folosite fără teamă, ele nu vor strica nici măcar interiorul luxos și palatinal al dormitorului, stilizat ca budoarele din vremea regelui Ludovic al XIV-lea.
Într-o cameră de zi clasică, galbenul este combinat cu succes cu culorile bej și măsliniu.
Accesoriile galben-aurii garantează un pic de strălucire într-un birou în stil englezesc conservator, cu mobilier tapițat cu piele maro scumpă.
Capătul cald al spectrului poate avea și el propriile sale tonuri «reci», formate prin amestecul cu o altă culoare. De exemplu, galben-verde sau galben-lămâie este perceput ca fiind mult mai «rece» decât culorile banană, canar sau dovleac. Datorită acestei variabilități, este convenabil să se experimenteze combinația de culoare galbenă într-un interior urban modern.
Canapea cu tapițerie de muștar arată spectaculos pe fundalul pereților de piatră din camera de zi în stil loft
Paleta caldă este bine percepută în designul, realizat sub aspect etnic, stiluri retro și țară. Capacitatea de încălzire va fi necesară pentru a crea o atmosferă specială în casă, mai ales dacă este o culoare galbenă în interiorul camerei de zi, al bucătăriei sau al sufrageriei. Deosebit de interesantă o astfel de gamă este percepută în adăugarea de nuanțe de portocaliu, verde și teracotă.
Șofranul, ocrul și muștarul sunt culori rafinate și ușor atenuate din spectrul cald. Ele sunt considerate favorite pentru interioarele de inspirație mediteraneană și Provence. Această alegere va sublinia opțiunile stilistice deosebite de măslin, lavandă, albastru și acvamarin — nuanța verzuie a apei de mare.
Combinație caldă de pereți galben deschis cu un pat bej
Nuanțele gălbui în majoritatea interioarelor sunt perfect combinate cu tonuri contrastante întunecate:
- negru;
- ciocolată;
- afine;
- albastru-negru;
- violet închis;
- tonuri de maro lemnos (străluciri perlate de lemn de wenge și fructe de castan).
Tonuri aurii — lux, care nu este potrivit în toate stilurile, mai ales dacă este vorba de textile, veselă și accesorii. Auriul arată cel mai nobil pe fundaluri negre și ciocolatii, în funcție de conceptul de design.
Alegerea nuanței este determinată de stilul și scopul camerei
Experții recomandă diluarea auriului cu un contrast de culoare ciocolatiu alb sau roz pal, mai ales dacă este vorba de un dormitor sub stilul modern. În stilul art deco, aurul este completat cu o combinație de ton galben calm în interiorul camerei de zi, adăugând un contrast violet sau negru de model liniar.
Atenție! Abuzul de «gălbuitate» nu va face un interior elegant mai emoțional și mai vesel.
În orice interior ar trebui să fie utilizate nu mai mult de trei culori principale
Excesul acestei culori va aduce un oarecare dezechilibru și intruzivitate, mai ales dacă este un plan mare și nimic umplut, de exemplu, tavanul dormitorului.
În același timp, fiți îndrăzneți cu nuanțe subtile de galben pentru a adăuga o notă de culoare oricărei soluții stilistice:
- cremoasă;
- nisipos;
- «stropi de șampanie»;
- «înghețată de vanilie»;
- fildeș;
- «crème brûlée»;
- ecru (lână naturală);
- caise delicat.
Pentru o soluție modernă potrivită fototapet foto cu o floare galbenă uriașă. Acesta va decora peretele alb de la căpătâiul patului, făcând camera mai extravagantă, ca în fotografie.
Dormitor în stil modern cu o lalea uriașă deasupra căpătâiului patului
Vă întrebați cu ce se combină culoarea galbenă suculentă în interiorul unui dormitor clasic? Aici cea mai armonioasă combinație de alb, negru, maro și galben, mai ales pe fundalul calm al pereților bej.
Vezi și Culoarea Tiffany în interior: caracteristici, fotografii
Nuanțe galbene în camere de funcționalitate diferită
Dacă alegeți nuanțele și combinația potrivită de galben cu alte culori în interior, culoarea emoțională însorită va fi percepută diferit în camere cu funcționalitate diferită.
Atenție! Folosiți paleta nobilă pentru hol, birou, dormitor sau camera de zi. Nu este de dorit să faceți întregul apartament în această gamă — diluați camerele adiacente cu tonuri mai reci. Nuanțele de galben strălucitor sunt potrivite pentru bucătărie, grădiniță și baie.
- Hol de intrare. Mulți sunt interesați de ce nuanțe sunt potrivite în interior și cu ce culoare se combină galbenul la ușa de la intrare. Aici se armonizează trio-ul de chihlimbar cu bej și verde închis. Dacă înlocuiți verdele închis cu maro sau negru, atunci trebuie să selectați cu competență nuanța de lemn (laminat pe podea și uși interioare cu furnir eco).
Combinația alb-galben va adăuga spațiu într-un coridor îngust
O combinație contrastantă de galben și verde
Combinație benefică de culori alb și galben
Combinație frumoasă de scaun galben cu pereți gri și decorațiuni negre
Camera adolescentului în stil modern
Contrastul spectaculos al scaunelor galbene cu masa neagră
Nuanța galbenă energizează și crește inteligența
Interiorul băii poate fi făcut mai luminos cu gresie galbenă
În dormitor nu trebuie să exagerezi cu nuanțele de galben
Interiorul spectaculos al unei bucătării-sufragerie de culoare galbenă
Atenție! Accentele luminoase nu trebuie să fie vizavi de ochii proprietarului odihnitor al camerei, fie că este vorba de o cameră de copil, dormitor, cameră de adolescent sau «studio». Deci, va fi dificil să puneți emoțiile în ordine — un ton vesel este prea activ pentru percepție.
Prezența galbenului în interior este recomandată persoanelor cu potențial ascuns, care doresc să îl elibereze într-o atmosferă creativă. De aceea, este adesea ales de intelectuali și personalități boeme pentru a mobila un atelier creativ sau o zonă de lucru.
Culorile însorite trebuie folosite cu moderație
Vezi și Stilul mediteranean în designul interior
Galbenul ca o culoare auxiliară și principală în interior: sfaturi pentru designeri
Important! Tonul însorit are multe calități pozitive, dar nu trebuie să fie în exces:
1. | Pereți | Folosirea tapetului galben sau vopsirea pereților în culori vii este extrem de nedorită. Alegeți culori estompate și amestecate cu un strop de galben — nisip, crem, caise, caise, vanilie, culoarea vinului alb. |
2. | Podele | Podeaua turnată cu o bază colorată va fi destul de potrivită în bucătărie și baie, dar paleta depinde în mod direct de model (pești de corali, flori, pietricele de mare). |
3. | Plafonul | La alegerea nuanței de tavan galben în interior sunt abordate în mod conștient, mai ales dacă este o pânză întinsă. Percepția generală depinde de baza lucioasă, satinată sau mată. |
4. | Mobilier | Textura tapițeriei canapelelor și fotoliilor determină culoarea galbenă din interior — flock și piele de căprioară, catifea și catifea, piele ecologică și alcantara, tapițerie și jacquard arată diferit în colțul moale. Culoarea fațadei din lemn natural și plastic este selectată în funcție de catalog. |
5. | Textile | O alternativă la lumina soarelui pe fereastra nordică — nuanțe vesele de galben pe perdele și draperii. Principalele variații sunt tipul de țesătură, tipul de perdele și dacă va fi o țesătură colorată sau o culoare solidă. Perdelele stratificate variază — cu cât țesătura este mai ușoară, cu atât culoarea este mai deschisă. |
Culoarea galbenă însorită arată foarte bine pe fundalul de lemn natural
După cum puteți vedea, totul nu este atât de complicat, dacă alegeți nuanțele potrivite și culorile însoțitoare. Mai clar — pe exemplele propuse din galeria foto.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023