Caracteristicile de design ale unei bucătării înguste

Camera îngustă impune o serie de cerințe pentru design, care pot fi îndeplinite numai printr-o abordare cuprinzătoare, care să ia în considerare fiecare detaliu din interior

Amenajarea unei bucătării înguste

Este necesar să se utilizeze în mod eficient spațiul de sub tavan, instalând un set cu balamale sub chiar marginea sa. Mobilierul înalt deasupra capului vă va permite să plasați mai multe echipamente de bucătărie.

Dulapuri suspendate la tavan într-o bucătărie modernă

Un plus suplimentar — absența fantelor de deasupra dulapurilor, în care se acumulează praful

Sertare suplimentare în partea de jos a setului de bucătărie

În loc de fișe — sertare pe șine

Utilizarea eficientă a spațiului din colțul bucătăriei

Carusel convenabil în modulul de colț

Lățimea dulapului inferior și a celui superior trebuie să fie aceeași, iar marginile laterale ale dulapului superior trebuie să coincidă strict cu marginile dulapului inferior. Mobilierul poate fi de aceeași culoare sau nu (de exemplu, nivelul superior este alb, iar nivelul inferior are o granulație de lemn). Colțurile tăiate ale mobilierului arată interesant, ceea ce devine practic dacă setul stă lângă ușă. Astfel și colțul ascuțit va deveni neamenințător, iar trecerea în cameră va contribui la a face vizual mai largă.

Vezi și Toate cele mai interesante lucruri despre decorul frigiderului

Bucătărie cu o singură față (liniară)

Amenajarea liniară presupune amplasarea dulapurilor, a suprafeței de lucru, a aparatelor de bucătărie, precum și a frigiderului, a aragazului și a chiuvetei într-un singur rând. Nu este cea mai convenabilă opțiune de design, dar pentru o bucătărie foarte îngustă poate fi singura soluție. Adesea, camera nu vă permite să plasați aparatele sau mobilierul pe peretele opus, astfel încât peretele rămâne gol (puteți lucra la el mai târziu, adăugând culori și texturi strălucitoare). Lungimea unei astfel de bucătării nu ar trebui să depășească 4,5-5 m, altfel procesul de gătit se va transforma în kilometri sinuoși.

Mese mici pliabile pe un perete îngust al bucătăriei

Scaunele pliabile sunt ușor de îndepărtat atunci când nu sunt necesare

Masă de luat masa pliabilă pentru bucătării înguste

O masă specială nu va ocupa mult spațiu într-o poziție compactă, iar designul său retractabil vă permite să dublați blatul mesei dacă este necesar

Sfat. Este mai bine să puneți frigiderul fie la începutul, fie la sfârșitul bucătăriei, dar nu în mijloc, pentru a nu rupe spațiul de lucru.

Design de bucătărie îngustă cu dulapuri albastre

Dispunerea optimă a unei bucătării liniare — chiuveta între plită și frigider

Cel mai potrivit loc pentru a pune chiuveta în centru, chiar între frigider și aragaz. Aceste elemente de bucătărie trebuie așezate unul lângă altul, nu pe toată lungimea unei bucătării înguste, mai ales dacă aceasta este destul de lungă. O dispunere compactă a zonelor de lucru va face ca mișcările să nu fie irosite.

Vedeți și Caracteristicile designului bucătăriei de 8 mp. m.

Bucătărie cu două fețe (paralelă)

Dispunerea unei bucătării înguste cu două fețe este excelentă pentru camerele lungi, nu foarte înguste. În acest caz, dulapurile de bucătărie sunt amplasate pe ambii pereți, paralel unul cu celălalt. Uneori, o astfel de bucătărie se numește bucătărie: numele se referă direct la bucătăria navei — o cameră de bucătărie de pe navă, unde setul este amplasat unul vizavi de celălalt cât mai compact posibil (pentru a economisi spațiu limitat).

Amenajare paralelă pentru bucătărie îngustă

În locul unui pervaz, se poate instala un blat de masă complet

Aceasta este o opțiune foarte convenabilă pentru amenajarea unei camere mici, care, spre deosebire de o bucătărie liniară îngustă, vă permite să utilizați peretele opus (plasând acolo nu numai mobilier, ci și o chiuvetă). Pasajul nu trebuie să fie mai mic de 120 cm, altfel riscați să transformați bucătăria într-un coridor. Acest spațiu este suficient atât pentru lucru, cât și pentru trecerea liberă a unei persoane în timpul procesului de gătit. Doar că prezența unui al doilea bucătar poate afecta negativ confortul. Și dacă încăperea este pasibilă, atunci spionarea înainte și înapoi a oamenilor și la toate pune în pericol pe ei înșiși și pe bucătar în mijlocul gătitului. Dar respectarea regulilor de siguranță va anula toate aspectele negative.

Scaun de bar negru pe podea maro

Bucătărie paralelă cu o fereastră pe un perete îngust

Fereastră fără perdele în interiorul bucătăriei

Între rândurile de mobilier ar trebui să fie lăsată o lățime de trecere de cel puțin 90 cm

Bucătăria paralelă poate fi pasantă și nepasantă. În această din urmă variantă, în lipsa unei ferestre, ea poate fi transformată într-o bucătărie în formă de U. În cazul în care există o fereastră, acest loc este cel mai bine echipat pentru o zonă de luat masa. Dacă dispunerea apartamentului permite, puteți dărâma o parte din perete și puteți extinde camera prin combinarea acesteia cu o cameră adiacentă. Această abordare va ajuta la modernizarea interiorului și la implementarea unor soluții de design îndrăznețe, care pot fi exprimate într-o formă neobișnuită cu utilizarea accentuată a culorii suculente.

Vezi și Principii de proiectare pentru o bucătărie mică de 5 metri pătrați.

Bucătărie triunghiulară (în formă de U)

Această dispunere este mai potrivită pentru camerele pătrate. Instalarea unei bucătării înguste în formă de U este foarte asemănătoare cu opțiunea anterioară (galeră). De obicei, al treilea perete are o fereastră și, pentru a economisi spațiu, în locul unui pervaz, se instalează un blat, sertare sau o chiuvetă. Este extrem de nedorit să instalați un aragaz sub fereastră: chiar dacă înlocuiți cu grijă perdelele cu risc de incendiu cu jaluzele, va exista o problemă cu hota de aspirație, care nu este foarte convenabil de fixat în acest loc. Este puțin probabil ca zona de luat masa să fie găzduită, așa că este mai bine să aveți o zonă de luat masa suplimentară.

Amenajare îngustă a interiorului bucătăriei în formă de U

Pentru o bucătărie cu proeminențe, este mai bine să faceți o cască în conformitate cu desenele individuale

Vedeți, de asemenea, Ce poate fi designul bucătăriei într-o casă de țară

Bucătărie de colț (în formă de L)

Cea mai reușită modalitate de a păstra proporțiile bucătăriei fără a o face și mai îngustă, ca în exemplele anterioare. Amenajarea de colț este foarte populară, deoarece vă permite să folosiți doi pereți care sunt perpendiculare unul pe celălalt. Spațiul rămas vă va permite să așezați masa și scaunele de luat masa fie lângă fereastră, fie lângă un perete liber. Acest lucru depinde de locul în care va fi colțul bucătăriei înguste în formă de L. Dacă lângă fereastră, atunci în loc de un pervaz puneți o suprafață de lucru suplimentară, sub care pot fi amplasate rafturi sau sertare. De asemenea, colțul poate mărgini peretele de la intrarea în cameră.

Șorț roșu lucios în bucătărie albă

Soluția de planificare depinde de geometria camerei, de prezența ferestrelor și a ușilor

Există un detaliu la care nu toată lumea acordă atenție la planificare. Acesta se află în spațiul colțului, care în loc să funcționeze ca zonă de lucru nu este folosit în scopul propus. De-a lungul timpului, există un munte de lucruri inutile care nu contribuie la aspectul îngrijit al camerei. Maximizarea utilizării colțului va ajuta la plasarea accesoriilor de bucătărie (carusel de bucătărie, raft extractor), la instalarea unui cuptor cu microunde, a unei cutii de pâine etc.

Chiuvetă de colț de culoare crem

O chiuvetă trapezoidală ocupă mai puțin spațiu și vă permite să maximizați utilizarea colțului

Forma tăiată sau rotunjită a colțului în mobilierul de bucătărie arată interesant. Mobilier trapezoidal deosebit de util pentru plasarea chiuvetei direct în colț, ceea ce face ca aceasta să fie mai convenabilă și mai confortabilă pentru utilizare.

Vedeți, de asemenea, designul interior al bucătăriei în mediul rural: idei și sfaturi

Divizarea camerei în zone

Înainte de a lua în considerare proiectarea unei bucătării înguste, este necesar să se înceapă cu elementele de bază ale amenajării, și anume împărțirea camerei în zone. În total, ar trebui să existe cel puțin două zone în bucătărie — zona de lucru și zona de luat masa, iar dacă metrii pătrați permit, nu va fi superfluă o zonă de odihnă. În detaliu despre amenajarea fiecăreia vom lua în considerare mai jos

Perete lucios în interiorul unei bucătării înguste

Zonă de luat masa îngustă sub forma unui tejghea de bar

Vedeți, de asemenea, Diverse decorațiuni de bucătărie cu propriile mâini

Zona de lucru în amenajarea bucătăriei

Angajat în proiectarea zonei de lucru, este necesar să ne amintim așa-numita regulă a triunghiului. Semnificația sa este de a uni trei secțiuni importante în spațiul de lucru al bucătăriei. Acestea includ zona de depozitare a alimentelor (frigider), zona de gătit (aragaz, cuptor cu microunde, masă de tăiere) și zona de spălare (chiuvetă, mașină de spălat vase). Amplasarea lor corectă este esențială pentru a maximiza ergonomia, ceea ce va economisi semnificativ timp și va facilita gătitul.

Cască liniară realizată din lemn natural

Zonă de lucru compactă cu blat de lucru de culoare închisă

Să ne imaginăm un triunghi desenat pe podeaua bucătăriei, pe vârfurile căruia sunt plasate cele trei elemente principale — aragaz, chiuvetă și frigider. Este necesar să alegeți distanța potrivită, care nu trebuie să fie prea mare sau prea mică. Pentru a vă simți confortabil, este suficient să plasați zonele la o distanță de 1,2 m până la 2,7 m una față de cealaltă. De asemenea, se consideră ideal să se respecte proporțiile unui triunghi echilateral, dar într-o bucătărie îngustă nu este întotdeauna posibil să se facă acest lucru.

Diagrame de dispunere pentru bucătării înguste

Opțiuni de amenajare pentru o bucătărie îngustă

Puteți utiliza următoarele opțiuni de amenajare:

  1. Pentru o bucătărie îngustă liniară, elementele de lucru sunt cel mai bine plasate în ordinea frigider-epurel-placă, care sugerează intuitiv ordinea de acțiune (obțineți produsele, spălați și gătiți).
  2. Pentru o bucătărie îngustă paralelă, este potrivită amplasarea chiuvetei și a aragazului vizavi de frigider și de masa de lucru.
  3. Pentru o bucătărie de colț și îngustă cu trei laturi, partea superioară a triunghiului trebuie să fie ocupată de chiuvetă, iar aragazul și frigiderul trebuie amplasate în colțuri opuse, adică de o parte și de alta a chiuvetei.

În timp ce urmați recomandările de mai sus, nu uitați că o amenajare bună înseamnă și confort. În primul rând, gândiți-vă la siguranță: alergatul prin bucătărie cu apă clocotită la o distanță mare a aragazului față de chiuvetă sau masă poate provoca daune membrilor familiei care se află în acel moment. Așadar, planificați cu înțelepciune dispunerea zonelor de lucru: amplasați aragazul lângă masa de lucru și chiuvetă, iar chiuveta lângă frigider. Nu uitați că distanța minimă dintre frigider și aragaz este de 15-20 cm. Pentru a păstra spațiu, puteți amplasa între ele un dulap compact, de exemplu, pentru produsele chimice de uz casnic.

Bucătărie cu două rânduri cu fațade lucioase

O amenajare convenabilă a bucătăriei va face ca gătitul să fie mai puțin plictisitor

Pentru mai multă comoditate, nu depozitați alimentele peste tot în bucătărie, ci aveți o zonă separată pentru ele. Lăsați dulapurile și rafturile pentru proviziile neperisabile să fie plasate lângă frigider. În mod alternativ, acest lucru vă va permite să vă puneți rapid alimentele la locul lor după un drum la magazin.

Vedeți și Dulapuri de colț sub chiuvetă pentru bucătărie: tipuri și subtilități de alegere, recomandări utile

Zona de luat masa în aspectul bucătăriei

Plasarea unei mese de luat masa într-o bucătărie îngustă nu este întotdeauna justificată: rareori este posibil să se potrivească confortabil fără a deranja pe cineva sau a bloca trecerea. Această problemă este valabilă mai ales pentru familiile numeroase, pentru care este recomandabil să așezați masa într-o cameră separată (în mod ideal, dacă există o sală de mese). Dar pentru gustări mici sau pentru cazarea unui cuplu sau a trei persoane, puteți pune masa pe metri limitați din bucătărie. Și dacă lățimea bucătăriei și dispunerea bucătăriei permite, atunci chiar și pentru a organiza un colț moale cu drepturi depline, împreună cu care zona de luat masa se va transforma într-un loc confortabil de odihnă.

Designul zonei de luat masa într-o bucătărie îngustă

O zonă de luat masa confortabilă cu o canapea moale

Masă de luat masa cu blat de sticlă

Mobilierul transparent ajută la creșterea vizuală a spațiului

Interiorul unei bucătării înguste în stil scandinav

Masă de luat masa lângă fereastră într-o bucătărie în stil scandinav

Opțiunea ideală ar fi un tejghea de bar, un blat de masă îngust cu balamale sau mobilier transformator. O astfel de soluție este convenabilă, deoarece masa nu ocupă mult spațiu. Într-o dispunere liniară și paralelă, cel mai bun loc pentru aceasta este un perete neocupat cu o fereastră, unde blatul mesei înlocuiește pervazul ferestrei. Dacă lăsați suficient spațiu liber între setul de bucătărie și peretele perpendicular, puteți amplasa cu succes o canapea mică, echipând și o zonă de recreere. Chiar și într-o bucătărie cu un singur rând puteți folosi pereții liberi în avantajul dvs. prin agățarea unui blat de lucru detașabil. Și nu este nevoie să puneți scaune voluminoase: sunt suficiente taburete mici, care pot fi oricând ascunse sub masă.

Principii de proiectare a bucătăriei înguste

Aici vă puteți bucura de procesul de design în voie, selectând stilul și decorând interiorul. Dar pentru camerele mici există recomandări speciale care vor ajuta la extinderea vizuală a pereților:

  • dați preferință unui stil «simplu» (minimalism, scandinav, hi-tech, loft, contemporani), deoarece detaliile minime vă vor permite să extindeți spațiul;
  • alegeți nuanțe deschise care să pună în valoare vizual pereții și camera în ansamblu (de exemplu, pereți și mobilier de culoare bej deschis);
  • nu neglijați decorarea unui perete gol într-o amenajare liniară, care va ajuta la ascunderea lungimii acestuia;
  • Nu neglijați «temperatura» culorii: nuanțele calde vor face camera mai caldă, iar nuanțele reci invers;
  • acordați atenție oglinzilor — o modalitate ideală de a extinde vizual camera.

Dispunerea paralelă a unei bucătării alungite în stilul minimalismului

Bucătărie îngustă în stilul minimalismului

Design de bucătărie cu oglindă pe perete

O oglindă mare pe perete este o tehnică standard pentru a mări un spațiu mic.

Îndrăzniți să vă angajați cu îndrăzneală imaginația și să plasați accente luminoase — aceasta este calea principală către un design unic al unei bucătării înguste. Dar nu exagerați cu detaliile, pentru că prea multe lucruri mici luminează spațiul deja limitat.

Rafturi deschise din lemn într-o bucătărie îngustă

Bucătăria va părea mai spațioasă dacă dulapurile obișnuite sunt înlocuite cu rafturi deschise

Vezi și Caracteristicile congelării uscate, principiul de acțiune al unei astfel de congelări

Iluminatul potrivit pentru camera dvs.

De asemenea, am dori să subliniem că amplasarea corectă a becurilor în bucătărie joacă un rol important. Nu folosiți un singur candelabru — acesta nu va face față iluminării unei încăperi lungi și înguste, dar nu exagerați cu becurile, deoarece un rând lung pe toată lungimea poate întinde vizual camera, transformând-o într-un tunel sau o tranziție. Este mai bine să accentuați zonele de bucătărie prin plasarea becurilor deasupra posturilor de lucru. Iar utilizarea lămpilor de podea de perete și a lămpilor în culori calde în apropierea zonei de luat masa o va accentua și o va face confortabilă.

Trei lămpi de tavan într-o bucătărie alungită

Ca iluminat general este mai bine să folosiți mai multe lămpi în loc de un candelabru

Iluminat cu LED-uri pentru blaturile de lucru din bucătărie

În zona de lucru, ar trebui să existe neapărat iluminare sub dulapurile suspendate.

Actualizare data: 1-1-2023