Ce este important să luați în considerare atunci când alegeți culoarea pereților din camera de zi:
- Intensitatea iluminării și dimensiunea deschiderilor ferestrelor.
- Suprafața camerei de zi.
- Stilul interior.
- Culoarea mobilierului și a pardoselii.
Atunci când ferestrele sunt orientate spre partea însorită, merită să folosiți nuanțe reci pentru a decora pereții. Culorile albastru, turcoaz și albastru sunt potrivite. Pentru o cameră de zi situată în partea de nord, ar trebui să folosiți culori roșii, galbene și portocalii, precum și derivatele acestora.
Accentul poate fi făcut pe perdele, pe unul dintre pereți sau pe rama oglinzii. În cazul în care culoarea tapetului este profundă și bogată, este important să completați interiorul cu detalii care vor face camera mai spațioasă. Printre acestea se numără noptierele de culoare deschisă pe picioare, rafturile ușoare, fronturile dulapurilor de sticlă.
Pereții din interiorul camerei de zi pot deveni un fundal pentru mobilier. Pentru a evidenția vizual un dulap întunecat, o canapea sau rafturi, merită să alegeți tapet sau vopsea ușoară. Culori potrivite, cum ar fi aivory, nuanțe pastelate de albastru, bej deschis, roz moale. Pentru camerele de zi cu mobilier alb este mai bine să alegeți nuanțe profunde, luminoase.
Culoarea pereților ar trebui să se potrivească cu toată gospodăria. Puteți combina mai multe nuanțe, împărțiți o suprafață în două și vopsiți în culori contrastante sau faceți dungi. Variante reușite de nuanțe pentru pereți în camera de zi:
- Gri, negru sau alb. Dacă una dintre ele este aleasă ca și culoare de bază, o puteți completa cu roșu, verde sau portocaliu.
- Nuanțele de maro deschis și bej sunt neutre — pot fi combinate cu alb, roz și albastru.
- Culorile profunde sunt potrivite atunci când camera de zi are mult spațiu sau mai multe ferestre.
Vedeți și Canapele de colț în interiorul camerei de zi: avantaje, fotografii
Conținut
- Materiale pentru decorarea pereților în camera de zi
- Combinarea materialelor pentru pereți în camera de zi
- Pe ce perete să vă așezați televizorul
- Proiectarea unui perete de accent în camera de zi
- Decorarea pereților din camera de zi pentru diferite modele
- Modalități non-standard de decorare a pereților din camera de zi
- Designul peretelui de deasupra canapelei din camera de zi
Materiale pentru decorarea pereților în camera de zi
Pentru a nu greși cu alegerea materialelor și a crea un design de perete unic în camera de zi, merită să vă bazați pe stilul general și să țineți cont de nivelul de iluminare.
Vezi și Trucuri de interior: decorarea camerei de zi cu propriile mâini
Tapet
În ciuda popularității în scădere a tapetului, noi tipuri de acest strat sunt în cerere. Există game care sunt la fel de bune ca și vopseaua și tencuiala decorativă în ceea ce privește aspectul. De exemplu, tapetul de sticlă este folosit în stilurile de înaltă tehnologie, Provence, Art Nouveau. Suprafața poate fi vopsită în orice culoare, fără pregătire suplimentară.
Tapetul de bambus se potrivește perfect în camera de zi cu un interior japonez. Potrivit pentru designul în stil ecologic, african și tropical. Un astfel de decor vă permite să creați o atmosferă paradisiacă a țărilor sudice în zona de lounge.
Fototapetul foto ajută la distrugerea limitelor vizuale ale camerei și la crearea unui sentiment de spațiu. Imaginea unui câmp clar sau a unei plaje schimbă geometria camerei de zi și are un efect pozitiv asupra atmosferei.
Lincrusta este un înveliș pentru interioarele clasice. Aceasta este o pânză de hârtie sau de țesătură, care este realizată cu ajutorul unei tehnologii speciale. Materialul păstrează bine modelul în relief și este rezistent la deteriorări mecanice.
Vedeți și Designul camerei de zi: uitați de interiorul plictisitor!
Panouri de perete
Principalele avantaje ale panourilor de perete — nu este necesar să se niveleze pereții și puteți pune cu ușurință comunicațiile. În plus, există o oportunitate de a crea o izolație fonică. Cu toate acestea, nu toate panourile sunt potrivite pentru camera de zi. Nu alegeți plăci ieftine din fibră de sticlă sau PVC.
Plăcile 3D merită o atenție specială. Acestea vă permit să creați un decor tridimensional și îndrăzneț pentru camera de zi. Cu ajutorul panourilor tridimensionale puteți crea un accent sau evidenția o anumită zonă a holului. Panourile sub cărămidă sau piatră naturală vor crea o atmosferă de brutalitate în camera de zi.
Vedeți și Designul interior al camerei de zi cu șemineu
Vopsea și tencuială
Tencuiala decorativă este un material care vă permite să creați un design interior unic în camera de zi. Cu ajutorul unor spatule de diferite dimensiuni și forme, puteți obține texturi «covor», «haină de blană», «koroed». O astfel de acoperire arată bine, rafinat și modern.
Vopselele pe bază de apă ajută la reîmprospătarea interiorului camerei de zi — se usucă rapid și nu emit substanțe nocive în mediul înconjurător. Pentru o cameră de zi mică ar trebui să alegeți o bază de culoare deschisă, într-o cameră spațioasă puteți experimenta cu diferite combinații.
Vedeți, de asemenea, designul camerei de zi cu fereastră de golf
Combinarea materialelor pentru pereți în camera de zi
Combinația în interiorul camerei de zi — o oportunitate de a evidenția o anumită zonă a camerei, de a sublinia decorul, de a extinde vizual spațiul. Opțiuni pentru combinarea tapetului:
- inserții de tapet decorate cu muluri;
- combinație de două tipuri de tapet cu dungi orizontale sau verticale.
Panourile de perete din lemn și tapetul sunt o combinație bună. Pereții în acest caz sunt mai ușor de îngrijit — trebuie doar să ștergeți suprafața cu o cârpă umedă.
Vezi și Proiectarea unei camere de zi mici până la ultimul detaliu
Pe ce perete să vă așezați televizorul
Cel mai bun loc pentru a instala un televizor este cel în care ecranul va fi situat la o distanță optimă față de spectatori. Pentru dispozitivele cu o diagonală de 32″ merită să fie plasat la o distanță de cel puțin 1,5 m. Pentru un ecran de 40″ — 1,6-1,7 m. În cazul în care televizorul are o diagonală de 60″, acesta este instalat la cel puțin 2,5 m de canapea.
Într-o cameră de zi mică, este mai bine să plasați televizorul la un perete scurt, la o înălțime de 1-1,5 metri. Este mai bine dacă este amplasat vizavi de fereastră. Poziția perpendiculară a ecranului față de fereastră trebuie aleasă dacă există suficient spațiu în cameră, iar ferestrele sunt acoperite cu perdele groase.
Opțiuni pentru plasarea televizorului lângă perete în camera de zi:
- Pe un suport. Este mai bine să alegeți un suport. pe balamale Cu ajutorul acestuia puteți schimba poziția ecranului, dacă este necesar.
- În colț. Acest aranjament este optim — economisiți spațiu și aveți posibilitatea de a implementa idei complexe de design.
- Într-o nișă. Această soluție vă permite să creați impresia de aparate încorporate. Cea mai bună opțiune este să construiți o nișă din gips-carton.
- Într-un complex de mobilă. Amplasarea televizorului într-o zonă specială a raftului sau a peretelui elimină necesitatea de a gândi designul peretelui de lângă echipament.
Vedeți și Sfaturi pentru alegerea designului interior al camerei de zi de trecere
Proiectarea unui perete de accent în camera de zi
Atenția oaspeților ar trebui să fie accentuată pe perete, care va fi situat vizavi de canapea sau scaune. Această zonă este decorată cu flori, ornamente, desene și elemente texturale.
Recomandări pentru proiectarea peretelui de accent în camera de zi:
- Într-o cameră mică merită să vă concentrați asupra partiției sau să alocați doar o parte a peretelui.
- Decorați partea de accent poate fi toate materialele, cu excepția celui care este terminat cu zona principală a camerei.
- Pe perete pot fi plasate imagini 3D sau basoreliefuri.
Vezi și Sfaturi pentru decorarea camerei de zi
Decorarea pereților din camera de zi pentru diferite modele
Fiecare direcție interioară are o serie de caracteristici și își dictează propriile canoane. Înainte de a alege un design de perete în camera de zi, este important să se evalueze stilul general și să se aleagă elementele potrivite pentru acesta.
Vedeți și Camera de zi cu două ferestre: variante de proiecte de design
Stil clasic
Caracteristicile de design sunt eleganța și luxul. Pentru decorare se aleg modele sculptate și țesături naturale. Pereții sunt decorați cu picturi, rafturi de cărți, plante de interior.
Vezi și Designul sălii: idei de interior în apartament și în casă
Minimalism
Principala regulă a acestui stil — nu ar trebui să existe nimic superfluu în design. Un minim de detalii și combinații stricte de culori — alb cu gri, grafit cu ciocolată, bej deschis cu negru. Pentru decor sunt potrivite postere, ceasuri, aplice originale.
Vezi și Alegerea unui interior de cameră de zi
Neoclasic
Acest stil se caracterizează prin tonuri deschise, simplitate și concizie a finisajelor, motive naturale în proiectarea mobilierului. Pentru decorare sunt potrivite rame foto, panouri, muluri.
Proiectarea pereților camerei de zi în stil high-tech
Stilul implică prezența unor forme stricte drepte, o abundență de sticlă și părți metalice, utilizarea de aparate moderne. Camera de zi de înaltă tehnologie este adesea combinată cu o bucătărie sau o sufragerie.
Modalități non-standard de decorare a pereților din camera de zi
Perete griffel
Acest mod de a crea un design original de perete în camera de zi permite colegilor de casă să se exprime creativ, să lase memento-uri, să țină jocuri comune. Suprafața Griffel este ușor de curățat și vă permite să obțineți efecte decorative interesante.
Aplicații din hârtie dimensională
Un astfel de decor este potrivit pentru camere de zi spațioase. Ca figuri pentru interior, sunt potrivite spiralele, monogramele, compozițiile florale. Aplicațiile de perete vă permit să reîmprospătați designul învechit al unei camere de orice dimensiune. Autocolantele cu motive vegetale sub formă de copaci și arbuști dau camerei spațialitate și confort. Paperplastic vă permite să ascundeți imperfecțiunile pereților și scărilor.
Designul peretelui de deasupra canapelei din camera de zi
Este important să țineți cont de principiul proporționalității — elementele decorative mari sunt potrivite pentru camerele voluminoase. Ele pot fi privite de la distanță. În cazul în care camera este mică, merită să alegeți o compoziție de mai multe elemente. Cu toate acestea, decorațiunile mici nu ar trebui să se piardă în spațiul deschis.
Un design de perete de succes în camera de zi observă echilibrul dintre dimensiunea mobilierului și elementele decorative. De exemplu, imaginea nu ar trebui să fie mai largă decât canapeaua. Compoziția verticală vă va permite să «ridicați plafoanele».
Deasupra canapelei arată bine tripticul sau mai multe fotografii individuale. Pentru ca compoziția să arate armonios, lățimea acesteia nu trebuie să fie mai mare de 2/3 din spătar.
Pe peretele de deasupra canapelei arată foarte bine oglinzile rotunde și hărțile geografice. Panoul poate fi realizat din orice material. Principalul lucru — ar trebui să se potrivească în stilul general al camerei.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023