Ce culoare să alegi pentru dormitor: 30 de combinații perfecte cu fotografii

Pentru un dormitor ale cărui ferestre sunt orientate spre sud, designerii recomandă alegerea nuanțelor reci. Aceasta este, în primul rând, albastru, turcoaz, lavandă și gri perlat. O astfel de gamă va permite ochilor să se odihnească chiar și în cea mai fierbinte zi de vară. Principalul lucru este să nu folosiți materiale și tapet care au o suprafață lucioasă.

Interesant! Un avantaj suplimentar al alegerii tonurilor reci pentru dormitor este extinderea vizuală a spațiului.

Perne portocalii pe pat în dormitorul decorat în culoarea gri

În cazul în care dormitorul are puțină lumină și fereastra este orientată spre nord, este de preferat să folosiți culori calde pastelate. Printre acestea se numără galben, piersică, vanilie, auriu sau teracotă.

Vezi și Idei originale și dormitoare frumoase: design, fotografii în apartament

Folosiți combinații monocrome

Chiar și un începător cu puțină înțelegere a designului interior va putea crea o combinație monocromă care să fie confortabilă pentru percepție. Regula de bază este una singură — de a amesteca nuanțe ale aceleiași culori.

Combinațiile de culori monocrome nu obosesc ochii, deoarece reduc zgomotul vizual general. Ele sunt potrivite pentru camere de diferite zone. Aceasta este una dintre puținele opțiuni de alegere a culorilor pentru dormitor, în care nu este nevoie să implicați un designer profesionist.

Dormitor alb cu cu cuvertură de culoare închisă pe pat

Important! Nuanțele întunecate este mai bine să le distribuiți în partea inferioară a spațiului și să faceți lumină în partea de sus. Datorită acestei tehnici, puteți ridica vizual tavanul și puteți crea o senzație de spațialitate.

Vedeți și Uși întunecate în interior: avantaje și dezavantaje

Culori țipătoare și întunecate — de ce ar trebui să le evitați

Dormitorul este un loc de relaxare, atât fizică, cât și psihologică. Iată care sunt culorile nepotrivite, atrăgătoare, care atrag imediat atenția și nu vă permit să vă relaxați. Este mai bine să evitați nuanțele luminoase și întunecate. Astfel de culori pot provoca stres sau anxietate.

Puteți folosi culori care atrag atenția, dar numai ca accente. De exemplu, pentru un dormitor decorat în albastru, este indicat să faceți inserții aurii — la căpătâiul patului sau lângă noptieră. Cu toate acestea, astfel de opțiuni sunt mai potrivite pentru camerele spațioase.

A se vedea, de asemenea, stilul francez în interior: sfaturi, fotografii

Ce culoare să alegi pentru dormitor

Atunci când alegeți o nuanță de fundal pentru dormitor, luați în considerare caracteristicile culorilor principale. Haideți să înțelegem ce nuanțe trebuie să știți pentru a aranja cu succes dormitorul.

Vedeți și Reguli de utilizare a culorii fistic în interior

Culoarea albă în dormitor — caracteristici și nuanțe

Deoarece interioarele albe arată destul de rece, acestea sunt diluate cu accente colorate. Perne galbene sau albastre, covoare burgunde, perdele portocalii, pufuri gri. Combinația unor astfel de culori de accent precum smaraldul și bejul închis arată original.

Culoarea albă simbolizează spațialitatea și puritatea. În plus, are multe nuanțe interesante — perlat, marengo (cu pete de negru), lăptos, alb fumuriu, alb fumuriu, fildeș. Unicitatea acestei culori constă în versatilitatea sa — poate fi folosită pentru a crea o varietate de stiluri:

  • high-tech;
  • minimalism;
  • scandinav;
  • nautic;
  • Provence.

O soluție de interior originală pentru un dormitor în culoarea albă va fi folosirea materialelor texturate — tencuială structurală sau venețiană, perdele originale, panouri sau panouri 3D.

În dormitor este indicat să se folosească culoarea neagră. Această combinație va fi mereu la modă. Ea conferă camerei o anumită dinamică.

Vezi și Caracteristicile designului și designul unei camere de dimensiuni mici

Alb cu maro

Această combinație este relaxantă și creează un sentiment de confort. Puteți alege bej, turcoaz sau galben auriu ca și culori complementare. Puteți experimenta cu modele și modele complexe. Dacă încăperea se află în partea nordică, ar trebui să predomine maro. Un dormitor bine luminat ar trebui să fie vopsit în alb.

Vedeți și Proiectarea unui mic studio mic: mobilarea și zonarea optimă

Dormitor în gri

Nuanțele de gri sunt ideale ca fundal pentru multe culori. Vă puteți relaxa în acest dormitor — nuanțele neutre reduc încărcătura emoțională. Stiluri potrivite:

  • loft;
  • minimalism;
  • high-tech;
  • urbanism;
  • shebby-chic.
  • Pop Art.

Camera în design gri nu ar trebui să fie umplută cu lucruri care nu se încadrează în stilul camerei. Este mai bine să reduceți numărul de obiecte la minimum. Potrivit multor designeri, interioarele gri sunt autosuficiente și nu au nevoie de decorațiuni suplimentare. Mobilierul în tonuri gri arată original și neobișnuit. O opțiune este de a vopsi pereții într-o singură culoare principală și de a instala orice garnitură doriți. Această abordare vă permite să obțineți combinații interesante de culori. Nu se recomandă utilizarea a mai mult de 3 nuanțe de gri.

Vezi și Design interior 3d. Ce este?

Combinație de gri și alb în dormitor

Această combinație de culori nu pare intruzivă și relaxantă. Accentele luminoase sunt cel mai bine evitate. O completare ideală a interiorului alb și gri vor fi figurile geometrice abstracte și panourile 3D volumetrice.

Cantitatea de alb în dormitor ar trebui să fie cu atât mai mult, cu cât suprafața camerei este mai mică. Într-o cameră spațioasă vă puteți limita la mobilier alb, tavan, perdele și câteva elemente de interior (lampă de podea, ghivece de flori, pufuri și noptiere.

Atunci când alegeți o nuanță gri pentru dormitor, merită să acordați atenție tonurilor saturate:

  • gri prăfuit;
  • perlate;
  • cuarț;
  • cenușiu;
  • gri argintiu;
  • beton gri.

Puteți delimita spațiul cu inserții de culoare sau cu muluri.

Vedeți și Amenajare dormitor 12 metri pătrați. Dispunere și tip

Cum să alegeți o culoare pentru un dormitor — criterii

Principala condiție, care ar trebui să corespundă designului de culoare al dormitorului — proprietarii se simt confortabil să fie în cameră. Deoarece toată lumea are propriile preferințe de culoare, nu va fi posibilă aderarea la un singur concept. Cu toate acestea, luarea în considerare câteva criterii poate face sarcina mai ușoară. Alegeți o culoare pentru dormitor ar trebui să se bazeze pe:

  • Suprafața camerei. În cazul în care camera este spațioasă, este indicat să folosiți inserții întunecate pentru a decora pereții. Pentru un dormitor mic, mai potrivite tonuri pastelate calme — vanilie, piersică, coral deschis, cremă, lavandă.
  • Iluminarea. Dacă există o mulțime de lumină, nu vă puteți teme de culori strălucitoare și nuanțe întunecate.

  • Stilul interior. Culorile bej, roșu, cupru, albastru, albastru, negru și verde sunt tipice pentru loft. Dacă camera este decorată în stil high-tech, este mai bine să alegeți tonuri albe, gri, violet, galben sau bej. În stilul Provence, este mai bine să folosiți nuanțe de galben, albastru, verde, maro, roz și alb.

  • Preferințe personale. Primul lucru pe care ar trebui să vă bazați sunt propriile interese. Puteți mobila camera într-un stil marin sau puteți alege un minimalism scandinav calm. O altă abordare atunci când ajustați interiorul «sub tine» — să vă concentrați pe caracterul practic. Gândiți-vă la ce sarcini ar trebui să fie rezolvate de mobilierul din dormitorul dvs. Dacă vă place să citiți înainte de culcare, folosiți galben sau verde pentru fundal. Puteți obține o relaxare completă alegând albastrul ca și culoare principală. Violetul stimulează imaginația și creează o dispoziție romantică.

Atunci când alegeți o culoare pentru un dormitor, există mai multe criterii din care puteți alege. Dacă se pune accentul doar pe preferințele personale sau pe iluminare, este posibil ca rezultatul să nu fie pe placul proprietarilor de locuințe.

A se vedea, de asemenea, Mozaicuri în interiorul spațiilor moderne

Psihologia culorii

Percepția noastră se schimbă în mod constant în funcție de factorii externi. Unele nuanțe provoacă emoții luminoase, iar altele scufundă mai profund o persoană într-o stare de calm sau provoacă un sentiment de armonie. Pentru a alege tonurile potrivite pentru dormitor, care vor afecta pozitiv psihicul, este suficient să alegeți una dintre mai multe combinații:

  • Paleta cu nuanțe albastre, verzi și albastre. Într-o cameră decorată în astfel de nuanțe, este mai ușor să vă relaxați, iar mediul creează o atmosferă ușoară.

  • Paleta bej și cafea. Acesta include fildeș și gri. Această combinație ajută la creșterea concentrării și a eficienței. Aceste nuanțe vă permit să efectuați o muncă monotonă cu o productivitate ridicată și eficiență maximă.

  • Palete de galben, portocaliu și nisip. Astfel de culori îmbunătățesc starea de spirit și sunt capabile să se încarce cu vivacitate.
  • Paleta alb, roșu, negru și violet. Aceste culori sunt utilizate cu prudență. Psihologii nu recomandă accentuarea lor în dormitor sau în camera de zi. Este mai bine să diluați nuanțele luminoase cu alb.

Culorile neutre sunt un clasic al decorării dormitorului. Pentru bază alegeți bej, alb, gri și fildeș. Aceste nuanțe pot deveni baza pentru orice alte nuanțe.

Pe un fundal de nuanțe neutre, accentele luminoase, cum ar fi tablourile, pernele, accesoriile sau covoarele, arată spectaculos. Atunci când alegeți un design de dormitor, ar trebui să înțelegeți mai întâi ce nuanțe vor predomina — reci sau calde.

Chiar și culoarea albă este rar întâlnită în forma sa pură. De obicei, ea conține nuanțe de galben, roz, albastru și maro. Principala regulă atunci când selectați o gamă de culori — acestea nuanțe ar trebui să fie combinate între ele. De exemplu, perdelele ar trebui să se potrivească cu culoarea cuverturii de pat, iar covoarele ar trebui să fie în armonie cu mobilierul.

Vedeți și Uși ușoare în interior: o varietate de modele, materiale și texturi

Cum să folosiți psihologia culorii în interior

Culoarea albă este asociată cu răceala și, în același timp, cu calmul. Este mai bine să alegeți nuanțe ale acestei culori atunci când ferestrele dormitorului sunt orientate spre est. Camera este inundată de lumina soarelui și vizual pare și mai mare.

Important! Predominanța tonurilor de alb în interiorul dormitorului în unele cazuri poate provoca stări de tristețe. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să plasați în cameră accente luminoase — un perete albastru, o cuvertură de pat pe jumătate portocalie, o noptieră de culoare pastel-bej.

Rozul este o culoare excelentă pentru dormitorul unui copil. Simbolizează vulnerabilitatea și tandrețea. Rozul nu trebuie să domine, altfel va deveni obositor sau chiar iritant. Interiorul ar trebui diluat cu perne sau perdele albastre.

Culoarea verde ajută la reîmprospătarea spațiului. Se combină cu galben cald, auriu sau alb. Aceste nuanțe sunt liniștitoare și, în același timp, ajută la concentrare. Ele sunt potrivite pentru dormitor, unde copilul își va face temele, se va juca și va învăța despre lumea din jurul său. Cu toate acestea, verdele este mai bine să nu fie folosit pentru camera unui copil cu un caracter calm.

Interesant! Albastrul ameliorează tensiunea și reduce activitatea.

Maroul este o culoare calmă, care predispune la liniște. Într-un dormitor mobilat în bej, vă puteți aduna pe deplin gândurile și puteți citi înainte de a merge la culcare. Într-un astfel de design, textilele și mobilierul alb cu pereții de culoare bej se combină perfect. Tonurile întunecate de maro ar trebui să fie limitate — acestea pot crea presiune psihologică.

Design frumos de dormitor în culori pastelate

Pentru o cameră de odihnă, întreaga schemă de culori pastelate este excelentă. Aceste nuanțe sunt moderat moi și calme. În plus, o astfel de paletă de culori promovează perfect un somn sănătos și sănătos. Ar trebui să alegeți din astfel de opțiuni:

  • gri-maro;
  • lavanda;
  • verde salată;
  • aur închis;
  • caramel;
  • pudră;
  • mov moale;
  • albastru albit.

Dacă nu adăugați accente deosebite și mobilier de culoare închisă, puteți transforma dormitorul într-o cameră pentru copii. Cu toate acestea, este important să păstrați echilibrul — atmosfera din cameră, în orice caz, trebuie să fie relaxantă și confortabilă.

Diluați interiorul cu culori strălucitoare

Alegeți nuanțe luminoase pentru dormitor cu prudență — tonurile prea îndrăznețe pot presa psihologic și obosi ochii. Atunci când alegeți accente, merită să acordați atenție gamei de albastru. Este ei accelerează procesul de adormire.

Sfat! Dacă sunteți gata să experimentați și să implementați soluții îndrăznețe, puteți picta dormitorul în verde, folosind diferite nuanțe — kaki, citrice, mentă, măsline, malachit, jad.

Vopsește dormitorul în culorile tale preferate

O astfel de soluție vă permite să evitați agonia alegerii și să creați un mediu confortabil pentru a adormi și a vă trezi. Pentru a găsi exact culoarea care să vă satisfacă în toți parametrii, puteți să vă uitați la propria garderobă. Este mai bine ca culorile alese să evoce doar emoții și impresii pozitive.

Puteți crea un colț pentru relaxare completă decorând camera în culori reci. Alegeți una dintre următoarele culori ca și culoare principală pentru a crea o atmosferă calmă:

Culorile caramel, crem și roz sunt potrivite pentru iubitorii de romantism. Se poate folosi și culoarea fildeș.

Un spectru de culori calde ajută la crearea unei atmosfere confortabile în dormitor. Starea confortabilă de pace și siguranță ajută la crearea unor culori precum galben-auriu, maro, bej-cald. Interiorul rafinat ajută la realizarea nuanțelor negre, argintii, gri.

Dormitor pentru o fată

Dormitorul pentru copii pentru o fată poate fi în culori luminoase — galben, portocaliu, măsliniu sau alb angelic. Un astfel de interior va crea o bună dispoziție și va crește nivelul de optimism al copilului. Nu există loc pentru tristețe și tristețe.

Culoarea portocalie stimulează pofta de mâncare, așa că trebuie să aveți grijă cu ea. Dacă copilul aleargă în mod constant la frigider, merită să folosiți această nuanță pentru a crea accente.

Designul camerei unei fete în culori galbene

Galbenul a simbolizat întotdeauna veselia și activitatea. Nuanțele din această gamă sunt printre cele mai luminoase. Ele au un efect benefic asupra stării copilului. Galbenul este ideal pentru dormitorul unei fete, deoarece evocă un sentiment de siguranță și căldură familială în copil.

Dormitorul unei fete în culori verzi

Culoarea verde stimulează copilul la autoeducație. Ajută la crearea condițiilor pentru dezvoltarea unei minți curioase și a încrederii în sine. În cazul în care fata cade adesea în gânduri sau comportamentul ei este retras, merită să respingem verdele, pentru a nu agrava situația.

Alegerea unei culori pentru dormitorul unui băiat

Pentru băieți, un violet rece este perfect. Ar trebui să fie diluat cu albastru deschis, galben-lămâie sau bej. În acest caz, a face exclusiv gama violet nu este recomandată — în acest caz, copilul se poate simți singur.

Camera unui copil de 5 ani poate fi decorată cu verde. Se combină bine cu cele mai multe dintre nuanțele reci.

Ce culoare să alegeți pentru dormitorul soților

Culoarea dormitorului cuplurilor căsătorite este un subiect deosebit de arzător. Nu este întotdeauna clar cum să ajungi la un compromis, dacă soțului îi place o nuanță, iar soției — alta. Unul dintre trucurile de design vă permite să rezolvați această problemă:

  • Găsiți un decor sau o culoare «feminină»;
  • Întărește-o făcând-o mai închisă;
  • Testați modul în care culoarea este percepută de ambii soți.

O altă modalitate de a găsi un compromis în alegerea culorii este exact invers. Trebuie să găsiți nuanțe «masculine» — acestea pot fi tonuri de maro intens, precum culoarea pielii tăbăcite sau a whisky-ului. Pentru a le face să fie pe placul soțului/soției, ar trebui să le ușurați (să le albiți).

Gri ca și culoare principală

Pentru dormitorul matrimonial, nuanțele de gri sunt excelente. Ele pot fi folosite în interioare rafinate. Griul fumuriu poate da tonul. Acesta poate fi completat cu un număr mare de nuanțe reci.

Pentru stilurile de interior reținute, griul închis este potrivit. Acesta va fi pe placul ambilor soți, nu va face ca designul dormitorului să fie prea feminin sau, dimpotrivă, aspru masculin.

Actualizare data: 12-22-2023