Blatul de lucru din stejar se va potrivi cu ușurință în orice design interior al camerei de bucătărie.
Conținut
Caracteristicile blaturilor de lucru din stejar
Ca orice material, stejarul are avantaje și dezavantaje care afectează alegerea cumpărătorului, acestea sunt luate în considerare mai jos.
- Durabilitate. Blatul de lucru din stejar este rezistent la confirmările mecanice care pot apărea în bucătărie. Materialul moale, dar puternic, înmoaie impactul atunci când obiectele grele cad, reducând probabilitatea apariției fisurilor, așchiilor, canelurilor.
- Rezistența la umiditate. Un blat de lucru rezistent la umiditate va rămâne în stare impecabilă în ciuda lichidelor vărsate pe el. Este important să vă asigurați că prelucrarea inițială a fost făcută fără încălcări tehnologice.
- Aspect. Suprafața din lemn are o textură naturală unică, care, împreună cu senzațiile calde la contact, creează o atmosferă de căldură și confort.
- O varietate de culori și finisaje. Un blat de masă realizat din acest material poate fi asortat la absolut orice cerințe ale clientului și ale designerului, încadrându-se într-o varietate de interioare.
- Siguranță ecologică. Lemnul natural este un produs ecologic, acoperit cu o impregnare de înaltă calitate, elimină posibilitatea apariției de vapori nocivi în aer și în produse.
Blatul de masă din stejar este un material complet sigur.
- Costuri ridicate. Stejarul masiv nu aparține numărului de elemente bugetare ale bucătăriei.
- Necesitatea de restaurare. Pentru utilizarea sub formă de suprafețe de bucătărie, stejarul este acoperit cu impregnare sau lac, care, în timp, își pierde proprietățile externe și calitative. Pentru a prelungi durata de viață a blatului și pentru a restabili aspectul, este necesar să acoperiți din nou pânza cu un nou lac sau să o impregnați cu ulei. Vă rugăm să rețineți că, dacă această recomandare nu este respectată, rezistența la umiditate este redusă și există riscul apariției ciupercilor.
- Rezistență scăzută la foc. Aveți grijă! Lemnul este un material predispus la foc, expunerea directă la foc va strica aspectul blatului și poate duce la incendiu.
În timp, blaturile de lucru din stejar vor trebui să fie lăcuite.
Dezavantajele blaturilor de lucru din stejar masiv sunt condiții mai degrabă speciale de utilizare. Îndeplinirea recomandărilor de îngrijire va asigura o durată de viață lungă și un aspect perfect.
Vezi și Șorț pentru bucătărie din gresie: design și idei noi în
Caracteristicile produsului
Lemnul natural este un material ideal pentru realizarea blaturilor de lucru. Lemnul este apreciat pentru rezistența și durabilitatea sa, iar stejarul depășește alte rase în ceea ce privește caracteristicile de calitate. Un blat de bucătărie realizat din acest material rămâne în stare bună în medie 30 de ani. Produsul nu are un aspect specific, deci nu plictisește. Dacă este necesar, poate fi acoperit cu un lac de o nuanță diferită, ceea ce va aduce noutatea în designul bucătăriei.
Blat de lucru din stejar într-un design modern de bucătărie.
Vezi și Design de culoare violet în interiorul bucătăriei
Alegerea tonului
Varietatea nuanțelor de stejar face posibilă alegerea unui blat de lucru care să se potrivească perfect cu interiorul. Materialul netratat poate fi de diferite culori: de la cele deschise în cazul arborilor tineri până la cele închise în cazul stejarilor perene. Dar, indiferent de culoarea originală a lemnului, tratamentul îi va da tonul potrivit și va evidenția modelele naturale. Există 4 nuanțe de bază, fiecare cu numeroase variații:
- Stejar albit (scitic). Chiar și cei mai tineri arbori nu au lemnul alb — această culoare este obținută printr-o tehnologie specială, este albită. Nuanțele variază de la lăptos cald la gri rece. Blaturile de lucru din stejar alb sunt folosite în toate stilurile de design de bucătărie — de la clasic la minimalist și hi-tech.
- Stejar auriu (franțuzesc). Cea mai naturală dintre nuanțele de lemn. Scopul tratamentului în acest caz este doar de a sublinia modelul natural și profunzimea culorii. Cele mai populare tratamente în nuanțe aurii sunt cele de tip rustic și sedan. Potrivit pentru interioarele realizate într-o schemă de culori caldă galben-maroniu.
- Stejar închis (canadian). Nuanța lemnului puternic și vechi — de la cognac la ciocolată închisă. Este folosit în interioare de lux care subliniază unicitatea și costul materialului. Nuanța este obținută cu ajutorul unei tehnologii speciale — colorarea.
- Negru sau stejar (vopsit). Negrul este, de asemenea, o nuanță naturală. Este cel mai unic și mai scump material, dar este posibilă și conferirea artificială a unei culori negre lemnului. Stejarul negru se va potrivi bucătăriilor cu un design modern.
Design de bucătărie liniară cu blat de lucru din stejar.
Orice nuanță poate fi prezentată în finisaje mate și lucioase. Luciosul este utilizat atunci când este necesar să se creeze un top neted și strălucitor. Blaturile mate au un efect de lemn brut, folosit pentru a crea interioare în stil country și Provence.
Vezi și Care poate fi designul unui apartament studio
Selectarea formei
Blatul de lucru din stejar pentru bucătărie poate fi realizat în orice formă, ținând cont de nuanțele designului camerei.
- Rectangulară.
- Pătrată.
- Triunghiulară.
- Oval.
- Rotund.
- Trapezoidal.
Blatul mesei de stejar poate fi cu suprafață lucioasă sau mată.
Lemnul este un material căruia i se poate da cu ușurință forma și dimensiunea dorită, cu colțuri rotunjite sau tăiate în mod modelator. Lemnul poate fi folosit nu numai la fabricarea unei suprafețe de lucru, ci și la crearea unei mese de luat masa.
Grosimea standard a elementului este de 40 mm, dar, la cererea clientului, aceasta poate fi mărită la 50-60 mm sau redusă la 20 mm, în funcție de proiectul de design al bucătăriei.
Un element cu blat de lucru din stejar.
Vezi și Care ar trebui să fie designul unei bucătării clasice?
Cum se alege un blat de lucru
Atunci când alege un blat de lucru din lemn, clientul se poate confrunta cu o alegere: lemn masiv, lipit sau plăci aglomerate, MDF. Din punct de vedere vizual, aceste opțiuni sunt similare, dar cu siguranță diferă una de cealaltă în ceea ce privește caracteristicile materialului.
Vezi și Caracteristicile designului rustic al bucătăriei
Blat de lucru din lemn masiv
Cea mai scumpă opțiune este lemnul masiv masiv. Partea lustruită a trunchiului transmite toate modelele și nuanțele naturale, ceea ce îl face unic. Un astfel de blat de masă este o sursă de mândrie pentru proprietari. Există o nuanță — în plus față de costul mai mare, lemnul masiv este cel mai exigent în îngrijire. Dacă nu se respectă recomandările, acesta își poate pierde aspectul. De regulă, fabricarea numai prin comandă individuală.
Designul blatului de lucru din lemn masiv.
Vezi și Proiectarea unei bucătării de dimensiuni mici — atenție la fiecare detaliu
Blat de lucru din lemn masiv
Cel mai popular tip de blat de lucru din lemn este lemnul lipit. Acesta este utilizat în produse gata făcute și poate fi personalizat. O astfel de pânză constă din elemente identice ca mărime — lamele. Acest tip de blat este mai ieftin decât cel masiv, mai rezistent la umiditate și mai puțin susceptibil la deformare. În general, poate fi considerată o opțiune mai practică decât stejarul masiv.
Blat de bucătărie realizat din lemn lipit.
A se vedea, de asemenea, Caracteristici de design de bucătărie în Hrușciovk
Plăci aglomerate laminate sau MDF
Plăci aglomerate și MDF — opțiunea cea mai bugetară, care seamănă vizual cu lemnul, de fapt este o densitate diferită de așchii laminate cu plastic. Avantajele blaturilor din lemn nu se aplică acestui tip. Au o durată de viață scurtă, suprafața se poate topi sub influența temperaturilor, iar la impact se formează așchii și lovituri. Nu se recomandă să comandați blaturi din acest material.
Blat de lucru din MDF sub lemn în bucătărie.
Vezi și Cum să folosești cărămida în interiorul bucătăriei
Imagini elegante de blaturi de lucru din stejar
Este greu de imaginat un interior în care un blat de lucru din lemn nu s-ar potrivi. În funcție de culoare și tratament, stejarul este folosit atât în stiluri clasice, cât și în stiluri urbane moderne. Blaturile de lucru din lemn pot fi combinate cu elemente din piatră, metal și sticlă și chiar cu plastic. Lemnul adaugă confort și căldură chiar și celei mai laconice bucătării. În cataloagele designerilor, una dintre cele mai populare opțiuni este finisajul de stejar, din ce în ce mai mulți clienți preferă materialul natural.
Blat de lucru din stejar cu o suprafață mată.
Vezi și Design de bucătărie de înaltă tehnologie: caracteristici ale stilului
Sfaturi și sfaturi utile
Blaturile de lucru din stejar masiv necesită o atenție specială. Suprafața trebuie unsă cu ulei la intervale regulate, iar blaturile lăcuite trebuie acoperite din nou. Puteți verifica acest lucru picurând apă pe zona de lucru, dacă aceasta rămâne pe suprafață pentru o perioadă lungă de timp — nu este necesară o acoperire suplimentară.
Blaturile de lucru din stejar necesită o îngrijire specială.
Nu este dificil să mențineți starea. Este necesar să nu lăsați lichidele vărsate pe suprafață pentru o perioadă lungă de timp, pentru a preveni umflarea și, de asemenea, evitați supraîncălzirea, deoarece lemnul se poate întuneca. Aceste reguli vă vor ajuta să vă păstrați blatul de lucru din stejar în stare impecabilă pentru mulți ani de acum încolo.
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023