Cum de a alege un covor pentru un interior modern

Covorul este din nou la modă! Acum nu mai este doar un obiect funcțional, ci un element central al decorului interior.

Aveți nevoie de covoare într-un interior modern?

În designul modern, covoarele nu sunt o necesitate, dar nu toată lumea decide să renunțe la acest adaos. În noile proiecte, covorului i se atribuie două funcții principale:

  1. Practică. Acoperirea suplimentară a podelei servește în primul rând pentru a păstra căldura. Nu fiecare apartament are posibilitatea de a instala o podea caldă. În acest caz, covorul își îndeplinește funcția. Dar chiar și în prezența acestui sistem, o acoperire suplimentară nu devine superfluă.
  2. Estetic. Dacă este utilizat în mod corespunzător, acest element devine parte a decorului și ajută la crearea unei imagini complete.

După cum puteți vedea, funcțiile covoarelor sunt relevante și astăzi. Acum să alegem stilul potrivit pentru un astfel de accesoriu.

Două scaune roșii pe un covor cu model geometric

Covorul nu trebuie să acopere mai mult de o treime din suprafața podelei

Vezi și Flori în interior. Fotografii și recomandări

Selectarea unui stil acceptabil

După ce am analizat noi proiecte de design, am ajuns la concluzia că covoarele în interioarele moderne sunt folosite în diferite stiluri. Să împărțim tendințele disponibile în 3 grupe principale și să alegem un covor potrivit.

Grup Stiluri Gama de culori a produselor textile
Clasic și antic Clasicism, Art Nouveau, Baroc, Gotic, Renaștere, Greacă, Provence. Auriu luxos în combinație cu roșu, bordeaux și purpuriu; pentru unele tendințe, roz, albastru și nuanțe pastelate.
Etnic Egiptean, african, japonez, indian, marocan. Întregul spectru de maro, reflectând culorile materialelor naturale.
Modernitate High-tech, artă pop, minimalism, fuziune. Paleta restrânsă este predominant bicoloră sau tricoloră. Cel mai adesea se utilizează alb, gri, negru, maro.

Covor cu pete groase pe parchet laminat

Criteriile de bază pentru alegerea unui covor sunt dimensiunea, forma, culoarea și combinația cu mediul înconjurător

Să luăm în considerare fiecare stil mai detaliat.

Vezi și Idei interesante pentru decorarea unui abajur cu propriile mâini

Tendințe clasice și antice

Să începem cu clasic și antic. Grupul de date utilizează cel mai adesea covoare în interiorul camerei de zi. Din aceste direcții vin originile acestui tip de decorare a podelelor și chiar a pereților. Acest grup numără mai multe stiluri.

Vezi și Decor de ferestre fără prea multe costuri și efort

Clasicism

Acest stil își are originile în Franța, din vremea apartamentelor regale. Aici este locul luxului și al șicului în toată regula. Clasicismul este caracterizat de materiale naturale scumpe.

Covor albastru-negru pe podeaua din camera de zi

Într-un interior clasic arată foarte bine covorul cu forme clare

Alegerea unui covor pentru clasici, dați preferință la trei materiale:

  • Blana naturală. O astfel de mochetă va fi o adevărată descoperire pentru iubitorii de pardoseli calde și moi. Această opțiune este perfectă pentru o cameră de zi cu un șemineu fierbinte sau un dormitor.
  • Lână. Lâna naturală de înaltă calitate va decora orice cameră în stilul clasicismului. Pe acest material este ușor de realizat diverse modele, care se vor potrivi bine pentru direcția luată în considerare.
  • Mătasea este considerată un privilegiu cu adevărat regal. În ciuda moliciunii și ușurinței sale, este destul de durabilă. Mătasea este folosită pentru a face covoare atât pentru podea, cât și pentru pereți. Având în vedere că pereții acoperiți cu țesături — un indicator al acestui stil, covoarele de mătase pentru pereți vor fi utile.

În ciuda luxului și a farmecului inerente clasicismului, stilul este caracterizat de strictețe și reținere. Liniile clare și formele geometrice corecte prevalează aici, mobilierul din încăpere este aranjat conform unei anumite scheme și fiecare obiect își are locul său.

Combinație de perdele și covor în interiorul camerei de zi

Covorul, perdelele și tapițeria mobilierului sunt selectate în același stil

Schema de culori a clasicilor este destul de simplă și reținută. Nu există loc pentru nuanțe pestrițe. Majoritatea culorilor sunt mute și mai palide. Alegeți un covor care să se potrivească cu schema de culori și cu legile stilului.

Vezi și decor în stil Provence. Creați o atmosferă unică a Franței cu propriile mâini!

Baroc

Acest stil își are originea în Italia, în timpul Renașterii târzii, când fastul, pretenția și luxul erau la apogeu. Limba italiană dă acestui cuvânt o definiție ca fiind «fantezist». Interiorul are un accent corespunzător.

Interior de dormitor cu covor baroc

Covor luxos cu modele într-un dormitor în stil baroc

Aici facem cunoștință cu adevăratul lux. Și dacă în varianta anterioară era reținut și canonic, în acest caz pompousnessul nu are limite. Este pentru că acest stil se caracterizează printr-o abundență de covoare de diferite culori și scopuri. Interzise sunt doar materialele moderne ieftine și pielea în oricare dintre manifestările sale.

Decorarea unei camere de zi în stil baroc cu un covor în stil baroc

Un covor rotund ca piesă centrală a unui living de lux

Pentru baroc, alegeți un covor de bună calitate, de preferință din material natural, cu diverse modele, fire de elită, metale sau pietre scumpe. Culoarea trebuie să corespundă schemei generale de culori a stilului: auriu, galben, roșu, bordeaux.

Vezi și Crearea decorului de casă de Anul Nou cu propriile mâini

Gotic

Inițial, goticul este o denumire a culturii medievale aspre, din care stilul modern își ia originile. Aici prevalează motivele sumbre, misterioase și religioase, există note de dispoziție rustică.

Covor deschis în camera de zi în stil gotic

Textilele joacă un rol important în stilul gotic

Deci, ca o acoperire a podelei sunt adecvate piei de animale de blană sau pelerine care le imită. O grămadă lungă de culoare închisă va ajuta la crearea unei atmosfere medievale sumbre. Adăugați la această imagine mobilierul sculptat dur și iluminatul discret.

Covor deschis în dormitor în stil gotic

Un covor de culoare deschisă va ieși în evidență pe podeaua întunecată și va îndulci interiorul gotic sumbru

Schema de culori este predominant întunecată: carmin, maro, negru, purpuriu, albastru marin. Cu toate acestea, covoarele pot dilua atmosfera cu tonuri deschise: alb, lapte, crem (dar neapărat în combinație cu o culoare închisă: de obicei albastru).

Vezi și Cum să folosești rafturile în interior

Renaștere

Dacă barocul este o manifestare a Renașterii târzii, Renașterea în interior este începutul acesteia. În primul caz, avem de-a face cu un stil fantezist, strigător la cer, plin de elemente colorate. Renașterea, deși tot în auriu, dar ceva mai sobru. Se caracterizează prin linii deliberat stricte și figuri regulate, dintre care cele mai frecvente sunt dreptunghiul și pătratul.

Covor dreptunghiular pe podeaua unei camere de zi în stil renascentist

Un covor mic din material natural, care se armonizează cu tapițeria mobilierului tapițat

Schema de culori este afișată predominant în albastru și galben. Aici, peste tot se folosește un strat auriu sau aurit. Se regăsesc și metale prețioase. Apropo de covoare: pentru covoarele de perete, alegeți brocart, catifea sau piele; covoarele de podea sunt predominant din bumbac și lână.

Vezi și Ce trebuie să știi despre designul de perete

Greacă

Acest stil este atribuit antichității, deoarece a existat de destul de mult timp. El manevrează cu succes între măreție și reținere, expresivitate și simplitate. Aici se amestecă mai multe tendințe. Textilele afișează predominant partea responsabilă de luxul stilului. Aici predomină țesăturile scumpe pentru tapițerie, perdele și perne.

Masă de luat masa pe un covor într-o sufragerie în stil grecesc

Un covor simplu care îndeplinește rolul de zonare a locului de luat masa

Interiorul unui dormitor luminos în stil grecesc

Covor cu dungi în interiorul unui dormitor alb ca zăpada

Parchetul este o excepție. În acest caz, materialele mai simple și mai aspre sunt binevenite. Sunt potrivite covoarele artizanale, potecile tricotate manual și pieile de oaie. Covoarele pestrițe din bumbac țesute la război de țesut sunt, de asemenea, binevenite. Un astfel de element va aduce o notă amuzantă și neobișnuită unui interior moale predominant bicolor.

Vedeți și Cum să folosiți muluri în interior

Art Nouveau

Apogeul acestui stil a venit la sfârșitul secolului al XIX-lea, astfel încât găzduiește luxul stilurilor anterioare și tendințele moderne care vor veni. Aici rămâne moda basoreliefurilor, a liniilor curbe, a vitraliilor, a elementelor de decor din fier forjat.

Decorarea unei camere de zi în stil Art Nouveau cu un covor de lână

Covor cu ornament natural în fața șemineului din camera de zi în stil Art Nouveau

Dormitor în stil modern cu fereastră panoramică

Ieșind din pat dimineața, este plăcut să vă puneți picioarele într-un covor cald

Pereții în Art Nouveau pot fi acoperiți cu covoare de mătase. Podeaua în acest caz dobândește contururi mai simple. Sunt obișnuite așternuturile ovale de două sau trei culori, cu modele geometrice simple. Dintre materiale, lâna este o alegere bună.

Provence

Aceasta este în primul rând simplitate și confort. Diferitele tipuri de textile în acest caz sunt de mare importanță. Aici în abundență există perdele, fețe de masă, perne, șervețele. Acoperirile de podea suplimentare sunt prezente fără greș.

Covor pe podea în dormitor în stil Provence

O opțiune pentru decorarea podelei ar fi un covor din material dur.

Covoare rotunde pe podeaua din zona bucătăriei

Câteva covoare tricotate în bucătărie în stil Provence

Covorul în interiorul Provence ar trebui să corespundă schemei generale de culori și dispoziției blânde a stilului. Baza sunt tonurile pastelate: bej, lapte, piersică, fildeș. Combinați-le cu albastru, roz, verde. Leitmotivul stilului este o temă florală și rustică, care poate fi afișată pe deplin pe orice material textil.

Vedeți și Cum să alegeți o oglindă și să-i găsiți locul în interiorul camerei

Tendințe etnice

Multe stiluri naționale au existat de mulți ani, deci în designul lor există un accesoriu descris.

Vedeți și Forme, dimensiuni și caracteristici ale picturilor modulare în interior

Orientul Mijlociu

Inițial, Iranul — o republică situată în zona Golfului Persic — a fost numit Persia. Și, după cum se știe, locul de naștere al covorului este considerat a fi acest teritoriu. Și până în prezent covoarele persane sunt evaluate destul de mult.

Camera de zi frumoasă în stil oriental

Covorul persan este un atribut obligatoriu al oricărui interior în stil oriental

Covor de perete în interiorul camerei de zi

Aici covoarele sunt adecvate atât pe podea, cât și pe pereți

Acest stil, respectând canoanele, acceptă covoare pe podea, pe pereți și chiar pe tavan. Intrând în camera de zi din Orientul Mijlociu, veți vedea o abundență de covoare diverse. Aici predomină produsele din lână de culoare pestriță, cu multe modele mici.

Egiptean

Un alt stil etnic care acordă un loc important textilelor. Covoarele de aici sunt mai simple și mai subțiri, realizate din materiale naturale. Ele sunt caracterizate de forme stricte și modele caracteristice temelor egiptene.

Covor cu dungi pe podeaua dormitorului în stil egiptean

Desenele de pe pereți și un covor cu dungi pe podea sunt elemente standard ale tendinței egiptene

Grup de luat masa pe covorul alb din camera de zi

Un covor alb subțire în armonie cu pereții de culoare deschisă

Pe pereți sunt folosite tapiserii subțiri care înfățișează zei egipteni antici sau animale. Schema de culori este reprezentată de nuanțe naturale luminoase și saturate: galben, portocaliu, roșu, purpuriu, maro, albastru, verde, o abundență de auriu este binevenită.

Africa

Fantezia africană este un amestec de modernitate și primitivitate a «continentului negru». Baza aici sunt nuanțele simple și naturale care imită materialele naturale (argilă, nisip, pământ ars, iarbă uscată). Pereții, plafoanele și podelele sunt vopsite în astfel de culori. Mobilierul este, de asemenea, predominant monocrom, dar în culori mai închise (maro, negru).

Covor cu pete pe podeaua din camera de zi în stil african

Podeaua este adesea acoperită cu produse care imită pielea animalelor sălbatice.

Elementele care leagă acest stil de trecutul etnic sunt decorațiunile și textilele. Covoarele, pernele și perdelele au modele și imprimeuri caracteristice diferitelor triburi africane. La aceste elemente se adaugă culori mai îndrăznețe și mai luminoase, dar cea mai comună combinație rămâne galbenul și maro închis.

Japoneză

Aceasta este întruchiparea clarității și a rigorii. Aici domnește curățenia și ordinea, contururile geometrice clare și liniile uniforme. Interiorul japonez poate fi considerat întruchiparea minimalismului. În cameră există doar cele mai necesare. Acest lucru este valabil pentru mobilier și decorațiuni.

Design interior în stil japonez

Stilului japonez îi place totul natural

Covor de bambus în interiorul camerei în stil japonez

Covorul de bambus nu se teme de apă și nu necesită o îngrijire delicată

Merită să remarcăm orientarea ecologică a stilului. Acest lucru se datorează alegerii materialelor pentru diferite elemente. Mobilierul este realizat predominant din lemn natural. Covoare din orez, trestie și bambus. Fibrele din aceste plante dau produse durabile, aspre la atingere și simple, care susțin starea de spirit minimalistă a stilului.

Tendințe contemporane

În ciuda faptului că designul modern refuză acoperirea suplimentară a pardoselii, înlocuind-o cu plăci frumoase sau laminate, covorul într-un interior modern încă își ocupă locul și își îndeplinește corect funcțiile.

Minimalism

Cea mai comună direcție modernă. Minimalismul este respingerea a tot ceea ce este de prisos, eliberarea spațiului maxim, mobilierul simplu, absența diferitelor decorațiuni.

Camera de zi spațioasă în stil minimalist

În minimalism, un covor compensează adesea lipsa perdelelor de la ferestre

Ca acoperire a podelei aici se utilizează în principal gresie, laminat și linoleum, fără elemente suplimentare. Cu toate acestea, în unele proiecte, covorul a prins rădăcini cu succes. În acest caz, adoptă legile de bază ale stilului, dobândind contururi geometrice clare (cea mai utilizată formă este un dreptunghi), culori neutre. În minimalism, covorul nu este un decor, ci îndeplinește o anumită funcție practică și creează completitudinea imaginii.

Pentru acest stil, covorul ar trebui să fie mare, de cele mai multe ori confecționat din fibre sintetice dure. Paleta sa de culori este limitată la gri, alb, negru sau maro și nuanțele acestora. De asemenea, este utilizat pe scară largă un înveliș nedetașabil — mocheta. Aceasta este o opțiune convenabilă pentru dormitor sau camera de zi.

Covor alb pe podeaua unui dormitor minimalist

Covor sintetic într-un dormitor decorat într-o schemă de culori monocromă albă

Este demn de remarcat faptul că există varietăți de minimalism: eco, industrial, scandinav, japonez. Ținând cont de caracteristicile fiecărei subspecii, puteți adăuga elemente adecvate și note colorate.

După cum puteți vedea, covorul ca atare nu a supraviețuit încă și este bine adaptat pentru a crea imagini de diferite stiluri.

Video despre cum să alegeți covorul potrivit

Foto: covoare în interior

Actualizare data: 11-12-2022