Caracteristicile și provocările legate de proiectarea coridoarelor mici

Designul ergonomic al coridorului vă va permite să obțineți beneficiul maxim din zona minimă.

Adesea, în astfel de apartamente, proprietarii încearcă să nu aglomereze zona: refuzați mobilierul, decorul, alegându-le ca o alternativă la umerașe și rafturi mici. Dar, cu o planificare adecvată, folosind trucuri vizuale, puteți face un hol de dimensiuni mici o cameră confortabilă, elegantă și multifuncțională.

design de coridor mic

Este treaba fiecăruia dacă să delimiteze coridorul și holul sau nu. Dar, în majoritatea apartamentelor, una dintre încăperi curge fără probleme în cea de-a doua.

Lipsa de spațiu este caracteristica cheie a unui coridor mic. Dar există și alte proprietăți pozitive și negative.

  1. Prezența mai multor uși.
  2. Necesitatea de a combina zona din apropierea ușilor de intrare cu părțile de trecere ale site-ului (de exemplu, de la camera de zi la bucătărie sau baie).
  3. Iluminarea și ventilația slabă.

fotografie de design de coridor mic

Desenați designul holului și gândiți-vă la amplasarea elementelor noului interior.

Acești trei indicatori aparțin negativului, dar prin selectarea corectă a materialelor, culorilor puteți transforma holul dincolo de recunoaștere. Pentru a face acest lucru, merită să vă bazați pe stiluri de interior, să ascultați sfaturile designerilor profesioniști.

idei de design de coridor

Dacă totul în hol, de la dulap și până la cheile de la garaj va avea locul său, spațiul liber va fi vizibil mai mult.

Stiluri în interiorul unui mic coridor și hol de dimensiuni mici apartament de dimensiuni mici

Pentru oaspeți, iar proprietarii apartamentului, pășind peste prag, nu au putut ascunde admirația față de consecințele remodelării, este necesar să adere la un singur stil de design. Nu toate subspeciile de stil sunt potrivite pentru proiectarea zonelor mici.

coridoare lungi și înguste

Una dintre cele mai ușoare modalități de a adăuga spațiu la un coridor care nu este șovăielnic — de a efectua interiorul în culori deschise.

Puteți transforma în mod concis un hol standard, înghesuit, folosind unul dintre aceste stiluri de interior și caracteristicile sale.

  • Minimalismul japonez — presupune absența culorilor strălucitoare, utilizarea de materiale cu textură naturală (bambus, hârtie de orez) și o cantitate mică de mobilier.

Proiectarea coridorului japonez

Interiorul japonez este caracterizat de materiale naturale de finisare și decorare a suprafețelor.

  • Cabana se caracterizează prin utilizarea de materiale naturale (lemn, piatră, lut). Accentele într-un astfel de coridor setează detalii textile din in și bumbac, iar pe podea pot fi așezate covorașe din blană sau lână grosieră.

design de coridor de cabană mică

Stilul Chalet este caracterizat de fiabilitate și simplitate.

  • High-tech — este caracterizat de un minim de elemente decorative care nu îndeplinesc funcții practice și care aglomerează apartamentul. Pentru a forma un stil hi-tech este suficient să vopsiți cărămida brută de pe pereți în alb, să așezați pe podea laminat negru, să instalați câteva lămpi și un mic cuier.

hi-tech coridor de design

High-tech este interesant tocmai pentru că principiile sale de bază de modelare a spațiului fac posibilă rezolvarea problemei unui hol mic.

Cel mai puțin potrivite pentru proiectarea unui mic spațiu comun stilul englezesc, Empire și Provence. Ele necesită un decor bogat, care are puțin loc în holurile mici.

Vedeți și Caracteristicile designului holului în stil scandinav

Paleta de lumină mărește vizual zona

Dacă vă gândiți în mod inteligent la designul coridorului, selectați favorabil culorile, este real să măriți vizual zona. Designerii experimentați sfătuiesc să combine trei culori care sunt în armonie una cu cealaltă.

iluminat coridor

Cu cât folosiți mai mult spațiu vertical, cu atât mai mult spațiu orizontal va fi eliberat.

  1. Paleta de albastru — combinați albăstrelele palide, alb, argintiu și bej și crem.
  2. Nuanțe de galben — combinați inul și gri-albastru cu kaki de culoarea aurului îmbătrânit.
  3. Culori portocalii — folosiți culoarea caisei palide, gri-albastru și siso-albastru, diluați-le cu bej.

coridor lung coridor hol

Acestea sunt combinațiile care au popularitate în interioarele moderne.

În ultimii ani, combinațiile de fistic, pară cu kaki și bej deschis sunt, de asemenea, comune.

Vezi și De unde să începi să transformi și să decorezi un hol

Tipuri de holuri în blocurile de apartamente și opțiuni de renovare în ele

Designul caselor sovietice și moderne diferă în ceea ce privește suprafața, dispunerea, înălțimea tavanului și dimensiunea deschiderilor ferestrelor. Dar coridoarele din toate tipurile de clădiri cu mai multe etaje sunt similare și sunt de următoarele tipuri.

  • Cu o suprapunere arcuită între hol și camera de zi — adesea întâlnită în apartamentele cu o cameră. Principalele avantaje ale arcului: economisirea spațiului, decorarea suplimentară a locului, mai mult spațiu liber.

design coridor lung cu arc

Caracteristica principală a instalării unui arc este combinarea competentă a culorilor de finisare în hol și în camera de zi (dormitor).

  • Un coridor lung și îngust leagă camerele din apartamentele din casele cu panouri. Acesta nu trebuie să fie aglomerat cu mobilier, este mai bine să pictați pereții și tavanul în culori deschise, din mobilier folosiți umerașe de perete, oglindă și rafturi.

Pentru comoditate, puteți instala o bancă mică.

  • Hol mic pătrat pătrat — un atribut al unui apartament de dimensiuni mici în Hrușciovka. Forma pătrată a site-ului vă permite să echipați confortabil holul. În astfel de încăperi nu este nevoie să «loviți» cu culori și materiale.

coridor hol coridor

Singurul sfat de la designeri este de a instala uși care se deschid spre interior în camerele de zi.

  • Coridor mare și spațios, care se găsește în locuințele cu două camere. Într-un hol de dimensiuni mari există o oportunitate de a instala mobilier multifuncțional (chiar și un dulap, o comodă, o oglindă de podea).

coridor cu dulap

Dacă unul dintre pereți este liber de uși și de comunicații (cabluri, țevi), puteți construi în el un dulap.

Coridorul preia cea mai mare încărcătură din casă — aici vine frigul și umezeala de pe stradă (sau de la intrare), murdăria de la pantofi. Prin urmare, planificând remodelarea, este important să vă gândiți la design nu numai în cadrul frumuseții, ci și al confortului.

Vedeți, de asemenea, designul coridorului în schema de culori plate, alegerea acoperirilor de perete și de podea

Designul coridorului într-o casă privată

Camerele din blocurile de apartamente îi constrâng pe proprietari în ideile și fanteziile lor de remodelare. Într-o casă particulară, situația este mai bună: puteți oricând să extindeți spațiul prin mutarea sau îndepărtarea pereților. În general, această parte a casei private este identică cu același colț al apartamentului.

coridor interior într-o casă privată

Elementele decorative pentru hol aleg, de asemenea, din principiul «plăcut cu util».

Atunci când reparați holul din casă, puteți utiliza următoarele sfaturi.

  1. Instalați un sistem de «podea caldă», care va scăpa de umiditatea ridicată și de frigul din cameră.
  2. Toate tipurile de uși ar trebui să fie realizate în același stil și culoare (intrare, uși interioare).
  3. Transformați tavanul obișnuit într-un tavan pe mai multe niveluri.

tavanul coridorului

Într-o casă privată, coridorul poate fi decorat cu piatră decorativă pe pereți sau tapet foto luminos.

O variantă inacceptabilă de remodelare este instalarea unui arc între spațiul nerezidențial și cel de locuit.

Vedeți, de asemenea, Designul coridorului și al holului, caracteristici de finisare

Finisarea pereților într-un hol mic. Tapet ca una dintre opțiunile pentru un coridor mic

Atunci când se gândește la designul coridorului, este necesar să se aleagă în prealabil materiale pentru finisare. În cazul în care pereții sunt plane, este mai bine să le pictați. În acest scop, sunt potrivite vopselele acrilice, alchidice sau de emulsie de apă. Opțiunea ultramodernă — vopsea poliuretanică sau latex, care se caracterizează prin durabilitate, rezistență la poluare și ușurință în îngrijire.

pereți albi în hol

Un hol mic poate fi mărit în volum prin gândirea inteligentă a iluminării și decorarea acestuia într-un stil comun cu apartamentul.

Ca o opțiune pentru un coridor mic este potrivită tencuiala decorativă, care arată mai spectaculos decât vopseaua. Când suprafețele laterale, cel mai simplu este să le acoperiți cu panouri din PVC și MDF, dar țineți cont de umiditatea aerului.

opțiune de proiectare a coridorului lung

Varietatea de materiale moderne pentru decorarea pereților ajută la ascunderea neajunsurilor pereților, «joacă» cu lumina, creează un design elegant al coridorului și mărește vizual zona sa. Tabelul prezintă diferite tipuri de tapet pentru pereți în coridor, avantajele și dezavantajele lor.

tapet coridor

Este important să păstrați funcționalitatea coridorului.

Tip de tapet Avantaje Dezavantaje
Hârtie Material ecologic, foarte respirabil, preț accesibil. Ușor de deteriorat, își pierde culoarea, nu rezistă la umiditate, nu este durabilă
Vinil Durabil, rezistent la deteriorări mecanice, își păstrează culoarea pentru o perioadă lungă de timp, asigură o izolare fonică ridicată. Au o permeabilitate slabă la aer, ceea ce poate duce la dezvoltarea ciupercilor, eliberează substanțe toxice (formaldehidă)
Fleece Permeabile la aer și vapori, ascund neregularitățile suprafeței lipite, rezistă la curățarea uscată și umedă, nu se ard la soare, rezistă la foc. Instabilă la deteriorări mecanice, acumulează praf pe suprafață, ceea ce este periculos pentru acarieni, scumpă.
Lichid Nu au îmbinări, absorb sunetele, rețin căldura, ascund neregularitățile. Le ia mult timp să se usuce după aplicarea pe pereți (până la 48 de ore), se deteriorează sub influența umidității.
Textile Cusături imperceptibile, izolație termică și fonică ridicată, rezistente la foc. Absorbție de mirosuri, imposibil de curățat, acumulare de praf pe suprafață, costuri ridicate.
Iută Puternic, durabil, rezistent la uzură, ecologic, nu se arde la soare, ușor de curățat. Cost ridicat
Lenjerie Poate fi curățat uscat, nu se arde la soare, fabricat din materiale naturale. Cost ridicat, dificil de lipit pe pereți.
Mătase Au un aspect foarte original, sunt durabile, nu se ard la soare. Cost ridicat, personalizate.
Velur Textură originală, durabilitate, respect pentru mediu Costuri ridicate, dificil de curățat
Plută Rezistent la uzură, permeabil la aer, nu atrage praful, fabricat din materiale ecologice. Îmbinări neglijente, incapacitatea de a ascunde imperfecțiunile pereților, reparații ulterioare dificile ale pereților cu acoperire din plută.
Metalizat Rezistente la uzură, rezistente la lumină, ușor de curățat în stare uscată sau umedă Fragil, nu este permeabil la aer, formarea de reflexii puternice în lumină puternică, costuri ridicate.

Vezi și Proiectarea unui hol într-o casă privată sau rurală

Cum să alegeți mobilierul pentru coridor: minimalism în holuri de dimensiuni mici

Pentru un design armonios și elegant al unui coridor mic, nu este suficient să re-lipim pur și simplu tapetul și să schimbăm acoperirea podelei. Pentru a crea un spațiu elegant, modern și funcțional, trebuie să alegeți mobilierul potrivit.

dulap de hol

Cea mai bună opțiune pentru un hol înghesuit va fi un dulap cu 3-4 compartimente: pentru îmbrăcăminte exterioară, pantofi, pălării.

Opțiunea ideală — un dulap cu multe sertare, dreptunghiular sau unghiular. Pentru a face mai comodă scoaterea și punerea pantofilor, puteți instala un scaun mic sau o canapea cu tapițerie din țesătură sau piele.

hol în stil clasic

Atunci când zona permite, merită să instalați un trunchi îngust cu o oglindă.

În camerele înguste, este important să se aibă grijă de siguranță. În acest scop, este necesar să alegeți mobilier cu colțuri rotunjite, fără mânere proeminente («chiuvete», «suporturi», șine). Va fi cel mai convenabil dacă cumpărați mobilier cu mânere încorporate.

Vedeți, de asemenea, Subtilitățile designului holului cu oglinzi

Alegerea unei acoperiri de podea

Coridorul este un loc în care în fiecare zi acoperirea podelei cedează la un impact mecanic negativ (frecarea tălpilor de pantofi). Sarcina crește dacă există animale de companie în casă.

podea mică de coridor

Este important să alegeți o pardoseală durabilă, rezistentă la uzură, care să aibă și alte cerințe: rezistența la umiditate și ușurința de curățare.

Vedeți, de asemenea, complexitatea, caracteristicile și regulile de proiectare a unui hol cu o scară

Cele mai bune opțiuni pentru holuri

  • Parchetul laminat este un material durabil, frumos și modern, care este ușor de curățat și poate dura până la 15 ani. Principalul lucru este să alegeți calitatea potrivită a produsului.
  • Gresie porțelanată și plăci ceramice — se caracterizează printr-o rezistență ridicată la uzură, ușor de curățat și durabil. De asemenea, sub acest tip de acoperire puteți instala un sistem de «podea caldă». Singurul dezavantaj este fragilitatea suprafeței. Un covor dens poate proteja plăcile.
  • Linoleumul nu se teme de umiditate, este rezistent la deteriorări mecanice, ușor de curățat și, cu o utilizare adecvată, poate dura 7-11 ani.

hol minimalist

Parchetul poate fi folosit ca o opțiune de pardoseală pentru coridor.

Este durabil, puternic și fiabil. Din minusuri — se teme de umiditate, stratul superior de lac poate strica zgârieturile.

Vedeți, de asemenea, cum să proiectați în mod corespunzător un hol într-un stil modern

Iluminarea în holurile de dimensiuni mici

Adesea, coridorul nu are ferestre, deci este iluminat din surse de lumină artificială. Cea mai bună modalitate de a se potrivi în interior sunt spoturile de pe tavan și pereți, ca sursă suplimentară puteți folosi o lampă de perete, o lampă de podea, o lampă de masă (dacă există o noptieră).

iluminat coridor

Candelabrul uriaș, masiv nu este potrivit pentru holul de dimensiuni mici, deoarece va reduce vizual zona.

Vedeți și Caracteristicile designului unui coridor îngust

Oglindă în coridor

Scopul remodelării unui spațiu înghesuit, de dimensiuni mici, este de a maximiza expansiunea sa, cel puțin vizual. Asistentul ideal în atingerea acestui obiectiv va fi o oglindă. Aceasta poate fi de perete sau pe un picior, rotunjită sau cu margini ascuțite, mică sau pe toată lungimea. De asemenea, în hol se instalează adesea o oglindă cu un raft, în care vor fi amplasate parfumuri, produse cosmetice.

oglindă coridor

Designul modern al holului vă permite să simțiți atmosfera apartamentului dvs. încă de la primii pași.

Actualizare data: 12-22-2023