Minimalismul este perfect atât pentru o casă de țară, cât și pentru un apartament de oraș
Conținut
Istoria stilului
Stilul minimalismului în interior a luat naștere în anii 1960 și a devenit popular în prezent, când societatea a devenit debordantă de informații și lucruri, necesare și inutile. Caracteristica principală a stilului este extinderea spațiului.
Unul dintre primele stiluri a prins rădăcini în Japonia, toată lumea a auzit de stilul japonez al minimalismului, acesta este prezent inițial în cultura japonezilor și în tradițiile lor. Combinația de culori alb, negru și roșu este considerată un clasic.
Principalele caracteristici ale minimalismului japonez adevărat sunt simplitatea, naturalețea și deschiderea
Dacă vă adânciți în studiul stilului minimalismului — cel mai controversat stil al secolului al XX-lea, vă veți da seama că acesta este priza modernității. Nu tolerează strălucirea și strigătul, nu înțelege grămezile moderne de lucruri fără gust. Stilul nu există izolat de orice, ci este, de asemenea, un curent în artă. Originile minimalismului sunt constructivismul și funcționalismul combinate, care au înlocuit romantismul. Pentru oamenii din acea vreme a devenit în primul rând nu frumusețea, ci ergonomia.
Sarcina minimalismului: plasarea compactă a obiectelor într-o cameră mică și, în același timp, lărgirea vizuală a acesteia. Datorită acestui fapt, spațiul este eliberat și nu mai apasă asupra percepției umane.
Esența minimalismului poate fi exprimată în două cuvinte: «Mai puțin este mai bine»
Acest stil este, de fapt, universal datorită caracterului său practic. Este folosit nu numai în casele private, ci și în birourile marilor companii.
Vedeți și Uși întunecate în interior: avantaje și dezavantaje
Cine se poate potrivi acestui stil?
Răspuns: orice persoană pentru care ordinea este importantă, care nu suportă abundența de detalii inutile și dezordinea lucrurilor în spațiu. Fiecare dintre noi, uneori, se satură de monotonie, de înghesuială, de vechituri (atât mentale, cât și materiale), atunci apare dorința de a-ți schimba viața, de a arunca toate lucrurile inutile și de a deveni o persoană diferită.
Stilul este perfect pentru cei care apreciază simplitatea și confortul într-o singură față.
Dar pentru a vă face camera de zi sau bucătăria minimalistă, nu trebuie să aruncați totul și să deveniți un ascet. În primul rând, toate lucrurile sunt împărțite în necesare și mediocre. Apoi, dintre obiectele mediocre, selectează-le pe cele pe care nu le-ai mai folosit de mai bine de doi ani. În acest fel, vă puteți sorta lucrurile și le puteți arunca pe cele inutile.
De asemenea, stilul minimalist se potrivește esteților datorită simplității, funcționalității și, în același timp, a formelor elegante și a liniilor netede.
Vezi și Stilul francez în interior: sfaturi, fotografii
Caracteristicile minimalismului în interiorul apartamentului
Minimalismul nu este doar un stil interior convenabil și practic, ci și o filozofie de viață
Vedeți și Reguli de utilizare a culorii fisticului în interior.
Organizarea spațiului
Organizarea specială a spațiului în design, adică un număr minim de partiții și uși.
Interiorul deschis și dezordonat — o trăsătură distinctivă a minimalismului
Creșterea vizuală a spațiului limitat va ajuta la utilizarea unui set de palete de două culori — o nuanță întunecată în partea inferioară, iar deasupra — tonuri de lumină
Atunci când un apartament mare este împărțit în mai multe camere inutile, se strică interiorul, iar o persoană devine înghesuită într-un astfel de spațiu. Mobilierul nu ar trebui să fie masiv. O canapea, un televizor, un dulap TV, o comodă și o măsuță de cafea sunt suficiente pentru camera de zi. Pentru bucătărie — un dulap de bucătărie, câteva aparate, o masă sau un bar.
Vezi și Combinarea maro cu alte culori și nuanțe
Iluminatul
Iluminatul joacă un alt rol important. De exemplu, în centrul camerei de zi sau al bucătăriei ar trebui să existe un candelabru mare pe tavan, care să difuzeze o lumină albă moale. Pe pereți există lămpi mici ascunse într-o nișă. Dacă este posibil, dimensiunea ferestrelor poate fi mărită pentru a le face mai luminoase, iar perdelele și jaluzelele maximizează lumina soarelui.
Lumina naturală are un rol principal
Ar trebui să existe suficiente corpuri de iluminat, dar nu prea multe.
De asemenea, iluminatul trebuie să fie discret, nu sunt permise abajururile masive și candelabrele. Este mai bine să se favorizeze formele geometrice. Lumina poate face ca încăperea să fie mai caldă (problema stilului minimalismului, așa cum mulți cred, răceala și disconfortul său).
Vezi și Caracteristicile decorării și designului unei camere de dimensiuni mici
Accesorii în design
Stilul minimalismului în interior se caracterizează prin absența aproape completă a elementelor mici de decor, a accesoriilor. În plus, ar trebui să existe doar două culori principale (în principal alb și negru) și una care să atragă atenția. Permiteți covoare moi și perne pe canapea de culoare contrastantă pentru a da confort camerei.
Un covor ușor pestriț și pernele luminoase compensează lipsa de decor pe ferestre
Minimalismul permite detalii pline de culoare
Vezi și Dacă vrei să creezi un stil scandinav în interior
Culoare și forme
Dacă vorbim în detaliu despre culori, atunci în minimalism nu este permisă folosirea multor culori strălucitoare. Se acordă preferință albului și nuanțelor pastelate. Puteți face un accent cu o singură culoare strălucitoare pentru a da camerei un contrast, în loc să o lăsați impersonală.
Suprafețe laconice, linii curate și culori simple
Se recomandă să nu combinați mai mult de trei culori
Culoarea de bază pentru stilul de minimalism în interior este griul. De asemenea, puteți folosi maro și nuanțele sale.
Formele trebuie să fie corecte din punct de vedere geometric. Utilizați fie mobilier monocrom rotund sau pătrat monocrom, fără proeminențe, suprafețe netede fără relief.
Vedeți și Ce reguli sunt prevăzute pentru proiectarea unui balcon mic
Materiale naturale
Materialele naturale ar trebui să fie prezente în cameră, cum ar fi lemnul, țesătura pentru perdele din bumbac sau in, piatră, sticlă — arată frumos și natural.
Puteți folosi absolut orice materiale — lemn, beton, piatră, plastic, sticlă etc., dar componentele naturale ar trebui să fie întotdeauna, sau cel puțin imitația lor
Vedeți și Proiectarea unui mic apartament studio: mobilarea și zonarea optimă
Pereți, podea, tavan
Culorile închise sunt potrivite pentru podea, iar cele deschise pentru tavan și pereți. Culorile lucioase și mate pot fi combinate cu succes între ele. Podeaua nu ar trebui să atragă atenția asupra sa, ci doar să sublinieze albul pereților și al tavanului.
Acoperiți pereții pot fi diferite materiale moderne, cum ar fi tencuiala decorativă, piatra, lemnul, tapetul de culoare solidă. Organic în interiorul camerei arată pereți vopsiți, fără nici un model. De asemenea, pe pereți nu ar trebui să aibă un număr mare de tablouri, suficient unul, imaginea pe care este în mod necesar combinată cu interiorul.
Pereții nu ar trebui să atragă atenția. Dacă este vopsit, atunci în alb, dacă este lipit cu tapet, atunci numai monocromie
Pentru pardoseli folosiți lemn natural, laminat sau linoleum fără un model pronunțat
Pentru podea, precum și pentru pereți, puteți alege diferite moduri de finisare (parchet, laminat, gresie), principalul lucru este că culoarea acoperirii trebuie să fie în armonie cu celelalte obiecte din cameră și nu trebuie să fie strălucitoare. Alegeți materiale mai practice și de calitate, cu o durată de viață ridicată.
Pentru tavan puteți folosi orice modalitate modernă de finisare — de la o simplă vopsire până la crearea de plafoane cu mai multe niveluri. Plafoanele întinse sunt o idee excelentă.
Un tavan înalt de culoare albă va face ca spațiul să fie cât mai liber posibil
Mobilierul este foarte important în minimalism. Nu ar trebui să fie prea mult în cameră. Inadmisibilă prezența dulapurilor și dulapurilor masive. Principalul lucru este confortul. Scaunele pliabile, dulapurile și rafturile extensibile care pot fi îndepărtate în orice moment, făcând spațiul mai liber, se vor potrivi foarte bine în interiorul apartamentului.
Vezi și Design interior 3d. Ce este acesta?
Stil de minimalism în interiorul bucătăriei
Pentru bucătărie, se aplică aceleași reguli ca și pentru alte încăperi.
Înregistrarea bucătăriei într-un singur design de culoare deschisă
Nuanțele de lumină și suprafețele plane lucioase (sau mate), trebuie să fie prezente. Este mai bine să favorizați ușile și mesele din sticlă.
În ceea ce privește mobilierul din bucătărie, se potrivește simplu, fără bibelouri din piatră sau lemn natural (pentru a da o strălucire lucioasă și, în plus, cu ea pentru a ilumina camera, puteți acoperi masa cu lac sau acrilic) sau piatră. În cazul în care camera este mare, se instalează o masă mare de formă neobișnuită (dar corectă din punct de vedere geometric).
Ca o culoare gri în interiorul bucătăriei se folosește oțel inoxidabil sau piatră
Pentru a face un mic accent într-o bucătărie monotonă, puteți evidenția șorțul de bucătărie, dar evitați nuanțele strălucitoare. O alternativă la aceasta este un panou de sticlă deasupra mesei.
Vezi și Mozaic în interiorul camerelor moderne
Minimalism într-un dormitor
Pentru a elibera spațiu, scăpați de mobilierul inutil, ar trebui să rămână doar: pat, dulap, birou, rafturi de cărți pentru zonarea spațiului.
Cărămida de pe un perete poate fi vopsită pur și simplu în culoarea albă
Patul merită atenție. Acesta ar trebui să fie masiv, jos sau fără picioare deloc. Căpătâiul este fie absent, fie realizat fără sculptură și tapițerie. Culoarea setului de lenjerie de pat trebuie să se potrivească cu peretele, ideal ar fi să se îmbine cu acesta. În jurul patului se află mici noptiere realizate din același material. Dacă în cameră există o măsuță de toaletă, aceasta ar trebui să se asorteze și ea cu noptierele.
Minimalism la limita ascetismului — o saltea pe podea și cărți în loc de noptieră
Pentru a depozita lucrurile, se folosește un dulap, amplasat într-o nișă, pentru a nu crea umbre inutile și a nu încărca spațiul.
Alegerea accesoriilor, merită să vă gândiți la confort, este important atunci când creați un interior în dormitor. Pe podea se poate pune un covor pufos, pe pat una sau două perne de culoare contrastantă. Ca o completare — o imagine mare, fără un cadru pronunțat.
Interiorul unui dormitor luminos cu mobilier contrastant de culoare maro închis
Fereastra nu trebuie să fie aglomerată cu flori sau statuete. Va fi mai bine dacă peste ea va fi instalată o perdea de o culoare de bază cu un tul ușor atârnat pe ea și perdele monocrome, monocrome.
Esența abordării minimaliste este că lucrurile ar trebui să fie forme laconice și ar trebui să fie puține. Nu există alte canoane ale minimalismului — se folosesc orice culori, orice texturi, orice soluții spațiale. Ca urmare, stilul minimalismului arată foarte diferit.
În minimalism, textilele aproape că nu sunt folosite, dar dormitorul rămâne o excepție. În el se pot așeza perne și cuverturi de pat, pe podea să se așeze un covor
După ce a proiectat o zonă de dormitor minimalist, o persoană va simți un val de putere și bună dispoziție, va dormi mai bine.
La sfârșitul articolului despre minimalism, merită spus că, timp de secole, curenții din artă s-au înlocuit reciproc, forțând viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți să se adapteze la modă. Stilul descris mai sus nu se potrivește acestui lucru.
Stilul minimalismului nu subjugă o persoană, ci doar îl instruiește pe calea cea bună. Viața fără vechituri în colțurile întunecate ale camerei, fără gunoiul și praful de zi cu zi — acesta este cel mai bun lucru pe care îl poate oferi arta.
Minimalism cu o notă de țară
Dacă ți se pare că interiorul este prea plictisitor, adaugă câteva detalii luminoase
Stilul minimalist ajută la eliberarea minții, la contemplarea frumosului prin prisma simplității și a libertății. Se umple de vitalitate și entuziasm. Amenajându-și camera în acest stil, o persoană se poate regăsi pe sine, își poate găsi pacea. Stilul minimalismului în interior este comparabil cu meditația zilnică și practicile spirituale, care ar trebui să fie incluse în viața ta.
Vedeți, de asemenea, Cum să utilizați stilul nautic în interior
Video: trăsături caracteristice ale stilului de minimalism
Foto: idei interesante pentru designul interior în stilul minimalismului
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023