Care este zona de prospețime în frigider: tipuri, dezavantaje și avantaje, sfaturi

Mulți oameni se întreabă cum să păstreze fructele proaspete, în acest scop a fost inventată zona de prospețime din frigider.

Cine a inventat zona de prospețime și când

La sfârșitul secolului trecut, nutriționiștii au stabilit că cea mai bună temperatură pentru depozitarea alimentelor, care era scopul de a le menține, era un interval de la 0 la +1 grade Celsius. Acesta este mijlocul de aur între durata de conservare și păstrarea proprietăților utile. Structura produsului nu este distrusă de cristalele de gheață, spre deosebire de congelare. Microorganismele de alterare se dezvoltă mult mai lent — ca la temperaturile obișnuite de refrigerare de +5-8 grade Celsius.

Zona de prospețime.

Liebherr a creat zona de prospețime în frigidere în 1996.

Inginerii Liebherr au fost primii care au introdus o tehnologie inovatoare numită Biofresh în 1996. Aceasta a fost poziționată ca fiind soluția ideală pentru persoanele preocupate de sănătate. După succesul său pe piață, și alți producători au început să dezvolte și să ofere propriile soluții. Astăzi, linia fiecărui brand bine-cunoscut are modele de frigidere cu o zonă congelată.

Zona de prospețime din frigider.

Fiecare frigider modern are o zonă proaspătă.

Vezi și Designul de culoare mov în interiorul bucătăriei

Caracteristicile zonei proaspete

În funcție de marca și modelul frigiderului, zona zero din acesta poate avea următoarele caracteristici distinctive:

  1. Răcire ultra-rapidă — funcția va fi utilă pentru produsele sensibile care își schimbă calitățile gastronomice literalmente într-o zi. De exemplu, zmeura proaspăt culeasă.
  2. Ionizarea aerului și acoperirea antibacteriană a pereților au un efect pozitiv asupra prospețimii alimentelor. Probabilitatea ca bacteriile patogene să se dezvolte la o temperatură apropiată de zero este deja scăzută, dar o plasă de siguranță suplimentară nu este de prisos.
  3. Durata de susținere autonomă a temperaturii în caz de întreruperi de energie electrică. Unele modele sunt capabile să mențină nivelul de temperatură necesar timp de până la o zi, cu condiția ca ușa camerei să nu fie deschisă.
  4. Unele modele au un control automat al consumului de energie. Senzori speciali detectează atunci când nu există nimic în sertarele camerei, iar pentru acest timp compartimentul devine o cameră frigorifică normală, consumând mai puțină energie.

De mare importanță este prezența unui sistem de răcire propriu, independent de celelalte camere. Acesta crește de multe ori eficiența și fiabilitatea întregului frigider.

Zona zero într-un frigider.

Zona zero poate fi diferită la diferite modele de frigidere.

Vedeți și Care poate fi designul unui apartament studio

Dezavantaje și avantaje

Părțile negative ale prezenței unui compartiment de prospețime sunt subiective sau de natură individuală. Prezența lor crește costul frigiderului și eventualele reparații, precum și consumul de energie. Mulți oameni cumpără aparate și nu se gândesc dacă au nevoie de opțiunile la modă oferite. În familiile numeroase, produsele perisabile nu rezistă mult timp. Nici în bucătăriile persoanelor active care consumă mai ales alimente convenabile care nu necesită condiții speciale de depozitare. Pentru aceste grupuri de consumatori, zona de congelare va fi o risipă de bani.

Costul unei zone proaspete.

Cel mai mare dezavantaj al zonei zero este prețul său ridicat.

Unele modele de frigidere au opțiunea de a stoca doar un anumit tip de alimente, cel mai adesea fructe și legume. Deliciile din carne se vor strica și mai repede decât într-un frigider clasic. Acest lucru se datorează caracteristicilor de umidificare a aerului. Dar acest fapt poate fi atribuit și minusurilor doar condiționat — prezența compartimentelor specializate depinde de statutul modelului.

Principalul avantaj este capacitatea de a păstra produsele pentru o perioadă relativ lungă de timp, fără a le distruge structura prin înghețare. În unele cazuri, poate servi ca o alternativă de economisire a energiei la un congelator.

Cum funcționează zona de prospețime.

Datorită zonei Fresh Zone, alimentele pot fi păstrate pentru o perioadă relativ lungă de timp fără a fi înghețate.

Vezi și Designul bucătăriei mici — atenție la fiecare detaliu

Scopul zonei proaspete

Zona de prospețime a devenit o vacă sacră pentru susținătorii unei diete durabile. Temperatura zero vă permite să păstrați ierburile, legumele, fructele, fructele de pădure și multe alte produse proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp decât în compartimentul principal. Toate vitaminele importante și alte microelemente rămân intacte. Perioada de depozitare a laptelui este semnificativ prelungită — temperatura scăzută încetinește dezvoltarea bacteriilor lactice.

Chiar dacă o persoană nu este preocupată de o alimentație sănătoasă, acest compartiment poate fi util. Atunci când gătiți mâncăruri din carne, nu este neobișnuit să rămâneți cu carne tocată sau carne în plus, care trebuie să fie din nou congelată. Astfel de proceduri nu numai că afectează compușii proteici și substanțele utile ale cărnii, dar schimbă și aroma, nu în bine. Având o zonă de congelare vă va permite să păstrați resturile timp de cel puțin o săptămână, ceea ce este suficient până la următoarea dată când gătiți.

Unele tipuri de legume și fructe de mare, după congelare, își pierd aproape complet aroma și calitățile nutritive, așa că pot fi păstrate doar la rece. Dacă aveți astfel de alimente în dieta dumneavoastră, zona zero devine o necesitate.

Funcționalitatea zonei zero.

Zona zero vă permite să depozitați fructele și legumele fără a pierde vitaminele și oligoelementele.

Vezi și Caracteristicile designului bucătăriei din Hrușciovka

Unde se află zona de prospețime

În cele mai multe cazuri, zona proaspătă este un compartiment dedicat cu sertare care sunt echipate cu izolație termică. Cumpărătorii au adesea o întrebare despre ce este un compartiment zero într-un frigider — este un compartiment de păstrare a prospețimii izolat fizic de celelalte două compartimente (frigider și congelator). Acesta are propriul sistem de răcire și propria ușă. Acest lucru permite menținerea cât mai eficientă a regimului de temperatură, care este inevitabil perturbat de vecinătatea directă a camerei principale deschise frecvent.

Cum este echipată zona zero.

Zona zero este separată de celelalte camere și este echipată cu o ușă proprie.

Amplasarea depinde de caracteristicile de proiectare ale modelului. În cazul frigiderelor standard cu două camere — în camera principală, mai aproape de congelator. În versiunea cu trei camere — în mijloc, între compartimentele frigiderului și congelatorului. Compartimentul în sine poate fi împărțit în mai multe părți în funcție de scop — există secțiuni specifice pentru carne, legume sau băuturi lactate. Unele mărci au modele cu posibilitatea de a schimba scopul camerelor, puteți face chiar întregul frigider o zonă zero. Prețul unor astfel de dispozitive este corespunzător.

Zona proaspătă într-un frigider modern.

În unele frigidere, zona zero este împărțită.

Vedeți și Bucătării cu un cazan de gaz: design

Cum funcționează zona de prospețime

Principiul de funcționare depinde de segmentul de preț și de producător.

  1. În cazul modelelor economice, răcirea este pasivă — prin contactul cu peretele congelatorului și etanșarea (parțială sau totală) pentru a minimiza încălzirea din camera principală. Aceasta nu este cea mai eficientă metodă, temperatura compartimentelor secționale fiind caracterizată de o eroare mare. Dar vă permite să reduceți semnificativ costul de producție și, prin urmare, prețul final de vânzare cu amănuntul al produsului.
  2. În clasa de preț mediu se află un sistem semi-activ — printr-un furtun special din congelator vine aerul răcit, până când termostatul oprește alimentarea. Pe partea pozitivă, se poate vorbi de o eficiență ridicată, dar, deoarece elementul de răcire sosește neuniform, produsele situate în apropierea conductei pot îngheța. Locația conținutului camerei trebuie monitorizată, iar acest lucru este incomod. Specialiștii companiei rusești Biryusa au implementat în aparatele lor un sistem de alimentare cu aer în mai multe fluxuri, rezolvând parțial problema.
  3. În segmentul premium, sistemul de răcire a zonei de prospețime este complet autonom, echipat cu senzori auxiliari și cu reglarea umidității în cameră. Pentru o circulație continuă a aerului rece, sunt încorporate unități de ventilație cu zgomot redus. Unitățile complexe măresc semnificativ costul frigiderului, dar se amortizează printr-o performanță mai bună.

Refrigerarea zonei zero.

În funcție de preț, zona zero poate fi răcită în diferite moduri.

În fiecare caz, este posibil să se mențină în mod artificial un anumit nivel de umiditate în cameră, dar această opțiune este utilizată doar în cazul modelelor scumpe.

Vedeți și Cum să folosiți cărămizi în interiorul bucătăriei

Ce poate fi numit o zonă de prospețime

Producătorii celebri de frigidere introduc în mod constant noi evoluții în aparatele lor și le îmbunătățesc pe cele existente. Pentru a evita furtul industrial, reprezentanții majorității mărcilor brevetează tehnologiile, iar zona de prospețime din dispozitivele lor are un nume unic:

  • Siemens și Bosch — VitaFresh, o aluzie la conservarea maximă a vitaminelor;
  • Samsung — Cameră de refrigerare și cameră de prospețime, zona CoolSelect;
  • Indesit — FlexCool;
  • Electrolux — Natural Fresh;
  • LG și AEG — Opti-Fresh Zone;
  • Gorenje — Zero’N’Fresh.

Denumirea zonei zero.

Zona zero poate fi denumită diferit la diferite mărci.

Binecunoscuta companie Stinol din Rusia și din țările CSI Lipetsk a fost pentru o vreme în umbră din motive economice, dar în ultimii ani a început să lucreze în strânsă colaborare cu suedezii de la «Indesit» și a intrat din nou pe piață, prezentând o serie de aparate cu o zonă de prospețime și sistem de răcire Total No Frost,

Tipuri de zone de prospețime

Nu numai temperatura, ci și conținutul de umiditate al aerului este important pentru o depozitare cât mai lungă a diferitelor categorii de produse. În funcție de acest criteriu, zonele de prospețime pot fi împărțite în două tipuri — uscate și umede.

Ușile zonei zero.

Zona zero poate fi echipată cu una sau mai multe uși.

Dacă frigiderul are un singur compartiment «zero» — acesta este implicit uscat, cu o umiditate de aproximativ 50%. Un astfel de microclimat este potrivit pentru depozitarea tuturor tipurilor de carne, pește și fructe de mare — chiar și fără ambalaj, acestea își vor păstra prospețimea timp de aproximativ o săptămână. Produsele de mezelărie pot fi păstrate chiar mai mult timp, iar prezența conservanților nu este un factor determinant. Iar brânza, în funcție de soi, poate rămâne în cameră luni de zile fără să-și piardă aroma.

Carne în zona zero.

Chiar și fără recipiente, carnea și fructele de mare pot fi depozitate în zona de prospețime.

Aerul umidificat (90-95%) în zona de prospețime este necesar pentru depozitarea boabelor, fructelor, ierburilor proaspete și a altor produse cu un conținut natural ridicat de apă. În condiții uscate, acestea încep să se usuce rapid și își pierd atractivitatea și aroma. O roșie verzuie poate fi lăsată în acest compartiment timp de o lună — nu numai că se va coace, dar își va păstra și aspectul proaspăt. Merele, castraveții, perele și morcovii se vor păstra timp de câteva luni, iar temperatura apropiată de zero grade va împiedica germinarea morcovilor.

Multe modele de frigidere scumpe au ambele tipuri de zone sau control manual al umidității. Această din urmă opțiune este mai puțin preferabilă, deoarece implică stocarea unui singur tip de alimente la un moment dat.

Dezghețarea uscată în zona zero.

Dezghețarea în zonele zero se realizează în două moduri: umed și uscat.

Vezi și Flori de cameră pentru bucătărie. Pe care să le alegeți și cum să le îngrijiți.

Reguli pentru depozitarea alimentelor în zona de prospețime

Tot ceea ce poate fi depozitat în zona de prospețime a frigiderului, fie că este vorba de legume sau de carne, are propriile particularități și cerințe privind microclimatul.

  1. Carnea și peștele se depozitează în aer uscat. În cazul în care camera cu umiditate ridicată, este nevoie de ambalare în vid. Perioada de depozitare este de o săptămână, pentru perioade mai lungi de timp va fi necesară congelarea.
  2. Fructele de pădure, ierburile aromatice, legumele și fructele au nevoie de aer umidificat, în care alimentele vegetale pot fi păstrate luni de zile, dar numai dacă depozitați produsele sensibile la etilenă (mere, morcovi, castraveți, cartofi) separat de banane, pere și roșii, care eliberează etilenă gazoasă. În caz contrar, termenul de valabilitate al produselor din prima parte a listei va fi redus semnificativ.
  3. Termenul de valabilitate al ouălor este mărit la 45 de zile, dacă acestea erau absolut proaspete în momentul plasării lor în zona zero.
  4. Produsele lactate se păstrează bine ambalate, iar brânza are nevoie de aer uscat.
  5. Pâinea poate să nu se strice timp de o săptămână dacă este ambalată într-o pungă de hârtie.

Pătrunjelul, salata și ceapa verde trebuie spălate în apă curentă înainte de a fi depozitate. Apoi se usucă cu șervețele și se pun în recipiente obișnuite pentru alimente, astfel încât verdețurile să stea în ele lejer, nu comprimate. În această formă, chiar și după o lună de zile își va păstra aspectul, fără nici o urmă de gălbuială.

Cum se depozitează legumele în zona zero.

Pentru ca mirosurile diferitelor produse să nu se distribuie în zona zero, se recomandă să le depozitați în recipiente speciale.

Vedeți și Cum să alegeți o rășină pentru turnarea unui blat: sfaturi utile, revizuirea mărcilor populare

Sfaturi

Orice tehnică complexă necesită o atitudine atentă. Înainte de a o utiliza, este necesar să studiați manualul și să efectuați o întreținere regulată în conformitate cu recomandările — astfel, durata de viață a frigiderului va crește semnificativ.

Curățarea zonei zero.

Se recomandă să curățați zona zero de 1-2 ori pe lună.

Dacă există un miros neplăcut în zona de prospețime, iar cauza nu poate fi determinată, iar curățarea nu îl elimină, este suficient să puneți o mână de cărbune activ în cameră, mirosul va dispărea într-o zi.

Dacă observați îngheț sau o crustă subțire de gheață pe alimente — nu vă alarmați, este o caracteristică a modelului. Înghețul nu va pătrunde adânc în interior și nu va afecta calitatea și durata de valabilitate.

Actualizare data: 12-22-2023