Blat de masă pentru bucătărie în stil modern.
Conținut
Caracteristicile blatului de lucru cu plăci ceramice
Finisarea blatului cu gresie este o soluție de design de modă nouă. O astfel de suprafață va dura mulți ani, dacă abordați cu responsabilitate alegerea materialului care va termina blatul. Pentru finisarea blatului de lucru se utilizează piatră sau plăci ceramice.
Blat de bucătărie realizat din piatră.
Blatul de lucru din piatră este de obicei realizat din marmură sau granit. O astfel de suprafață arată prezentabil și practic. Dar cel mai adesea suprafața de lucru din bucătărie este realizată din gresie sau faianță ceramică, aceste materiale sunt mult mai ieftine. Este mai bine să folosiți faianță atunci când faceți un blat de lucru, are o structură poroasă mai convenabilă. Pentru confruntarea suprafeței bucătăriei folosiți pătrate cu un diametru de 30×30 sau 46×46.
IMPORTANT: Plăcile trebuie așezate cât mai aproape una de alta, astfel încât rosturile să poată fi mascate (chit de calitate).
Materialul cel mai practic pentru un blat de bucătărie este faianța.
Vedeți și Pătuț pentru copii cu propriile mâini: un masterclass cu desene și fotografii
Avantajele faianței
Există mai multe motive pentru care acoperirea cu faianță este cea mai potrivită pentru blat. În primul rând, este caracterul său practic, zgârieturile nu rămân pe gresie. În al doilea rând — prețul accesibil, placarea suprafeței bucătăriei cu ceramică va costa mai puțin decât piatra naturală sau lemnul masiv. Nu vă zgârciți la plăcile de fațadă. Calitatea plăcilor determină cât de rezistentă și durabilă va fi suprafața mesei dumneavoastră. Un blat de bucătărie căptușit cu gresie este ușor de curățat, rezistent la umiditate. Tolerează cu calm orice impact acid sau alcalin înseamnă. De asemenea, blatul din gresie nu se decolorează. Singurul dezavantaj este curățarea îmbinărilor dintre dale. Când chituiți rosturile, puteți acoperi plăcile cu bandă adezivă de zugrav pentru a le proteja de contaminare.
Fațada blatului de bucătărie din gresie are o serie de avantaje.
IMPORTANT: Puteți alege aceleași plăci pentru șorțul de bucătărie ca și pentru blatul de lucru. Acest lucru va crea un efect de armonie și unitate, precum și o creștere vizuală a spațiului din bucătărie.
Vezi și Cum să faci jaluzele din tapet cu mâinile tale
Tipuri de gresie și faianță
Pentru placarea suprafeței bucătăriei, trebuie să alegeți gresie smălțuită cu clasa a 5-a de protecție. Gresia pentru bucătărie nu ar trebui să se teamă de grăsime, obiecte calde și reci, să nu absoarbă umezeala și să fie ușor de curățat. Există o mare varietate de plăci de bucătărie, să luăm în considerare cele mai interesante opțiuni:
- Placi care imită cărămida. Această țiglă în stil italian și Provence, va umple bucătăria cu căldură și confort.
- Placi de faianță sub piatră. Acesta va decora bucătăria în stilul Country și Classic, va da bucătăriei individualitate, noutate.
- Imitație de piele pe gresie. Va umple bucătăria cu o atmosferă de farmec și glamour. Imitația de piele de șarpe și crocodil arată spectaculos.
- Gresie cu cristale, pictură sau decorare manuală. Aceste produse luxoase sunt create pentru o decorare bogată a bucătăriei. Ele vor da interiorului unicitate.
- Gresie cu ornamente. Întruchipează cele mai colorate și neobișnuite idei de design. Decorați bucătăria cu modele, imprimeuri, ornamente, desene, abstracție.
- Plăci de mozaic. Are o notă de interior oriental și arab. Este foarte practică, dar trebuie să o luați cu o rezervă pentru a prelua modelul.
- Gresie cu imprimare foto. Ca imagine puteți lua orice imagine, fotografie. Datorită unei tehnologii speciale, imaginea de pe țiglă nu se șterge, nu se estompează și nu se scurge.
- Țiglă 3D. Va adăuga dinamică la interiorul calm al bucătăriei și va face designul cât mai interesant posibil.
- Placi de faianță cu textură. Tendința sezonului: un model lucios este aplicat pe suprafața mată, arată grozav și de bun gust.
- Gresie în formă de gresie. Plăcile sunt disponibile sub formă de poligoane, trapezoid, formă rotundă. Astfel de plăci vor transforma pereții într-o frumoasă decorare.
Formalizarea blatului de bucătărie cu plăci în formă.
IMPORTANT: gresia pentru bucătărie poate acoperi pervazul ferestrei, astfel veți mări zona de lucru. Iar dacă acoperiți cu gresie și masa de luat masa, veți obține o soluție de design originală, originală și luminoasă.
Vezi și Realizează cu mâinile tale un decor din piele pentru sticle
Varietate de ceramică
Pentru placarea blatului de masă cu plăci ceramice, este necesar să se aleagă plăci smălțuite. Ar trebui să se acorde prioritate dimensiunilor mici de 10 × 10 cm — o astfel de suprafață va arăta îngrijită și elegantă. Pentru marginea și capătul suprafeței bucătăriei cumpărați plinte, colțuri și borduri din plastic sau metal. Varietatea de culori face posibilă implementarea celor mai îndrăznețe soluții de design.
Față de blatul de bucătărie cu plăci ceramice.
IMPORTANT: Cumpărați plăci ceramice cu o rezervă, aceasta poate fi utilă dacă în timp unele plăci se vor sparge sau vor trebui înlocuite.
Vezi și Amenajarea dormitorului cu propriile mâini — este posibil?
Bogăția mozaicului
Mozaicul este o faianță de dimensiuni foarte mici, de până la 2,5 cm. Sunt realizate din gresie porțelanată sau marmură, malachit sau onix și alte pietre naturale . Fragmentele de mozaic pot fi de diferite forme. Blaturile de masă decorate cu mozaicuri arată perfect și spectaculos în același timp. Arată foarte armonios stilurile mediteranean sau maurist.
Față de suprafața cu plăci de mozaic.
Mozaicurile pentru faianță sunt împărțite în următoarele tipuri:
- Sticlă — cel mai comun tip de mozaic, poate fi mat, transparent, din sticlă, cu diverse nuanțe și adaosuri;
- Mozaic metalic;
- Smalt este cel mai scump, dar și cel mai fiabil;
- Piatră din travertin, marmură, lapislazuli.
Există 3 tipuri de mozaicuri pentru placarea blatului.
Fiabilitatea și aspectul nobiliar sunt calitățile mozaicurilor. Din plăcile mici se pot realiza imagini și modele.
IMPORTANT: blaturile din mozaic au o greutate mare, așa că, atunci când alegeți o bază, nu uitați să țineți cont de acest fapt.
Vezi și Cum să folosești pânză de iută în interior.
Granit etern
Blaturile de lucru din granit sunt foarte populare, dar este destul de scump. Granitul are un mare avantaj față de gresie și faianță. Suprafața de bucătărie din granit lustruit, are proprietăți excelente de respingere a apei — nu va permite bacteriilor să se acumuleze pe o astfel de suprafață. Se distinge prin rezistență mecanică ridicată — doar diamantul este mai puternic decât granitul. Un astfel de blat vă va servi pentru o perioadă foarte lungă de timp. Granitul este o piatră frumoasă care posedă o mulțime de modele și culori unice.
Suprafața de bucătărie din granit lustruit.
IMPORTANT: În cazul în care apar zgârieturi pe blatul de lucru din granit. Acestea pot fi mascate cu ușurință cu un creion special de ceară. Creionul se aplică pe zgârietură și se șlefuiește cu un material din lână sau flanelă.
Vezi și Cum să proiectezi o intrare fără ușă?
Gresie de porțelan
Gresul este un amestec de nisip de cuarț, argilă, caolin, feldspat. Acest amestec este tratat la temperatură și la presiune înaltă. În aparență, este dificil să o distingi de granit. Plăcile realizate din gresie porțelanată sunt extrem de durabile. Și are o serie de avantaje:
- Gresia porțelanată este mult mai ieftină decât piatra;
- durabilitate crescută, nu se teme de obiecte ascuțite, nu rămâne zgârieturi și cioburi, rezistent la toți detergenții;
- Rezistență la uzură, utilizarea îndelungată a suprafeței;
- Rezistență la căldură, gresia porțelanată nu este deformată de fluctuațiile de temperatură;
- Igiena îmbunătățită, murdăria nu este absorbită în blatul de lucru, pentru a o îndepărta este suficient să o ștergeți cu o cârpă;
- Lipsa porilor, protejând blatul din gresie porțelanată de mucegai;
- Asemănare cu granitul natural;
- Lungimea nelimitată a produsului, vă permite să realizați un blat fără îmbinări;
- Varietatea paletei de culori.
Blatul de lucru din gresie porțelanată are proprietatea de a izola fonic.
IMPORTANT: blaturile de lucru din gresie porțelanată reduc zgomotul din bucătărie.
Vezi și Cum să decorezi corect un acvariu
Cum să faci cu propriile mâini
Realizarea unui blat de lucru cu propriile mâini se poate face pas cu pas:
- Selectarea materialelor;
- Pregătirea bazei;
- Așezarea plăcilor;
- Chituirea rosturilor.
Montarea unui blat de bucătărie din gresie.
Acum, să analizăm în detaliu fiecare dintre puncte.
Vezi și Idei de decor în propria casă
Selectarea materialului
Blatul de bucătărie poate fi realizat din gresie cu o suprafață netedă sau în relief, experții înclină mai mult spre primul tip. De asemenea, original va arăta blatul de lucru mozaic.
IMPORTANT: Atunci când alegeți gresia, trebuie să țineți cont de dimensiunea bucătăriei. Cu cât dimensiunea bucătăriei este mai mică, cu atât mai mic este diametrul plăcilor.
La alegerea dimensiunii plăcilor de faianță joacă un rol important dimensiunea camerei.
Vezi și Cum să decorezi camera unui copil cu propriile mâini, astfel încât copilul să îi placă.
Pregătirea bazei
Materialul cel mai potrivit pentru baza blatului este — placajul FSF sau FB din lemn de esență moale. Măsurați dimensiunile necesare de placaj. Pentru a se asigura că în timpul utilizării blatul de masă nu se delaminează din cauza umidității, placajul este tratat cu impregnare și impermeabilizare. Este necesar să se impregneze toate părțile din lemn implicate în formarea blatului de masă.
Placajul este adesea folosit pentru baza blatului de bucătărie.
Apoi instalăm cadrul blatului de masă, cadrul este fixat de dulapuri cu ajutorul legăturilor laterale. Apoi îl fixăm cu șuruburi autofiletante. Pereții laterali sunt, de asemenea, fixați pe placaj, conectându-i cu colțuri metalice pe șuruburi autofiletante.
Pe un cadru bine întărit se aplică adezivul rezistent la apă PVA sau adeziv de tâmplărie pentru lemn. Și așezați al doilea strat de placaj deasupra și fixați-l cu șuruburi autofiletante. Am plasat șuruburi autofiletante la o distanță de 10-15 cm în jurul perimetrului. Pe margini fixăm placajul cu un diametru de 4 cm.
Pentru așezarea plăcilor se folosește un adeziv impermeabil.
Al doilea strat este realizat cu crestături de 6 cm lungime. Deasupra crestăturilor aplicăm o plasă de vopsitor, o tragem bine peste marginile placajului și o fixăm cu un capsator.
Etapa finală va fi aplicarea de sticlă lichidă și acoperirea structurii cu impermeabilizare. Puteți începe să puneți gresie.
Vezi și Cum să decorezi o cameră cu propriile mâini din mijloace improvizate
Așezarea plăcilor de faianță
Pentru a evita alinierea greșită, este necesar să se facă un marcaj și să se aplice un strat de ciment care va conecta plăcile la bază. Marcați două puncte pe marginile din mijloc și conectați-le cu o linie. Obținem linia centrală a blatului. În același mod, marcați centrul în lățime. Ca rezultat, obținem două linii perpendiculare și acestea vor fi punctul nostru de referință pentru a înfrunta blatul de lucru.
Diluăm adezivul. Pentru fiabilitate în adeziv puteți adăuga puțin grund (raport aproximativ 1/3).
Diluarea adezivului pentru montarea plăcilor.
Așezarea gresiei începe din partea care va fi la vedere. Puteți începe din partea exterioară a blatului. Cu o spatulă dințată aplicați un strat de clei pe baza de ciment. Prima faianță se așează pe colțul blatului de lucru, se așează primul rând, respectând neapărat unghiul de 90 °, verificând liniile exterioare și orizontale cu un nivel. Plăcile trebuie să se potrivească cu marcajele făcute anterior.
Ajustarea plăcilor de sub chiuvetă, puteți permite o marjă de eroare de o jumătate de centimetru. Principalul lucru este ca chiuveta să se sprijine complet pe suprafața cu gresie.
IMPORTANT: Gresia se taie ușor cu un tăietor de gresie cu pârghie, așa că, pentru a ușura munca la depunerea gresiei sub chiuvetă sau frigider, puteți face spații goale din carton și apoi să faceți marcaje pe ele.
Pentru a facilita așezarea primului rând, vom pune și faianța de capăt
Așezarea gresiei începe de la centrul blatului de lucru.
Apoi, plăcile sunt așezate în rânduri, în rosturi nu uitați să introduceți crucile și să îndepărtați excesul de adeziv. Nu uitați să verificați planul cu un nivel.
După ce ați terminat de placat blatul de lucru, puteți începe să acoperiți capătul blatului.
IMPORTANT: Așezați plăcile cât mai aproape una de alta.
Începeți așezarea din centrul blatului.
Vezi și Cum să decorezi o masă pentru o sărbătoare
Cum se acoperă capătul unui blat de masă
În partea de jos a blatului de masă, atașați lamelele, acestea vor susține lambriurile blatului de masă. Fixați profilul exterior de colț pe partea de capăt. Amorsat temeinic cu un strat de ciment, așteptați să se usuce.
La placarea cu gresie, primul strat de gresie trebuie așezat cu o depășire la grosimea plăcii. Apoi, plăcile se taie și se lipesc pe partea de capăt a blatului. Plăcile de finisaj sau marginea decorativă se lipesc în unghiuri drepte. Iar partea inferioară a garniturii este mascată în profil.
Capătul blatului poate fi acoperit cu gresie sau cu borduri decorative.
Când lucrarea de placare a capătului este finalizată și gresia s-a uscat puțin, puteți începe să chituiți rosturile.
Există trei tipuri de închidere a capătului blatului de lucru:
- astfel încât marginea plăcii să depășească;
- astfel încât marginea plăcii să iasă în afară;
- cea mai dificilă variantă (de obicei este încredințată unui maestru) — închiderea capătului la un unghi de 45 de grade.
Există mai multe tipuri de închidere a capătului plăcilor de blat.
Chituire
Atunci când blatul este acoperit cu gresie, este important să se chituiască în mod corespunzător îmbinările. Pentru a lucra, vom avea nevoie de: chit, burete de spumă, bețe de lemn, spatulă de cauciuc, mixer. Alegând un amestec de chit, trebuie să acordați atenție lățimii recomandate a îmbinării. Această lucrare se realizează în mai multe etape:
- Îndepărtați resturile de adeziv pentru gresie, trebuie să folosiți un burete de spumă sau bețe de lemn, pentru a nu deteriora blatul.
- Curățați placa de resturile de ciment.
- Pregătiți chitul în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj. Nu uitați să pregătiți chitul în porții mici. Acesta se usucă rapid.
- Cu ajutorul unei spatule de cauciuc umplem toate fisurile fără sărituri cu chitul gata preparat (cu ochiul liber ar trebui să fie ca o smântână foarte groasă).
- După uscare, ștergeți gresia cu un burete, umezindu-l adesea cu apă.
Chituiți rosturile cu o spatulă specială.
Blatul de gresie este gata de utilizare.
IMPORTANT: Pentru blaturile de bucătărie, este necesar să se aleagă chitul pe bază de rășină epoxidică. Acestea sunt rezistente la agenți chimici și acizi, precum și la fluctuațiile de temperatură.
Instrumente și materiale necesare
Pentru baza blatului, luăm trei borne (borna pentru chiuvetă, borna cu sertare, borna cu două uși) cu o dimensiune de 1600 × 560 cm.
Pentru baza blatului, luăm două foi de placaj din lemn de esență moale FSF sau FB.
FSF — placaj lipit cu rășină fenolică. FB — placaj bachelizat, este impregnat cu lac de bachelită (acest placaj poate fi utilizat în medii calde și umede).
De asemenea, vom avea nevoie de:
- un polizor de carbon cu disc de faianță pentru tăiere uscată;
- o mistrie — pentru tăierea plăcilor tăiate;
- mistrie — 60 cm și 12 cm;
- adeziv de înaltă rezistență pentru gresie;
- nivel;
- cruci pentru gresie de 3 cm;
- silicon de etanșare;
- compus de protecție pentru lemn;
- latex sau grund;
- clei pentru lemn;
- burghiu electric;
- pânză de ulei, cârpe vechi de curățare;
- stilou cu vârf de pâslă, creion;
- sticlă lichidă și compus impermeabilizant;
- șuruburi autofiletante din inox — 3, 5-3,8 cm — 400 buc;
- puzzle electric;
- mixer;
- burghiu pentru lemn;
- găleată pentru mortar.
Unelte pentru montarea plăcilor.
Alegerea plăcilor pentru placarea blatului de lucru
Alegerea unei plăci pentru blat trebuie să țineți cont de trei criterii.
- Aspectul stratului superior. Pentru bucătărie este necesar să selectați gresie cu partea frontală cea mai uniformă. În varietățile poroase de gresie va primi în mod constant murdărie, iar suprafețele oglindite necesită o curățare frecventă.
- Materialul ar trebui să fie cât mai durabil, deoarece blatul este o suprafață de lucru cu utilizare intensivă. Cea mai bună opțiune sunt plăcile din gresie porțelanată, acestea pot rezista la fluctuațiile de temperatură, la deteriorări mecanice și nu permit trecerea umezelii.
- Parametrii depind în mod direct de dimensiunea suprafeței de lucru. Pentru placare, puteți lua plăci de diferite dimensiuni, începând de la mozaic și terminând cu fanteziile dvs. Este important să ne amintim că plăcile ar trebui să fie alese astfel încât în procesul de lucru să existe mai puține deșeuri.
Pentru blatul de lucru, trebuie să alegeți gresie cu o suprafață cât mai uniformă.
Exemple de soluții interesante
O opțiune excelentă, finisarea bucătăriei cu gresie și faianță. Gresia este foarte ușor de întreținut, este ușor de curățat, este rezistentă la factorii din exterior și are un aspect prezentabil. Luați în considerare cele mai interesante soluții de design.
Pentru bucătăriile mici, mozaicurile sau plăcile mici sunt potrivite.
O bucătărie luminoasă este visul unei gospodine. Gresia poate fi selectată în ton cu pereții, în același ton cu mobilierul. În același ton pot fi pereții, blatul, fațadele bucătăriei.
Pentru placarea pereților de deasupra zonei de lucru puteți folosi nuanțe mai interesante, atunci culoarea blatului va face ecou cu tonul șorțului și veți obține un joc delicat de culori.
Atunci când alegeți dimensiunea și tonul plăcilor, nu uitați să luați în considerare dimensiunea bucătăriei. Culorile deschise vor face ca bucătăria să pară mai mare, în timp ce tonurile care atrag atenția vor avea un aspect elegant.
O soluție excelentă de design este adăugarea de gresie din sticlă în interior.
Suprafața de sticlă se va potrivi cu orice design.
Pe piață există o mare varietate de plăci de piatră și de imitații de piatră și puteți găsi, de asemenea, plăci care imită lemnul și metalul.
Gresia poate fi nu numai de diferite dimensiuni și culori, ci și texturată sau netedă, lucioasă sau cu oglinzi.
La alegerea culorii plăcilor, nu uitați să țineți cont de gradul de iluminare din bucătărie.
Gresia se potrivește perfect în stilul «Loft», gresia poate fi folosită în orice direcție de design.
Pentru o bucătărie în stil «loft», un blat de lucru cu gresie este o soluție excelentă.
Câteva sfaturi de îngrijire
Un blat realizat din piatră artificială nu are nevoie de o îngrijire specială, dar trebuie totuși respectate câteva recomandări. Suprafața unui blat din piatră naturală sau artificială trebuie tratată cu o impregnare specială o dată pe an. Această impregnare previne pătrunderea umezelii, prelungindu-i durata de viață. Rosturile din gresie trebuie acoperite periodic cu un material de etanșare.
Blaturile de lucru din piatră ar trebui să fie acoperite cu un material de etanșare o dată pe an. Folosiți suporturi speciale pentru alimente reci și calde. Nu tăiați alimentele pe blatul de lucru, ar trebui să folosiți în acest scop tăblițe de tăiere. Suprafețele din piatră naturală trebuie lustruite ocazional. Blaturile de lucru cu gresie nu au nevoie de o îngrijire specială, este suficient să le spălați cu apă caldă și săpun.
Blat de bucătărie cu gresie și faianță cu propriile mâini
50 de idei foto de blaturi de lucru din faianță
Data publicării: 12-22-2023
Actualizare data: 12-22-2023