Coniferele în proiectarea peisajului unei grădini rurale

Compoziție de conifere pe un teren de dacia

frumoși copaci de conifere înalte în designul peisagistic al unui teren de cabană de vară

Plante conifere pe o cabană de vară.

Ce este important de știut despre compozițiile de conifere în designul peisajului

Paturile de flori și plantele ornamentale perene au fost folosite de mult timp de către grădinari în amenajarea curților urbane și a parcelelor de la țară. În străinătate, grădinile și grădinile de legume au fost de mult timp abandonate în favoarea paturilor îngrijite de plante ornamentale condimentate și a culturilor de legume compacte. În Orient, timp de multe secole, japonezii au practicat o «grădină de piatră» cu sakura, arțar roșu, struguri sălbatici și conifere cu creștere joasă. Cultura curților înverzite și a amenajărilor peisagistice atente se înrădăcinează în mod activ în țara noastră.

Centura de mijloc a Rusiei este habitatul natural al multor specii de pini, larici, cedri și ienuperi. Puțin mai la sud, se cultivă perfect chiparoșii mediteraneeni, thuja și alte conifere veșnic verzi, asemănătoare copacilor iubitori de căldură. În mod surprinzător, în afară de molidul albastru și de alte câteva forme piramidale ale acestui conifer, nu au fost folosite alte plante înrudite. Excepție făceau stațiunile din Crimeea și Caucazul de Nord, unde, în perioada sovietică, parcurile și aleile erau decorate cu specii rare de forme veșnic verzi.

flori mari de conifere cu creștere joasă în designul peisagistic al unei case de vară.

Amenajarea peisajului cu conifere

conifere înalte frumoase în designul peisagistic al unei parcele de casă de vară

Design de peisaj în compoziție de conifere

Astăzi, formele ornamentale de conifere sunt din ce în ce mai mult folosite în designul peisagistic și în amenajarea parcelelor gospodărești. Formele asiatice și mediteraneene, prin eforturile crescătorilor autohtoni și olandezi, se adaptează la condițiile noastre climatice. Deși plantele veșnic verzi iubitoare de căldură ne decorează din ce în ce mai mult parcelele, multe conifere din Italia, Coreea și Japonia au nevoie de rumeguș pentru a-și acoperi rădăcinile și a înveli coroana pentru iarnă, așa cum se arată în fotografie.

Este foarte convenabil să achiziționați forme compacte cultivate pentru amenajarea peisajului cu compoziții de conifere prin intermediul cataloagelor și al rețelei comerciale specializate. Deși este costisitor în amenajările complexe, are avantajele sale:

  • sistemul radicular al răsadului din ghiveci sau din cadă este protejat
  • fiecare plantă are un «pașaport» sau o scurtă instrucțiune de îngrijire;
  • înrădăcinarea tânărului conifer este garantată în proporție de 100% dacă sunt respectate recomandările de udare și cultivare.

Atenție! Dacă un punct de vânzare cu amănuntul oferă plante ușor îngălbenite dintr-un rând de plante identice, nu le cumpărați — acesta este primul semn că răsadul este pe moarte! Chiar și atunci când este plantat în sol fertil și udat intensiv, nu îl veți putea resuscita, cu rare excepții. Un astfel de material nu poate fi luat decât gratuit — în plus față de un lot de alte plante pe care să le plantați undeva lângă margine.

conifere frumoase cu creștere medie în amenajarea peisagistică a unei case de vară

Design de dacha cu conifere

conifere mari cu creștere joasă în amenajarea peisagistică a unei case de vară

Compoziție de conifere pe un teren de dacia

Dacă nu există încredere că formele de grădină achiziționate se vor înrădăcina, în primul an puteți angaja un grădinar profesionist care va avea grijă de «tineri». Atunci când thuys, ienuperi și molizi ornamentali înrădăcinați iernează și în primăvară eliberează ramuri tinere, slab colorate — un semnal că coniferele se simt foarte bine în noul lor loc și nu au nevoie de o îngrijire atentă.

Sfat. Nu uitați că orice plantă asemănătoare unui arbore în perioada de creștere activă are nevoie de udare suplimentară (mai ales în verile secetoase), de hrănire și de învelirea coroanei pentru perioada de îngheț.

Îngrijirea competentă și plantarea atentă a puieților tineri de plante veșnic verzi în amenajarea peisajului cu conifere este o garanție că locul va fi frumos în orice moment al anului. Principalul lucru este ca acestea să nu se umbrească reciproc și să nu oprimă formele mai puțin viabile cu fitoncidele lor. De exemplu, în apropierea unui singur larice, alte conifere nu se înțeleg sau se degradează treptat.

conifere de talie mare în amenajarea peisagistică a unei parcele pentru o casă de vară

Plante conifere pe o cabană de vară.

conifere înalte frumoase în amenajarea peisagistică a unui teren pentru o casă de vară

Amenajarea peisajului cu conifere

Este de dorit ca baza compoziției să fie o singură plantă cu creștere înaltă sau medie, înconjurată de 2-3 conifere de forme contrastante. Un gazon verde sau un pietriș mic este un fundal excelent pentru o astfel de plantare. Ea poate fi completată cu plante perene cu flori compacte sau cu arbuști ornamentali fructiferi, care pot fi corectați anual prin tăiere.

Atenție! Nu plantați conifere mari, forme cu creștere rapidă și răspândire în centrul parcelei și sub ferestrele clădirii. În caz contrar, în 5-6 ani se vor transforma în tufișuri de pădure care creează umbră excesivă în apropierea patului de flori sau a grădinii din față.

Mai multe conifere identice nu ar trebui plantate la întâmplare, ci ar trebui aranjate de-a lungul unei alei sau ca un gard viu. Molidele compacte sau plantele similare se combină perfect cu foioasele plângătoare la un iaz artificial la marginea grădinii, ca în fotografie.

conifere mari cu creștere medie în amenajarea peisagistică a unei parcele de casă de vară

Design de peisaj în compoziție de conifere

conifere frumoase de talie joasă în amenajarea peisagistică a unui teren de casă de vară

Design de dacha cu conifere

conifere frumoase de dimensiuni medii în amenajarea peisagistică a unei case de vară

Design de dacha cu conifere

A se vedea, de asemenea, designul peisajului de grădină engleză: idei cu fotografii

Variații de forme de conifere

Pentru majoritatea oamenilor, coniferele sunt pomi de Crăciun și pini, care sunt obișnuiți să se îmbrace în sărbătorile de Anul Nou. Pentru ei încă includ cedrii sibieni și libanezi, și care sunt diferențele — oamenii obișnuiți nu știu. Cum arată ramurile de larice, thuja, chiparos sau ienupăr — se pierd în ghicitori.

Acest lucru este interesant. Fiecare varietate de conifere are propria subspecie, cu mari variații în ceea ce privește culoarea conurilor sau a boabelor, forma coroanei și lungimea acelor. Pinii plângători italieni sunt la fel ca pinii, dar acele pot ajunge la 20-30 cm lungime. Și există forme de conifere cu conuri mari de culoare purpurie și conuri mici, roșii, asemănătoare trandafirilor. Ienupărul cu fructe comestibile albastre este folosit pentru amenajarea arboreturilor, iar varietatea cu fructe roșii strălucitoare este otrăvitoare. Ramurile tinere de molizi ornamentali pot avea o nuanță de salată, aurie și albastră, exemple — pe fotografie.

conifere mari și înalte în amenajarea peisagistică a unei case de vară

Compoziție de conifere pe un teren de dacia

flori frumoase de conifere înalte în proiectarea peisagistică a unui teren de casă de vară

Plante conifere pe o cabană de vară.

Atunci când selectați compoziții de conifere în amenajarea peisajului, este recomandabil să aflați mai multe despre diversitatea speciilor acestor plante relicte. Botaniștii susțin că coniferele sau plantele holocefale au domnit pe vremea dinozaurilor, înlocuind epoca coada-calului și a ferigilor asemănătoare copacilor. Dar, de asemenea, le este greu să răspundă la câte varietăți și subspecii naturale au acești reprezentanți ai regnului florei și faunei.

Oamenii de știință descoperă anual noi endemisme în păduri virgine impenetrabile, care sunt folosite de crescători pentru a reproduce subspecii decorative.

conifere frumoase pe piciorușe în amenajarea peisagistică a unei case de vară

Amenajarea peisajului cu conifere

conifere mari de talie mică în amenajarea peisagistică a unei case de vară

Design de peisaj în compoziție de conifere

Principala clasificare a coniferelor în pepiniere este în funcție de forma coroanei:

  • sferică;
  • ovoidală,
  • spiralată;
  • cu vârful plat și răspândit;
  • plâns;
  • piramidal;
  • columnar;
  • ovală;
  • pedunculat (plat);
  • ghemuit;
  • coroană rară.

Se disting, de asemenea, următoarele forme:

  • de creștere înaltă;
  • cu creștere medie;
  • pipernicită;
  • înțepenit.

Atenție. Cu timpul, plantele cu creștere joasă vor arăta ca plantele cu creștere medie, coniferele pitice și compacte vor ocupa mai mult spațiu. Nu le plantați dens, pentru a nu strica ideea inițială din proiectul peisagistic.

arbori de conifere frumoase de dimensiuni medii în designul peisajului unui teren de casă de vară

Design de dacha cu conifere

conifere mari și înalte în amenajarea peisagistică a unei case de vară

Compoziție de conifere pe un teren de dacia

Vedeți, de asemenea, designul Dacha cu propriile mâini din materiale improvizate

Cum să faci compoziții?

Coniferele sunt plante cu totul unice în multe privințe. Rareori se îmbolnăvesc sau sunt atacate de dăunători și sunt rezistente la capriciile vremii. Cele mai multe dintre ele nu au nevoie de un sol fertil special, deși fiecare specie are propriile preferințe. Unele lasă să cadă ace, precum laricele, altele înfloresc în roz în amenajările peisagistice, precum thuja din Crimeea. Toate aceste forme sunt clasificate ca plante veșnic verzi, iar majoritatea curăță aerul, umplându-l cu fitoncide care sunt distructive pentru microflora patogenă. Copacii compacți, acoperiți dens cu ace, sunt destul de eficienți și în plantații individuale, și într-o compoziție generală cu alți «vecini», ca în fotografie.

conifere frumoase de dimensiuni medii în proiectarea peisajului unei case de vară

Plante conifere pe o cabană de vară.

conifere mari cu creștere joasă în proiectarea peisajului parcelelor de dacha

Amenajarea peisajului cu conifere

Designul site-ului este, de obicei, împărțit în mai multe zone, unde în centrul compoziției vor fi anumite tipuri de plante. În funcție de scop, în funcție de catalog sau în supermarketul de grădină, puteți alege sau comanda diferite conifere. Cel mai adesea sunt oferite forme compacte, pitice și cu creștere redusă.

Atenție! Puteți alege orice varietate de pin, molid, brad, cedru, larice, thuja, chiparos sau ienupăr, în funcție de gustul dumneavoastră. Dar există o condiție — trebuie să fie adaptați și aclimatizați la o anumită regiune. Nu toate sunt percepute organic în vecinătatea cu arbori și arbuști ornamentali și fructiferi.

Cele mai multe frumuseți forestiere veșnic verzi se armonizează cu acei arbori și arbuști cu care sunt de obicei vecini în sălbăticie. Acestea sunt stejarii și mestecenii, arțarii și frasinii de munte, păducelul și măceșele.

Atenție! Nu plantați mai multe conifere din zone geografice diferite deodată, de multe ori are un aspect nefiresc.

«Nordicii» pot oprima cu fitoncidele lor formele cu creștere joasă și pitice din regiunea mediteraneană și din Orientul Îndepărtat. Iar formele selective și hibride vor fi oprite de rudele lor naturale. Cei mai «inospitalieri» sunt considerați cedrii libanezi și laricele siberian.

conifere mari de talie mare în amenajarea peisagistică a unui teren de dacha

Design de dacha cu conifere

conifere frumoase cu creștere mică în amenajarea peisagistică a unei case de vară

Compoziție de conifere pe un teren de dacia

Grădinarii au observat că majoritatea reprezentanților veșnic verzi se simt foarte bine la umbră, așa că sunt plantați în spatele casei pe partea nordică. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică endemiilor mediteraneene și soiurilor de molid cu ace de culoare deschisă care se estompează la umbră.

Conurile sunt o cantină naturală pentru multe păsări sălbatice, care se adună de bunăvoie în acest loc în timpul iernii și toamnei târzii, umplând curtea cu ciripit vesel. Cu toate acestea, fertilizarea naturală după un tratament cu semințe poate strica aspectul unei compoziții de conifere bine întreținute într-o amenajare peisagistică.

Cele mai multe forme cultivate se pretează bine la «tundere», li se poate da cea mai bizară formă — de la elefanți la spirale precise. Dar unele conifere sunt bolnave, chiar dacă rupeți o singură crenguță.

conifere mari de talie medie în amenajarea peisagistică a unui teren de casă de vară

Plante conifere pe o cabană de vară.

conifere frumoase cu creștere înaltă în amenajarea peisagistică a unui teren de casă de țară

Amenajarea peisajului cu conifere

conifere frumoase de talie înaltă în amenajarea peisagistică a unei case de vară

Design de peisaj în compoziție de conifere

Dacă există o dorință de a înnobila parcela de casă cu sculpturi veșnic verzi, este necesar să selectați corect formele dense cu ramuri mici și ace scurte. De asemenea, va trebui să căutați specialiști care creează adevărate capodopere. Nu experimentați cu plante vii dacă nu sunteți sigur că astfel de «creații» sunt la îndemâna dumneavoastră.

Priviți mai îndeaproape exemplele din galeria noastră foto. Poate că aceste idei vă vor inspira și vă vor oferi un nou concept pentru amenajarea parcelei dumneavoastră.

Opinia unui expert
Alina Kvileva
Proiectant peisagist

Bună ziua, mă numesc Alina și sunt peisagist, dacă aveți întrebări legate de amenajarea peisagistică, întrebați cu plăcere să vă răspund.

Actualizare data: 12-22-2023