Cum de a proiecta un teren de dacha de 6 hectare

Proiectarea unei parcele de dacha cu propriile mâini

Parcela de dacha cu un design original

decorare frumoasă a designului dacha cu falsuri

Decorarea unei parcele de dacha cu flori

Reguli de construcție

Există un anumit regulament care definește regulile de planificare pentru parcelele de la țară — SNiP 2.07.01-89, de asemenea, merită să luați în considerare SNiP 2.01.02-85, unde sunt prescrise regulile de securitate la incendiu. Încălcarea oricăreia dintre aceste norme duce la amenzi, așa că respectarea lor strict obligatorie chiar și pe parcelele mici.

Vedeți și Coniferele în designul peisagistic al unei parcele de dacha

Reguli de bază

  • Gândindu-vă la proiectarea a 6 acri, asigurați-vă că luați în considerare faptul că locuințele ar trebui să fie la cel puțin 3 m de limita vecinilor și la 5 m de stradă.
  • Clădirile în scopuri gospodărești ar trebui să fie la o distanță de cel puțin 1 m de la granița grădinii.
  • Există standarde pentru lumina naturală. Camerele de zi ar trebui să fie în lumină cel puțin 2,5 ore pe zi, dormitoarele și camerele de zi ar trebui să fie amplasate în partea de sud sau sud-est, iar bucătăria, magaziile și baia în partea de nord.

În plus față de aceste reguli, este de dorit să se respecte încă una — ferestrele camerelor de zi ar trebui să aibă vedere spre cele mai frumoase zone ale grădinii. În cazul în care casa de dacia este deja construită, straturile de flori sau iazurile frumoase sunt mai bine plasate astfel încât să fie vizibile de la ferestrele dormitorului, din camera de zi sau din verandă.

creație frumoasă de design dacha de design cu pietre

Proiectarea dacha 6 sotok cu propriile lor mâini

decor original de design de casă de țară decorare cu pietre

Proiectarea unei dacha cu propriile mâini

Vedeți, de asemenea, designul peisajului de grădină engleză: idei cu fotografii

Cum să zonezi spațiul

Este mai ușor să împărțiți parcela în zone funcționale dacă este cumpărată recent și fără clădiri. Aceasta este o foaie curată pe care puteți crea orice. În caz contrar, poate fi necesară relocarea structurilor. În ambele situații, este util să faceți mai întâi un plan detaliat înainte de a vă lansa în realizarea amenajării peisagistice. În acest scop, puteți folosi hârtie obișnuită și un simplu creion sau puteți crea un plan într-un program special de calculator.

În primul rând, se ia în considerare aspectul casei dacha, ar trebui să fie confortabil și suficient de spațios pentru toți membrii familiei. Dacă vă place să adunați oaspeți pentru sărbători, merită să țineți cont de acest lucru. Când casa este gândită de la și până la, puteți trece direct la zonare.

Ce zone pot exista?

  • Dacă aveți o mașină, va trebui să alocați un loc separat pentru un garaj sau o parcare, acestea sunt dispuse la parterul casei sau mai aproape de ieșire.
  • Fără o baie la dacha nu se poate face fără. Dacă este necesar, la ea se atașează o pergolă sau o verandă.
  • Este important să vă gândiți la locul unde vor fi amplasate dependințele.
  • Dacă toaleta nu se află în casă, trebuie construită separat, nu ocupă mult spațiu și se va încadra cu ușurință în designul unui teren de dacha de 6 hectare.
  • O zonă de recreere cu un foișor și un loc pentru un grătar.
  • Teren de joacă pentru copii pentru jocuri. Pentru aceasta, o groapă de nisip cu leagăne sau o piscină gonflabilă este, de obicei, suficientă.
  • Dacă doriți să cultivați ierburi, fructe de pădure sau legume, va trebui să alocați un loc separat pentru o grădină de legume.
  • Un mic iaz sau un pat de flori pentru frumusețe.

Zonele pot fi în diferite combinații, nimic nu vă împiedică să vă adăugați propriile idei, principalul lucru este să țineți cont de dimensiuni și de stilul general de design.

design neobișnuit al unui teren de grădină folosind mijloace improvizate

Proiectarea unei parcele de dacha cu propriile mâini

design neobișnuit al unei case de vară cu flori

Parcela de dacha cu un design original

designul original al unei case de vară folosind mijloace improvizate

Decorarea unei parcele de dacha cu flori

A se vedea, de asemenea, Decor pentru grădină cu propriile mâini

Cum și unde să plasați zonele

Când numărul de zone este determinat, vă puteți gândi la proiectarea parcelei de grădină de 6 acri. În această etapă, este necesar să se decidă unde va fi amplasat fiecare element al peisajului. Merită să țineți cont de înălțimea terenului, de prezența umbrei și a spațiului deschis, dacă există vecini în apropiere, dacă terenul este plat etc.

Important: nu plasați casa în centru, deoarece acest lucru va face foarte dificilă localizarea celorlalte elemente.

În cazul unui garaj sau al unei parcări, este potrivit un loc mai aproape de ieșire, dar este de asemenea mai bine să plasați casa undeva aproape de ieșire. Țineți cont de poziția soarelui — clădirea nu trebuie să umbrească întreaga zonă. Dacă este posibil, baia este plasată în apropierea clădirii principale, există și o verandă sau o mică bucătărie de vară.

Un loc de recreere este adesea asociat cu gătitul de kebaburi sau grătare, este bine să țineți cont de direcția vânturilor. Dacă este posibil, fumul de la foc nu ar trebui să interfereze cu vecinii și să ajungă pe site-ul propriu-zis. De asemenea, nu amplasați foișorul în soarele arzător, nu este prea confortabil, locul ideal — penumbra.

În ceea ce privește locul de joacă, acesta trebuie să fie vizibil de la ferestrele casei. O groapă de nisip sau leagănele nu ar trebui să fie în plin soare, pentru ca copiilor să nu li se încingă capul. În același timp, acestea nu ar trebui să fie amplasate la umbră și în zonele joase, unde există curenți de aer, umezeală și aer prost încălzit.

Dacă există neregularități pe teritoriu, înălțimile pot fi folosite pentru a crea tobogane alpine frumoase, dar iazurile artificiale sunt mai bine plasate în zonele joase naturale. O mică grădină de legume, dacă există dorința de a o rupe pe teritoriul gospodăriei, ar trebui, de asemenea, să fie amplasată ținând cont de înălțimi, de cantitatea de lumină și așa mai departe. În multe privințe, amplasarea paturilor depinde de particularitățile de cultivare a culturilor specifice.

design original al unei căsuțe de vară cu flori

Proiectarea dacha 6 sotok cu propriile lor mâini

decorarea frumoasă a designului casei de țară cu falsuri

Proiectarea unei dacha cu propriile mâini

Vedeți și Care ar trebui să fie designul verandei?

Cum să extindeți teritoriul

Din păcate, practic 6 hectare nu pot fi extinse, dar puteți aplica diverse tehnici de proiectare care vă permit să faceți vizual complotul mai spațios. O suprafață mică nu este neapărat un dezavantaj, obiectele de pe ea sunt situate suficient de aproape unele de altele, iar grădina nu va arăta pe jumătate goală. Adesea, 6 hectare au următoarele dimensiuni:

Astfel de dimensiuni sunt convenabile, peisajul poate fi privit din orice parte a grădinii, astfel încât ideea de design va fi imediat vizibilă. Și pentru a extinde vizual spațiul, există multe tehnici pe care le folosesc designerii.

Vedeți și Designul peisajului modern. Principalele tendințe

Linii netede

Într-un spațiu mic, liniile clare și ascuțite par prea aspre și invers subliniază încă o dată dimensiunea modestă și teritoriul închis. Pentru a netezi acest sentiment, este de dorit să se creeze curbe naturale și linii rotunjite. În primul rând, acest lucru este valabil pentru poteci, paturi de flori, contururi de zone individuale, corpuri de apă etc.

design neobișnuit al unei case de vară cu pietre

Proiectarea unei parcele de dacha cu propriile mâini

creație neobișnuită de design de casă de țară cu falsuri

Parcela de dacha cu un design original

creație frumoasă de design al unei case de țară cu mijloace improvizate

Decorarea unei parcele de dacha cu flori

Vedeți, de asemenea, Recomandări pentru crearea unui proiect de proiectare a grădinii de legume cu paturi

Nu la gardurile oarbe

Un gard solid fără un singur decalaj va crea un sentiment de disperare, nu ar trebui să utilizați astfel de garduri. Gardurile ușoare de tip openwork din materiale naturale vor arăta mult mai eficiente și naturale.

Designul unui teren de dacha de 6 hectare poate fi decorat cu un gard viu. Puteți alege orice dimensiune, ceea ce este foarte convenabil, având în vedere zona foarte mică. Poate fi doar un gard simbolic până la înălțimea genunchiului sau un gard cu drepturi depline în toată înălțimea și mai sus. Totul depinde de preferințele dvs., precum și de prezența unor vecini prea curioși.

Cea mai simplă versiune a unui gard viu este un gard-grilaj obișnuit, de-a lungul căruia cu propriile mâini ați plantat plante cățărătoare nepretențioase care nu necesită o îngrijire atentă. În funcție de climă, poate fi vorba de struguri, liane sau chiar mazăre obișnuită.

design original al unei case de țară cu flori

Proiectarea dacha 6 sotok cu propriile lor mâini

creație neobișnuită de design de casă de țară cu mijloace improvizate

Proiectarea unei dacha cu propriile mâini

Vedeți și Ce este necesar pentru proiectul de proiectare peisagistică a site-ului

Plantații minime

Pentru a nu aglomera peisajul, încercați să nu exagerați cu plante decorative. Soluția optimă este un gazon îngrijit și două sau trei tipuri de flori sau arbuști joși. Dacă vă doriți ceva mai amplu, este mai bine să încredințați această chestiune unor profesioniști.

Vedeți și Proiectarea unui teren pentru o casă de țară cu o suprafață de 15 hectare

Obiecte colorate

În ciuda faptului că nu există mult spațiu, acesta poate fi împărțit în zone mai mici. Cu toate acestea, acest lucru trebuie făcut cu o anumită considerație. În zonele mici, accentele care atrag atenția sunt importante, așa că obiectele ar trebui să fie suficient de mari. Acesta poate fi un iaz, o pergolă, paturi de flori, dacă acestea sunt de dimensiuni mari. Iar pentru zonare puteți folosi arcuri ușoare sau garduri vii mici.

Vedeți și Interiorul parcelei dacha: regulile de ergonomie

Iluminarea

Iluminatul bine conceput joacă un rol important în percepția generală a designului peisagistic, precum și în termeni practici. Cu ajutorul lămpilor și felinarelor plasate în mod competent, puteți transforma site-ul seara și noaptea. Pentru ca spațiul să pară mai larg, ar trebui să evitați lumina rece și ascuțită, este mai bine să alegeți lămpi cu o strălucire aurie moale. Principalele obiecte pentru iluminare sunt căile, potecile și elementele de accent.

design frumos de casă de țară cu flori

Proiectarea unei parcele de dacha cu propriile mâini

creație frumoasă de design al unei case de țară cu falsuri

Parcela de dacha cu un design original

creație originală de design de casă de țară cu pietre

Decorarea unei parcele de dacha cu flori

Deoarece iluminatul joacă nu numai un rol decorativ, ci și un rol practic, iluminarea din spate are o serie de avantaje mari.

  1. Capacitatea de a evidenția vizual cele mai spectaculoase elemente ale peisajului.
  2. Aleile de grădină iluminate sunt sigure și vă permit să vă deplasați cu ușurință chiar și în cele mai întunecate nopți, fără să vă împiedicați. Nici dependințele nu ar trebui să fie lăsate neiluminate.
  3. Lumina poate fi folosită pentru a evidenția cele mai spectaculoase plante — copaci rari sau cele mai mari și mai colorate flori.
  4. Zona iluminată este mai ușor de observat pe timp de noapte, dacă este necesar.

Vezi și Cum să faci și să decorezi o pergolă cu mâinile tale

Care sunt cele mai bune lămpi

Pentru iluminatul stradal, lămpile încorporate cu lămpi cu consum redus de energie sunt cele mai potrivite. Ele sunt relativ ieftine, iar durata lor de viață este suficient de lungă. Nu este necesar să alegeți lămpi de aceeași putere, care sunt de obicei folosite în apartament și în casă. Lămpile mai puțin luminoase sunt suficiente — ele vor ilumina necesarul, iar costurile de energie electrică vor fi mult mai mici.

De asemenea, este convenabil să separați întrerupătoarele pentru iluminatul decorativ și iluminatul funcțional. În acest scop, mașinile automate trifazate sunt potrivite, cu ele este mai convenabil să faceți cablajul, iar siguranțele vor evita scurtcircuitele.

Gândindu-vă la iluminarea site-ului, asigurați-vă că cablurile de alimentare sunt izolate de umiditate, ploaie și zăpadă. Cel mai bine este să le ascundeți sub pământ, dar nu uitați să le marcați pentru a nu le deteriora accidental în timpul lucrărilor de grădinărit.

Important! Cablul nu trebuie să se afle în apropierea conductei de apă.

creație neobișnuită a designului unei case de țară prin mijloace improvizate

Proiectarea dacha 6 sotok cu propriile lor mâini

design neobișnuit de casă de țară cu pietre

Proiectarea unei dacha cu propriile mâini

Vedeți și Utilizați forme arhitecturale mici în proiectarea peisajului

Variantă clasică de design

Casă, saună și garaj — trinitatea clasică. O astfel de dispunere vă permite să folosiți spațiul disponibil cât mai eficient posibil. Deci, luați în considerare un exemplu de parcelă de formă standard:

Pentru o casă de baie este convenabil să se aloce colțul superior, va fi ascuns de ochii de pe stradă, dar în același timp suficient de aproape de casă. În aceeași zonă se obișnuiește să se plaseze o pergolă cu un grătar. Dacă spațiul permite, puteți adăuga un iaz sau un pat de flori.

O grădină de legume poate fi amplasată chiar sub pergolă. Nu alegeți forme rectangulare sau pătrate, este mai bine să evidențiați zona rotundă — vizual pare mai mică.

Cele mai frumoase și mai ornamentate elemente (pat de flori etc.) sunt amplasate pe partea din față a casei. Este ideal dacă ferestrele dormitorului sau ale camerei de zi au vedere spre straturile de flori. Dar pomii fructiferi este mai bine să fie plantați în colțul din stânga sus sau jos.

creație originală de design de design de casă de țară cu falsuri

Proiectarea unei parcele de dacha cu propriile mâini

designul frumos al unei case de țară cu flori

Parcela de dacha cu un design original

design original de casă de țară cu flori

Decorarea unei parcele de dacha cu flori

Cum se proiectează o parcelă «alungită»

În cazul în care proporțiile sunt prea alungite, este mai bine să alegeți capătul îndepărtat al site-ului pentru casă. În fața fațadei — gazon, copaci, paturi de flori. Clădirile de uz casnic în acest caz sunt plasate la capătul opus al triunghiului, iar toate elementele peisajului sunt conectate printr-o cale sinuoasă care se întinde de-a lungul întregului teritoriu. Partea centrală poate fi folosită pentru o grădină sau o grădină de legume, ținând cont de iluminarea zonei și de diferențele de înălțime.

Sfaturi utile

Iată câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să creați un spațiu frumos și armonios.

  1. Gazon — cea mai simplă opțiune pentru îmbunătățirea teritoriului. Iarba moale tăiată cu grijă arată armonios și îngrijit. Pentru a menține gazonul în ordine este suficient să aveți o mașină de tuns iarba și să o tăiați cel puțin o dată pe săptămână. Un simplu trimmer electric este perfect pentru o suprafață mică.
  2. Dacă există paturi pentru cultivarea legumelor, cel mai bine este să le așezați chiar în mijlocul gazonului, separate de acesta printr-o bordură spectaculoasă.
  3. Nu ar trebui să existe pământ gol pe parcelă, strică întreaga impresie, iar în condiții naturale solul este de obicei acoperit cu iarbă sau frunze. Prin urmare, asigurați-vă că mulciți solul, orice este potrivit în acest scop — gazon, paie, coji de nucă, scoarță de copac mărunțită, moloz colorat etc.
  4. Nu faceți un plan fără calcule precise. Acest lucru se aplică nu numai la dimensiunea fiecărui element al cabanei, ci și la plantele care urmează să fie cultivate. Nu plantați mai mult decât aveți nevoie, deoarece se întâmplă adesea să existe mai multe legume sau fructe decât puteți folosi.

Așadar, chiar și o parcelă mică de grădină poate fi amenajată cu gust, plasând pe ea tot ce aveți nevoie. Pentru ca spațiul să nu pară prea aglomerat și supraîncărcat, este important să calculați cu exactitate dimensiunile tuturor zonelor, precum și să le puteți aranja cu competență.

decorare neobișnuită a designului casei de țară cu pietre

Proiectarea dacha 6 sotok cu propriile lor mâini

design frumos al unei case de țară cu pietre

Proiectarea unei dacha cu propriile mâini

Astrele, garoafe, crocus, phlox, calendula, balsam, hortensie, iasomie, gladiolus.

Catifea, petunia, panseluțe, violete, begonia, asparagus, salvie, iederă, crin de vale, nuci uitate.

Opinia experților
Alina Kvileva
Proiectant peisagist

Bună ziua, mă numesc Alina și sunt designer peisagistic, dacă aveți întrebări despre designul peisagistic, întrebați cu plăcere, vă voi răspunde la ele.

Video: Proiectarea unei dacii de 6 acri cu propriile mâini

50 de idei foto pentru decorarea dacha 6 acri cu propriile mâini:

Actualizare data: 2-3-2023