Decorarea pereților cu piatră este cea mai bună modalitate de a transforma o cameră obișnuită într-o cameră respectabilă și elegantă
Caracteristica sa cheie — o paletă bogată de texturi, culori și componente din care este realizată.
Conținut
- Finisarea unui hol cu piatră decorativă
- Piatră decorativă în interiorul holului: câteva opțiuni interesante
- Piatra decorativă: confort și ordine în casă
- Tipuri de piatră artificială și caracteristici ale aplicării sale
- Hol de intrare: eleganță și stil în interior
- Cum să lucrați cu piatră decorativă
- Cum să «potriviți» piatra artificială în designul general al holului
- Finisarea holului cu piatră decorativă: subliniați individualitatea
- Natural sau artificial?
Finisarea unui hol cu piatră decorativă
Trecând pragul casei, oaspeții nu văd bucătăria, baia sau dormitorul, ci holul. Și dacă în urmă cu 20-30 de ani această încăpere era un loc în care se depozitau lucruri, astăzi a devenit mai degrabă un mini living cu un design interesant. În orice magazin de construcții puteți alege orice material de finisare: tapet, chit pentru vopsit, panouri din PVC. Recent, o mare cerere de piatră decorativă în interiorul holului, care, cu o selecție corectă, creează o casă confortabilă.
Piatra decorativă este puternică, durabilă și nepretențioasă la curățare
Nu numai că este posibil să creați un mediu neobișnuit și elegant în coridor prin utilizarea pietrei decorative pentru a acoperi pereții de la tavan la podea, puteți utiliza, de asemenea, finisarea fragmentară. Aceasta poate implica deschideri de ferestre și uși, arcade, nișe sau zone practice ale camerei (de exemplu, un suport de haine sau un raft pentru depozitarea pantofilor). De asemenea, este posibil să mutați o parte din compoziție în camera de zi, bucătărie, dacă în locul unei uși interioare există un arc larg.
Piatra se combină perfect cu majoritatea materialelor — de la parchet și lemn până la metal și sticlă
Chiar și cu disponibilitatea unei game uriașe de piatră decorativă în magazinele de construcții, unii proprietari de case nu găsesc o opțiune potrivită. Dar acest lucru nu este un motiv pentru a renunța la ideea dvs. creativă, deoarece analogii artificiali ai acoperirilor naturale pot schimba cu ușurință culoarea. În acest scop este cel mai potrivit vopseaua aerosol, dar puteți utiliza și alte opțiuni — email, amestecuri pe bază de acrilic sau silicon.
Uneori, două duzini de plăci de piatră sunt suficiente pentru a schimba fundamental interiorul
Vedeți și Crearea unui design modern de bucătărie cu un bar de mic dejun
Piatră decorativă în interiorul holului: câteva opțiuni interesante
Atunci când decorați un coridor sau un hol, finisarea oricărei pietre decorative necesită o abordare profesională. Nu este întotdeauna posibil să solicitați ajutorul unui designer, așa că puteți folosi pur și simplu sfatul experților.
-
Din piatra decorativă din coridor puteți crea un «vitraliu», care va deveni punctul culminant al camerei. Pentru a face acest lucru, trebuie să creați o nișă în peretele de orice formă, să lipiți suprafața cu plăci texturate (de exemplu, onix) și să lipiți iluminarea cu LED-uri pe marginile nișei. O astfel de compoziție în întuneric poate servi ca o sursă de lumină.
Construcția ca în fotografie poate fi realizată din gips-carton
Interiorul va deveni cu adevărat unic dacă adăugați o fereastră de vitraliu la placarea cu piatră
O altă opțiune este un acvariu încorporat
Cu cât dimensiunea holului este mai mică, cu atât mai ușoare ar trebui să fie materialele de finisare
Pentru ca interiorul să arate laconic, merită să aranjați corect accentele: gândiți-vă la iluminare, instalați mobilierul astfel încât pereții să fie maxim vizibili. În mod ideal, mobilierul ar trebui să fie ales în paralel cu crearea unei compoziții de zidărie sau determinat anterior de amplasarea dulapului.
Vezi și Care ar trebui să fie designul unei bucătării dreptunghiulare
Piatra decorativă: confort și ordine în casă
Dacă lipiți pereții din coridor cu tapet de vinil sau fliselină, atunci este posibil ca oaspeții casei să nu înlocuiască schimbarea, ceea ce nu se poate spune despre piatra decorativă din interior. Pentru a păstra confortul într-o cameră în care zidăria de cărămidă sau granit este plasată pe pereți, este important să nu exagerați. De exemplu, dacă suprafața camerei este mai mică de 6 metri pătrați, este indicat să nu se folosească piatră decorativă pe întreaga suprafață a pereților și ar trebui să se limiteze la 20-30 de centimetri deasupra podelei.
În cazul în care nu există lumină suficientă, este oportun să se limiteze finisarea plintei și a ușii
Folosind un substitut de gips pentru materialul natural, puteți efectua un alt truc: faceți un hol întunecat luminos și plin de lumină folosind piatră decorativă albă cu un strat lucios. În această versiune, razele lămpilor sau candelabrului vor cădea pe suprafața netedă a pereților, asemănătoare cu sticla, și vor împrăștia lumina.
Vezi și Caracteristicile designului de bucătărie îngustă
Tipuri de piatră artificială și caracteristici ale aplicării sale
Pentru a înțelege ce piatră decorativă este potrivită pentru finisare, merită să studiem soiurile sale.
Fotografia prezintă doar o mică parte din gama disponibilă de piatră artificială
Deoarece singurele dezavantaje ale acestui material sunt prețul său, tabelul menționează doar detalii pozitive.
Varietatea de acoperire decorativă | Caracteristici de aplicare | Avantajele materialului |
Ceramogranit | În exterior se aseamănă cu o țiglă smălțuită, este folosită pentru finisarea suprafețelor încălzite, băi | Rezistă la umiditate ridicată și la fluctuații de temperatură |
Piatră decorativă pe bază de amestec de beton | Potrivit pentru orice spații, cu excepția încăperilor cu umiditate ridicată. | Apreciată pentru paleta sa bogată de culori și texturi |
Conglomerat | Nu se arde în lumina directă a soarelui, rezistă la temperaturi scăzute ale aerului | Are un aspect foarte asemănător cu piatra naturală, deoarece conține firimituri de marmură sau granit și nisip de cuarț. |
Piatră de gips | Materialul seamănă cu gresia și este folosit în decorarea diferitelor spații | Gipsul poate fi folosit pentru a crea orice formă și dimensiune |
Piatră acrilică | Este folosită pentru decorarea camerelor pentru copii, a încăperilor în care locuiesc persoane alergice. | Nu se deformează, este rezistent la umiditate, ușor de curățat. |
Piatră din rășină acrilică
Hol de intrare: eleganță și stil în interior
Puțini oameni știu, dar finisarea holului cu piatră decorativă este posibilă în orice stil de interior, trebuie doar să alegeți tipul potrivit de acoperire. De exemplu, pentru stilul ecologic se vor potrivi rocile de ardezie, iar plăcile care imită cărămida se vor potrivi perfect în loftul urban. Cunoscătorii de clasici nu vor aprecia piatra artificială pe pereții holului lor, ci doar marmura naturală sau granitul.
Imitația de cărămidă se potrivește în orice design, dar culoarea albă este mai potrivită pentru minimalism sau hi-tech
În ultimii 2-3 ani a devenit populară decorarea locuințelor într-o manieră rustică. Chiar și într-o astfel de simplitate, puteți efectua finisarea holului cu piatră decorativă, folosind în același timp neuniform în textura și forma stratului de acoperire de gri. Elegant și relevant va arăta zidul de cărămidă albită în camere decorate în stil high-tech.
Vedeți, de asemenea, TV în bucătărie: cum să alegeți, opțiuni de plasare, sfaturi.
Cum să lucrați cu piatră decorativă
Astăzi, datorită internetului, mulți bărbați refuză serviciile reparatorilor profesioniști și își asumă responsabilitatea pentru remodelarea locuințelor în propriile mâini. Și dacă pentru a construi o structură din gips-carton, alinierea pereților sau așezarea cablurilor nu este întotdeauna posibilă de la prima dată, atunci pentru a efectua finisarea pereților cu piatră decorativă este posibilă chiar și pentru un școlar.
În acest proces, plăcile individuale vor trebui să fie tăiate la dimensiune. Pentru ca tăietura uniformă să nu iasă în evidență, aceasta poate fi prelucrată cu ajutorul unor tăietori de sârmă, redând pietrei marginile «zimțate» caracteristice
Că procesul a mers corect din primul minut, merită să respectați următoarele recomandări:
-
Lucrările de instalare se efectuează la o temperatură de la +5 la +35 grade. Numai în astfel de condiții, materialul se va așeza plat și ferm pe suprafața decorată.
Suprafața trebuie curățată de vechea acoperire, dacă este necesar, nivelată și neapărat amorsată
Mortarul se aplică cu o spatulă dințată
Se pot folosi capse de lemn pentru a susține cusăturile.
Majoritatea oamenilor tind să creadă că zidăria este un semn al Evului Mediu. Dar dacă folosiți în mod corespunzător piatra artificială ca acoperire a pereților, puteți face interiorul modern.
Vedeți, de asemenea, blatul din piatră lichidă pentru bucătărie: caracteristici, opțiuni, recomandări
Cum să «potriviți» piatra artificială în designul general al holului
Pentru a transforma camera centrală a casei, nu este necesar să se utilizeze doar un singur tip de material de finisare, puteți combina mai multe opțiuni. De exemplu, piatra în interiorul holurilor este perfect combinată cu tapet. În plus, accentuează geometria spațiului. Un astfel de interior arată elegant și scump.
Alegerea acestui tip de finisaj, este necesar să se observe armonia nuanțelor pânzei și a pietrei decorative
Finisarea la modă a holului cu piatră decorativă și tapet are o serie de avantaje:
- ușurința de a efectua lucrarea;
- soluții interesante de design;
- economii de costuri — pentru a termina toți pereții, veți avea nevoie de 2-3 ori mai multă piatră decorativă decât atunci când este combinată cu tapet.
Folosind nuanțe deschise, puteți obține o creștere vizuală a volumului unui hol îngust
Înainte de a începe reparația, trebuie să alegeți materialele potrivite. Potrivit designerilor, piatra naturală sau artificială este cel mai bine combinată cu tapet lichid, dar puteți ridica alte tipuri de pânze — acoperire de bambus, tapet foto. Aspecte moderne finisarea holului piatră decorativă și tapet de sticlă, care se disting printr-o suprafață texturată neobișnuită.
Piatra ar trebui să fie întotdeauna două tonuri mai întunecate decât tapetul
Vedeți, de asemenea, bucătării în stil german: caracteristici, sfaturi de selecție, cei mai buni producători
Finisarea holului cu piatră decorativă: subliniați individualitatea
După reparații în casă ar trebui să fie nu numai frumos, dar, de asemenea, confortabil, confortabil. Pentru a termina holul cu piatră decorativă nu a adus melancolie, răceală în locuințe, merită să subliniem cu competență individualitatea, ținând cont de gusturile tuturor rezidenților apartamentului sau casei. În acest caz, câteva sfaturi vă vor ajuta.
Placarea cu piatră este ideală pentru stilul loftului
- Dacă piatra decorativă va fi combinată cu alte acoperiri de finisare (tapet, chit vopsit), atunci acestea nu ar trebui să aibă un model. O excepție pot fi nișele din pereți, care vor deveni accente luminoase în cameră.
- Este necesar să se creeze tranziții netede între diferite materiale. Acest lucru se poate face în felul următor: pe măsură ce vă apropiați de o suprafață netedă (perete vopsit, tapet foto), trebuie să reduceți cantitatea de piatră decorativă, creând «sărituri».
- Selectarea schemei de culori propriu-zise. Cel mai bine este să selectați detalii din gresie porțelanată sau din ipsos un ton mai închis decât suprafața bazei.
O combinație reușită de piatră și suprafață de oglindă
În plus față de materiale, atunci când terminați holul cu piatră decorativă, puteți accentua decorul. Pentru a evita mofturile inutile, mobilierul, corpurile de iluminat, ramele de tablouri și chiar textilele ar trebui să fie monocrome sau cu un model ușor și discret.
Vezi și Bucătărie în formă de U: reguli de planificare, idei de design
Natural sau artificial?
Atunci când, în timpul renovării, alegerea proprietarilor de case cade pe piatra decorativă (ca material de finisare pentru pereți), apare imediat întrebarea: ce opțiune să alegeți — naturală sau artificială. Pentru a face alegerea corectă, trebuie să studiați avantajele ambelor materiale.
Distingeți vizual piatra artificială de cea reală nu este atât de ușor, iar aceasta poate imita chiar și roci rare
Folosită în interior, piatra artificială are astfel de avantaje.
- Rezistentă la fluctuațiile de temperatură, deci poate fi folosită pentru a proiecta un șemineu, o sobă.
- Poate fi atașată la orice suprafață și, în același timp, nu se sfărâmă.
- Datorită rezistenței ridicate a pietrei decorative, produsă artificial, este rezistentă la deteriorări mecanice.
- Are proprietăți ridicate de izolare termică.
- Se află într-o categorie de preț mai mică decât piatra naturală.
- Caracterul ecologic ridicat al acoperirii protejează suprafețele de mucegai și ciuperci.
Materialul artificial este cel mai accesibil, are forme standard și este adesea prezentat în texturi care nu sunt tipice pentru piatra naturală
În plus, piatra artificială în procesul de producție este tratată cu o compoziție specială (partea inferioară), ceea ce facilitează foarte mult procesul de instalare. De asemenea, producătorii iau în considerare cerințele consumatorilor, astfel încât, pentru un confort maxim, fiecare piatră este realizată în strictă conformitate cu dimensiunile.
Pentru placarea pereților în hol, cel mai adesea se utilizează gresie sau granit
Spre deosebire de piatra decorativă naturală nenaturală, piatra decorativă naturală are puțin mai puține avantaje, printre care se numără:
- Rezistență și durabilitate. Indiferent de trucurile pe care le folosesc producătorii, materialul natural, cu o instalare și îngrijire corespunzătoare, poate dura mai mult de 100 de ani.
- Unicitate — fiecare piatră are o textură și o culoare unică.
- Ecologie — finisarea cu piatră decorativă de origine naturală oferă o garanție de igienă și siguranță. Acarienii și alți paraziți nu se vor înmulți pe o astfel de suprafață.
Piatra sălbatică are un aspect masiv, iar spațiul este important pentru aceasta
Dar, mai presus de toate, cei care aleg marmura naturală, granitul sau onixul pentru a-și decora casele doresc să-și sublinieze statutul și solvabilitatea financiară. În ciuda tuturor avantajelor materialelor naturale, majoritatea proprietarilor medii de apartamente și case particulare aleg să-și decoreze casele cu piatră artificială, deoarece este mai ieftină și mai ușor de instalat.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023