În comparație cu alte opțiuni pentru decorarea tavanului, pictura este mai accesibilă.
Conținut
Caracteristicile picturii tavanului în bucătărie
În bucătărie gătim alimente, iar gătitul constant și expunerea la temperaturi afectează puternic camera. Impactul principal se duce spre tavan, deoarece toată căldura se ridică în partea de sus. Atunci când pregătiți tavanul și pictați, trebuie să țineți cont de următoarele caracteristici:
- Umiditate ridicată în aer. Gătitul necesită cel mai adesea utilizarea de lichid. Lichidul se evaporă și umiditatea crește. Umiditatea se ridică la tavan și interacționează cu acesta.
- Schimbarea temperaturilor. Un aragaz de bucătărie poate încălzi tavanul până la 50 de grade Celsius, iar o fereastră deschisă iarna îl poate răci până la 0. În bucătărie, aragazul este pornit zilnic pentru a încălzi încăperea, apoi aceasta este ventilată.
- Acumularea de grăsime și funingine. Adesea stropi de la aragaz, care pot ajunge până la tavan.
- Probabilitate ridicată de inundații. În casele clasice, bucătăriile sunt amplasate una sub alta, deoarece este mai convenabil să se treacă instalațiile sanitare acolo. Instalațiile sanitare defecte pot duce la inundarea vecinilor de la parter.
Din cauza umidității ridicate, vopseaua pentru tavanul din bucătărie trebuie să aibă o rezistență ridicată la umiditate.
Vedeți și Foto tapet pentru bucătărie: o nouă privire asupra designului
Ce vopsea să alegeți pentru bucătărie?
Este necesar să faceți alegerea corectă, ce să pictați tavanul în bucătărie, astfel încât să poată rezista tuturor factorilor de bucătărie. Există o varietate de vopsele pentru a alege, în funcție de natura suprafeței și de ceea ce aveți nevoie. Vopseaua durabilă, care va dura mult timp și nu se va strica, va costa mai mult decât vopseaua obișnuită. Trebuie să vă uitați la materiale în funcție de bugetul dvs.
Există multe tipuri de vopsele pe piață, care diferă în ceea ce privește gama de prețuri și calitatea.
Vezi și Mini bucătării pentru apartamente de dimensiuni mici fotografii și idei
Var
Această opțiune a fost folosită de generații întregi. Era cel mai bun material cu care se putea picta un tavan. Costul său este destul de ieftin și, datorită caracteristicilor sale, varul este capabil să absoarbă substanțele nocive. Pentru oameni, este sigur și nu afectează în niciun fel organismul. Dacă îl puneți în mai multe straturi, puteți chitui crăpăturile și netezi denivelările suprafeței. Emulsia de apă și vopseaua acrilică nu sunt capabile de acest lucru. Tavanul va fi mai alb dacă îl veți albi cu var viu. Plusurile lor varul este ușor de aplicat și prețul ieftin, iar dintre minusuri este că materialul nu poate fi spălat. Varul se va spăla pur și simplu cu apă. Prin urmare, atunci când grăsimea și funinginea va trebui să varuiască tavanul cu un strat nou. Pentru apartamentele moderne nu este o opțiune foarte bună, dar pentru tipuri simple de reparații este potrivită.
Vopseaua de var poate absorbi substanțe nocive.
Vopsele cu emulsie de apă
Acest tip de vopsea este cel mai comun, este sfătuit de toți maeștrii și specialiștii. Vopseaua cu emulsie de apă nu aparține spălării, dar totuși de câteva ori o puteți șterge.
Avantajele vopselei cu emulsie de apă:
- Ușurința de aplicare chiar și în absența experienței.
- Siguranță. Vopseaua nu este toxică, este inodoră și se usucă în câteva ore.
- Există o mulțime de nuanțe, așa că nu va fi dificil să găsești tonul potrivit pentru tine.
Tipuri: minerale, siliconice și acrilice. Mineralul include varul stins și cimentul alb, este finisajul cel mai prietenos cu bugetul. Vopseaua de silicon cu rășini este mai rezistentă și poate netezi micile fisuri și asperități. Cele acrilice conțin latex, sunt rezistente la apă și umezeală, deci pot fi șterse.
Vopselele pe bază de apă sunt stabile și au o gamă largă de nuanțe.
Vezi și Caracteristicile utilizării pietrei decorative în interiorul bucătăriei
Vopsele acrilice
Vopseaua acrilică este mai scumpă decât vopseaua cu emulsie de apă, datorită faptului că poate fi spălată și, de asemenea, nu se arde la soare pentru o perioadă lungă de timp. Spălarea tavanului se face cel mai bine cu o soluție cu săpun.
- După aplicare, luminozitatea nu se pierde.
- Se usucă rapid.
- Rezistență la schimbările de temperatură.
- Nu se crapă și nu se sfărâmă.
- Suprafața acoperă bine fisurile. Înainte de aplicare, acrilicul este amestecat cu amestecuri speciale. În funcție de amestec, plafonul poate fi mat sau lucios.
Vopseaua acrilică acoperă perfect fisurile și neregulile.
Vezi și Tendințe în designul bucătăriei
Alegerea unei culori de vopsea pentru bucătărie
Tavanul poate fi decorat în orice culoare, dar cea mai clasică opțiune este albul. Există câteva reguli, pe baza cărora puteți face alegerea. Dacă încăperea este joasă, este mai bine să alegeți o culoare deschisă și o podea întunecată pentru a mări vizual spațiul. În cazul în care tavanul este prea înalt, formula este opusă: trebuie să faceți un tavan închis și o podea deschisă. În cazul în care există o lipsă de iluminare, tavanul poate fi făcut galben deschis. Culoarea va încălzi și va ilumina. Nu faceți pereții și tavanul de aceeași culoare, deoarece totul se va contopi. Cel mai bine este să faceți o singură suprafață în relief. Culorile albastru deschis și verde reduc pofta de mâncare, iar portocaliul și galbenul o trezesc. Iar pe pereți puteți amplasa tablouri sau panouri cu imagini de fructe.
Tavanul portocaliu din bucătărie trezește pofta de mâncare.
Tehnologia de vopsire a tavanului
Primul lucru când pictați este pregătirea. Este necesar să scoateți, dacă este posibil, tot mobilierul, să acoperiți ceea ce nu a putut fi îndepărtat. Este important să se fixeze pe mobilă filmul sau ziarele, cu care va fi acoperit. Pentru a fixa luați bandă adezivă de zugrav, este ușor să rupeți chiar și tapetul, iar vopseaua de sub el nu va curge. Țevile și radiatoarele trebuie, de asemenea, acoperite.
Al doilea este iluminarea. Aveți nevoie de lumini albe și strălucitoare pentru a vedea ce se întâmplă pe suprafața de lucru. Iluminarea în unghi va arăta toate neregulile și zonele slab vopsite. De obicei, meșterii au la îndemână o lampă de călătorie.
Al treilea și cel mai important lucru este pregătirea tavanului. După iluminare și nivelare, suprafața are timp să se usuce. Apoi, suprafața este tratată cu șmirghel fin pentru a o face puțin aspră. Apoi, tot praful trebuie măturat sau aspirat.
Înainte de vopsire, trebuie să pregătiți tavanul.
Următoarea etapă este amorsarea. Primerul trebuie ales un astfel de grund care să se potrivească cu vopseaua. Cel mai bine este să alegeți un singur producător. Și ce să pictezi tavanul în bucătărie — alegerea este doar a ta. Primerul, dacă este necesar, se amestecă cu apă, apoi se unge cu atenție toate colțurile și tavanul. Un strat de vopsea ar trebui să fie aplicat la cel anterior, când nu este încă uscat. Acest lucru va asigura o mai bună aderență a suprafețelor. Este imposibil să fii lent într-un astfel de caz. Primul strat ar trebui să fie amorsarea, iar mai bine să se acopere cu culoare în trei straturi.
După nivelare, suprafața trebuie amorsată, ceea ce favorizează o bună aderență a vopselei.
Etapa finală este colorarea. Instrucțiunile de colorare sunt întotdeauna indicate pe recipientul de vopsea. Uneori trebuie amestecată cu apă, alteori doar cu un mixer. Cel mai adesea se amorsă tavanul de seara pentru a începe vopsirea dimineața. Grosimea stratului trebuie să fie aceeași, trebuie verificată la lumină. Dacă după ce totul se usucă, găsiți pete, înseamnă că suprafața a fost prost chit. Va fi nerezonabil și inutil să aplicați mai multe straturi, nimic nu poate fi schimbat aici. Este mai bine să verificați suprafața pentru pete după fiecare strat, astfel încât lucrarea să nu fie inutilă.
După măsurile pregătitoare, se trece la colorarea propriu-zisă.
Vezi și Cum să faci un contor de bar din lemn cu propriile mâini?
Unelte și materiale
Dintre unelte veți avea nevoie de o rolă, o tavă pentru vopseaua noastră cu dispozitiv de stoarcere și o pensulă cu caneluri de 50 mm. Veți avea nevoie, de asemenea, de o scară cu trepte și de bandă adezivă cu o folie pentru a proteja pereții. Rola este cel mai bine să o alegeți cu o grămadă lungă, multe depind de ea. Blănurile cu un fir scurt creează o suprafață netedă, iar cu una lungă — aspră. Rolele de spumă nu sunt deloc potrivite, deoarece creează bule. Velurul necesită multă vopsea și, de asemenea, nu este o alegere bună.
Unelte necesare pentru a picta tavanul.
Pregătirea suprafeței tavanului
Pregătirea este la fel de importantă ca și pictura. În primul rând, se răzuiește tot chitul vechi, în locurile în care se desprinde. În acest scop, va fi nevoie de o spatulă. Dacă este necesar, este urmat de un tratament împotriva ciupercilor. Aceasta este o procedură importantă, deoarece chiar și cea mai mică mucegai sau ciupercă poate ajunge la dimensiuni uriașe. Primul strat după remediu este grundul. După amorsă vine tencuiala pentru a netezi neregulile. Pe neregularitățile de până la 1 cm se aplică chit de pornire, iar pe cele și mai mici — chit de finisare. Între toate straturile de chit se aplică un grund. Un punct foarte important este să așteptați ca fiecare strat să se usuce. Toate straturile se chituiesc cu o răzătoare sau cu șmirghel.
Pregătirea suprafeței pentru vopsire.
Aplicarea vopselei
Vopsirea în sine nu este la fel de dificilă ca și pregătirea pentru ea.
Important! Înainte de a aplica materialele, este necesar să se protejeze organele respiratorii. Puneți aparate respiratorii speciale sau lucruri similare, pe ochi — ochelari de construcție. Particulele de praf în timpul sfărâmării grundului pot afecta negativ sănătatea. Mâinile și alte părți ale corpului este mai bine să fie acoperite, deoarece picăturile sunt prost frecate de piele.
Caracteristicile pictării tavanului în bucătărie:
- În prima etapă, toate colțurile sunt vopsite.
- Este mai bine să pictezi tavanul cu o rolă, are o tavă specială în care poate fi stoarsă.
- Este necesar să se picteze continuu, astfel încât la sfârșit să nu fi existat nicio discrepanță în straturi, este important pentru o reparație de calitate.
- Numărul de straturi ar trebui să fie determinat prin examinarea densității vopselei. Unele se află în 1 strat, al doilea în 2-3.
- Vopsirea corectă începe de la fereastră.
- Atunci când utilizați un colorant, interveniți cu el foarte atent, până la o consistență omogenă.
Pictați tavanul mai bine cu o rolă, astfel încât să nu existe urme de pensulă.
Vezi și Consumul de energie electrică al unui aragaz electric
Câteva sfaturi utile de la experți
Vopseaua și solvenții trebuie să fie luate de la același producător, astfel încât consistența vopselei să fie omogenă. Materialele de vopsire trebuie să fie de înaltă calitate, astfel încât acoperirea să fie uniformă și să dureze mult timp. În procesul de vopsire este necesar să se respecte toate regulile: așteptați ca straturile să se usuce, acoperiți suprafața în mod uniform.
Și astfel, întrebarea despre cum să pictezi plafoanele din bucătărie cu propriile mâini ar trebui să fie răspunsă în acest fel: trebuie să aveți răbdare și rezistență. Aceasta este o afacere serioasă și dificilă, dar dacă urmați pașii, puteți învăța să pictați orice suprafață. Înainte de a începe lucrul, este important să decideți asupra vopselei care vă va potrivi cel mai bine. Pentru a decide ce vopsea pentru a picta plafoanele din bucătărie, trebuie să citiți despre proprietățile și caracteristicile lor.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023