Cele mai frecvente greșeli în designul interior

Atunci când creați un interior, nu vă lăsați ghidat doar de propriile sentimente, deoarece fără cunoașterea bazelor designului, rezultatul adesea nu corespunde așteptărilor

Deci, să luăm în considerare cele mai frecvente greșeli în designul interior. Acest lucru va fi util atât pentru designeri, cât și pentru persoanele fără educație corespunzătoare, care doresc să proiecteze un apartament pe cont propriu.

Din ceea ce rezultă

Erorile pot apărea din diverse motive. Dar am încercat să evidențiem cele principale, cele mai tipice, care apar destul de des.

Cauza Cum să o eliminăm
Nevoia de a se abate de la canoane Priviți noile tendințe; găsiți exemple care vă plac și vedeți în ce direcție se îndreaptă; există multe soluții de compromis în care nu trebuie să vă îndepărtați de elementele de bază, dar puteți face ceva nou.
Lipsa de experiență Mulți designeri învață din propriile greșeli, dar tu încerci să înveți de la alții. Studiați cu atenție cele mai frecvente greșeli și încercați să le evitați
Lipsa de cunoștințe Umpleți-vă pușculița: găsiți cursuri de formare, sfaturi de la designeri celebri. În plus, există cărți despre design care vă vor ajuta.
Lipsa de planificare Asigurați-vă că întocmiți un proiect de design, în care să specificați toate calculele, etapele de lucru și alte detalii.

Greșeală în interiorul camerei de zi atunci când alegeți o schemă de culori de decorare

Interior într-o singură schemă de culori — departe de a fi cea mai bună soluție

Puteți numi motivul pentru lipsa de gust, dar acest lucru este îndoielnic. Fiecare persoană are propriul său gust, iar viziunea proprietarului poate să nu coincidă cu gusturile designerului. Deci, creați cu îndrăzneală, dar asigurați-vă că luați în considerare experiența și greșelile predecesorilor și încercați să le evitați.

Vedeți, de asemenea, stilul japonez în interior într-o interpretare modernă

Cele mai frecvente greșeli

Greșelile pot apărea la începutul lucrării (la planificare), în timpul procesului, în etapa finală. Trebuie să fiți atenți în fiecare etapă. Principalul dvs. asistent este un plan. Acesta vă va ajuta să țineți totul sub control și să nu ratați momentele importante.

Lucruri superflue și inutile în interiorul unei camere de zi

Dezordinea creativă este obișnuită în atelierul sau studioul unui artist, dar este inacceptabilă într-un mediu rezidențial

Adesea există blocaje în alegerea și combinarea culorilor și stilurilor, în utilizarea mobilierului, a textilelor și a altor detalii, precum și în zonarea camerei. Am selectat câteva dintre cele mai frecvente greșeli în designul interior, care merită atenție. Nu degeaba pentru că ele apar atât de des, aparent puțin studiate.

Vezi și Stilul loft în interiorul unui apartament mic

Frumusețe sau funcționalitate

Mulți oameni sunt ferm plantați în cap că frumusețea necesită sacrificiu. Să spargem stereotipurile și să determinăm că acest concept este greșit. Regula principală este că trebuie să existe armonie în toate. Acest lucru este valabil și pentru raportul dintre frumusețe și funcționalitate.

Mobilier tapițat în interiorul camerei de zi

Tapițeria mobilierului trebuie să se potrivească cu interiorul camerei și să fie bine curățată, deoarece nimeni nu este imun la pete

Desigur, trebuie să faceți designul frumos și nou, dar nu uitați că după finalizarea lucrărilor în cameră va trebui să trăiți și să faceți curățenie. Gândiți-vă la viitoarea funcționare a camerei.

Nu uitați! Trebuie să existe armonie în toate: căutați un compromis.

Scaun de designer decorat cu cioburi de țiglă

Este acest scaun de designer atât de necesar dacă nimănui nu-i place să stea pe el?

Proiectați pentru oameni. Gândiți-vă la scară largă și gândiți-vă la toate nuanțele de utilizare a camerei (dacă sunt copii sau animale de companie în casă, ce regim de temperatură va predomina etc.). Căutați mijlocul de aur între frumusețe și funcționalitate. Este complicat, dar suntem aici pentru a învăța.

Vezi și Combină corect albastrul cu alte culori

Dispunere incorectă

Uneori, calculele greșite se constată la începutul unui proiect. Ele pot fi, desigur, compensate în viitor, dar atunci trebuie să sacrifici ceva, așa că planificarea lucrării este o parte foarte importantă.

Opțiuni de amenajare a camerei pentru copii

Luați în considerare toate opțiunile posibile de amenajare și alegeți-o pe cea mai potrivită

Totul începe cu un creion. Desenați un plan al camerei și jucați-vă cu viitoarea amenajare pe hârtie, și abia apoi treceți la obiectele reale.

Vedeți și Proiectarea unui apartament studio de 30m2. Principii de bază

Zonarea spațiului

Determinați inițial ce zone va conține camera și împărțiți-o în consecință. Aceasta se face cu ajutorul mobilierului sau al culorilor. Greșelile se regăsesc atât în primul cât și în al doilea caz. Studiați denumirea culorilor diferitelor zone, țineți cont de amplasarea ferestrei și nu amestecați mai multe zone acolo unde există spațiu suficient pentru una singură.

Împărțirea unei garsoniere într-o cameră de zi și o zonă de dormit

Amenajarea trebuie să fie logică, bucătăria poate fi conectată la sufragerie, iar dormitorul la vestiar

Lipsa de concentrare este, de asemenea, o problemă comună. Nu uitați că în cameră trebuie să existe un centru pe care să se bazeze dispunerea detaliilor. Focalizați-vă pe o singură zonă cu un element decorativ sau o culoare mare, iar restul ar trebui să fie complementare și să nu se suprapună peste cea principală.

Vezi și Lucrul cu comoditatea. Care ar trebui să fie designul biroului?

Aranjarea mobilierului

Această categorie este, de asemenea, o modalitate de zonare a spațiului. Dar acesta este un subiect separat care necesită atenție, deoarece aici există mult mai multe nuanțe.

Greșeală de design la aranjarea mobilierului în camera de zi

Interiorul rezidențial, creat pe principiul «mobilierului de-a lungul pereților», arată șubred și inconfortabil

Mobilierul ar trebui să fie plasat astfel încât să își îndeplinească pe deplin funcțiile. De exemplu, este o greșeală grosolană să plasați patul la perete. Canoanele moderne de design impun existența acestuia fie în mijlocul camerei, fie deplasat din centru, dar nu aproape de perete.

Greșeli de aranjare a mobilierului în camera de zi

Dacă elementele de mobilier interferează cu libera circulație, faceți o reproiectare

Îngrămădirea mobilierului este, de asemenea, frecventă. O masă, rafturi, câteva scaune, un fotoliu și un pat. Aici este în mod clar jumătate din ceea ce este inutil. Folosiți spațiul în mod rațional și nu-l aglomerați cu piese mari de mobilier.

Greșeli de culoare

Așadar, să trecem la culoare. Acesta este unul dintre factorii fundamentali. La urma urmei, schema de culori potrivită poate ascunde defectele de planificare sau deficiențele în configurația camerei. Nu este nevoie să vorbim despre o combinație strâmbă de culori — aceasta poate strica chiar și cel mai frumos și proaspăt design. Acum, despre cele mai tipice gafe de culoare.

Greșeli de design al unui interior de dormitor monocrom

Interior monocrom: luminos, confortabil și… plictisitor. Poate că este timpul să îl diluați cu nuanțe noi

Vezi și Stilul loft în interioare

Design monocrom

Tendințele moderne duc la simplificare. În noile stiluri nu veți găsi tapet în floral, combinat cu textile și mobilier luminos. Dar, în unele cazuri, simplificarea duce la extreme. Și, oricât de ciudat ar părea, dar există interioare decorate în monotonă. Alb și gri — acesta este acum vârful modei. Minimalismul, loftul, techno, hi-tech și alte tendințe moderne îl iubesc. Dar nu este nevoie să mergeți la extreme. Există și alte culori.

Interiorul camerei de zi în culori deschise și piese de mobilier luminos

Un interior monoton trebuie diluat cu detalii luminoase

Dacă nu doriți ca încăperea dvs. să se transforme într-un loc solid și fără chip, adăugați la griul sau albul de bază câteva detalii luminoase.

Vedeți și Cum să transformați un pod nelocuit într-o mansardă transformată.

Prea plictisitoare

Nu mai este monoton, dar încă prea plictisitor. Nu vă fie teamă de luminozitate și unicitate. Mulți designeri se tem să folosească culorile roșu, galben, violet, deoarece sunt considerate foarte luminoase și provocatoare. Prostii! Galbenul este culoarea soarelui și a bucuriei, portocaliul este culoarea vitalității, iar roșul este culoarea pasiunii și a sănătății. Acestea pot și chiar ar trebui să fie folosite.

Greșeala de design interior atunci când alegeți o direcție de stil

Uniformitatea stilului devine rapid plictisitoare — să vă fie teamă să creați un interior plictisitor

Priviți psihologia culorilor și veți înțelege că tonurile luminoase poartă o încărcătură semantică profundă, așa că ar trebui incluse în interior. Dar principalul lucru este să nu exagerați, altfel s-ar putea să vă treziți cu o imagine prea colorată. Încercați să nu includeți detalii luminoase și colorate într-o viață plictisitoare și obișnuită.

Vezi și Cum să decorezi interiorul într-o casă făcută din grinzi lipite

Foarte colorat

Reversul medaliei — un design prea luminos. Această greșeală este, de asemenea, destul de comună. Se întâmplă uneori din cauza dificultății de a alege una sau două culori pestrițe. Cum ar fi galben, verde, roșu și portocaliu. Dar este imposibil să le puneți pe toate pe imaginea generală. Poate că în artiști, dar în design este inacceptabil.

Nu uitați! Designul prea luminos este obositor.

Picturi și imagini în designul camerei de zi

Puteți transforma orice perete în propria dvs. galerie de artă, acoperind-o cu picturi, fotografii de familie sau desene ale copiilor dvs.

Nu uitați că culorile luminoase au o influență puternică asupra psihicului uman și sunt capabile să evoce anumite emoții. Desigur, roșul va da vigoare și pasiune, dar în timp poate obosi. Prin urmare, vopsirea tuturor pereților în această culoare, așteptați un rezultat pozitiv nu este necesară. Aplicați o tehnică de evidențiere — acoperiți o zonă mare într-un ton luminos, dar nu întreaga cameră. Faceți un punct de vopsire a camerei în culori pestrițe, și veți obține un interior plin de viață și dezordonat.

Vezi și Stilul italian în designul interior al apartamentului

Combinații greșite

Monoton, plictisitor sau pestriț se obțin din incapacitatea de a combina corect culorile. Uneori, designerii refuză să folosească mai multe culori, de teamă să nu greșească. Alții — dimpotrivă le aplică pe toate. În ambele cazuri, se obține dizarmonie. Prin urmare, una dintre principalele abilități este capacitatea de a alege paleta potrivită.

Țesături și materiale textile în designul interior

Este mai ușor să găsiți mai întâi țesături care vă plac, iar apoi să alegeți deja nuanța pereților

Studiați roata de culori și familiarizați-vă cu regulile de combinare a nuanțelor. Există cărți întregi dedicate acestui lucru. Dar dacă nu aveți timp să studiați toate detaliile, căutați regulile de combinare a culorilor care vă plac.

Vedeți și Designul interior al apartamentului în stil modern: fotografii reale ale celor mai bune soluții

Elemente secundare

Cu elementele principale sunt sortate. Acum trecem la detalii. Acestea au, de asemenea, o contribuție semnificativă la imaginea principală. La urma urmei, din lucrurile mici se creează un interior complet. La această categorie includem vazele, picturile, colecțiile personale, textilele etc. Toate lucrurile care alcătuiesc fundalul, fundalul imaginii noastre. Nu te poți lipsi de aceste lucruri, dar trebuie să le folosești cu pricepere.

Flori din plastic cu propriile mâini

Plantele artificiale sunt false, adună praf și rareori evocă asocieri bune

Supraabundența de detalii

Întâlnim deseori o astfel de greșeală de design interior cum este îngrămădirea diferitelor elemente, fie că este vorba de perne sau scaune. Și dacă se acordă multă atenție amplasării corecte a mobilierului mare, atunci lucrurile mici sunt uitate.

Colecția de perne preferate pe canapeaua din camera de zi

Nu ar fi deloc plăcut să sortezi în mod constant această colecție de perne doar pentru a te așeza pe canapea

Magazinele moderne pun la dispoziția cumpărătorului un număr mare de accesorii. Și puțini oameni pot rezista unei achiziții la întâmplare. Căutați o vază ca decor, apoi vă place o alta, și încă una, și încă una. După ce în cameră va găsi o utilizare pentru mai multe cutii de bijuterii, tablouri și sfeșnice. Ca urmare, nu veți obține întruchiparea stilului și a confortului, ci o cămară, unde se îngrămădesc tot felul de vechituri.

Accesorii elegante în interiorul camerei de zi

O supradoză de accesorii nu va fi bună pentru interior

În acest caz, principalul lucru este să vă ghidați după un simț al proporțiilor și să vă amintiți că elementele camerei ar trebui să coexiste armonios.

Multe goluri

De teamă să nu exagereze, mulți designeri refuză complet detaliile suplimentare în interior. Există o canapea, o masă, un scaun — și este suficient. Aici avem parte de cealaltă parte a monedei — o cameră goală, fără zorzoane și accente. Este posibil să nu obțină un aspect monocrom, dar efectul va fi același.

Imagine rară în interiorul unei camere de zi

Fiecare cameră are nevoie de propriul punct focal, cum ar fi un tablou pe perete

Nu uitați, o cameră fără lucruri mărunte este goală. Asortați vaza sau tabloul la stilul general. Accentuați pernele luminoase de pe canapea, dar nu exagerați: munții de praf nu se vor potrivi nici cu cel mai sofisticat decor. Nu uitați: simțul proporțiilor funcționează în ambele sensuri.

Nepotrivire de stil

Desigur, există și fani ai eclectismului, dar această direcție s-a întors de mult în trecut. Și dacă doriți să o restaurați la capriciul proprietarului apartamentului, lucrați foarte atent. Acest lucru nu este doar amestecarea tuturor lucrurilor într-un rând, este arta de a selecta lucruri incompatibile care, atunci când sunt combinate între ele, vor crea o imagine completă și armonioasă.

Design de cameră de zi spațioasă în stil loft

Stilurile pot fi populare și la modă, dar nu încercați să vă forțați să urmați o tendință dacă cablurile exterioare și cărămida goală vă fac dorul de casă.

Dar haideți să lăsăm în urmă iubitorii de eclectism și să trecem la mainstream. În designul modern, rareori există un amestec de tendințe diferite. Adesea, încercați să dezvăluiți pe deplin un stil, urmând în totalitate regulile acestuia.

Designul camerei de apartament cu o singură cameră într-un singur stil

Interiorul elegant al unui apartament cu o singură cameră

În acest caz, principalul lucru este să urmați cu adevărat canoanele care dictează un anumit stil. Nu încercați să potriviți un lucru aleatoriu într-o imagine deja stabilită. Nu luați detalii din direcții diferite, încercând să le combinați armonios. Opriți-vă la un singur lucru. Învățați principiile de bază ale stilului ales și urmați-le.

Defecte de iluminare

Iluminatul este o întreagă artă. Există atât aspecte practice, cât și de design. Există două tipuri de iluminare într-o cameră: naturală și artificială. Trebuie să organizați corect ambele tipuri și să le îmbinați în designul general, făcându-le parte din imagine.

Lipsa de iluminare în interiorul camerei de zi

Un iluminat slab poate anula orice design interior

Organizarea luminii naturale

Să începem cu lucrul principal. Există lumină naturală în aproape fiecare cameră, iar aceasta trebuie să fie proiectată corespunzător. Cele mai frecvente greșeli sunt de a aranja ferestrele în așa fel încât să avem fie o lipsă, fie o supraabundență de lumină. Dacă a doua opțiune nu este atât de teribilă, prima este mai frecventă și provoacă mai multe daune. Studiați planul camerei și dispunerea tuturor detaliilor; luați în considerare dacă în cameră intră suficientă lumină. Dacă reparația implică extinderea ferestrelor sau realizarea unor ferestre noi — grozav, mergeți mai departe. Dacă nu — va trebui să compensați lipsa luminilor artificiale și a decorării ferestrelor.

Iluminarea naturală în designul dormitorului

Decorarea ferestrelor în proiectele de design modern este reprezentată de soluții simple, fără lux decorativ

O altă greșeală care împiedică lumina naturală să își îndeplinească pe deplin funcția este decorarea greșită a ferestrelor. Aici pornește de la configurația deschiderii în sine și de la stilul general al camerei.

Sfat: Nu lăsați ferestrele fără perdele.

Designul dormitorului cu o fereastră fără perdele

Absența perdelelor este relevantă în stilul loft, în alte cazuri, ferestrele necesită un design atent gândit

În mod ciudat, ferestrele goale sunt destul de frecvente în proiectele moderne, datorită faptului că aceasta este o tendință în stilurile moderne. Aceasta este o greșeală grosolană. Designul modern necesită selectarea corectă a perdelelor și oferă o varietate uriașă de perdele. Amintiți-vă că decorarea ferestrelor este baza confortului în cameră și, cu ajutorul acestora, puteți adăuga sau elimina lumina naturală din cameră și puteți compensa deficiențele configurației ferestrei și a camerei în ansamblu.

Capcanele iluminatului artificial

După cum am menționat deja, uneori lumina naturală trebuie compensată cu lumină artificială. În unele încăperi (de exemplu, în baie) nu există deloc ferestre, iar aici rolul principal este jucat de corpurile de iluminat.

Iluminarea corespunzătoare a camerei cu lămpi de tavan și de perete

Plafonierele sunt utilizate pentru iluminatul general, în timp ce aplice, lămpi de masă și lămpi de podea sunt mai potrivite pentru a evidenția zone individuale

Atunci când aranjați iluminatul artificial, ghidați-vă în primul rând de caracterul practic. Poziționați luminile și întrerupătoarele într-un mod care să fie ușor de utilizat. Luați în considerare care zone au nevoie de mai multă lumină și care pot fi umbrite. Acordați o atenție deosebită amplasării luminilor în dormitor și în bucătărie.

Pe lângă aspectul practic, gândiți-vă și la funcția de design a corpurilor de iluminat. Alegeți-le în funcție de culoarea și stilul general al camerei.

În concluzie

Atât începătorii, cât și profesioniștii pot face greșeli în timpul renovării unui apartament. Indiferent dacă faceți parte din primul sau din cel de-al doilea grup, asigurați-vă că acordați atenție greșelilor făcute de predecesorii dvs. și încercați să le evitați.

Exemplu de interior armonios fără greșeli de design

Există multe greșeli tipice făcute în designul interior, dar există și multe soluții simple pentru a corecta toate defectele

În afară de conformarea designului la regulile formale, nu uitați că acesta trebuie să fie viu și trebuie să se armonizeze cu lumea dumneavoastră interioară. O cameră este o reflectare a interiorului proprietarului său. Așadar, nu vă fie teamă să experimentați, dar nu uitați de armonie.

Video de la un designer profesionist: greșeli nepoliticoase în decorarea camerei de zi

Interior armonios pe 50 de fotografii

Actualizare data: 2-26-2022